Hodnoť pivo na
hledej na BeerWeb
spustí hledání
Přihlásit
PŘIHLÁSIT
NOVINKY
PŘEHLEDY
PŘEHLEDY
Pivovary
Piva
Uživatelé
Připravované
Pivní styly
PIVNÍ MAPA
PIVNÍ MAPA
Pivovary
Podniky
PIVNÍ KALENDÁŘ
O PIVU
O PIVU
Pivo jako nápoj
Historie piva
Historie piva v Čechách
Degustace piva
Létající pivovar
Trapistická piva
Pivní styly
Diskuze k článku
Pivní styly
vložit nový příspěvek
řazeno podle vláken
seřadit podle času
Překlep
https://www.beerweb.cz/pivni-styl/22-steam-beer-california-common ... (v textu) chladící štoky ne stoky.
23. 10. 2017 12:46:42
Moro
Reagovat
RE:Překlep
Moro je jako vždy bystrý a pozorný! Automatická oprava textu slovo štoky neznala. Děkujeme za upozornění ;-)
23. 10. 2017 18:23:50
BeerWeb
Reagovat
Rozdíly mezi kvašením
Jak to napsat? Mno, při ukončení obou kvašení (svrchního i spodního) kvasinky usedají na dno = dle toho bych neusuzoval na druh kvašení. Jak to vlastně je - spodní kvasinka - si tak bloudí mladinou, zpracovává cukr (na alkohol + CO2 + teplo) a rozmnožuje se pučením. Na spilce je deka, která se sbírá. Spodní kvasinka je schopna pracovat i při teplotách blízkých nule - toho se využívá při ležení piva a jeho dosycování CO2. Její horní hranice pro práci je 15°C (pomineme-li styl jako je California Common, kde je teplota vyšší). Svrchní kvasinka - dělá totéž, jen se shlukuje na hladině mladiny. Pracuje obvykle od 15 do 24°C (u stylu saisson i výše). Je vitálnější, rychleji se rozmnožuje. Ale po skončení hlavního kvašení i ona sedá ke dnu nádoby. Při teplotách pod 10°C přestává pracovat. Závěr - důležitá je TEPLOTA nikoli to, kde kvasinky skončí po kvašení. Omlouvám se za přílišnou stručnost.
25. 10. 2017 7:15:56
Moro
Reagovat
RE:Rozdíly mezi kvašením
Pěkný výklad. Jejich chování popisuješ přesně. Jen si myslím, že páni vědci byli větší hlavy, když vymýšleli jejich hlavní rozlišení pro pivovarské účely. Kvasinka je živý organizmus, který se přizpůsobuje svému prostředí, takže i spodní se přizpůsobí vyšší teplotě a naopak... Kdyby se to mělo rozlišovat podle teplot, tak by byly kvasinky rozdělovány na teplomilné a chladnomilné, ale z nějakého důvodu nejsou (u rozdělení bakterií a plísní to holt stálo za to.) Savci jsou také pojmenovaní podle toho, že po narození sajou mléko. Nejsou pojmenovaní jako živorodci, nebo srstnatci, což je asi také společný znak. Asi to rozdělení má vyšší důvod, jako je třeba výsledek jejich snažení, který nese rozdílné rysy. (Můžeš se zeptat třeba na VÚPS?)
25. 10. 2017 13:04:08
Milan K
Reagovat
RE:Rozdíly mezi kvašením
Promiň, ale Tvoje srovnávání se savci není na místě - je vcelku zavádějící. Trvám na tom, že dělit kvasinky podle toho, kde se pohybují není vhodné. Ano kvasinka jako živý organismus je adaptabilní, nicméně teplota je rozhodně vhodnější kritérium. Nicméně nejsem adminem tohoto webu, jen píši svůj názor. I svrchní kvasinka skončí na dně - to je neotřesitelný fakt.
25. 10. 2017 14:19:46
Moro
Reagovat
Nově na BeerWeb
hodnocení: pivo
Pivomilec
Aecht Schlenkerla Rauchbier - Weizen
Piva od Heller/Schlenkerla z Bamberku jsou výjimečná, ten uz ...
hodnocení: pivo
Ozzman
Klášter Premium 12°
Zlatá barva, hustá pěna, střední říz i plnost, chmelové arom ...
hodnocení: pivo
Ozzman
12°Cream ALE
Musím přiznat , že jsem ochutnal, ale tenhle pivní styl mi m ...
nové pivo
Ozzman
12°Cream ALE
recenze: pivo
Ozzman
Klášter Ležák 11°
Ochutnáno jak točené tak lahvové ale v obou případech výborn ...
recenze: pivo
Johnny202
Bernard Černý ležák 12°
Velmi povedený tmavý ležák,v chuti dobře vyvážená hořkost/sl ...
nové pivo
Ozzman
Simcoe Session ALE 12°
recenze: pivo
Ozzman
VOODOO CRYO NEIPA 13°
Moc dobrá krémová NEIPA, střední říz i plnost, tropické arom ...
hodnocení: podnik
Ozzman
restaurace U Fleků, Praha
Pivo dobré, ale pravdou je, že je to spíš skanzen pro zahraniční turisty.
hodnocení: podnik
Ozzman
Restaurace Malešický mikropivovar, Praha
Rychlá ochotná obsluha a velký výběr piv.
komentář: pivo
anonym
Kašpárek 11°
Skvělé, hořké pivo. Dávám tomu 9,8 bodu y deseti.
nové pivo
Lishak
Coors
nový pivovar
Lishak
Molson Coors beverage company
nový podnik: pivnice
peproch
Rodinný minipivovar Gwern
hodnocení: podnik
Ozzman
restaurace Rokiten - Krum, Moravský Krumlov
Útulná restaurace s milou obsluhou a výběrem čtyř piv místního pivovaru.
nový pivovar
Pavel
Rabieta
komentář: pivo
anonym
Krakonoš Světlé výčepní 10°
Pivo mi chutnalo, spokojenost. V Trutnově má tradici. Horký ...
nový podnik: pivnice
Rada
Pivnice Kotva
komentář: pivo
anonym
Kousek Special 11°
Dali jsme si Kousek v kempu Ranč na Tiché Orlici. Opravdu js ...