Lambic

Pivo původem z obce Lambeek nedaleko Bruselu, které chuťově připomíná Chardonay, suchý Vermut, nebo suché Sherry. Je vyrobené spontánním kvašením, směsnou kulturou termobakterií, mléčných bakterií a kvasinek (Saccharomyces, Brettanomyces, Pediococcus a Lactobacillus). Vaří se infuzně, od října do března, především z ječného sladu, nesladovaného ječmene (30 – 40%), pšenice a starého, zvětralého českého chmele. Dozrává v otevřených dřevěných sudech, či kádích. Vaří se hlavně od podzimu do jara, v létě by hrozilo nebezpečí vzniku nežádoucích chutí. Jedná se o pivo, které je velmi málo nasyceno oxidem uhličitým. Doba zrání těchto piv je 1 až 3 roky. Některé pivovary vyrábějí dokonce i ročníková piva vhodná k archivaci na dobu až 20 let. Lambic je charakteristický i tím, že žádná várka nechutná stejně. Vůně je navinulá a nakyslá, doprovázena ovocným aromatem (u ovocných variant záleží na použitém ovoci), případně sladká a lehce karamelová. Chuť odpovídá vůni, tudíž pivo je nakyslé, navinulé, trpké, s drsnou, ale slabou hořkostí, s minimálním, až neznatelným řízem. Naturální Lambic slouží většinou jako základ pro výrobu ostatních ovocných Lambiků. Věkem Lambic tmavne, zakulacuje se mu kyselost v chuti a ve vůni slábne, ovocné vjemy rostou na intenzitě a pivo se stává sušší. Piva se podávají chlazená na sklepní teplotu. Lambic má Chráněné zeměpisné označení.
Slad: ječný, pšeničný
Kvašení: spontánní
Druh: světlé, polotmavé, jiné
Barva piva: 6 - 36 EBC
Teplota servírování: 7 - 13°C
Sklenice:
Původ: Belgie
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Pacific Waves West Coast APA 12°
Ochutnáno - Svatováclavské slavnosti piva - Ostrava (2019) Ochutnáno - Pivotéka Havířov (2020)
hodnocení: podnik
Psí kusy - HoppyDog pub, Ostrava
Ochutnáno: 6 druhů piv (2 x návštěva)(2019)(2020)
hodnocení: pivo
Dingo APA 12°
Ochutnáno - Oktoberfest Ostrava (2017) Ochutnáno - Psí kusy - HoppyDog pub - Ostrava (2020)
hodnocení: pivo
Skippy 14 Ipa
Ochutnáno - Psí kusy - HoppyDog pub - Ostrava (2020)
hodnocení: podnik
restaurace Krásenský pivovar, Valašské Meziříčí
Ochutnáno: 7 druhů piv (2 x návštěva)(2018)(2020)
hodnocení: podnik
restaurace Holendr, Valašské Meziříčí
Ochutnáno: 8 druhů piv (2 x návštěva)(2017)(2020)
komentář: pivo
Gazda konzumné
Opravdu není dobré...
komentář: pivovar
anonym
Vltavotýnský pivovar, Týn nad Vltavou
V nabídce je světlý Hradní ležák a silný tmavý ležák Tobiáš
novinka
Poslední Koutské pivo
Insolvenční správce uvolnil k prodeji poslední hektolitry Koutského piva z uzavřeného pivovaru.
novinka
Pivovar Kout na Šumavě skončil
Vnitropodnikové sváry přivedly tuto pohasínající legendu do poslední fáze.