Stout

Od roku 1820 je Stout v literatuře popisován jako samostatný pivní styl. Údajně byl chmelenější a tmavší než Porter. Recepty na výrobu obou piv byly v polovině 19. stol. shodné a lišily se pouze stupňovitostí (Stout byl silnější). Po první světové válce spadla stupňovitost Stoutu z 19,5% na cca 13,5%. Tmavé pivo z praženého, ječného a někdy i s přídavkem ovesného sladu. Tento původně irský styl proslavilo zejména světoznámé pivo Guinness, jehož vznik se datuje do roku 1759. Příznačná je pro Stout opravdu tmavá barva, korunovaná luxusní, hustě krémovou pěnou, která vybízí k napití. Chuť je silně karamelová až pražená, s nízkou sladkostí a slabou plností. Typický je pro něho vyšší obsah alkoholu, který se běžně pohybuje mezi 7-8% alk., ale může být i vyšší.
Slad: ječný, jiný
Kvašení: svrchní
Druh: světlé, tmavé, polotmavé, jiné
Barva piva: 44 - 80 EBC
Teplota servírování: 7 - 13°C
Sklenice:
Původ: Irsko
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
hodnocení: podnik
Hotel Svatý Hubert
Pěkné prostředí, dobré jídlo a i pivo.
recenze: pivo
Kazatel - světlý ležák 11°
Zlatá jasná barva, bohatá, stabilní kroužkující pěna, slabší ...
komentář: pivovar
anonym
Proud (Elektrárna), Plzeň
Proud jsem vyzkoušel poprvé loni v létě a postupem času vytl ...
recenze: pivo
Kocour IPA Samurai 14°
Fajnová IPA, lehce zakalená, krémová stabilní pěna, kroužkuj ...
recenze: pivo
Pojistka APA 12°
Dobrá APA, jemně zakalená, medově zlatá s bohatou stabilní p ...
komentář: pivovar
anonym
Líšeňský pivovar, Brno
Včera 7.9 jsem byl na zelném trhu v Brně kde jste měli stáne ...
hodnocení: podnik
Zbraslavský kozí chlívek
Obyčejná pivovarská zahrádka s ochotnou obsluhou.
komentář: pivovar
anonym
Svijany
Lepší je vypít vodu z hajzlu, než tyto chemické hokusy pokus ...
nový pivovar
nový pivovar
komentář: pivo
anonym
Staročech Premium
Škoda že ho nedávají do sudu.
nový podnik: pivnice