Lambic

Pivo původem z obce Lambeek nedaleko Bruselu, které chuťově připomíná Chardonay, suchý Vermut, nebo suché Sherry. Je vyrobené spontánním kvašením, směsnou kulturou termobakterií, mléčných bakterií a kvasinek (Saccharomyces, Brettanomyces, Pediococcus a Lactobacillus). Vaří se infuzně, od října do března, především z ječného sladu, nesladovaného ječmene (30 – 40%), pšenice a starého, zvětralého českého chmele. Dozrává v otevřených dřevěných sudech, či kádích. Vaří se hlavně od podzimu do jara, v létě by hrozilo nebezpečí vzniku nežádoucích chutí. Jedná se o pivo, které je velmi málo nasyceno oxidem uhličitým. Doba zrání těchto piv je 1 až 3 roky. Některé pivovary vyrábějí dokonce i ročníková piva vhodná k archivaci na dobu až 20 let. Lambic je charakteristický i tím, že žádná várka nechutná stejně. Vůně je navinulá a nakyslá, doprovázena ovocným aromatem (u ovocných variant záleží na použitém ovoci), případně sladká a lehce karamelová. Chuť odpovídá vůni, tudíž pivo je nakyslé, navinulé, trpké, s drsnou, ale slabou hořkostí, s minimálním, až neznatelným řízem. Naturální Lambic slouží většinou jako základ pro výrobu ostatních ovocných Lambiků. Věkem Lambic tmavne, zakulacuje se mu kyselost v chuti a ve vůni slábne, ovocné vjemy rostou na intenzitě a pivo se stává sušší. Piva se podávají chlazená na sklepní teplotu. Lambic má Chráněné zeměpisné označení.
Slad: ječný, pšeničný
Kvašení: spontánní
Druh: světlé, polotmavé, jiné
Barva piva: 6 - 36 EBC
Teplota servírování: 7 - 13°C
Sklenice:
Původ: Belgie
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Ježibaba 12°
Ochutnáno - Pivní trhy na Zelném trhu - Brno-město (2021)
hodnocení: pivo
Obora IPA 11°
Ochutnáno - Pivní trhy na Zelném trhu - Brno-město (2021)
hodnocení: pivo
Obora 10°
Ochutnáno - Pivní trhy na Zelném trhu - Brno-město (2021)
komentář: pivo
anonym
Žatec Premium 11°
Nejlepší pivo na světě. DAVIDE VAŘ! Pepa Píšťalka zvaný. ZDAR!
komentář: pivovar
Starý dvůr, Prušánky
Zřejmě "pocovidová" realita. Tak když jim zkurvenej stát seb ...
komentář: pivovar
anonym
Starý dvůr, Prušánky
Chlapi, tohle jestě nikdo z nás nezažil, a to toho hodně pam ...
recenze: pivo
Samson Bock
Dnes jsem se dostal na siláka od Samsona. Pění středně, pěn ...
hodnocení: podnik
restaurace Černý Orel, Kroměříž
Ochutnáno: 5 druhů piv (2 x návštěva) (2019)(2021)
recenze: pivo
Medlánecký kluzák 11°
Krásná pěna, úplně jemný zákal. Vůně intenzivní zemitá, chuť ...
recenze: pivo
Raven Summer Citra 11°
Příjemné letní pití - slabší tělo, dobrý říz. Vůně a chuť hlavně po citře. Za mě fajn.
nový pivovar
komentář: pivo
anonym
Rebel Hořká 11
Moc dobre, osvezujici a zaroven horke pivo. Pro pivare, jez ...
hodnocení: podnik
restaurace Sachsenberg, Český Těšín
Ochutnáno: 5 druhů piv (3 x návštěva) (2020)(2021)
hodnocení: podnik
restaurace Victor, Praha
Ochutnáno: 3 druhy piv (2 x návštěva) (2018)(2020)