Hodnoť pivo na
hledej na BeerWeb
spustí hledání
Přihlásit
PŘIHLÁSIT
NOVINKY
PŘEHLEDY
PŘEHLEDY
Pivovary
Piva
Uživatelé
Připravované
Pivní styly
PIVNÍ MAPA
PIVNÍ MAPA
Pivovary
Podniky
PIVNÍ KALENDÁŘ
O PIVU
O PIVU
Pivo jako nápoj
Historie piva
Historie piva v Čechách
Degustace piva
Létající pivovar
Trapistická piva
Pivní styly
Sahti
Sahti je finské zemědělské stavení. Odtud pochází ze 16. století i pivo Sahti, které se vařilo v saunách a jeho renesance nastala v době americké prohibice. Hlavně v domácnostech západní Evropy přežilo dodnes. Pivo se většinou připravuje infuzně, z různých druhů sladovaných i nesladovaných obilovin (nejčastěji z žita a ječmene v poměru 1/1), někdy dokonce ze zkvašeného chleba. Hotová sladina se scezuje přes jalovcové větvičky, někdy se do něj přidávají i jalovcové bobule. Jalovec nahrazuje chuťové a konzervační vlastnosti chmele. Scezením sladiny přes jalovec v ručně dlabaných žlabech (tzv. kuurna) lze dílo považovat za hotovou mladinu, protože už se většinou sladina vůbec nevaří. Kvašení je svrchní. Probíhá v dřevěných džberech za pomoci pekařských kvasnic. Po prvním dnu hlavního kvašení pivo leží 1 – 2 týdny v teplotách 8 – 12 °C. Sladové, plnější, zakalené pivo. V chuti jsou cítit banány a fenoly připomínající Weizen, ovšem chuť doplňuje jalovec a silný diacetyl, s tóny kvasu. Díky kyselým tónům a trpkosti lze najít podobnost i s Lambiky. Sahti patří mezi registrované a chráněné potraviny v EU. Dnešní Sahti je ve Finsku považováno za slavnostní farmářské pivo, podávané při výjimečných příležitostech. Trvanlivost Sahti je velmi malá a uvádí se do dvou týdnů. I dnes existují pivovary, které komerčně produkují Sahti. Servíruje se s pikantními sýry. EPM je běžně okolo 18°. Obsah alkoholu se pohybuje mezi 7 až 11% obj..
Slad
: pšeničný, jiný
Kvašení
: svrchní
Druh
: světlé, polotmavé, jiné
Barva piva
: 8 - 44 EBC
Teplota servírování
: 2 - 7°C
Sklenice
:
Podobné styly
:
Weissbier/ Weizenbier
,
Lambic
Původ
: Skandinávie a Pobaltí
Pivní styly
- přehledný seznam
Nově na BeerWeb
nové pivo
BeerWeb
Frymburk 11°
nový pivovar
BeerWeb
Pivovar Frymburk
nové pivo
BeerWeb
66
nové pivo
BeerWeb
Výčepní 10°
nový pivovar
BeerWeb
66, Sosnová
nový pivovar
BeerWeb
Lectvar, Plzeň
hodnocení: podnik
Houz
Pivovar Fenik
Trošku na konci světa, ale majitel je sympaťák. Domácí klobásy parádní, ne čepu cca čtyři druhy
hodnocení: pivo
Houz
Dřevorubec 12°
Vodové bez řízu. Lehká oxidace
hodnocení: pivo
Houz
Janek z Tokia
Opravdová hrůza
hodnocení: pivo
Houz
Berounský Grizzly tmavé 18°
Klame tělem. Působí jako mnohem slabší. Kyselinka, přiměřená ...
recenze: pivo
Fjordinand
Saison 11°
Intenzivní typické esterové aroma, na můj vkus prokvašenější, než bych docenil. Jinak fajn.
recenze: pivo
Fjordinand
Prvňáček 10°
Dobrá sladová desítka, jemně nahořklá, žádné zásadní vady. Úplně na pohodu.
recenze: pivo
Fjordinand
Osmička 8°
Máslová voda, trochu nahořklá, ale tady je asi něco špatně. Oproti lahodné 10° ostuda.
nový podnik: restaurace
Houz
Kulivá hora
nový podnik: pivnice
Houz
Zbraslavský kozí chlívek
hodnocení: podnik
Fjordinand
Restaurant Pivovaru Podlesí, Příbram
Pěkná putika, lahodné jídlo (dršťkovka), obsluze by slušel úsměv.
hodnocení: podnik
Fjordinand
restaurace Nový rybník - Energon, Obořiště
Na popíjení piva to vevnitř je trochu moc posh.
nový podnik: pivnice
Fjordinand
Pivovar Fenik
komentář: pivo
anonym
California Ale 12°
Výborné za 10 bodou
komentář: pivo
anonym
Kachelmann 8° Classic
more pivo kachelmann je úžasné pivo, nech sa ti darí
komentář: pivo
anonym
MAUS Redlight Apa 13%
Dostal jsem ho, tak mi nebylo líto, polovinu plechovky vylít ...
komentář: pivovar
anonym
Proud (Elektrárna), Plzeň
Špatně jsem zareagoval pivo hnusné !!!!!
komentář: pivovar
anonym
Proud (Elektrárna), Plzeň
????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
komentář: pivovar
anonym
Proud (Elektrárna), Plzeň
Máš pravdu PŘEDRAŽENÝ (LEŽÁK)