Sahti

Sahti je finské zemědělské stavení. Odtud pochází ze 16. století i pivo Sahti, které se vařilo v saunách a jeho renesance nastala v době americké prohibice. Hlavně v domácnostech západní Evropy přežilo dodnes. Pivo se většinou připravuje infuzně, z různých druhů sladovaných i nesladovaných obilovin (nejčastěji z žita a ječmene v poměru 1/1), někdy dokonce ze zkvašeného chleba. Hotová sladina se scezuje přes jalovcové větvičky, někdy se do něj přidávají i jalovcové bobule. Jalovec nahrazuje chuťové a konzervační vlastnosti chmele. Scezením sladiny přes jalovec v ručně dlabaných žlabech (tzv. kuurna) lze dílo považovat za hotovou mladinu, protože už se většinou sladina vůbec nevaří. Kvašení je svrchní. Probíhá v dřevěných džberech za pomoci pekařských kvasnic. Po prvním dnu hlavního kvašení pivo leží 1 – 2 týdny v teplotách 8 – 12 °C. Sladové, plnější, zakalené pivo. V chuti jsou cítit banány a fenoly připomínající Weizen, ovšem chuť doplňuje jalovec a silný diacetyl, s tóny kvasu. Díky kyselým tónům a trpkosti lze najít podobnost i s Lambiky. Sahti patří mezi registrované a chráněné potraviny v EU. Dnešní Sahti je ve Finsku považováno za slavnostní farmářské pivo, podávané při výjimečných příležitostech. Trvanlivost Sahti je velmi malá a uvádí se do dvou týdnů. I dnes existují pivovary, které komerčně produkují Sahti. Servíruje se s pikantními sýry. EPM je běžně okolo 18°. Obsah alkoholu se pohybuje mezi 7 až 11% obj..
Slad: pšeničný, jiný
Kvašení: svrchní
Druh: světlé, polotmavé, jiné
Barva piva: 8 - 44 EBC
Teplota servírování: 2 - 7°C
Sklenice:
Podobné styly: Weissbier/ Weizenbier, Lambic
Původ: Skandinávie a Pobaltí
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
India 15°
Velmi dobrá IPA, krásně vyvážená v aroma i v chuti citrusové ...
hodnocení: pivo
Samson Bock
Silnější plné pivo se středním řízem, lehce nasládlá chuť s ...
nové pivo
nové pivo
hodnocení: podnik
Restaurace Vojanův Dvůr
Taková stylová restaurace s ochotnou obsluhou.
hodnocení: podnik
restaurace Ossegg, Praha
Moderní restaurace s výbornou super obsluhou, která poradí a rozumí svému řemeslu, dobré pivo
hodnocení: podnik
restaurace Vinohradský pivovar, Praha
Prostředí které tě neposadí na zadek, ale obsluha super a velký výběr moc dobrých piv
nový podnik: restaurace
komentář: pivo
Zlatý Bažant Špeciál Hurbanovská IPA
Úplne v pohode ľahká letná IPA, veľmi rád si ju kupujem,a má vždy u mňa miesto.
komentář: pivovar
anonym
Emeran, Klíny-Rašov
Konec léta roku 2024 a web stále v děsném stavu. Informací t ...
recenze: pivo
Haďák 11° polotmavý
Z mého pohledu ještě ucházející polotmavá 11°, k lepšímu hodnocení mi chybí větší plnost piva.
recenze: pivo
Haďák 11°
Výrazné hořké a řízné pivo středního těla. Pěna tvoří větší ...
recenze: pivo
Platan 11°
V daných podmínkách podniku celkem slušné pivo nebo (dobře podané průměrné pivo)
nový podnik: pivnice
komentář: pivovar
anonym
Baron, Opočno
Naprosto výborné pivo Kavárna u Viléma
komentář: pivovar
anonym
Modrá hvězda, Dobřany
Návštěva restaurace v červnu 2024 Terasa restaurace zela pr ...
komentář: pivo
anonym
Monopol IPA 11°
Po dlouhé době, pivo které nedostalo šanci. Snad příště. Za mně absolutně nepitelné.
komentář: pivo
anonym
Kousek Special 11°
Dali jsme si pivo Kousek 11 v restauraci ve městě Svratka a ...