Diskuze k článku

Pivní styly

řazeno podle vláken  seřadit podle času
Překlep
https://www.beerweb.cz/pivni-styl/22-steam-beer-california-common ... (v textu) chladící štoky ne stoky.
23. 10. 2017 12:46:42 Moro Reagovat  piktogram reakce k příspěvku
RE:Překlep
Moro je jako vždy bystrý a pozorný! Automatická oprava textu slovo štoky neznala. Děkujeme za upozornění ;-)
23. 10. 2017 18:23:50 BeerWeb Reagovat  piktogram reakce k příspěvku
Rozdíly mezi kvašením
Jak to napsat? Mno, při ukončení obou kvašení (svrchního i spodního) kvasinky usedají na dno = dle toho bych neusuzoval na druh kvašení. Jak to vlastně je - spodní kvasinka - si tak bloudí mladinou, zpracovává cukr (na alkohol + CO2 + teplo) a rozmnožuje se pučením. Na spilce je deka, která se sbírá. Spodní kvasinka je schopna pracovat i při teplotách blízkých nule - toho se využívá při ležení piva a jeho dosycování CO2. Její horní hranice pro práci je 15°C (pomineme-li styl jako je California Common, kde je teplota vyšší). Svrchní kvasinka - dělá totéž, jen se shlukuje na hladině mladiny. Pracuje obvykle od 15 do 24°C (u stylu saisson i výše). Je vitálnější, rychleji se rozmnožuje. Ale po skončení hlavního kvašení i ona sedá ke dnu nádoby. Při teplotách pod 10°C přestává pracovat. Závěr - důležitá je TEPLOTA nikoli to, kde kvasinky skončí po kvašení. Omlouvám se za přílišnou stručnost.
25. 10. 2017 7:15:56 Moro Reagovat  piktogram reakce k příspěvku
RE:Rozdíly mezi kvašením
Pěkný výklad. Jejich chování popisuješ přesně. Jen si myslím, že páni vědci byli větší hlavy, když vymýšleli jejich hlavní rozlišení pro pivovarské účely. Kvasinka je živý organizmus, který se přizpůsobuje svému prostředí, takže i spodní se přizpůsobí vyšší teplotě a naopak... Kdyby se to mělo rozlišovat podle teplot, tak by byly kvasinky rozdělovány na teplomilné a chladnomilné, ale z nějakého důvodu nejsou (u rozdělení bakterií a plísní to holt stálo za to.) Savci jsou také pojmenovaní podle toho, že po narození sajou mléko. Nejsou pojmenovaní jako živorodci, nebo srstnatci, což je asi také společný znak. Asi to rozdělení má vyšší důvod, jako je třeba výsledek jejich snažení, který nese rozdílné rysy. (Můžeš se zeptat třeba na VÚPS?)
25. 10. 2017 13:04:08 Milan K Reagovat  piktogram reakce k příspěvku
RE:Rozdíly mezi kvašením
Promiň, ale Tvoje srovnávání se savci není na místě - je vcelku zavádějící. Trvám na tom, že dělit kvasinky podle toho, kde se pohybují není vhodné. Ano kvasinka jako živý organismus je adaptabilní, nicméně teplota je rozhodně vhodnější kritérium. Nicméně nejsem adminem tohoto webu, jen píši svůj názor. I svrchní kvasinka skončí na dně - to je neotřesitelný fakt.
25. 10. 2017 14:19:46 Moro Reagovat  piktogram reakce k příspěvku
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Matuška 17° Jahodový koktejl
Velice pitelné pivo, s vůní jahod, kterou tvoří přidané ja ...
hodnocení: pivo
Double Fantasy - Double NEIPA 18°
Velmi příjemná NEIPA, ochutnáno na Lopni Beczku 18.3.2022.
hodnocení: pivo
Sibeeria Star Factory 17°
Fantasická NEIPA, ochutnáno 17.3.2022.
nový podnik: restaurace
hodnocení: podnik
restaurace Kašperskohorský pivovar
Ochutnáno: 5 druhů piv (2022)
hodnocení: podnik
restaurace Lyer, Modrava
Ochutnáno: 3 druhy piv (2022)
hodnocení: podnik
restaurace U Zlatého srnce, Srní
Ochutnáno: 5 druhů piv (2022)
nový podnik: restaurace
komentář: pivovar
Dachovar, Liberec
Dle České pivo je v Bílovicích nad Svitavou, dle mapy.cz je ...
komentář: pivovar
eMBe, Mladá Boleslav
moje první eMBe a chutná
komentář: pivo
Klostermann polotmavý ležák
Dá se koupit v Jednotách (COOP).
komentář: pivo
anonym
Bertold Nealko
pivo Bertold je suveréně nejlepší - nejchutnější ze všech ne ...
recenze: pivo
EFI Desítka 10°
Příjemná desítka s dobrým řízem, pije se skoro sama, žádné vady jsem nenašel.
komentář: pivo
Klostermann polotmavý ležák
Ve Strakonicích v pivovaru na vrátnici je prodejna,kde je poměrně široký výběr piv .
recenze: pivo
Sněžka 12°
Pohodově pitelné pivo, plné krkonošské horské atmosféry, kterého je pořád málo.
recenze: pivo
Kousek 14° ALE
Barva světlejší zlatá. Pivo kalné. Pěna středně vysoká a sta ...
komentář: pivovar
anonym
Pivovar Černá (Pešek)
Doporučuji! ????