Weissbier/ Weizenbier

"Bílé pivo" je pšeničné pivo, dnes převážně z Německa, ale také z Belgie, kde se mu říká „witbier“. Dle německé tradice je typické použití sladové, či nesladové pšenice v množství minimálně 50 % podílu sypání sladu. Vyrábí se jak infuzí, tak dvourmutovou dekokcí (nejčastěji jednormutovou). První psané zmínky o vaření toho typu piva kupodivu pocházejí z českého území ze začátku 16. stol., kdy roku 1505 Petr Vok z Rožmberka udělil městu Třebové právo vařit „bílé pivo“. Až teprve kolem roku 1550 se rozšířilo do Bavorska, kde je oblíbené dodnes. Pivo má světlou slámovou až velmi tmavě zlatou barvu, vysokou nasycenost a bohatou pěnu, převážně je nefiltrované (viditelný zákal díky kvasnicím a vysokému obsahu bílkovin). Díky vyšší EPM (min. 11,0 %) je pivo středně plné a je z něj znatelná obilná chuť po pšenici. Pivo se vyznačuje charakteristickým ovocným a fenolovým aroma, vystupuje muškátový oříšek, kouřové, či vanilkové aroma, a zejména hřebíček. Často jsou přítomné estery nejčastěji s banánovým aroma, jablečné aroma a rovněž i vyšší alkoholy. Kvasničná vůně by měla být svěží, bez sirných a autolyzačních tónů. Bývá měně chmelené, takže chmelová chuť a vůně nejsou přítomny. Diacetyl by neměl být cítit. Chmelení je slabší, doznívání sušší. Pšeničné pivo se podává ve vysokých, pohárových sklenicích, často i s plátkem citrónu.
Slad: pšeničný
Kvašení: svrchní
Druh: světlé
Barva piva: 4 - 16 EBC
Teplota servírování: 4 - 7°C
Sklenice:
Původ: Německo
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: podnik
U Mocnáře
V podstatě se nedá nic vytknout...pouze snaha o připomenutí starých časů mohla být ",dozaženější".
novinka
Zemřela profesorka Gabriela Basařová
18.10.2019 zemřela První dáma českého pivovarnictví a veliká odbornice
hodnocení: pivo
nový podnik: restaurace
novinka
Opravdu rukodělný pivovárek: Staňkův
Pivní republika navštívila Staňkův rukodělný pivovárek, kde ...
novinka
Carlsberg vyvíjí papírovou lahev na pivo
Bylo by libo pivo do papíru?
hodnocení: podnik
komentář: pivo
anonym
Kozel Florián 11°
Mě chutná a to je hlavní
hodnocení: podnik
Primátorka Pod Terasami
Jeden z lepších podniků s příjemnou obsluhou, sortimentem náchodského Primátora a dobré jídlo.
nový podnik: restaurace
komentář: pivovar
anonym
Aero, Ostrava
jako Argus v plechu z Lídlu
recenze: pivo
Bc.
Benedict Imperial Lager 20°
Dvacítkový spodně kvašený speciál má hezkou oranžovo-hnědou ...
recenze: pivo
Bc.
Blood Orange IPA 15°
Patnáctka ze Zichovce má kalnou okrovou barvu, která připomí ...
recenze: pivo
Bc.
Notorico Raspberry Session IPA 13°
Luxusní barvička červeno hnědá, skvěle se hodící do podzimní ...
nový podnik: restaurace
komentář: pivovar
Minipivovar Agent Olešnice
V Praze 3 se točí U Vodoucha
komentář: pivovar
anonym
Minipivovar Agent Olešnice
Opravdu jsem si první ochutnávku užil. Přeju aby se vám takh ...