Sahti

Sahti je finské zemědělské stavení. Odtud pochází ze 16. století i pivo Sahti, které se vařilo v saunách a jeho renesance nastala v době americké prohibice. Hlavně v domácnostech západní Evropy přežilo dodnes. Pivo se většinou připravuje infuzně, z různých druhů sladovaných i nesladovaných obilovin (nejčastěji z žita a ječmene v poměru 1/1), někdy dokonce ze zkvašeného chleba. Hotová sladina se scezuje přes jalovcové větvičky, někdy se do něj přidávají i jalovcové bobule. Jalovec nahrazuje chuťové a konzervační vlastnosti chmele. Scezením sladiny přes jalovec v ručně dlabaných žlabech (tzv. kuurna) lze dílo považovat za hotovou mladinu, protože už se většinou sladina vůbec nevaří. Kvašení je svrchní. Probíhá v dřevěných džberech za pomoci pekařských kvasnic. Po prvním dnu hlavního kvašení pivo leží 1 – 2 týdny v teplotách 8 – 12 °C. Sladové, plnější, zakalené pivo. V chuti jsou cítit banány a fenoly připomínající Weizen, ovšem chuť doplňuje jalovec a silný diacetyl, s tóny kvasu. Díky kyselým tónům a trpkosti lze najít podobnost i s Lambiky. Sahti patří mezi registrované a chráněné potraviny v EU. Dnešní Sahti je ve Finsku považováno za slavnostní farmářské pivo, podávané při výjimečných příležitostech. Trvanlivost Sahti je velmi malá a uvádí se do dvou týdnů. I dnes existují pivovary, které komerčně produkují Sahti. Servíruje se s pikantními sýry. EPM je běžně okolo 18°. Obsah alkoholu se pohybuje mezi 7 až 11% obj..
Slad: pšeničný, jiný
Kvašení: svrchní
Druh: světlé, polotmavé, jiné
Barva piva: 8 - 44 EBC
Teplota servírování: 2 - 7°C
Sklenice:
Podobné styly: Weissbier/ Weizenbier, Lambic
Původ: Skandinávie a Pobaltí
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Pilsner Urquell
Zajímavější než nabídka piv je historie hotelu.
nový podnik: restaurace
hodnocení: pivo
novinka
NEIPA
„Rozmohl se nám tady takový nešvar! …. je to slovíčko NEIPA“ ...
novinka
Pivní sezóna v září rozhodně nekončí
Náš pivní kalendář je nově zaplněn dalšími 30ti pivními akce ...
novinka
V ČR je již přes 400 minipivovarů
...a je našlápnuto k půltisícovce. Jak dlouho to bude trvat? Dva roky?! ;-)
recenze: pivo
Kovář 10°
Velmi hořká desítka, střední tělo, vůně slabší, chlebové tóny v chuti.
recenze: pivo
Nachmelená Opice Ležák 11°
Průměrnější pivo, ne moc zajímavé jak vůní tak chutí. Docela dost sladká. Lehce cítí pražené tóny.
komentář: pivovar
anonym
U Orloje, Žatec
S manželem jsme si objednali večeři, on měl krkovici a já l ...
komentář: pivo
anonym
Vranihorský ležák 11°
I po třech měsících po aspiraci pitelné. Uvidíme zítra.
recenze: pivo
Bc.
Maršaler IRL 13°
Jantarová opálová barva s hustou bílou krémovou pěnou. Vůně ...
komentář: pivo
Hradní jedenáctka 11°
Na etiketě je to polotmavé pivo, na stránkách se píše světlé ...
hodnocení: podnik
jz
komentář: pivo
God Is Dead ALE 15°
Aktuálně vaří stejnojmenné pivo typu belgian pale ale, které ...
komentář: pivovar
anonym
Cassa Brewery, Košice
Na adrese je obchodní centrum
komentář: pivovar
anonym
U Zlatého Srnce, Srní
Pivo bylo skvělé. Bohužel totéž neplatí o obsluze. Pán byl p ...
hodnocení: podnik
Restaurace Pivovar Kytín
Skvělý servis a výběr. Objednal jsem si pivo a než číšník odešel už mi ho druhý přinesl.