Sahti

Sahti je finské zemědělské stavení. Odtud pochází ze 16. století i pivo Sahti, které se vařilo v saunách a jeho renesance nastala v době americké prohibice. Hlavně v domácnostech západní Evropy přežilo dodnes. Pivo se většinou připravuje infuzně, z různých druhů sladovaných i nesladovaných obilovin (nejčastěji z žita a ječmene v poměru 1/1), někdy dokonce ze zkvašeného chleba. Hotová sladina se scezuje přes jalovcové větvičky, někdy se do něj přidávají i jalovcové bobule. Jalovec nahrazuje chuťové a konzervační vlastnosti chmele. Scezením sladiny přes jalovec v ručně dlabaných žlabech (tzv. kuurna) lze dílo považovat za hotovou mladinu, protože už se většinou sladina vůbec nevaří. Kvašení je svrchní. Probíhá v dřevěných džberech za pomoci pekařských kvasnic. Po prvním dnu hlavního kvašení pivo leží 1 – 2 týdny v teplotách 8 – 12 °C. Sladové, plnější, zakalené pivo. V chuti jsou cítit banány a fenoly připomínající Weizen, ovšem chuť doplňuje jalovec a silný diacetyl, s tóny kvasu. Díky kyselým tónům a trpkosti lze najít podobnost i s Lambiky. Sahti patří mezi registrované a chráněné potraviny v EU. Dnešní Sahti je ve Finsku považováno za slavnostní farmářské pivo, podávané při výjimečných příležitostech. Trvanlivost Sahti je velmi malá a uvádí se do dvou týdnů. I dnes existují pivovary, které komerčně produkují Sahti. Servíruje se s pikantními sýry. EPM je běžně okolo 18°. Obsah alkoholu se pohybuje mezi 7 až 11% obj..
Slad: pšeničný, jiný
Kvašení: svrchní
Druh: světlé, polotmavé, jiné
Barva piva: 8 - 44 EBC
Teplota servírování: 2 - 7°C
Sklenice:
Podobné styly: Weissbier/ Weizenbier, Lambic
Původ: Skandinávie a Pobaltí
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Klasik 9°
Opravdový hnus
hodnocení: pivo
Rohozec X
vzhled: 6, pitelnost: 6, vůně: 6, chuť: 6, celkový dojem: 8 ...
hodnocení: pivo
Pie - Pastry Sour Ale 19°
Ochutnáno - Malt Worm (TTO Pivovar Stern a Pivovar Raven) - Brno (2024)
nový pivovar
hodnocení: podnik
Bar Bohemia Classic, Praha
Hezké prostředí dobré pivo, výborná kuchyně
nový pivovar
komentář: pivovar
anonym
Proud, Plzeň
Dokonalé a osvěžující pivo pro každou příležitost!
hodnocení: podnik
restaurace Říčanský pivovar
Hezké prostředí, dobré jídlo, příjemná obsluha. Nabízí degustační prkénko
hodnocení: podnik
Zájezdní hostinec Černokostelecký pivovár
Hezké stylové prostředí s dobrými pivo na čepu. Velice dobrá ...
komentář: pivovar
anonym
Proud, Plzeň
Jo a proud obráceně je “duorp”…
komentář: pivovar
anonym
Proud, Plzeň
Ve srovnání s jinými pivy je to “vodička”. Nechápu, jak se to může jmenovat ležák…
recenze: pivo
Welzl 11°
Dobrý ležák s krémovou pěnou středním řízem i pitelností. Vů ...
recenze: pivo
Benedict tmavý ležák 11°
Pivo cítiť jemne za kávou a chuť je dosť drsná. Celkovo ochutnať treba ale mňa neoslovilo.
recenze: pivo
Litovel Kvasničák
Zlatavá barva bohatá krémová pěna která kroužkuje a zůstává ...
nový podnik: restaurace
komentář: pivo
anonym
Opočenský Baron Vilémovo dělo 12°
Ochutnáno na zámku i v pivovaru kde mají skvělé letní poseze ...
komentář: podnik
anonym
Pivovarská restaurace Ježek, Jihlava
Doporučuji, výborná kuchyně, milá obsluha????????????