Diskuze k článku

Pivní styly

řazeno podle vláken  seřadit podle času
Překlep
https://www.beerweb.cz/pivni-styl/22-steam-beer-california-common ... (v textu) chladící štoky ne stoky.
23. 10. 2017 12:46:42 Moro Reagovat  piktogram reakce k příspěvku
RE:Překlep
Moro je jako vždy bystrý a pozorný! Automatická oprava textu slovo štoky neznala. Děkujeme za upozornění ;-)
23. 10. 2017 18:23:50 BeerWeb Reagovat  piktogram reakce k příspěvku
Rozdíly mezi kvašením
Jak to napsat? Mno, při ukončení obou kvašení (svrchního i spodního) kvasinky usedají na dno = dle toho bych neusuzoval na druh kvašení. Jak to vlastně je - spodní kvasinka - si tak bloudí mladinou, zpracovává cukr (na alkohol + CO2 + teplo) a rozmnožuje se pučením. Na spilce je deka, která se sbírá. Spodní kvasinka je schopna pracovat i při teplotách blízkých nule - toho se využívá při ležení piva a jeho dosycování CO2. Její horní hranice pro práci je 15°C (pomineme-li styl jako je California Common, kde je teplota vyšší). Svrchní kvasinka - dělá totéž, jen se shlukuje na hladině mladiny. Pracuje obvykle od 15 do 24°C (u stylu saisson i výše). Je vitálnější, rychleji se rozmnožuje. Ale po skončení hlavního kvašení i ona sedá ke dnu nádoby. Při teplotách pod 10°C přestává pracovat. Závěr - důležitá je TEPLOTA nikoli to, kde kvasinky skončí po kvašení. Omlouvám se za přílišnou stručnost.
25. 10. 2017 7:15:56 Moro Reagovat  piktogram reakce k příspěvku
RE:Rozdíly mezi kvašením
Pěkný výklad. Jejich chování popisuješ přesně. Jen si myslím, že páni vědci byli větší hlavy, když vymýšleli jejich hlavní rozlišení pro pivovarské účely. Kvasinka je živý organizmus, který se přizpůsobuje svému prostředí, takže i spodní se přizpůsobí vyšší teplotě a naopak... Kdyby se to mělo rozlišovat podle teplot, tak by byly kvasinky rozdělovány na teplomilné a chladnomilné, ale z nějakého důvodu nejsou (u rozdělení bakterií a plísní to holt stálo za to.) Savci jsou také pojmenovaní podle toho, že po narození sajou mléko. Nejsou pojmenovaní jako živorodci, nebo srstnatci, což je asi také společný znak. Asi to rozdělení má vyšší důvod, jako je třeba výsledek jejich snažení, který nese rozdílné rysy. (Můžeš se zeptat třeba na VÚPS?)
25. 10. 2017 13:04:08 Milan K Reagovat  piktogram reakce k příspěvku
RE:Rozdíly mezi kvašením
Promiň, ale Tvoje srovnávání se savci není na místě - je vcelku zavádějící. Trvám na tom, že dělit kvasinky podle toho, kde se pohybují není vhodné. Ano kvasinka jako živý organismus je adaptabilní, nicméně teplota je rozhodně vhodnější kritérium. Nicméně nejsem adminem tohoto webu, jen píši svůj názor. I svrchní kvasinka skončí na dně - to je neotřesitelný fakt.
25. 10. 2017 14:19:46 Moro Reagovat  piktogram reakce k příspěvku
Nově na BeerWeb 
komentář: pivo
anonym
Podlipák 11°
Jakékoliv pivo v pivovaru u Vojtěcha je prostě výtečné... Doporučuji.
hodnocení: pivo
Sour Beaver 16°
Ochutnáno 16.10.2021 a opět velmi zajímavé.
hodnocení: pivo
Summer KNEIPA 10°
Moc fajn kousek, ochutnáno 16.10.2021.
hodnocení: pivo
Citra Sensation - House Ale 12°
Ochutnáno 16.10.2021.
hodnocení: podnik
Pivotéka Pivní Lok
Malá ale útulná pivotéka ukrytá přímo v centru Chlebu, na ná ...
komentář: pivovar
anonym
Malý Janek, Jince
Doporučuji tento pivovar. Úžasné pivo, káva, milá obsluha a ...
komentář: pivovar
anonym
Malý Janek, Jince
Doporučuji tento pivovar. Úžasné pivo, káva, milá obsluha a ...
recenze: pivo
Černovar světlý ležák
Celkem pitelný ležák, který osvěží hlavně v teplých letních ...
hodnocení: podnik
Zdibský pivovar s. r. o.
Moc hezká pivovarská restaurace pivovaru Zdivar ve Zdibech.
nový podnik: restaurace
hodnocení: podnik
BeerMECA
Fajn pivotéka na Francouzské ulici, kde má Kuba na čepu svoje pivo WildCock.
nový podnik: pivotéka
komentář: pivo
anonym
Ostravar Mustang 11°
Vynikající pivo točené v kempu Palda s výhledem na Trosky v Českém ráji. To nemá chybu!!
recenze: pivo
Hroch Summer Ale
Barva piva zlatá. Pivo kalné. Běna je bílé barvy a je středn ...
recenze: pivo
Hroch světlý ležák
Barva zlatá. Pivo kalné. Pěna je bílé barvy a je středně vys ...
komentář: pivovar
anonym
Čejetice
Přijďte se přesvědčit o vysoké kvalitě našeho piva.????
komentář: pivo
anonym
Bruncvík Premium Lager Beer
Moc dobré a pitelné pivo z Protivínského pivovaru
komentář: podnik
anonym
restaurace Spojovna, Praha
Dobrý den, včera jsme s manželem zajeli do restaurace Spojo ...