Sahti

Sahti je finské zemědělské stavení. Odtud pochází ze 16. století i pivo Sahti, které se vařilo v saunách a jeho renesance nastala v době americké prohibice. Hlavně v domácnostech západní Evropy přežilo dodnes. Pivo se většinou připravuje infuzně, z různých druhů sladovaných i nesladovaných obilovin (nejčastěji z žita a ječmene v poměru 1/1), někdy dokonce ze zkvašeného chleba. Hotová sladina se scezuje přes jalovcové větvičky, někdy se do něj přidávají i jalovcové bobule. Jalovec nahrazuje chuťové a konzervační vlastnosti chmele. Scezením sladiny přes jalovec v ručně dlabaných žlabech (tzv. kuurna) lze dílo považovat za hotovou mladinu, protože už se většinou sladina vůbec nevaří. Kvašení je svrchní. Probíhá v dřevěných džberech za pomoci pekařských kvasnic. Po prvním dnu hlavního kvašení pivo leží 1 – 2 týdny v teplotách 8 – 12 °C. Sladové, plnější, zakalené pivo. V chuti jsou cítit banány a fenoly připomínající Weizen, ovšem chuť doplňuje jalovec a silný diacetyl, s tóny kvasu. Díky kyselým tónům a trpkosti lze najít podobnost i s Lambiky. Sahti patří mezi registrované a chráněné potraviny v EU. Dnešní Sahti je ve Finsku považováno za slavnostní farmářské pivo, podávané při výjimečných příležitostech. Trvanlivost Sahti je velmi malá a uvádí se do dvou týdnů. I dnes existují pivovary, které komerčně produkují Sahti. Servíruje se s pikantními sýry. EPM je běžně okolo 18°. Obsah alkoholu se pohybuje mezi 7 až 11% obj..
Slad: pšeničný, jiný
Kvašení: svrchní
Druh: světlé, polotmavé, jiné
Barva piva: 8 - 44 EBC
Teplota servírování: 2 - 7°C
Sklenice:
Podobné styly: Weissbier/ Weizenbier, Lambic
Původ: Skandinávie a Pobaltí
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
nové pivo
hodnocení: pivo
Budvar Reserve
Výborný, krásně zakulacený mix výrazné sladové, velmi lehké ...
hodnocení: pivo
Mazák Manaia NEIPA 15°
Další dobrá NEIPA z pivovaru Mazák. Tohle se pije samo.
hodnocení: podnik
restaurace Rokiten - Krum, Moravský Krumlov
Útulná restaurace s milou obsluhou a výběrem čtyř piv místního pivovaru.
hodnocení: podnik
restaurace Líšeňský pivovar, Brno
Obyčejná pivovarka s velkým výběrem piv, ochotnou obsluhou, ...
nový pivovar
komentář: pivo
anonym
Krakonoš Světlé výčepní 10°
Pivo mi chutnalo, spokojenost. V Trutnově má tradici. Horký ...
nový podnik: pivnice
hodnocení: podnik
restaurace Victor, Praha
2 piva je na mě malý výběr, prostředí vcelku fajn, obsluha o ...
komentář: pivo
anonym
Kousek Special 11°
Dali jsme si Kousek v kempu Ranč na Tiché Orlici. Opravdu js ...
recenze: pivo
Tropická bouře 14°
Krémová pěna, střední říz i plnost, výrazná vůně tropických ...
komentář: pivo
anonym
Svatý Florian světlý ležák 11°
Výborný ležák jantarové barvy s hustou krémovou pěnu co krou ...
recenze: pivo
Svijanský Rytíř 12°
Nadprůměrná dvanáctka která zaujme svou hořkostí a dobrou pitelností. Ochutnáno lahvové.
recenze: pivo
Svijanská Kněžna 13°
Černé pivo u kterého převládá hořkost nad sladkostí a to je dobře. Za mě nadprůměrné pivo.