Diskuze k článku

Pivní styly

řazeno podle času  seřadit podle vláken
Překlep
https://www.beerweb.cz/pivni-styl/22-steam-beer-california-common ... (v textu) chladící štoky ne stoky.
23. 10. 2017 12:46:42 Moro Reagovat  piktogram reakce k příspěvku
RE:Překlep
Moro je jako vždy bystrý a pozorný! Automatická oprava textu slovo štoky neznala. Děkujeme za upozornění ;-)
23. 10. 2017 18:23:50 BeerWeb Reagovat  piktogram reakce k příspěvku
Rozdíly mezi kvašením
Jak to napsat? Mno, při ukončení obou kvašení (svrchního i spodního) kvasinky usedají na dno = dle toho bych neusuzoval na druh kvašení. Jak to vlastně je - spodní kvasinka - si tak bloudí mladinou, zpracovává cukr (na alkohol + CO2 + teplo) a rozmnožuje se pučením. Na spilce je deka, která se sbírá. Spodní kvasinka je schopna pracovat i při teplotách blízkých nule - toho se využívá při ležení piva a jeho dosycování CO2. Její horní hranice pro práci je 15°C (pomineme-li styl jako je California Common, kde je teplota vyšší). Svrchní kvasinka - dělá totéž, jen se shlukuje na hladině mladiny. Pracuje obvykle od 15 do 24°C (u stylu saisson i výše). Je vitálnější, rychleji se rozmnožuje. Ale po skončení hlavního kvašení i ona sedá ke dnu nádoby. Při teplotách pod 10°C přestává pracovat. Závěr - důležitá je TEPLOTA nikoli to, kde kvasinky skončí po kvašení. Omlouvám se za přílišnou stručnost.
25. 10. 2017 7:15:56 Moro Reagovat  piktogram reakce k příspěvku
RE:Rozdíly mezi kvašením
Pěkný výklad. Jejich chování popisuješ přesně. Jen si myslím, že páni vědci byli větší hlavy, když vymýšleli jejich hlavní rozlišení pro pivovarské účely. Kvasinka je živý organizmus, který se přizpůsobuje svému prostředí, takže i spodní se přizpůsobí vyšší teplotě a naopak... Kdyby se to mělo rozlišovat podle teplot, tak by byly kvasinky rozdělovány na teplomilné a chladnomilné, ale z nějakého důvodu nejsou (u rozdělení bakterií a plísní to holt stálo za to.) Savci jsou také pojmenovaní podle toho, že po narození sajou mléko. Nejsou pojmenovaní jako živorodci, nebo srstnatci, což je asi také společný znak. Asi to rozdělení má vyšší důvod, jako je třeba výsledek jejich snažení, který nese rozdílné rysy. (Můžeš se zeptat třeba na VÚPS?)
25. 10. 2017 13:04:08 Milan K Reagovat  piktogram reakce k příspěvku
RE:Rozdíly mezi kvašením
Promiň, ale Tvoje srovnávání se savci není na místě - je vcelku zavádějící. Trvám na tom, že dělit kvasinky podle toho, kde se pohybují není vhodné. Ano kvasinka jako živý organismus je adaptabilní, nicméně teplota je rozhodně vhodnější kritérium. Nicméně nejsem adminem tohoto webu, jen píši svůj názor. I svrchní kvasinka skončí na dně - to je neotřesitelný fakt.
25. 10. 2017 14:19:46 Moro Reagovat  piktogram reakce k příspěvku
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Gulf of Mexiko 13°
Krémová NEIPA, s chmelovo-citrusovým aroma, trocha tropického ovoce v chuti a jemná hořkost.
hodnocení: pivo
Fiber - West Coast IPA 15°
Ochutnáno - Cieszyńská Jesień Piwna - (PL) Cieszyn (2024)
hodnocení: pivo
Zelter - Světlý ležák 12°
Ochutnáno - Cieszyńská Jesień Piwna - (PL) Cieszyn (2024)
nový pivovar
nový pivovar
recenze: pivo
Spring IPA 15°
Moc dobrá IPA s bohatou pěnou, středním řízem i plností, aro ...
recenze: pivo
Thiol Hunters 15°
Krásná krémová NEIPA s hustou krémovou pěnou, slabší říz, vý ...
komentář: pivovar
anonym
Rychtik, Velké Bílovice
Ochutnali jsme všechna piva, 12°, vídeňský ležák, APA Trumpe ...
hodnocení: podnik
restaurace Líšeňský pivovar, Brno
Ochutnáno: 11 druhů piv (3 x návštěva)(2023)(2024)
hodnocení: podnik
F. A. Bar - ORANŽOVÁ
Ochutnáno: 180 druhů piv (24 x návštěva)(2023)(2024)
recenze: pivo
Čest 11°
Opravdu fajnový ležák s bohatou pěnou, středního řízu, vůně ...
hodnocení: podnik
Pivní Kult
Ochutnáno: 9 druhů piv (2 x návštěva)(2024)
nový podnik: pivnice
nový podnik: pivnice
nový podnik: restaurace
komentář: pivo
anonym
Staropramen Premium Ležák 12°
Odbornik promluvil ... Ach Jo !!!
komentář: pivo
anonym
Praga Premium Pils
Doma bych se tomu pivu vyhnul. Tady 35⁰C a komáři, děkuji. S ...
komentář: pivovar
anonym
Pikovar, Hradišťko - Pikovice
Za nas velke zklamani dne 21.4.2025, pivo bylo celkem dobre, ...
komentář: pivovar
Pivovar Nový Bydžov
Momentálně vaří U Vacků Chlumec za co nejnižší náklady. Měl ...
komentář: podnik
Hostinec Ve Dvoře, Vratimov
Podle všeho je výčep nadobro zavřený. Pivovar vaří, ale jen k vyzvednutí.