Weissbier/ Weizenbier

"Bílé pivo" je pšeničné pivo, dnes převážně z Německa, ale také z Belgie, kde se mu říká „witbier“. Dle německé tradice je typické použití sladové, či nesladové pšenice v množství minimálně 50 % podílu sypání sladu. Vyrábí se jak infuzí, tak dvourmutovou dekokcí (nejčastěji jednormutovou). První psané zmínky o vaření toho typu piva kupodivu pocházejí z českého území ze začátku 16. stol., kdy roku 1505 Petr Vok z Rožmberka udělil městu Třebové právo vařit „bílé pivo“. Až teprve kolem roku 1550 se rozšířilo do Bavorska, kde je oblíbené dodnes. Pivo má světlou slámovou až velmi tmavě zlatou barvu, vysokou nasycenost a bohatou pěnu, převážně je nefiltrované (viditelný zákal díky kvasnicím a vysokému obsahu bílkovin). Díky vyšší EPM (min. 11,0 %) je pivo středně plné a je z něj znatelná obilná chuť po pšenici. Pivo se vyznačuje charakteristickým ovocným a fenolovým aroma, vystupuje muškátový oříšek, kouřové, či vanilkové aroma, a zejména hřebíček. Často jsou přítomné estery nejčastěji s banánovým aroma, jablečné aroma a rovněž i vyšší alkoholy. Kvasničná vůně by měla být svěží, bez sirných a autolyzačních tónů. Bývá měně chmelené, takže chmelová chuť a vůně nejsou přítomny. Diacetyl by neměl být cítit. Chmelení je slabší, doznívání sušší. Pšeničné pivo se podává ve vysokých, pohárových sklenicích, často i s plátkem citrónu.
Slad: pšeničný
Kvašení: svrchní
Druh: světlé
Barva piva: 4 - 16 EBC
Teplota servírování: 4 - 7°C
Sklenice:
Původ: Německo
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Raven Black Currant Weisse 9°
Mně kyseláče prostě chutnají, a ty různě ochucené od Ravenu ...
hodnocení: pivo
Asfalt Extreme Stout 20°
Ochutnáno 6.9.2019.
hodnocení: pivo
Paradise Ale 13°
Ochutnáno 6.9.2019.
hodnocení: podnik
NAPALMĚ, pivní bar
Já tu Napalmu nějak nemám rád, výběr není špatný, ale nějak mi to tu nesedí.
nový podnik: pivnice
hodnocení: podnik
Pivovar Bubeneč, Praha
Pivovarská hospoda pivovaru Bubeneč je poměrně malá, na čepu ...
novinka
Bernard se rozšíří, ale méně
Z plánovaných 1700 m2 pro rozšíření pivovaru bude muset stačit mnohem méně
hodnocení: podnik
Hotel Kolštejn, Branná
Nic mě tu nezaujalo, ani prostředí, ani pivo, to bylo obrovs ...
novinka
Homebrewing ČR: 2000 litrů ročně?
Dojde návrh až k podpisu prezidenta? Čeští Homebrewaři napjatě čekají!
recenze: pivo
Erdinger Alkoholfrei Weissbier
Sytě zlatá kalná barva, při rozlévání do sklenice perlí. Boh ...
nový pivovar
komentář: pivovar
anonym
Agent, Olešnice
Ochutnal jsem Agenta 11 a výborné pivo a doporučuji ho. A tě ...
nový podnik: pivnice
komentář: pivovar
anonym
Agent, Olešnice
V současnosti také točíme pivo v Dadalie klubu v Rábech u Pardubic.