Sahti

Sahti je finské zemědělské stavení. Odtud pochází ze 16. století i pivo Sahti, které se vařilo v saunách a jeho renesance nastala v době americké prohibice. Hlavně v domácnostech západní Evropy přežilo dodnes. Pivo se většinou připravuje infuzně, z různých druhů sladovaných i nesladovaných obilovin (nejčastěji z žita a ječmene v poměru 1/1), někdy dokonce ze zkvašeného chleba. Hotová sladina se scezuje přes jalovcové větvičky, někdy se do něj přidávají i jalovcové bobule. Jalovec nahrazuje chuťové a konzervační vlastnosti chmele. Scezením sladiny přes jalovec v ručně dlabaných žlabech (tzv. kuurna) lze dílo považovat za hotovou mladinu, protože už se většinou sladina vůbec nevaří. Kvašení je svrchní. Probíhá v dřevěných džberech za pomoci pekařských kvasnic. Po prvním dnu hlavního kvašení pivo leží 1 – 2 týdny v teplotách 8 – 12 °C. Sladové, plnější, zakalené pivo. V chuti jsou cítit banány a fenoly připomínající Weizen, ovšem chuť doplňuje jalovec a silný diacetyl, s tóny kvasu. Díky kyselým tónům a trpkosti lze najít podobnost i s Lambiky. Sahti patří mezi registrované a chráněné potraviny v EU. Dnešní Sahti je ve Finsku považováno za slavnostní farmářské pivo, podávané při výjimečných příležitostech. Trvanlivost Sahti je velmi malá a uvádí se do dvou týdnů. I dnes existují pivovary, které komerčně produkují Sahti. Servíruje se s pikantními sýry. EPM je běžně okolo 18°. Obsah alkoholu se pohybuje mezi 7 až 11% obj..
Slad: pšeničný, jiný
Kvašení: svrchní
Druh: světlé, polotmavé, jiné
Barva piva: 8 - 44 EBC
Teplota servírování: 2 - 7°C
Sklenice:
Podobné styly: Weissbier/ Weizenbier, Lambic
Původ: Skandinávie a Pobaltí
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Ledové ostří 11°
Ochutnáno - Hospoda Kurnik Šopa - Ostrava (2025)
hodnocení: pivo
4 chmelový - Speciály z Prazdroje
Ochutnáno - Restaurace Alvi - Ostrava (2025)
hodnocení: pivo
Mazák Luminosa Modern IPA 14°
Ochutnáno - Restaurace Palouk - Ostrava (2025)
recenze: pivo
Mazák Vánoční IPA 15° (2025)
Moc dobrá vánoční IPA, zlatá, čirá barva, krémová, hustá pěn ...
nový pivovar
nový pivovar
recenze: pivo
Needle - West Coast IPA 14°
Výrazná West Coast IPA s jasnou zlatavou barvou, hustou stab ...
recenze: pivo
Kocour světlý ležák 12°
Zlatá, lehce zakalená barva, hustá až krémová pěna, slabší ř ...
hodnocení: podnik
Výčep Na stojáka Jakubák, Brno
Ochutnáno: 2 druhy piv (1 x návštěva)(2025)
hodnocení: podnik
restaurant Lipník, Lipník nad Bečvou
Útulná pivovarská restaurace, na čepu pouze tři druhy průměrného piva.
komentář: pivovar
anonym
Jadrníček, Náměšť na Hané
Je to 100% pravda..Pivo nedozrale..A kvalita sla do kopru...
komentář: podnik
anonym
Restaurace Pod Hradem
Vynikající kuchyně a dobré vlastní pivo.