Stout

Od roku 1820 je Stout v literatuře popisován jako samostatný pivní styl. Údajně byl chmelenější a tmavší než Porter. Recepty na výrobu obou piv byly v polovině 19. stol. shodné a lišily se pouze stupňovitostí (Stout byl silnější). Po první světové válce spadla stupňovitost Stoutu z 19,5% na cca 13,5%. Tmavé pivo z praženého, ječného a někdy i s přídavkem ovesného sladu. Tento původně irský styl proslavilo zejména světoznámé pivo Guinness, jehož vznik se datuje do roku 1759. Příznačná je pro Stout opravdu tmavá barva, korunovaná luxusní, hustě krémovou pěnou, která vybízí k napití. Chuť je silně karamelová až pražená, s nízkou sladkostí a slabou plností. Typický je pro něho vyšší obsah alkoholu, který se běžně pohybuje mezi 7-8% alk., ale může být i vyšší.
Slad: ječný, jiný
Kvašení: svrchní
Druh: světlé, tmavé, polotmavé, jiné
Barva piva: 44 - 80 EBC
Teplota servírování: 7 - 13°C
Sklenice:
Původ: Irsko
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Tambor světlý ležák 11°
Průměrný ležák,zdá se mi že se Tambor přibližuje velkým průmyslovým pivovarům
hodnocení: pivo
Lyer 12° IPL
Velmi dobrý iplko. Decentní hořkost, skvěle nachmeleno.
hodnocení: pivo
Welzl Abatyše 10,5
Úplný temný skvost z tohoto pivovaru.
komentář: pivovar
anonym
Garp, Bakov nad Jizerou
Chodíme pravidelně přímo do pivovaru Garp v Bakově, pivo bez ...
recenze: pivo
Kunratický Ležák světlý 12°
Krásná bohatá pěna. Pivo pěkně kroužkuje. Hořkost je akorát, plná chuť.
komentář: pivovar
Pivovar Český Brod
Českobrodské pivo je už k dostání v několika hospodách v Čes ...
komentář: pivovar
anonym
hodnocení: podnik
restaurace Na Jižní - Jižan, Přerov
Ochutnáno: 4 druhy piv (2019)
hodnocení: podnik
restaurace Monopol, Teplice
Zde jsem byl nadmíru spokojen. Prostředí prvorepublikové, jídlo výborné a obsluha vzorná.
nový podnik: restaurace
komentář: pivo
anonym
Multigrain 11°
Při pití tohoto skvostu jsem si vzpomněl na výrok postavy Jo ...
recenze: pivo
Beer Opener - Světlý ležák 12°
Žádný problém, prostě dobrý. Bude v něm trošku voňavější chmel, ale jen decentně.
novinka
V Česku došli sládci
Dříve absolventi pivovarských oborů zůstávali po ukončení šk ...
nový pivovar
komentář: pivo
anonym
Fabián 14°
Byl jsem dost prekvapenej, husta pena, zadna koncova sladkos ...