Diskuze k článku

Pivní styly

řazeno podle vláken  seřadit podle času
Překlep
https://www.beerweb.cz/pivni-styl/22-steam-beer-california-common ... (v textu) chladící štoky ne stoky.
23. 10. 2017 12:46:42 Moro Reagovat  piktogram reakce k příspěvku
RE:Překlep
Moro je jako vždy bystrý a pozorný! Automatická oprava textu slovo štoky neznala. Děkujeme za upozornění ;-)
23. 10. 2017 18:23:50 BeerWeb Reagovat  piktogram reakce k příspěvku
Rozdíly mezi kvašením
Jak to napsat? Mno, při ukončení obou kvašení (svrchního i spodního) kvasinky usedají na dno = dle toho bych neusuzoval na druh kvašení. Jak to vlastně je - spodní kvasinka - si tak bloudí mladinou, zpracovává cukr (na alkohol + CO2 + teplo) a rozmnožuje se pučením. Na spilce je deka, která se sbírá. Spodní kvasinka je schopna pracovat i při teplotách blízkých nule - toho se využívá při ležení piva a jeho dosycování CO2. Její horní hranice pro práci je 15°C (pomineme-li styl jako je California Common, kde je teplota vyšší). Svrchní kvasinka - dělá totéž, jen se shlukuje na hladině mladiny. Pracuje obvykle od 15 do 24°C (u stylu saisson i výše). Je vitálnější, rychleji se rozmnožuje. Ale po skončení hlavního kvašení i ona sedá ke dnu nádoby. Při teplotách pod 10°C přestává pracovat. Závěr - důležitá je TEPLOTA nikoli to, kde kvasinky skončí po kvašení. Omlouvám se za přílišnou stručnost.
25. 10. 2017 7:15:56 Moro Reagovat  piktogram reakce k příspěvku
RE:Rozdíly mezi kvašením
Pěkný výklad. Jejich chování popisuješ přesně. Jen si myslím, že páni vědci byli větší hlavy, když vymýšleli jejich hlavní rozlišení pro pivovarské účely. Kvasinka je živý organizmus, který se přizpůsobuje svému prostředí, takže i spodní se přizpůsobí vyšší teplotě a naopak... Kdyby se to mělo rozlišovat podle teplot, tak by byly kvasinky rozdělovány na teplomilné a chladnomilné, ale z nějakého důvodu nejsou (u rozdělení bakterií a plísní to holt stálo za to.) Savci jsou také pojmenovaní podle toho, že po narození sajou mléko. Nejsou pojmenovaní jako živorodci, nebo srstnatci, což je asi také společný znak. Asi to rozdělení má vyšší důvod, jako je třeba výsledek jejich snažení, který nese rozdílné rysy. (Můžeš se zeptat třeba na VÚPS?)
25. 10. 2017 13:04:08 Milan K Reagovat  piktogram reakce k příspěvku
RE:Rozdíly mezi kvašením
Promiň, ale Tvoje srovnávání se savci není na místě - je vcelku zavádějící. Trvám na tom, že dělit kvasinky podle toho, kde se pohybují není vhodné. Ano kvasinka jako živý organismus je adaptabilní, nicméně teplota je rozhodně vhodnější kritérium. Nicméně nejsem adminem tohoto webu, jen píši svůj názor. I svrchní kvasinka skončí na dně - to je neotřesitelný fakt.
25. 10. 2017 14:19:46 Moro Reagovat  piktogram reakce k příspěvku
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Vikář 10°
Summer ALE i přes nízký alkohol, bylo to nejlepší co bylo v pivovaru na čepu.
hodnocení: pivo
Polotmavé silné 13° (s vůní karamelu a hrušky)
Polotmavé pivo, ve kterém jsem bohužel nenašel to pivo se avizuje
hodnocení: pivo
Štěpán 12°
Neuspokojilo mně tolik jako 11°
recenze: pivo
Buchťák NEIPA
Kořenitá vůně, barva poměrně tmavá, chuť i přes intenzivní prvotní sladkost v dojezdu lehce nakyslá.
recenze: pivo
Buchťák TopGun APA
Vůně příjemná chmelová, ale zase ta chuť - začátek fajn, ale ...
recenze: pivo
Zahořklej Buchťák
Vůně intenzivní sladová, říz dobrý, plnost adekvátní 11°, v ...
nový podnik: restaurace
nový pivovar
komentář: pivo
Radegast Rog - IPA
Naprosto zbytečné pivo, ale už jsem ho delší dobu neměl, tak ...
hodnocení: podnik
Klášterní šenk Břevnov, Praha
Velký výběr piva na čepu, příjemná a poučena obsluha. Pivova ...
komentář: pivo
anonym
Edelmeister
Dobrá pivní vodička, vhodné pro letní pití.
hodnocení: podnik
KMP Plzeň - Klub Malých Pivovarů
Ochutnáno: 10 druhů piv ( 2 x návštěva)(2020)(2022)
hodnocení: podnik
Raven Pub, Plzeň
Ochutnáno: 12 druhů piv ( 2 x návštěva)(2020)(2022)
nový podnik: pivnice
komentář: články
Takové to domácké vaření piva
Tak jako člen Cechu domácích pivovarníků, který má za sebou ...
komentář: články
Takové to domácké vaření piva
Taky mi článek navnadil a zkusím uvařit nějakej ALE.
nový pivovar
ZaS
komentář: podnik
anonym
restaurace Zichovecký pivovar
Oběd naprosto skvělý, obsluha velmi ochotná, a všechny hvězd ...
komentář: pivo
anonym
Vánoční speciál 14°
Výborné pitelné silné pivo chutnáno 19.12.2021 v Přešticích
komentář: články
anonym
komentář: pivovar
Huhňák
Výborně pitelné pivo, příjemně hořké! Určitě stojí za ochutn ...