Lambic

Pivo původem z obce Lambeek nedaleko Bruselu, které chuťově připomíná Chardonay, suchý Vermut, nebo suché Sherry. Je vyrobené spontánním kvašením, směsnou kulturou termobakterií, mléčných bakterií a kvasinek (Saccharomyces, Brettanomyces, Pediococcus a Lactobacillus). Vaří se infuzně, od října do března, především z ječného sladu, nesladovaného ječmene (30 – 40%), pšenice a starého, zvětralého českého chmele. Dozrává v otevřených dřevěných sudech, či kádích. Vaří se hlavně od podzimu do jara, v létě by hrozilo nebezpečí vzniku nežádoucích chutí. Jedná se o pivo, které je velmi málo nasyceno oxidem uhličitým. Doba zrání těchto piv je 1 až 3 roky. Některé pivovary vyrábějí dokonce i ročníková piva vhodná k archivaci na dobu až 20 let. Lambic je charakteristický i tím, že žádná várka nechutná stejně. Vůně je navinulá a nakyslá, doprovázena ovocným aromatem (u ovocných variant záleží na použitém ovoci), případně sladká a lehce karamelová. Chuť odpovídá vůni, tudíž pivo je nakyslé, navinulé, trpké, s drsnou, ale slabou hořkostí, s minimálním, až neznatelným řízem. Naturální Lambic slouží většinou jako základ pro výrobu ostatních ovocných Lambiků. Věkem Lambic tmavne, zakulacuje se mu kyselost v chuti a ve vůni slábne, ovocné vjemy rostou na intenzitě a pivo se stává sušší. Piva se podávají chlazená na sklepní teplotu. Lambic má Chráněné zeměpisné označení.
Slad: ječný, pšeničný
Kvašení: spontánní
Druh: světlé, polotmavé, jiné
Barva piva: 6 - 36 EBC
Teplota servírování: 7 - 13°C
Sklenice:
Původ: Belgie
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
SPIKY Dry-hopped Sour Ale Talus + Citra
Ochutnáno - Pivotéka 13 (TTO Pivovar Nozib) - Opava (2024)
hodnocení: pivo
CREAM SOUR #2 Blackcurrant + Passion Fruit
Ochutnáno - Pivotéka 13 (TTO Pivovar Nozib) - Opava (2024)
hodnocení: pivo
NEIPA Adventures #16 Nelson Sauvin + Simcoe
Ochutnáno - Pivotéka 13 (TTO Pivovar Nozib) - Opava (2024)
recenze: pivo
Prorok 11°
Ležák s dobrou pitelností, pěna rychle opadající, střední ří ...
recenze: pivo
Sakra! Bitter NEIPA 15°
Zakalená, lehce krémová textura, krémová, kroužkující pěna, ...
recenze: pivo
Bernard Kvasnicový ležák 11°
Zlatá barva, nízká, rychle opadající pěna, střední říz i pln ...
hodnocení: podnik
kiosek Zevlův mlýn, Nové Hrady
Navštíveno 06.06.2025. Nádherné prostředí. Na výběr tří míst ...
hodnocení: podnik
Měšťanská beseda Kojetín
Krásná moderní restaurace s milou obsluhou a velkým výběrem čepovaných piv.
hodnocení: podnik
restaurace Černý Orel, Kroměříž
Pěkná stylová restaurace, ale jinak neochotná obsluha, mizerné jídlo a na čepu jen dvě piva.
komentář: pivo
anonym
Bernard - Extra hořký ležák 12°
A Ty si kokos, kery v zivote nepil kvalitni pivo ... "s" nahrad "t"
komentář: pivo
anonym
komentář: pivo
anonym
Braník ležák 12°
Nejlepsi pivo co sem pil ale pouze Zlaty Branik Lezak, hned ...
nový pivovar