Lambic

Pivo původem z obce Lambeek nedaleko Bruselu, které chuťově připomíná Chardonay, suchý Vermut, nebo suché Sherry. Je vyrobené spontánním kvašením, směsnou kulturou termobakterií, mléčných bakterií a kvasinek (Saccharomyces, Brettanomyces, Pediococcus a Lactobacillus). Vaří se infuzně, od října do března, především z ječného sladu, nesladovaného ječmene (30 – 40%), pšenice a starého, zvětralého českého chmele. Dozrává v otevřených dřevěných sudech, či kádích. Vaří se hlavně od podzimu do jara, v létě by hrozilo nebezpečí vzniku nežádoucích chutí. Jedná se o pivo, které je velmi málo nasyceno oxidem uhličitým. Doba zrání těchto piv je 1 až 3 roky. Některé pivovary vyrábějí dokonce i ročníková piva vhodná k archivaci na dobu až 20 let. Lambic je charakteristický i tím, že žádná várka nechutná stejně. Vůně je navinulá a nakyslá, doprovázena ovocným aromatem (u ovocných variant záleží na použitém ovoci), případně sladká a lehce karamelová. Chuť odpovídá vůni, tudíž pivo je nakyslé, navinulé, trpké, s drsnou, ale slabou hořkostí, s minimálním, až neznatelným řízem. Naturální Lambic slouží většinou jako základ pro výrobu ostatních ovocných Lambiků. Věkem Lambic tmavne, zakulacuje se mu kyselost v chuti a ve vůni slábne, ovocné vjemy rostou na intenzitě a pivo se stává sušší. Piva se podávají chlazená na sklepní teplotu. Lambic má Chráněné zeměpisné označení.
Slad: ječný, pšeničný
Kvašení: spontánní
Druh: světlé, polotmavé, jiné
Barva piva: 6 - 36 EBC
Teplota servírování: 7 - 13°C
Sklenice:
Původ: Belgie
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Radoush Stout 12°
Ochutnáno - Stodolní Hospůdka - Druztová (2022) Ochutnáno - Lopni Beczku Ale Fest - Ostrava (2024)
hodnocení: pivo
Cereal Killer Session IPA 14°
Ochutnáno - Lopni Beczku Ale Fest - Ostrava (2024)
hodnocení: pivo
Watch Your Back - Porter 13°
Ochutnáno - Lopni Beczku Ale Fest - Ostrava (2024)
nový podnik: pivotéka
komentář: články
anonym
Prazdroj – České zlato – pozlátko (díl 2/2)
Mindrák máte Vy, jelikož nesnesete kritiku. Vy fanatičtí fan ...
komentář: články
anonym
Prazdroj – České zlato – pozlátko (díl 2/2)
HGB neslouží k vaření, ale k ředění již uvařeného piva....
hodnocení: podnik
restaurace Ossegg, Praha
Příjemná obsluha, dobré jídlo
recenze: pivo
Holba Kvasničák
Příjemná sladovo kvasničná vůně, plné nasládlé tělo doplněné ...
hodnocení: podnik
restaurace Počernický Pivovar, Praha
Prostředí restaurace a zahrádky jakož i celého pivovarského ...
hodnocení: podnik
Restaurant Lemur, Dvůr Králové nad Labem
Ochutnáno: 7 druhů piv (2 x návštěva)(2020)(2024)
komentář: pivo
anonym
Prorok 12°
Prorok 12° - pet lahev,koupeno primo v pivovaru. Po prvnim n ...
nový pivovar
komentář: pivovar
anonym
Proud, Plzeň
Zkus se na nápis podívat vzhůru nohama :-)
komentář: podnik
anonym
Chaloupka u pivovaru, Český Krumlov
Ahoj,přijďte do Krumlovské krčmy ???? na pivko????klobásu???? či Langoše,budeme se těšit ????
recenze: pivo
Harry Blek 12°
Poměrně kulatá chuť s příjemným tělem a mírným aromatem chme ...
nový podnik: pivnice
komentář: pivovar
anonym
Welzl, Zábřeh
Tak tady si jídlo nedávejte !!! Obsluha neumí ohřát borůvko ...
recenze: pivo
Adler IPA 15
No tahle IPA je takový pokus není to úplně vychytané rychle ...
komentář: pivovar
Excelent, Rýmařov
Uzavřeno v srpnu 2022
komentář: podnik
anonym
restaurace Pivovar Příšov
Zrušeno, zavřeno.