Lambic

Pivo původem z obce Lambeek nedaleko Bruselu, které chuťově připomíná Chardonay, suchý Vermut, nebo suché Sherry. Je vyrobené spontánním kvašením, směsnou kulturou termobakterií, mléčných bakterií a kvasinek (Saccharomyces, Brettanomyces, Pediococcus a Lactobacillus). Vaří se infuzně, od října do března, především z ječného sladu, nesladovaného ječmene (30 – 40%), pšenice a starého, zvětralého českého chmele. Dozrává v otevřených dřevěných sudech, či kádích. Vaří se hlavně od podzimu do jara, v létě by hrozilo nebezpečí vzniku nežádoucích chutí. Jedná se o pivo, které je velmi málo nasyceno oxidem uhličitým. Doba zrání těchto piv je 1 až 3 roky. Některé pivovary vyrábějí dokonce i ročníková piva vhodná k archivaci na dobu až 20 let. Lambic je charakteristický i tím, že žádná várka nechutná stejně. Vůně je navinulá a nakyslá, doprovázena ovocným aromatem (u ovocných variant záleží na použitém ovoci), případně sladká a lehce karamelová. Chuť odpovídá vůni, tudíž pivo je nakyslé, navinulé, trpké, s drsnou, ale slabou hořkostí, s minimálním, až neznatelným řízem. Naturální Lambic slouží většinou jako základ pro výrobu ostatních ovocných Lambiků. Věkem Lambic tmavne, zakulacuje se mu kyselost v chuti a ve vůni slábne, ovocné vjemy rostou na intenzitě a pivo se stává sušší. Piva se podávají chlazená na sklepní teplotu. Lambic má Chráněné zeměpisné označení.
Slad: ječný, pšeničný
Kvašení: spontánní
Druh: světlé, polotmavé, jiné
Barva piva: 6 - 36 EBC
Teplota servírování: 7 - 13°C
Sklenice:
Původ: Belgie
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Tambor světlý ležák 11°
Průměrný ležák,zdá se mi že se Tambor přibližuje velkým průmyslovým pivovarům
hodnocení: pivo
Lyer 12° IPL
Velmi dobrý iplko. Decentní hořkost, skvěle nachmeleno.
hodnocení: pivo
Welzl Abatyše 10,5
Úplný temný skvost z tohoto pivovaru.
komentář: pivovar
anonym
Garp, Bakov nad Jizerou
Chodíme pravidelně přímo do pivovaru Garp v Bakově, pivo bez ...
recenze: pivo
Kunratický Ležák světlý 12°
Krásná bohatá pěna. Pivo pěkně kroužkuje. Hořkost je akorát, plná chuť.
komentář: pivovar
Pivovar Český Brod
Českobrodské pivo je už k dostání v několika hospodách v Čes ...
komentář: pivovar
anonym
hodnocení: podnik
restaurace Na Jižní - Jižan, Přerov
Ochutnáno: 4 druhy piv (2019)
hodnocení: podnik
restaurace Monopol, Teplice
Zde jsem byl nadmíru spokojen. Prostředí prvorepublikové, jídlo výborné a obsluha vzorná.
nový podnik: restaurace
komentář: pivo
anonym
Multigrain 11°
Při pití tohoto skvostu jsem si vzpomněl na výrok postavy Jo ...
recenze: pivo
Beer Opener - Světlý ležák 12°
Žádný problém, prostě dobrý. Bude v něm trošku voňavější chmel, ale jen decentně.
novinka
V Česku došli sládci
Dříve absolventi pivovarských oborů zůstávali po ukončení šk ...
nový pivovar
komentář: pivo
anonym
Fabián 14°
Byl jsem dost prekvapenej, husta pena, zadna koncova sladkos ...