Hodnoť pivo na
hledej na BeerWeb
spustí hledání
Přihlásit
PŘIHLÁSIT
NOVINKY
PŘEHLEDY
PŘEHLEDY
Pivovary
Piva
Uživatelé
Připravované
Pivní styly
PIVNÍ MAPA
PIVNÍ MAPA
Pivovary
Podniky
PIVNÍ KALENDÁŘ
O PIVU
O PIVU
Pivo jako nápoj
Historie piva
Historie piva v Čechách
Degustace piva
Létající pivovar
Trapistická piva
Pivní styly
Sahti
Sahti je finské zemědělské stavení. Odtud pochází ze 16. století i pivo Sahti, které se vařilo v saunách a jeho renesance nastala v době americké prohibice. Hlavně v domácnostech západní Evropy přežilo dodnes. Pivo se většinou připravuje infuzně, z různých druhů sladovaných i nesladovaných obilovin (nejčastěji z žita a ječmene v poměru 1/1), někdy dokonce ze zkvašeného chleba. Hotová sladina se scezuje přes jalovcové větvičky, někdy se do něj přidávají i jalovcové bobule. Jalovec nahrazuje chuťové a konzervační vlastnosti chmele. Scezením sladiny přes jalovec v ručně dlabaných žlabech (tzv. kuurna) lze dílo považovat za hotovou mladinu, protože už se většinou sladina vůbec nevaří. Kvašení je svrchní. Probíhá v dřevěných džberech za pomoci pekařských kvasnic. Po prvním dnu hlavního kvašení pivo leží 1 – 2 týdny v teplotách 8 – 12 °C. Sladové, plnější, zakalené pivo. V chuti jsou cítit banány a fenoly připomínající Weizen, ovšem chuť doplňuje jalovec a silný diacetyl, s tóny kvasu. Díky kyselým tónům a trpkosti lze najít podobnost i s Lambiky. Sahti patří mezi registrované a chráněné potraviny v EU. Dnešní Sahti je ve Finsku považováno za slavnostní farmářské pivo, podávané při výjimečných příležitostech. Trvanlivost Sahti je velmi malá a uvádí se do dvou týdnů. I dnes existují pivovary, které komerčně produkují Sahti. Servíruje se s pikantními sýry. EPM je běžně okolo 18°. Obsah alkoholu se pohybuje mezi 7 až 11% obj..
Slad
: pšeničný, jiný
Kvašení
: svrchní
Druh
: světlé, polotmavé, jiné
Barva piva
: 8 - 44 EBC
Teplota servírování
: 2 - 7°C
Sklenice
:
Podobné styly
:
Weissbier/ Weizenbier
,
Lambic
Původ
: Skandinávie a Pobaltí
Pivní styly
- přehledný seznam
Nově na BeerWeb
hodnocení: pivo
Pivomilec
Aecht Schlenkerla Rauchbier - Weizen
Piva od Heller/Schlenkerla z Bamberku jsou výjimečná, ten uz ...
hodnocení: pivo
Ozzman
Klášter Premium 12°
Zlatá barva, hustá pěna, střední říz i plnost, chmelové arom ...
hodnocení: pivo
Ozzman
12°Cream ALE
Musím přiznat , že jsem ochutnal, ale tenhle pivní styl mi m ...
nové pivo
Ozzman
12°Cream ALE
recenze: pivo
Ozzman
Klášter Ležák 11°
Ochutnáno jak točené tak lahvové ale v obou případech výborn ...
recenze: pivo
Johnny202
Bernard Černý ležák 12°
Velmi povedený tmavý ležák,v chuti dobře vyvážená hořkost/sl ...
nové pivo
Ozzman
Simcoe Session ALE 12°
recenze: pivo
Ozzman
VOODOO CRYO NEIPA 13°
Moc dobrá krémová NEIPA, střední říz i plnost, tropické arom ...
hodnocení: podnik
Ozzman
restaurace U Fleků, Praha
Pivo dobré, ale pravdou je, že je to spíš skanzen pro zahraniční turisty.
hodnocení: podnik
Ozzman
Restaurace Malešický mikropivovar, Praha
Rychlá ochotná obsluha a velký výběr piv.
komentář: pivo
anonym
Kašpárek 11°
Skvělé, hořké pivo. Dávám tomu 9,8 bodu y deseti.
nové pivo
Lishak
Coors
nový pivovar
Lishak
Molson Coors beverage company
nový podnik: pivnice
peproch
Rodinný minipivovar Gwern
hodnocení: podnik
Ozzman
restaurace Rokiten - Krum, Moravský Krumlov
Útulná restaurace s milou obsluhou a výběrem čtyř piv místního pivovaru.
nový pivovar
Pavel
Rabieta
komentář: pivo
anonym
Krakonoš Světlé výčepní 10°
Pivo mi chutnalo, spokojenost. V Trutnově má tradici. Horký ...
nový podnik: pivnice
Rada
Pivnice Kotva
komentář: pivo
anonym
Kousek Special 11°
Dali jsme si Kousek v kempu Ranč na Tiché Orlici. Opravdu js ...