India Pale Ale (IPA)

Pivo původně vytvořené pro vývoz z Anglie do Indie v 90. letech 18. století. Pivo bylo silné (17,5% EPM) a hořké (70 j. IBU) kvůli dlouhému transportu v teple na lodích. Dnešní IPA má světle zlatou až měděnou barvu, střední až silné chmelové i květinové aroma, někdy bylinné až kořeněné či zemité, z aromatických chmelů. Chmelová chuť i hořkost jsou výrazné, sladová chuť a plnost střední. Ovocné esterové vůně jsou střední až velmi silné, diacetyl se vyskytuje v nízkých koncentracích. Doznívání na jazyku vytváří suchý pocit v ústech. Stopy alkoholu ve vůni i vchuti mohou zanechávat hřejivý pocit. Pivo se vyrábí infuzním rmutováním a chmelovar trvá 90 - 120 minut. Přílišnou plností se často vyznačují české verze IPA, která jsou v našich končinách přezdívaná "CZIPA".
Slad: ječný, jiný
Kvašení: svrchní
Druh: světlé, jiné
Barva piva: 12 - 30 EBC
Teplota servírování: 7 - 13°C
Sklenice:
Původ: Anglie
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
hodnocení: pivo
hodnocení: pivo
Argus Maestic 11,8°
Toto pivo je 12 Platan, pouze vyráběn a stáčen pro Lidl. D ...
recenze: pivo
Pastry kyseláč 15° (malina+rybíz+vanilka)
Výborný kyseláč, není přespříliš kyselý, pitelnost skvělá, a ...
komentář: pivo
anonym
Lothar 12°
......... skvělé, lepší než Plzeň ????????????????????????????????????????????????????⛽️????
hodnocení: podnik
Restaurace Skála, Hradiště nad Jizerou
Ochutnáno: 4 druhy piva (2021)
hodnocení: podnik
Restaurace Aero, Ostrava
Ochutnáno: 13 druhů piv, 4x návštěva (2018)(2019)(2020)(2021)
hodnocení: podnik
Hospůdka u Oráče, Ostrava
Ochutnáno: 6 druhů piv (2 x návštěva)(2019)(2021)
recenze: pivo
Kvasar 13°
Kvasar se z názvu vytratil na úkor Medové 13. Jinak ale našt ...
nový podnik: pivnice
komentář: pivo
anonym
Steiger 11° Tmavý
Výborné černé pivo, kupuji každý rok točené v lázních Velký Meder ????
nový pivovar
recenze: pivo
Agent Mílijus Summer Ale 9°
Velmi dobré mangové osvěžení. Vyvážená hořkost, plnost na 9° patřičná.
komentář: pivo
Hanácká pšenica 13°
V pivovaru hovoří o pšenici jako o spodně kvašené, což může zdůvodnit podivnou chuť.
nový podnik: restaurace