Sahti

Sahti je finské zemědělské stavení. Odtud pochází ze 16. století i pivo Sahti, které se vařilo v saunách a jeho renesance nastala v době americké prohibice. Hlavně v domácnostech západní Evropy přežilo dodnes. Pivo se většinou připravuje infuzně, z různých druhů sladovaných i nesladovaných obilovin (nejčastěji z žita a ječmene v poměru 1/1), někdy dokonce ze zkvašeného chleba. Hotová sladina se scezuje přes jalovcové větvičky, někdy se do něj přidávají i jalovcové bobule. Jalovec nahrazuje chuťové a konzervační vlastnosti chmele. Scezením sladiny přes jalovec v ručně dlabaných žlabech (tzv. kuurna) lze dílo považovat za hotovou mladinu, protože už se většinou sladina vůbec nevaří. Kvašení je svrchní. Probíhá v dřevěných džberech za pomoci pekařských kvasnic. Po prvním dnu hlavního kvašení pivo leží 1 – 2 týdny v teplotách 8 – 12 °C. Sladové, plnější, zakalené pivo. V chuti jsou cítit banány a fenoly připomínající Weizen, ovšem chuť doplňuje jalovec a silný diacetyl, s tóny kvasu. Díky kyselým tónům a trpkosti lze najít podobnost i s Lambiky. Sahti patří mezi registrované a chráněné potraviny v EU. Dnešní Sahti je ve Finsku považováno za slavnostní farmářské pivo, podávané při výjimečných příležitostech. Trvanlivost Sahti je velmi malá a uvádí se do dvou týdnů. I dnes existují pivovary, které komerčně produkují Sahti. Servíruje se s pikantními sýry. EPM je běžně okolo 18°. Obsah alkoholu se pohybuje mezi 7 až 11% obj..
Slad: pšeničný, jiný
Kvašení: svrchní
Druh: světlé, polotmavé, jiné
Barva piva: 8 - 44 EBC
Teplota servírování: 2 - 7°C
Sklenice:
Podobné styly: Weissbier/ Weizenbier, Lambic
Původ: Skandinávie a Pobaltí
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Foam Climb 15°
příjemně pitelná IPA. Je více zakalená, hořkost mírnější
hodnocení: pivo
jz
hodnocení: podnik
Chrudimský pivovar Filištín, minipivovar
Zajímavé pivovarské doupě, paní výčepní velmi příjemná, pivo ...
novinka
Zachraňte pivo v tísni
Stačí koupit a vypít. Tak můžete pomoci 169 minipivovarům.
nový podnik: restaurace
hodnocení: podnik
Pivní Jistota
Tahle Pivní Jistota má jednu jistotu, že sem už nikdy nepůjd ...
komentář: pivo
anonym
Vévoda 11°
Pivo nic moc.....něco mezi šílenou Holbou a ještě silnějším Rohozcem.
novinka
Sudové pivo teď nikdo nechce
Koronavirus dopadl i na pivovary
hodnocení: podnik
restaurace Faltus, Česká Třebová
Ochutnáno: 6 druhů piv (2020)
komentář: pivo
anonym
Bakalář Medový speciál
už podle vzhledu vypadá divně...
nový pivovar
komentář: pivo
anonym
Rakovar 560 14°
Prosím vás jsem z moravi a chtěl bych sud rakovar 560 kde seženu? Díky
komentář: podnik
anonym
Pivovarská restaurace Rohozec
Pivovarská restaurace Rohozec Nově rekonstruovaná restaurac ...
nový podnik: restaurace