Lambic

Pivo původem z obce Lambeek nedaleko Bruselu, které chuťově připomíná Chardonay, suchý Vermut, nebo suché Sherry. Je vyrobené spontánním kvašením, směsnou kulturou termobakterií, mléčných bakterií a kvasinek (Saccharomyces, Brettanomyces, Pediococcus a Lactobacillus). Vaří se infuzně, od října do března, především z ječného sladu, nesladovaného ječmene (30 – 40%), pšenice a starého, zvětralého českého chmele. Dozrává v otevřených dřevěných sudech, či kádích. Vaří se hlavně od podzimu do jara, v létě by hrozilo nebezpečí vzniku nežádoucích chutí. Jedná se o pivo, které je velmi málo nasyceno oxidem uhličitým. Doba zrání těchto piv je 1 až 3 roky. Některé pivovary vyrábějí dokonce i ročníková piva vhodná k archivaci na dobu až 20 let. Lambic je charakteristický i tím, že žádná várka nechutná stejně. Vůně je navinulá a nakyslá, doprovázena ovocným aromatem (u ovocných variant záleží na použitém ovoci), případně sladká a lehce karamelová. Chuť odpovídá vůni, tudíž pivo je nakyslé, navinulé, trpké, s drsnou, ale slabou hořkostí, s minimálním, až neznatelným řízem. Naturální Lambic slouží většinou jako základ pro výrobu ostatních ovocných Lambiků. Věkem Lambic tmavne, zakulacuje se mu kyselost v chuti a ve vůni slábne, ovocné vjemy rostou na intenzitě a pivo se stává sušší. Piva se podávají chlazená na sklepní teplotu. Lambic má Chráněné zeměpisné označení.
Slad: ječný, pšeničný
Kvašení: spontánní
Druh: světlé, polotmavé, jiné
Barva piva: 6 - 36 EBC
Teplota servírování: 7 - 13°C
Sklenice:
Původ: Belgie
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Pilsner Urquell
Zajímavější než nabídka piv je historie hotelu.
nový podnik: restaurace
hodnocení: pivo
novinka
NEIPA
„Rozmohl se nám tady takový nešvar! …. je to slovíčko NEIPA“ ...
novinka
Pivní sezóna v září rozhodně nekončí
Náš pivní kalendář je nově zaplněn dalšími 30ti pivními akce ...
novinka
V ČR je již přes 400 minipivovarů
...a je našlápnuto k půltisícovce. Jak dlouho to bude trvat? Dva roky?! ;-)
recenze: pivo
Kovář 10°
Velmi hořká desítka, střední tělo, vůně slabší, chlebové tóny v chuti.
recenze: pivo
Nachmelená Opice Ležák 11°
Průměrnější pivo, ne moc zajímavé jak vůní tak chutí. Docela dost sladká. Lehce cítí pražené tóny.
komentář: pivovar
anonym
U Orloje, Žatec
S manželem jsme si objednali večeři, on měl krkovici a já l ...
komentář: pivo
anonym
Vranihorský ležák 11°
I po třech měsících po aspiraci pitelné. Uvidíme zítra.
recenze: pivo
Bc.
Maršaler IRL 13°
Jantarová opálová barva s hustou bílou krémovou pěnou. Vůně ...
komentář: pivo
Hradní jedenáctka 11°
Na etiketě je to polotmavé pivo, na stránkách se píše světlé ...
hodnocení: podnik
jz
komentář: pivo
God Is Dead ALE 15°
Aktuálně vaří stejnojmenné pivo typu belgian pale ale, které ...
komentář: pivovar
anonym
Cassa Brewery, Košice
Na adrese je obchodní centrum
komentář: pivovar
anonym
U Zlatého Srnce, Srní
Pivo bylo skvělé. Bohužel totéž neplatí o obsluze. Pán byl p ...
hodnocení: podnik
Restaurace Pivovar Kytín
Skvělý servis a výběr. Objednal jsem si pivo a než číšník odešel už mi ho druhý přinesl.