Lambic

Pivo původem z obce Lambeek nedaleko Bruselu, které chuťově připomíná Chardonay, suchý Vermut, nebo suché Sherry. Je vyrobené spontánním kvašením, směsnou kulturou termobakterií, mléčných bakterií a kvasinek (Saccharomyces, Brettanomyces, Pediococcus a Lactobacillus). Vaří se infuzně, od října do března, především z ječného sladu, nesladovaného ječmene (30 – 40%), pšenice a starého, zvětralého českého chmele. Dozrává v otevřených dřevěných sudech, či kádích. Vaří se hlavně od podzimu do jara, v létě by hrozilo nebezpečí vzniku nežádoucích chutí. Jedná se o pivo, které je velmi málo nasyceno oxidem uhličitým. Doba zrání těchto piv je 1 až 3 roky. Některé pivovary vyrábějí dokonce i ročníková piva vhodná k archivaci na dobu až 20 let. Lambic je charakteristický i tím, že žádná várka nechutná stejně. Vůně je navinulá a nakyslá, doprovázena ovocným aromatem (u ovocných variant záleží na použitém ovoci), případně sladká a lehce karamelová. Chuť odpovídá vůni, tudíž pivo je nakyslé, navinulé, trpké, s drsnou, ale slabou hořkostí, s minimálním, až neznatelným řízem. Naturální Lambic slouží většinou jako základ pro výrobu ostatních ovocných Lambiků. Věkem Lambic tmavne, zakulacuje se mu kyselost v chuti a ve vůni slábne, ovocné vjemy rostou na intenzitě a pivo se stává sušší. Piva se podávají chlazená na sklepní teplotu. Lambic má Chráněné zeměpisné označení.
Slad: ječný, pšeničný
Kvašení: spontánní
Druh: světlé, polotmavé, jiné
Barva piva: 6 - 36 EBC
Teplota servírování: 7 - 13°C
Sklenice:
Původ: Belgie
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Klínec-Katz Kylián Bourbon BA 15°
Dobrý porter s kokosovou příchutí
hodnocení: pivo
Valášek Red ALE 12°
S Red Alem to moc společného nemělo.
nový podnik: pivnice
komentář: pivo
Burton Bitter
Konecne paradni Brit!
hodnocení: podnik
Pivovarský dvůr Melichárek, Horka nad Moravou
Pohodové posezení u majitele na zahradě.
komentář: pivovar
anonym
Krakonoš, Trutnov
Dobry den chci se zeptat kde se sežene slunečnik od vašeho pivovaru diky
komentář: pivo
anonym
Raven Hells Bells All Night Long 13°
Nejlepší IPA jakou jsem kdy pil.
komentář: pivo
anonym
Neratovák 11°
Moc dobré pivo :-)
nový podnik: restaurace
recenze: pivo
Bc.
Valdštejn
Valdštejn se honosí sytě zlatou až medovou barvou, profil je ...
recenze: pivo
Bc.
Podkrkonošský speciál tmavý 13°
Hodně tmavá, ne však totálně černá barva, je téměř neprůsvit ...
recenze: pivo
Bc.
Granát 12°
Krásná tmavě kaštanová barva, která propouští jen málo světe ...
hodnocení: podnik
restaurace Pivovar Lindr, Mžany
Příjemná a rychlá obsluha, celý sortimen i v lahvích ( výběr ...
novinka
Neúroda ječmene zdraží pivo na dvojnásobek
Krušné časy čekají pivaře a jeho peněženku. Ztráty na úrodě ...
novinka
Červen plný hektolitry piva a zábavy
Červen rozjíždí pivovarskou sezónu naplno, jelikož jsme Pivn ...
novinka
Pivovary vyjádřily podporu zálohám na PET lahve a plechovky
Chtít po spotřebiteli recyklovat nebo vracet? Pivo do plechu nebo do PET?
hodnocení: podnik
Hostinec U Kohouta, Hradec Králové
Poté co rozšířili nabídku i o další minipivovary se stal hostinec zajímavým místem.
nový podnik: restaurace
komentář: pivovar
Remeslný pivovar Hellstork, Myjava
Upraveno, děkujeme za info ;-)