Stout

Od roku 1820 je Stout v literatuře popisován jako samostatný pivní styl. Údajně byl chmelenější a tmavší než Porter. Recepty na výrobu obou piv byly v polovině 19. stol. shodné a lišily se pouze stupňovitostí (Stout byl silnější). Po první světové válce spadla stupňovitost Stoutu z 19,5% na cca 13,5%. Tmavé pivo z praženého, ječného a někdy i s přídavkem ovesného sladu. Tento původně irský styl proslavilo zejména světoznámé pivo Guinness, jehož vznik se datuje do roku 1759. Příznačná je pro Stout opravdu tmavá barva, korunovaná luxusní, hustě krémovou pěnou, která vybízí k napití. Chuť je silně karamelová až pražená, s nízkou sladkostí a slabou plností. Typický je pro něho vyšší obsah alkoholu, který se běžně pohybuje mezi 7-8% alk., ale může být i vyšší.
Slad: ječný, jiný
Kvašení: svrchní
Druh: světlé, tmavé, polotmavé, jiné
Barva piva: 44 - 80 EBC
Teplota servírování: 7 - 13°C
Sklenice:
Původ: Irsko
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: podnik
Kurnik Šopa Hospoda
Na 8 pípách se točí piva z různých středních a malých pivovarů.
nový podnik: pivnice
hodnocení: pivo
Medák 13°
Výrazná medová chuť. Určitě nebude chutnat každému.
hodnocení: pivo
Blatský Stout 17°
Dobrý stout, ochutnaný 17.1.2020 s panem sládkem z tanku.
hodnocení: podnik
restaurace Kyjovský pivovar
Ochutnáno: 6 druhů piv (2020)
hodnocení: podnik
Restaurace Morava, Frýdek-Místek
Ochutnáno: 8 druhů piv (3 x návštěva)(2016)(2019)(2020)
nový podnik: restaurace
komentář: pivovar
anonym
Pivovar CHORS, Černotín
Lipník, nebo jak jsme tomu říkali Chlípník, jsem koštoval pr ...
nový podnik: restaurace
komentář: pivo
anonym
Keprník 12°
Chutí ujde. Hodnocení 7/10
komentář: pivo
anonym
Rebel Tudor 11°
Toto pivo nekupovat nic v něm není dobrý nealko
recenze: pivo
Bakalář nealkoholický za studena chmelený
Bohatá, rychle opadající pěna sytě zlatého, čirého nealka. N ...
novinka
Rok 2019 byl ve sklizni chmele nadprůměrný
Dobrá zpráva pro pivovarský průmysl
komentář: pivovar
Pivovar Ovipistán, Ledce
Většina technologie ( z Číny ) je již na místě.
komentář: články
anonym
Dokončuje se: Pivovar Bezděkov
Často jsem projížděl hladovy okolo restaurace, ale protože v ...