Bock

Bock/ Bockbier („Kozel“) – Německý, silný, sezónní ležák (zimní období: Vánoce, Velikonoce, doba půstu). Velmi rozšířený druh piva po celém světě. Bock znamená německy kozel. Bockbier pochází z Dolního Saska, kde se pivo vaří od roku 1351. Původně se vařilo v severním Německu ve městě Einbeck – odtud je také odvozen název. Doba ležení má být 4 - 10 měsíců. Tradiční bock má silně sladovou střední až silnou plnost. Hlavní roli hraje slad. Chmelová chuť a vůně je slabá, jen zabraňuje přeslazenosti chuti. Vůně je sladová, esterová, karamelová, nikdy ne pražená. Chuť je podpořena třírmutovou dekokcí, takže je velmi plná, sladová o nízké hořkosti. Do bocku se nepřidávají pražené slady. Barva a chuť pochází pouze z karamelových sladů. Vysoký obsah alkoholu zanechává dojem silného piva, s jemným, bohatým a krémovým pocitem v ústech. Ke konci doušku se může objevit příjemná hřejivost alkoholu. Obsah alkoholu se pohybuje mezi 6,0 – 7,5% obj., nejčastěji 15 - 16 % EPM.
Slad: ječný
Kvašení: spodní
Druh: světlé, polotmavé, jiné
Barva piva: 12 - 44 EBC
Teplota servírování: 7 - 13°C
Sklenice:
Původ: Německo
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
nové pivo
nový podnik: pivnice
komentář: pivo
anonym
Novobahno NEIPA 13°
Za mě super pivko za surer peníz. NEIPA můj asi nejvíce oblí ...
hodnocení: podnik
Restaurace U Loutkáře
Celkem fajn lokál pivovaru Loutkář, obsluha příjemná, rychlá ...
hodnocení: podnik
The BLACK STUFF Irish Pub & Whisky Bar
Podnik s jedinečnou atmosférou
komentář: pivo
anonym
Sv. Norbert Christmas Doppelbock 19°
Velmi dobrý doppel. Trápí mne však otázka, na kterou jsem ni ...
komentář: pivo
anonym
Sv. Norbert Christmas Doppelbock 19°
Velmi dobrý doppel. Trápí mne však otázka, na kterou jsem ni ...