Stout

Od roku 1820 je Stout v literatuře popisován jako samostatný pivní styl. Údajně byl chmelenější a tmavší než Porter. Recepty na výrobu obou piv byly v polovině 19. stol. shodné a lišily se pouze stupňovitostí (Stout byl silnější). Po první světové válce spadla stupňovitost Stoutu z 19,5% na cca 13,5%. Tmavé pivo z praženého, ječného a někdy i s přídavkem ovesného sladu. Tento původně irský styl proslavilo zejména světoznámé pivo Guinness, jehož vznik se datuje do roku 1759. Příznačná je pro Stout opravdu tmavá barva, korunovaná luxusní, hustě krémovou pěnou, která vybízí k napití. Chuť je silně karamelová až pražená, s nízkou sladkostí a slabou plností. Typický je pro něho vyšší obsah alkoholu, který se běžně pohybuje mezi 7-8% alk., ale může být i vyšší.
Slad: ječný, jiný
Kvašení: svrchní
Druh: světlé, tmavé, polotmavé, jiné
Barva piva: 44 - 80 EBC
Teplota servírování: 7 - 13°C
Sklenice:
Původ: Irsko
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Bernard Černý ležák 12°
Ochutnáno 14.5.2021. Hodně dobré černé pivo s krásně hustou nahnědlou pěnou.
hodnocení: pivo
Gambrinus Dry 10°
Ideální po sportu, má méně energie.
recenze: pivo
Kozel Mistrův tmavý s čokoládovými slady
Barva piva je černá. Proti světlu velmi tmavě rubínová. Pěna ...
recenze: pivo
Kozel Mistrův pšeničný
Barva piva je tmavě zlatá. Pivo je silně kalné. Pěna je bílá ...
recenze: pivo
Black Beer
Barva piva je černá. Proti světlu rubínová. Pivo čiré. Pěna ...
nový podnik: pivotéka
komentář: pivovar
anonym
Steiger, Vyhne
Jiný slovenský pívo v lidlu neměli. Lepší než nic,ale jsou mnohem lepší píva.