Hodnoť pivo na
hledej na BeerWeb
spustí hledání
Přihlásit
PŘIHLÁSIT
NOVINKY
PŘEHLEDY
PŘEHLEDY
Pivovary
Piva
Uživatelé
Připravované
Pivní styly
PIVNÍ MAPA
PIVNÍ MAPA
Pivovary
Podniky
PIVNÍ KALENDÁŘ
O PIVU
O PIVU
Pivo jako nápoj
Historie piva
Historie piva v Čechách
Degustace piva
Létající pivovar
Trapistická piva
Pivní styly
Diskuze k článku
Pivní styly
vložit nový příspěvek
řazeno podle vláken
seřadit podle času
Překlep
https://www.beerweb.cz/pivni-styl/22-steam-beer-california-common ... (v textu) chladící štoky ne stoky.
23. 10. 2017 12:46:42
Moro
Reagovat
RE:Překlep
Moro je jako vždy bystrý a pozorný! Automatická oprava textu slovo štoky neznala. Děkujeme za upozornění ;-)
23. 10. 2017 18:23:50
BeerWeb
Reagovat
Rozdíly mezi kvašením
Jak to napsat? Mno, při ukončení obou kvašení (svrchního i spodního) kvasinky usedají na dno = dle toho bych neusuzoval na druh kvašení. Jak to vlastně je - spodní kvasinka - si tak bloudí mladinou, zpracovává cukr (na alkohol + CO2 + teplo) a rozmnožuje se pučením. Na spilce je deka, která se sbírá. Spodní kvasinka je schopna pracovat i při teplotách blízkých nule - toho se využívá při ležení piva a jeho dosycování CO2. Její horní hranice pro práci je 15°C (pomineme-li styl jako je California Common, kde je teplota vyšší). Svrchní kvasinka - dělá totéž, jen se shlukuje na hladině mladiny. Pracuje obvykle od 15 do 24°C (u stylu saisson i výše). Je vitálnější, rychleji se rozmnožuje. Ale po skončení hlavního kvašení i ona sedá ke dnu nádoby. Při teplotách pod 10°C přestává pracovat. Závěr - důležitá je TEPLOTA nikoli to, kde kvasinky skončí po kvašení. Omlouvám se za přílišnou stručnost.
25. 10. 2017 7:15:56
Moro
Reagovat
RE:Rozdíly mezi kvašením
Pěkný výklad. Jejich chování popisuješ přesně. Jen si myslím, že páni vědci byli větší hlavy, když vymýšleli jejich hlavní rozlišení pro pivovarské účely. Kvasinka je živý organizmus, který se přizpůsobuje svému prostředí, takže i spodní se přizpůsobí vyšší teplotě a naopak... Kdyby se to mělo rozlišovat podle teplot, tak by byly kvasinky rozdělovány na teplomilné a chladnomilné, ale z nějakého důvodu nejsou (u rozdělení bakterií a plísní to holt stálo za to.) Savci jsou také pojmenovaní podle toho, že po narození sajou mléko. Nejsou pojmenovaní jako živorodci, nebo srstnatci, což je asi také společný znak. Asi to rozdělení má vyšší důvod, jako je třeba výsledek jejich snažení, který nese rozdílné rysy. (Můžeš se zeptat třeba na VÚPS?)
25. 10. 2017 13:04:08
Milan K
Reagovat
RE:Rozdíly mezi kvašením
Promiň, ale Tvoje srovnávání se savci není na místě - je vcelku zavádějící. Trvám na tom, že dělit kvasinky podle toho, kde se pohybují není vhodné. Ano kvasinka jako živý organismus je adaptabilní, nicméně teplota je rozhodně vhodnější kritérium. Nicméně nejsem adminem tohoto webu, jen píši svůj názor. I svrchní kvasinka skončí na dně - to je neotřesitelný fakt.
25. 10. 2017 14:19:46
Moro
Reagovat
Nově na BeerWeb
hodnocení: pivo
Ozzman
Rampušák Vánoční pozdrav z Dobrušky 13°
Tenhle vánoční speciál mi nejvíc chutnal v pivovarské hospůd ...
hodnocení: pivo
Ozzman
Muderlant 13°
Polotmavé pivo s nasládlou karamelovou chutí krémovou pěnou a má střední říz
hodnocení: pivo
Ozzman
Rampušák 12° nefiltrovaný
Dobrý ležák s vyváženou chutí jemnou hořkostí velmi dobře pitelný
hodnocení: podnik
Ozzman
Pivovarská hospůdka s bowlingem Rampušák
Prostředí super obsluha super
nové pivo
Pivomilec
Inne Beczki Summer Time IPA
nové pivo
Pivomilec
Inne Beczki Zissou APA
nové pivo
Sagara
Poupětův DDH IPA 15°
hodnocení: podnik
Sagara
bar pub Schrott, Brno
Ochutnáno: 19 druhů piv (6 x návštěva)(2022)(2023)
recenze: pivo
Ozzman
Weizen 12
Pivo ochutnané v Pivní ambasádě Pardubice s krásnou hustou k ...
hodnocení: podnik
Ozzman
Pivní ambasáda, Pardubice
nový pivovar
Vavřík Ag
Strange Brewing
nový pivovar
Vavřík Ag
Zillertal Bier
nový pivovar
Vavřík Ag
Next Level Brewing
komentář: pivovar
anonym
Clock, Potštejn
Pivo chutná jak když smícháme limonádu se zbytky piva nikdy vic
komentář: pivovar
anonym
Clock, Potštejn
Hrozné piva co c
nový podnik: pivnice
Nevena Rudolf
Pivovar Muflon
recenze: pivo
Ozzman
Svatomartinský ležák 12
Nově ochutnané pivko v restauraci U Vojtěchů mě potěšilo už ...
recenze: pivo
Ozzman
Mouřenín 13° tmavý
Tmavé pivo ochutnané v restauraci Na Kopečku mě opravdu nadc ...
nový podnik: pivnice
Vavřík Ag
Domino
komentář: pivovar
J. K.
Berounský medvěd, Beroun
Zde jsem zakoupil v podstatě již před mnoha lety v PET lahvi ...