Stout

Od roku 1820 je Stout v literatuře popisován jako samostatný pivní styl. Údajně byl chmelenější a tmavší než Porter. Recepty na výrobu obou piv byly v polovině 19. stol. shodné a lišily se pouze stupňovitostí (Stout byl silnější). Po první světové válce spadla stupňovitost Stoutu z 19,5% na cca 13,5%. Tmavé pivo z praženého, ječného a někdy i s přídavkem ovesného sladu. Tento původně irský styl proslavilo zejména světoznámé pivo Guinness, jehož vznik se datuje do roku 1759. Příznačná je pro Stout opravdu tmavá barva, korunovaná luxusní, hustě krémovou pěnou, která vybízí k napití. Chuť je silně karamelová až pražená, s nízkou sladkostí a slabou plností. Typický je pro něho vyšší obsah alkoholu, který se běžně pohybuje mezi 7-8% alk., ale může být i vyšší.
Slad: ječný, jiný
Kvašení: svrchní
Druh: světlé, tmavé, polotmavé, jiné
Barva piva: 44 - 80 EBC
Teplota servírování: 7 - 13°C
Sklenice:
Původ: Irsko
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Nový ležák 12°
V Druztové jsem nafasoval i tento polotmavý ležák, chuťově s ...
hodnocení: pivo
Age of Galaxy 14°
Ochutnáno 10.9.2020.
hodnocení: pivo
Smash APA – Amarillo 12°
Ochutnáno 10.9.2020.
hodnocení: podnik
Pauwel Kwak Bierhuis
Celkem fajn podnik na belgická piva, kterých je tu dost na č ...
nový podnik: pivnice
komentář: pivo
Mlýn - Imperial Winter Stout 22°
Aspoň si prostý občan trochu rozšíří obzory.
komentář: pivo
anonym
300 Kurven 10°
A jak vyse řečeno chlebnata. To je trefa
komentář: pivo
anonym
Mlýn - Imperial Winter Stout 22°
České Pivo ????? Tak proč nemá ČESKÝ název, aby tomu i prostý občan rozuměl !!!
hodnocení: podnik
Pivovar Mamut
Tady já to prostě miluju, posezení v atriu pivovaru, přímo p ...
nový podnik: pivnice
nový podnik: pivnice
recenze: pivo
Steam Brew German Red
červený bock, který je podle mě více sladový, ale jinak se d ...
komentář: pivovar
anonym
Agent, Olešnice
Návštěvu v tomto opravdu krásném pivovárku jsme si moc užili ...
hodnocení: podnik
Bar NO Signal
Skvělý bar, kde můžete ochutnal piva z pivovaru Křížek a ješ ...