Lambic

Pivo původem z obce Lambeek nedaleko Bruselu, které chuťově připomíná Chardonay, suchý Vermut, nebo suché Sherry. Je vyrobené spontánním kvašením, směsnou kulturou termobakterií, mléčných bakterií a kvasinek (Saccharomyces, Brettanomyces, Pediococcus a Lactobacillus). Vaří se infuzně, od října do března, především z ječného sladu, nesladovaného ječmene (30 – 40%), pšenice a starého, zvětralého českého chmele. Dozrává v otevřených dřevěných sudech, či kádích. Vaří se hlavně od podzimu do jara, v létě by hrozilo nebezpečí vzniku nežádoucích chutí. Jedná se o pivo, které je velmi málo nasyceno oxidem uhličitým. Doba zrání těchto piv je 1 až 3 roky. Některé pivovary vyrábějí dokonce i ročníková piva vhodná k archivaci na dobu až 20 let. Lambic je charakteristický i tím, že žádná várka nechutná stejně. Vůně je navinulá a nakyslá, doprovázena ovocným aromatem (u ovocných variant záleží na použitém ovoci), případně sladká a lehce karamelová. Chuť odpovídá vůni, tudíž pivo je nakyslé, navinulé, trpké, s drsnou, ale slabou hořkostí, s minimálním, až neznatelným řízem. Naturální Lambic slouží většinou jako základ pro výrobu ostatních ovocných Lambiků. Věkem Lambic tmavne, zakulacuje se mu kyselost v chuti a ve vůni slábne, ovocné vjemy rostou na intenzitě a pivo se stává sušší. Piva se podávají chlazená na sklepní teplotu. Lambic má Chráněné zeměpisné označení.
Slad: ječný, pšeničný
Kvašení: spontánní
Druh: světlé, polotmavé, jiné
Barva piva: 6 - 36 EBC
Teplota servírování: 7 - 13°C
Sklenice:
Původ: Belgie
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Matuška Vánoční Ale 19°
Nikdy bych nevěřil, že takto silná IPA může být tak dobře pi ...
recenze: pivo
Maisel´s Weisse Dunkel
Barva hnědá. Pivo kalné. Pěna je nahnědlé barvy a vysoká a s ...
hodnocení: pivo
Frýdecký Florian 11%
Ochutnáno - Hotel a Caffe Silesia - Frýdek Místek (2019)(2022)
hodnocení: podnik
KMP Plzeň - Klub Malých Pivovarů
Ochutnáno: 10 druhů piv ( 2 x návštěva)(2020)(2022)
hodnocení: podnik
Raven Pub, Plzeň
Ochutnáno: 12 druhů piv ( 2 x návštěva)(2020)(2022)
hodnocení: podnik
Restaurace U Loutkáře
Ochutnáno: 6 druhů piv (2022)
nový podnik: pivnice
komentář: články
Takové to domácké vaření piva
Tak jako člen Cechu domácích pivovarníků, který má za sebou ...
komentář: články
Takové to domácké vaření piva
Taky mi článek navnadil a zkusím uvařit nějakej ALE.
nový pivovar
ZaS
komentář: podnik
anonym
restaurace Zichovecký pivovar
Oběd naprosto skvělý, obsluha velmi ochotná, a všechny hvězd ...
komentář: pivo
anonym
Vánoční speciál 14°
Výborné pitelné silné pivo chutnáno 19.12.2021 v Přešticích
recenze: pivo
Hořká desítka 10°
Barva zlatá. Pivo kalné. Pěna bílé barvy a je středně vysoká ...
komentář: články
anonym
komentář: pivo
anonym
Radegast Rog - IPA
Dnes jsem měl Radegast ROG poprvé a chuť a vůni mi připomíná liči.
recenze: pivo
Funky Fluid Melon Sour
Barva světle zlatá, medová. Pivo silně kalné. Pěna bílá a je ...
komentář: pivo
Žatec"220"
Papírově vypadá dobře, musím jej co nejdříve někde sehnat (v lahvi).
komentář: pivovar
Huhňák
Výborně pitelné pivo, příjemně hořké! Určitě stojí za ochutn ...