Hodnoť pivo na
hledej na BeerWeb
spustí hledání
Přihlásit
PŘIHLÁSIT
NOVINKY
PŘEHLEDY
PŘEHLEDY
Pivovary
Piva
Uživatelé
Připravované
Pivní styly
PIVNÍ MAPA
PIVNÍ MAPA
Pivovary
Podniky
PIVNÍ KALENDÁŘ
O PIVU
O PIVU
Pivo jako nápoj
Historie piva
Historie piva v Čechách
Degustace piva
Létající pivovar
Trapistická piva
Pivní styly
Diskuze k článku
Pivní styly
vložit nový příspěvek
řazeno podle času
seřadit podle vláken
Překlep
https://www.beerweb.cz/pivni-styl/22-steam-beer-california-common ... (v textu) chladící štoky ne stoky.
23. 10. 2017 12:46:42
Moro
Reagovat
RE:Překlep
Moro je jako vždy bystrý a pozorný! Automatická oprava textu slovo štoky neznala. Děkujeme za upozornění ;-)
23. 10. 2017 18:23:50
BeerWeb
Reagovat
Rozdíly mezi kvašením
Jak to napsat? Mno, při ukončení obou kvašení (svrchního i spodního) kvasinky usedají na dno = dle toho bych neusuzoval na druh kvašení. Jak to vlastně je - spodní kvasinka - si tak bloudí mladinou, zpracovává cukr (na alkohol + CO2 + teplo) a rozmnožuje se pučením. Na spilce je deka, která se sbírá. Spodní kvasinka je schopna pracovat i při teplotách blízkých nule - toho se využívá při ležení piva a jeho dosycování CO2. Její horní hranice pro práci je 15°C (pomineme-li styl jako je California Common, kde je teplota vyšší). Svrchní kvasinka - dělá totéž, jen se shlukuje na hladině mladiny. Pracuje obvykle od 15 do 24°C (u stylu saisson i výše). Je vitálnější, rychleji se rozmnožuje. Ale po skončení hlavního kvašení i ona sedá ke dnu nádoby. Při teplotách pod 10°C přestává pracovat. Závěr - důležitá je TEPLOTA nikoli to, kde kvasinky skončí po kvašení. Omlouvám se za přílišnou stručnost.
25. 10. 2017 7:15:56
Moro
Reagovat
RE:Rozdíly mezi kvašením
Pěkný výklad. Jejich chování popisuješ přesně. Jen si myslím, že páni vědci byli větší hlavy, když vymýšleli jejich hlavní rozlišení pro pivovarské účely. Kvasinka je živý organizmus, který se přizpůsobuje svému prostředí, takže i spodní se přizpůsobí vyšší teplotě a naopak... Kdyby se to mělo rozlišovat podle teplot, tak by byly kvasinky rozdělovány na teplomilné a chladnomilné, ale z nějakého důvodu nejsou (u rozdělení bakterií a plísní to holt stálo za to.) Savci jsou také pojmenovaní podle toho, že po narození sajou mléko. Nejsou pojmenovaní jako živorodci, nebo srstnatci, což je asi také společný znak. Asi to rozdělení má vyšší důvod, jako je třeba výsledek jejich snažení, který nese rozdílné rysy. (Můžeš se zeptat třeba na VÚPS?)
25. 10. 2017 13:04:08
Milan K
Reagovat
RE:Rozdíly mezi kvašením
Promiň, ale Tvoje srovnávání se savci není na místě - je vcelku zavádějící. Trvám na tom, že dělit kvasinky podle toho, kde se pohybují není vhodné. Ano kvasinka jako živý organismus je adaptabilní, nicméně teplota je rozhodně vhodnější kritérium. Nicméně nejsem adminem tohoto webu, jen píši svůj názor. I svrchní kvasinka skončí na dně - to je neotřesitelný fakt.
25. 10. 2017 14:19:46
Moro
Reagovat
Nově na BeerWeb
hodnocení: pivo
Ozzman
Gulf of Mexiko 13°
Krémová NEIPA, s chmelovo-citrusovým aroma, trocha tropického ovoce v chuti a jemná hořkost.
nové pivo
Ozzman
Gulf of Mexiko 13°
hodnocení: pivo
Sagara
Fiber - West Coast IPA 15°
Ochutnáno - Cieszyńská Jesień Piwna - (PL) Cieszyn (2024)
nové pivo
Sagara
Fiber - West Coast IPA 15°
hodnocení: pivo
Sagara
Zelter - Světlý ležák 12°
Ochutnáno - Cieszyńská Jesień Piwna - (PL) Cieszyn (2024)
nové pivo
Sagara
Zelter - Světlý ležák 12°
nový pivovar
Sagara
Browar Hajer
nový pivovar
Sagara
Browar Pod Czarnym Kogutem
nový pivovar
Sagara
Starkraft
recenze: pivo
Ozzman
Spring IPA 15°
Moc dobrá IPA s bohatou pěnou, středním řízem i plností, aro ...
recenze: pivo
Ozzman
Thiol Hunters 15°
Krásná krémová NEIPA s hustou krémovou pěnou, slabší říz, vý ...
komentář: pivovar
anonym
Rychtik, Velké Bílovice
Ochutnali jsme všechna piva, 12°, vídeňský ležák, APA Trumpe ...
hodnocení: podnik
Sagara
restaurace Líšeňský pivovar, Brno
Ochutnáno: 11 druhů piv (3 x návštěva)(2023)(2024)
hodnocení: podnik
Sagara
F. A. Bar - ORANŽOVÁ
Ochutnáno: 180 druhů piv (24 x návštěva)(2023)(2024)
recenze: pivo
Ozzman
Čest 11°
Opravdu fajnový ležák s bohatou pěnou, středního řízu, vůně ...
hodnocení: podnik
Sagara
Pivní Kult
Ochutnáno: 9 druhů piv (2 x návštěva)(2024)
nový podnik: pivnice
Fjordinand
Čepárna Old Cock
nový podnik: pivnice
Fjordinand
Old Cock Beerhouse
nový podnik: restaurace
Fjordinand
ReZtaurace
komentář: pivo
anonym
Staropramen Premium Ležák 12°
Odbornik promluvil ... Ach Jo !!!
komentář: pivo
anonym
Praga Premium Pils
Doma bych se tomu pivu vyhnul. Tady 35⁰C a komáři, děkuji. S ...
komentář: pivovar
anonym
Pikovar, Hradišťko - Pikovice
Za nas velke zklamani dne 21.4.2025, pivo bylo celkem dobre, ...
komentář: pivovar
dwarfik1
Pivovar Nový Bydžov
Momentálně vaří U Vacků Chlumec za co nejnižší náklady. Měl ...
komentář: podnik
franta0
Hostinec Ve Dvoře, Vratimov
Podle všeho je výčep nadobro zavřený. Pivovar vaří, ale jen k vyzvednutí.