Weissbier/ Weizenbier

"Bílé pivo" je pšeničné pivo, dnes převážně z Německa, ale také z Belgie, kde se mu říká „witbier“. Dle německé tradice je typické použití sladové, či nesladové pšenice v množství minimálně 50 % podílu sypání sladu. Vyrábí se jak infuzí, tak dvourmutovou dekokcí (nejčastěji jednormutovou). První psané zmínky o vaření toho typu piva kupodivu pocházejí z českého území ze začátku 16. stol., kdy roku 1505 Petr Vok z Rožmberka udělil městu Třebové právo vařit „bílé pivo“. Až teprve kolem roku 1550 se rozšířilo do Bavorska, kde je oblíbené dodnes. Pivo má světlou slámovou až velmi tmavě zlatou barvu, vysokou nasycenost a bohatou pěnu, převážně je nefiltrované (viditelný zákal díky kvasnicím a vysokému obsahu bílkovin). Díky vyšší EPM (min. 11,0 %) je pivo středně plné a je z něj znatelná obilná chuť po pšenici. Pivo se vyznačuje charakteristickým ovocným a fenolovým aroma, vystupuje muškátový oříšek, kouřové, či vanilkové aroma, a zejména hřebíček. Často jsou přítomné estery nejčastěji s banánovým aroma, jablečné aroma a rovněž i vyšší alkoholy. Kvasničná vůně by měla být svěží, bez sirných a autolyzačních tónů. Bývá měně chmelené, takže chmelová chuť a vůně nejsou přítomny. Diacetyl by neměl být cítit. Chmelení je slabší, doznívání sušší. Pšeničné pivo se podává ve vysokých, pohárových sklenicích, často i s plátkem citrónu.
Slad: pšeničný
Kvašení: svrchní
Druh: světlé
Barva piva: 4 - 16 EBC
Teplota servírování: 4 - 7°C
Sklenice:
Původ: Německo
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Rampušák Session NEIPA 12
Taková lehčí verze mojí oblíbené NEIPy, hustá pěna, neschází ...
hodnocení: pivo
Hradecké pivo Zlatá neděle 2024 14°
Tak tenhle vánoční IPL mě zklamal, čekal jsem větší chuťový zážitek, mdlé nevýrazné.
hodnocení: pivo
Hradecké pivo Adventní Red ALE 13°
Tenhle polotmavý Red ALE mi nejvíc chutnal, při návštěvě piv ...
hodnocení: podnik
Lokál Rodinný pivovar 713, Hradec Králové
Skromné domácí prostředí a ochotná, vstřícná obsluha od pana majitele a sládka v jedné osobě.
hodnocení: podnik
Beerhouse U Tomana, Brno
Ochutnáno: 7 druhů piv (3 x návštěva)(2019)(2023)(2024)
hodnocení: podnik
Pivovar HARRY
Ochutnáno: 9 druhů piv (3 x návštěva)(2022)(2023)(2024)
nový podnik: pivnice
recenze: pivo
Bedřichova dvanáctka světlá
Vypadá nádherně, kalné až do medové barvy. Mírná vůně a plné ...
recenze: pivo
Markrabě - tmavý ležák 13°
Podle barvy velmi světlé černé pivo, spíše polotmavé, vůně a ...
recenze: pivo
Kryštof - světlý ležák 11°
Velmi výrazné aroma chmele, ale nepříliš příjemné - jarové, ...
komentář: pivo
anonym
Zlatopramen 11°
Zajimalo by me,jak po Vasi "inovaci lahve+vicka" lze pivo ot ...
komentář: pivovar
Melichárek, Horka nad Moravou
Pivovar již několik let uzavřen. Bude se prodávat i zařízení ...
komentář: pivovar
anonym
Proud (Elektrárna), Plzeň
Vyzkoušeno (zdarma "bonus" k nákupu v Albertu). Prostě shit, dobré tak na topení vos.
komentář: pivovar
anonym
1. karlštejnský mikropivovar
10% zázvorová: zázvor přebíjí ostatní chutě a skrývá pivní v ...
komentář: podnik
anonym
Blackdog Bar&Grill, Beroun
Chic burger v sobotu 2.11. vynikajici. Dnes totez jidlo siln ...