Sahti

Sahti je finské zemědělské stavení. Odtud pochází ze 16. století i pivo Sahti, které se vařilo v saunách a jeho renesance nastala v době americké prohibice. Hlavně v domácnostech západní Evropy přežilo dodnes. Pivo se většinou připravuje infuzně, z různých druhů sladovaných i nesladovaných obilovin (nejčastěji z žita a ječmene v poměru 1/1), někdy dokonce ze zkvašeného chleba. Hotová sladina se scezuje přes jalovcové větvičky, někdy se do něj přidávají i jalovcové bobule. Jalovec nahrazuje chuťové a konzervační vlastnosti chmele. Scezením sladiny přes jalovec v ručně dlabaných žlabech (tzv. kuurna) lze dílo považovat za hotovou mladinu, protože už se většinou sladina vůbec nevaří. Kvašení je svrchní. Probíhá v dřevěných džberech za pomoci pekařských kvasnic. Po prvním dnu hlavního kvašení pivo leží 1 – 2 týdny v teplotách 8 – 12 °C. Sladové, plnější, zakalené pivo. V chuti jsou cítit banány a fenoly připomínající Weizen, ovšem chuť doplňuje jalovec a silný diacetyl, s tóny kvasu. Díky kyselým tónům a trpkosti lze najít podobnost i s Lambiky. Sahti patří mezi registrované a chráněné potraviny v EU. Dnešní Sahti je ve Finsku považováno za slavnostní farmářské pivo, podávané při výjimečných příležitostech. Trvanlivost Sahti je velmi malá a uvádí se do dvou týdnů. I dnes existují pivovary, které komerčně produkují Sahti. Servíruje se s pikantními sýry. EPM je běžně okolo 18°. Obsah alkoholu se pohybuje mezi 7 až 11% obj..
Slad: pšeničný, jiný
Kvašení: svrchní
Druh: světlé, polotmavé, jiné
Barva piva: 8 - 44 EBC
Teplota servírování: 2 - 7°C
Sklenice:
Podobné styly: Weissbier/ Weizenbier, Lambic
Původ: Skandinávie a Pobaltí
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
nový pivovar
hodnocení: pivo
hodnocení: pivo
hodnocení: pivo
nový pivovar
recenze: pivo
Zlatopramen N.A
Barva čirá, žlutá až zlatavá. Pěna žádná. Vůně slabá, chmelo ...
recenze: pivo
Pito
Rychle opadající krémová pěna kroužkuje a tenká vrstva zůstá ...
recenze: pivo
Lichvice 12°
Velmi uhlazená a mírná chuť resultuje ve vzornou pitelnost. ...
komentář: pivo
Cobolis 11°
Ochutnal jsem stovky ležáků, tenhle je bezkonkurenčně nejlep ...
novinka
Říjen plný hektolitry piva a zábavy
Pivní kalendář doplněn říjnovými akcemi, slavnostmi piva a f ...
komentář: pivo
Výroční ležák 720 let
Velmi zdařilý mok, avšak pěna mi na můj vkus nějak rychle spadla.
novinka
Slunce ve skle 2018
Jaký byl letošní ročník největšího pivního festivalu v Plzeňském kraji? Kyselý
komentář: pivovar
Kvasar, Sentice
Ze setkání s personálem, alias rodinou v Sentickém pivovaře ...
komentář: pivo
anonym
Dašický ležák 12°
Dašice již vaří
komentář: pivovar
Líšeňský pivovar, Brno
Dnes jsem byl v pivovaru a mají jen svá piva. Výbĕr z osmi piv - prostĕ paráda.
komentář: podnik
JBM Brew Lab Pub, Brno
Název Lab ve jménu pivovaru opravdu sedí. Pivka jsou zajímavá hlavnĕ kveik.