Hodnoť pivo na
hledej na BeerWeb
spustí hledání
Přihlásit
PŘIHLÁSIT
NOVINKY
PŘEHLEDY
PŘEHLEDY
Pivovary
Piva
Uživatelé
Připravované
Pivní styly
PIVNÍ MAPA
PIVNÍ MAPA
Pivovary
Podniky
PIVNÍ KALENDÁŘ
O PIVU
O PIVU
Pivo jako nápoj
Historie piva
Historie piva v Čechách
Degustace piva
Létající pivovar
Trapistická piva
Pivní styly
Diskuze k článku
Pivní styly
vložit nový příspěvek
řazeno podle vláken
seřadit podle času
Překlep
https://www.beerweb.cz/pivni-styl/22-steam-beer-california-common ... (v textu) chladící štoky ne stoky.
23. 10. 2017 12:46:42
Moro
Reagovat
RE:Překlep
Moro je jako vždy bystrý a pozorný! Automatická oprava textu slovo štoky neznala. Děkujeme za upozornění ;-)
23. 10. 2017 18:23:50
BeerWeb
Reagovat
Rozdíly mezi kvašením
Jak to napsat? Mno, při ukončení obou kvašení (svrchního i spodního) kvasinky usedají na dno = dle toho bych neusuzoval na druh kvašení. Jak to vlastně je - spodní kvasinka - si tak bloudí mladinou, zpracovává cukr (na alkohol + CO2 + teplo) a rozmnožuje se pučením. Na spilce je deka, která se sbírá. Spodní kvasinka je schopna pracovat i při teplotách blízkých nule - toho se využívá při ležení piva a jeho dosycování CO2. Její horní hranice pro práci je 15°C (pomineme-li styl jako je California Common, kde je teplota vyšší). Svrchní kvasinka - dělá totéž, jen se shlukuje na hladině mladiny. Pracuje obvykle od 15 do 24°C (u stylu saisson i výše). Je vitálnější, rychleji se rozmnožuje. Ale po skončení hlavního kvašení i ona sedá ke dnu nádoby. Při teplotách pod 10°C přestává pracovat. Závěr - důležitá je TEPLOTA nikoli to, kde kvasinky skončí po kvašení. Omlouvám se za přílišnou stručnost.
25. 10. 2017 7:15:56
Moro
Reagovat
RE:Rozdíly mezi kvašením
Pěkný výklad. Jejich chování popisuješ přesně. Jen si myslím, že páni vědci byli větší hlavy, když vymýšleli jejich hlavní rozlišení pro pivovarské účely. Kvasinka je živý organizmus, který se přizpůsobuje svému prostředí, takže i spodní se přizpůsobí vyšší teplotě a naopak... Kdyby se to mělo rozlišovat podle teplot, tak by byly kvasinky rozdělovány na teplomilné a chladnomilné, ale z nějakého důvodu nejsou (u rozdělení bakterií a plísní to holt stálo za to.) Savci jsou také pojmenovaní podle toho, že po narození sajou mléko. Nejsou pojmenovaní jako živorodci, nebo srstnatci, což je asi také společný znak. Asi to rozdělení má vyšší důvod, jako je třeba výsledek jejich snažení, který nese rozdílné rysy. (Můžeš se zeptat třeba na VÚPS?)
25. 10. 2017 13:04:08
Milan K
Reagovat
RE:Rozdíly mezi kvašením
Promiň, ale Tvoje srovnávání se savci není na místě - je vcelku zavádějící. Trvám na tom, že dělit kvasinky podle toho, kde se pohybují není vhodné. Ano kvasinka jako živý organismus je adaptabilní, nicméně teplota je rozhodně vhodnější kritérium. Nicméně nejsem adminem tohoto webu, jen píši svůj názor. I svrchní kvasinka skončí na dně - to je neotřesitelný fakt.
25. 10. 2017 14:19:46
Moro
Reagovat
Nově na BeerWeb
hodnocení: pivo
Sagara
Pale Lager 12°
Ochutnáno - Kobzuv Pivovar - Bludov (2024)
nové pivo
Sagara
Pale Lager 12°
nový pivovar
Sagara
Kobzuv Pivovar
hodnocení: pivo
Sagara
Freeky Orange Ale - Nealko
Ochutnáno jako lahvové - Řepníky (2024)
nové pivo
Sagara
Freeky Orange Ale - Nealko
hodnocení: pivo
Sagara
Freeky Mango Bezalkoholowe
Ochutnáno jako lahvové - Klešice (2024)
nové pivo
Sagara
Freeky Mango Bezalkoholowe
hodnocení: podnik
Sagara
Batalion U Draků
Ochutnáno: 29 druhů piv (8 x návštěva)(2021)(2022)(2023)(2024)
hodnocení: podnik
Sagara
Pivovarská brána
Ochutnáno: 20 druhů piv (6 x návštěva) (2021)(2022)(2023)(2024)
hodnocení: podnik
Sagara
Hostinec Malý Růžek
Ochutnáno: 16 druhů piv (4 x návštěva)(2023)(2024)
recenze: pivo
Ozzman
Straropramen granát
Takový polotmavý vodouch s nepatrnou pěnou, slabým řízem, pl ...
recenze: pivo
Ozzman
Friends Meeting #1 Session NEIPA 11°
Kooperační pivo těchto tří pivovarů mi chutná. Skalnatá pěna ...
recenze: pivo
Ozzman
Scat světlé 11°
Průměrný ležák s krémovou pěnou, středním řízem i plností, n ...
nový pivovar
Sagara
Browar Ustroń
nový podnik: pivnice
Rada
Pivnice U Šimečků
nový pivovar
Sagara
Browar Hajer
komentář: pivovar
anonym
Rychtik, Velké Bílovice
Ochutnali jsme všechna piva, 12°, vídeňský ležák, APA Trumpe ...
nový podnik: pivnice
Fjordinand
Čepárna Old Cock
nový podnik: pivnice
Fjordinand
Old Cock Beerhouse
komentář: pivo
anonym
Staropramen Premium Ležák 12°
Odbornik promluvil ... Ach Jo !!!
komentář: pivo
anonym
Praga Premium Pils
Doma bych se tomu pivu vyhnul. Tady 35⁰C a komáři, děkuji. S ...
komentář: pivovar
anonym
Pikovar, Hradišťko - Pikovice
Za nas velke zklamani dne 21.4.2025, pivo bylo celkem dobre, ...
komentář: pivovar
dwarfik1
Pivovar Nový Bydžov
Momentálně vaří U Vacků Chlumec za co nejnižší náklady. Měl ...