Sahti

Sahti je finské zemědělské stavení. Odtud pochází ze 16. století i pivo Sahti, které se vařilo v saunách a jeho renesance nastala v době americké prohibice. Hlavně v domácnostech západní Evropy přežilo dodnes. Pivo se většinou připravuje infuzně, z různých druhů sladovaných i nesladovaných obilovin (nejčastěji z žita a ječmene v poměru 1/1), někdy dokonce ze zkvašeného chleba. Hotová sladina se scezuje přes jalovcové větvičky, někdy se do něj přidávají i jalovcové bobule. Jalovec nahrazuje chuťové a konzervační vlastnosti chmele. Scezením sladiny přes jalovec v ručně dlabaných žlabech (tzv. kuurna) lze dílo považovat za hotovou mladinu, protože už se většinou sladina vůbec nevaří. Kvašení je svrchní. Probíhá v dřevěných džberech za pomoci pekařských kvasnic. Po prvním dnu hlavního kvašení pivo leží 1 – 2 týdny v teplotách 8 – 12 °C. Sladové, plnější, zakalené pivo. V chuti jsou cítit banány a fenoly připomínající Weizen, ovšem chuť doplňuje jalovec a silný diacetyl, s tóny kvasu. Díky kyselým tónům a trpkosti lze najít podobnost i s Lambiky. Sahti patří mezi registrované a chráněné potraviny v EU. Dnešní Sahti je ve Finsku považováno za slavnostní farmářské pivo, podávané při výjimečných příležitostech. Trvanlivost Sahti je velmi malá a uvádí se do dvou týdnů. I dnes existují pivovary, které komerčně produkují Sahti. Servíruje se s pikantními sýry. EPM je běžně okolo 18°. Obsah alkoholu se pohybuje mezi 7 až 11% obj..
Slad: pšeničný, jiný
Kvašení: svrchní
Druh: světlé, polotmavé, jiné
Barva piva: 8 - 44 EBC
Teplota servírování: 2 - 7°C
Sklenice:
Podobné styly: Weissbier/ Weizenbier, Lambic
Původ: Skandinávie a Pobaltí
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: podnik
U Mocnáře
V podstatě se nedá nic vytknout...pouze snaha o připomenutí starých časů mohla být ",dozaženější".
novinka
Zemřela profesorka Gabriela Basařová
18.10.2019 zemřela První dáma českého pivovarnictví a veliká odbornice
hodnocení: pivo
nový podnik: restaurace
novinka
Opravdu rukodělný pivovárek: Staňkův
Pivní republika navštívila Staňkův rukodělný pivovárek, kde ...
novinka
Carlsberg vyvíjí papírovou lahev na pivo
Bylo by libo pivo do papíru?
hodnocení: podnik
komentář: pivo
anonym
Kozel Florián 11°
Mě chutná a to je hlavní
hodnocení: podnik
Primátorka Pod Terasami
Jeden z lepších podniků s příjemnou obsluhou, sortimentem náchodského Primátora a dobré jídlo.
nový podnik: restaurace
komentář: pivovar
anonym
Aero, Ostrava
jako Argus v plechu z Lídlu
recenze: pivo
Bc.
Benedict Imperial Lager 20°
Dvacítkový spodně kvašený speciál má hezkou oranžovo-hnědou ...
recenze: pivo
Bc.
Blood Orange IPA 15°
Patnáctka ze Zichovce má kalnou okrovou barvu, která připomí ...
recenze: pivo
Bc.
Notorico Raspberry Session IPA 13°
Luxusní barvička červeno hnědá, skvěle se hodící do podzimní ...
nový podnik: restaurace
komentář: pivovar
Minipivovar Agent Olešnice
V Praze 3 se točí U Vodoucha
komentář: pivovar
anonym
Minipivovar Agent Olešnice
Opravdu jsem si první ochutnávku užil. Přeju aby se vám takh ...