Diskuze k článku

Pivní styly

řazeno podle vláken  seřadit podle času
Překlep
https://www.beerweb.cz/pivni-styl/22-steam-beer-california-common ... (v textu) chladící štoky ne stoky.
23. 10. 2017 12:46:42 Moro Reagovat  piktogram reakce k příspěvku
RE:Překlep
Moro je jako vždy bystrý a pozorný! Automatická oprava textu slovo štoky neznala. Děkujeme za upozornění ;-)
23. 10. 2017 18:23:50 BeerWeb Reagovat  piktogram reakce k příspěvku
Rozdíly mezi kvašením
Jak to napsat? Mno, při ukončení obou kvašení (svrchního i spodního) kvasinky usedají na dno = dle toho bych neusuzoval na druh kvašení. Jak to vlastně je - spodní kvasinka - si tak bloudí mladinou, zpracovává cukr (na alkohol + CO2 + teplo) a rozmnožuje se pučením. Na spilce je deka, která se sbírá. Spodní kvasinka je schopna pracovat i při teplotách blízkých nule - toho se využívá při ležení piva a jeho dosycování CO2. Její horní hranice pro práci je 15°C (pomineme-li styl jako je California Common, kde je teplota vyšší). Svrchní kvasinka - dělá totéž, jen se shlukuje na hladině mladiny. Pracuje obvykle od 15 do 24°C (u stylu saisson i výše). Je vitálnější, rychleji se rozmnožuje. Ale po skončení hlavního kvašení i ona sedá ke dnu nádoby. Při teplotách pod 10°C přestává pracovat. Závěr - důležitá je TEPLOTA nikoli to, kde kvasinky skončí po kvašení. Omlouvám se za přílišnou stručnost.
25. 10. 2017 7:15:56 Moro Reagovat  piktogram reakce k příspěvku
RE:Rozdíly mezi kvašením
Pěkný výklad. Jejich chování popisuješ přesně. Jen si myslím, že páni vědci byli větší hlavy, když vymýšleli jejich hlavní rozlišení pro pivovarské účely. Kvasinka je živý organizmus, který se přizpůsobuje svému prostředí, takže i spodní se přizpůsobí vyšší teplotě a naopak... Kdyby se to mělo rozlišovat podle teplot, tak by byly kvasinky rozdělovány na teplomilné a chladnomilné, ale z nějakého důvodu nejsou (u rozdělení bakterií a plísní to holt stálo za to.) Savci jsou také pojmenovaní podle toho, že po narození sajou mléko. Nejsou pojmenovaní jako živorodci, nebo srstnatci, což je asi také společný znak. Asi to rozdělení má vyšší důvod, jako je třeba výsledek jejich snažení, který nese rozdílné rysy. (Můžeš se zeptat třeba na VÚPS?)
25. 10. 2017 13:04:08 Milan K Reagovat  piktogram reakce k příspěvku
RE:Rozdíly mezi kvašením
Promiň, ale Tvoje srovnávání se savci není na místě - je vcelku zavádějící. Trvám na tom, že dělit kvasinky podle toho, kde se pohybují není vhodné. Ano kvasinka jako živý organismus je adaptabilní, nicméně teplota je rozhodně vhodnější kritérium. Nicméně nejsem adminem tohoto webu, jen píši svůj názor. I svrchní kvasinka skončí na dně - to je neotřesitelný fakt.
25. 10. 2017 14:19:46 Moro Reagovat  piktogram reakce k příspěvku
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Žatec Baronka Premium 12°
Ochutnáno po delší době,a bohužel,jako všechna piva tohoto pivovaru absolutně nepitelne.
hodnocení: pivo
Žatec Sedmý schod 13,5°
Ochutnáno po delší době točené a zklamání, už není tak hořký ...
hodnocení: pivo
Radegast Ratar 10°
Výborné, hořké a na desítku i poměrně silné pivo. Ochutnáno ...
nové pivo
nový pivovar
recenze: pivo
Slovácká 12
Zakalená dvanáctka s bohatou pěnou, vizuálně hezká, ale vůně ...
hodnocení: podnik
restaurace Krásenský pivovar, Valašské Meziříčí
Hezké prostředí, milý úslužný servis, jídlo dobré a nabídka piva pestrá.
hodnocení: podnik
restaurace Holendr, Valašské Meziříčí
Letní zahrádka - prostředí nic extra, ale nabídka i obsluha mile překvapili, takže za mě pohoda.
recenze: pivo
Holendr světlý ležák 12°
Intenzivní sladovo-kvasnicová chuť i vůně, příjemná plnost a říz, vyvážená hořkost.
recenze: pivo
Holendr 11% světlý ležák 11°
příjemně pitelná jedenácka, sladová vůně, slabší hořkost. V ...
komentář: pivo
Lisý dědek 10°
HALÓ! ROK 2005 SE HLÁSÍ.
komentář: pivo
anonym
Žitohola 11°
Měl jsem minulý týden v Bistru u náměstí v Bechyni a bylo to ...
komentář: pivo
anonym
Zesilovač IPA 14°
Velmi dobré pivo,jen cena trošku vyšší.Jinak hodnotím velmi kladně.
hodnocení: podnik
hospoda pivovaru Neratov, Bartošovice
Hospoda super, zahrádka u pivovar hrůza. Babka u pípy příjem ...
komentář: pivovar
Agent, Olešnice
Musím se přidat a napsat varování pro ostatní na majitele, j ...
komentář: pivovar
anonym
Pivovar Reichenberg, Liberec
Ochutnal jsem pivo z libereckého pivovaru Reichenberg a musí ...