Lambic

Pivo původem z obce Lambeek nedaleko Bruselu, které chuťově připomíná Chardonay, suchý Vermut, nebo suché Sherry. Je vyrobené spontánním kvašením, směsnou kulturou termobakterií, mléčných bakterií a kvasinek (Saccharomyces, Brettanomyces, Pediococcus a Lactobacillus). Vaří se infuzně, od října do března, především z ječného sladu, nesladovaného ječmene (30 – 40%), pšenice a starého, zvětralého českého chmele. Dozrává v otevřených dřevěných sudech, či kádích. Vaří se hlavně od podzimu do jara, v létě by hrozilo nebezpečí vzniku nežádoucích chutí. Jedná se o pivo, které je velmi málo nasyceno oxidem uhličitým. Doba zrání těchto piv je 1 až 3 roky. Některé pivovary vyrábějí dokonce i ročníková piva vhodná k archivaci na dobu až 20 let. Lambic je charakteristický i tím, že žádná várka nechutná stejně. Vůně je navinulá a nakyslá, doprovázena ovocným aromatem (u ovocných variant záleží na použitém ovoci), případně sladká a lehce karamelová. Chuť odpovídá vůni, tudíž pivo je nakyslé, navinulé, trpké, s drsnou, ale slabou hořkostí, s minimálním, až neznatelným řízem. Naturální Lambic slouží většinou jako základ pro výrobu ostatních ovocných Lambiků. Věkem Lambic tmavne, zakulacuje se mu kyselost v chuti a ve vůni slábne, ovocné vjemy rostou na intenzitě a pivo se stává sušší. Piva se podávají chlazená na sklepní teplotu. Lambic má Chráněné zeměpisné označení.
Slad: ječný, pšeničný
Kvašení: spontánní
Druh: světlé, polotmavé, jiné
Barva piva: 6 - 36 EBC
Teplota servírování: 7 - 13°C
Sklenice:
Původ: Belgie
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Kousek světlý 12°
Chuťově dobrý ležák
hodnocení: pivo
Poutník Světlý hořký ležák 12°
sice v nabídce podnikové prodejny pouze v petce, ale i tak v ...
hodnocení: pivo
nový podnik: pivnice
komentář: pivo
anonym
Šalina 11°
7/10 správně hořký ale nemá správnej říz
nové pivo
komentář: pivovar
anonym
Pivovar Řeporyje, Praha
Přišli jsme ani nám nedal nabídku musel jsem si to sehnat.. ...
hodnocení: podnik
Pivni bar Azyl, Liberec
Psát o místě, ve kterém je majitelem kamarád, je vždycky oše ...
hodnocení: podnik
Pivovar BORN
Navštíveno 16.7.2021. Na výběr většina místních piv. Jídlo s ...
nový podnik: restaurace
hodnocení: podnik
Restaurace Sladovna, Cvikov
Navštíveno v létě 2018 a znovu teď 17.7.2021. Na výběr všech ...
recenze: pivo
Gambrinus Řezaná 12
Barva měděná. Pivo čiré. Pěna slabě nahnědlá. Středně vysoká ...
recenze: pivo
Staré Brno 10°
Barva zlatá. Pivo čiré. Pěna bílé barvy, středně vysoká a ří ...
recenze: pivo
Radegast Rog - IPA
Barva světle žlutá, slámová. Pivo čiré. Pěna bílé barvy, níz ...
komentář: pivovar
anonym
Pivovar Šenov
Nákup na sobotní grilovačku. Polotmavý ležák v Kegu, ale i o ...
nový pivovar
nový podnik: pivnice
komentář: pivovar
anonym
Pivovar Šenov
Milá změna na Jarmarku, čepovaný ejl neměl chybu,asi nejlepš ...
komentář: pivo
anonym
Radegast Rog - IPA
Nepitelné - hořká "voda"
komentář: pivo
anonym
Karpat 11°
Normálně jsem se lekl proč je to pivo sladké,fakt děs.