Hodnoť pivo na
hledej na BeerWeb
spustí hledání
Přihlásit
PŘIHLÁSIT
NOVINKY
PŘEHLEDY
PŘEHLEDY
Pivovary
Piva
Uživatelé
Připravované
Pivní styly
PIVNÍ MAPA
PIVNÍ MAPA
Pivovary
Podniky
PIVNÍ KALENDÁŘ
O PIVU
O PIVU
Pivo jako nápoj
Historie piva
Historie piva v Čechách
Degustace piva
Létající pivovar
Trapistická piva
Pivní styly
Diskuze k článku
Pivní styly
vložit nový příspěvek
řazeno podle času
seřadit podle vláken
Překlep
https://www.beerweb.cz/pivni-styl/22-steam-beer-california-common ... (v textu) chladící štoky ne stoky.
23. 10. 2017 12:46:42
Moro
Reagovat
RE:Překlep
Moro je jako vždy bystrý a pozorný! Automatická oprava textu slovo štoky neznala. Děkujeme za upozornění ;-)
23. 10. 2017 18:23:50
BeerWeb
Reagovat
Rozdíly mezi kvašením
Jak to napsat? Mno, při ukončení obou kvašení (svrchního i spodního) kvasinky usedají na dno = dle toho bych neusuzoval na druh kvašení. Jak to vlastně je - spodní kvasinka - si tak bloudí mladinou, zpracovává cukr (na alkohol + CO2 + teplo) a rozmnožuje se pučením. Na spilce je deka, která se sbírá. Spodní kvasinka je schopna pracovat i při teplotách blízkých nule - toho se využívá při ležení piva a jeho dosycování CO2. Její horní hranice pro práci je 15°C (pomineme-li styl jako je California Common, kde je teplota vyšší). Svrchní kvasinka - dělá totéž, jen se shlukuje na hladině mladiny. Pracuje obvykle od 15 do 24°C (u stylu saisson i výše). Je vitálnější, rychleji se rozmnožuje. Ale po skončení hlavního kvašení i ona sedá ke dnu nádoby. Při teplotách pod 10°C přestává pracovat. Závěr - důležitá je TEPLOTA nikoli to, kde kvasinky skončí po kvašení. Omlouvám se za přílišnou stručnost.
25. 10. 2017 7:15:56
Moro
Reagovat
RE:Rozdíly mezi kvašením
Pěkný výklad. Jejich chování popisuješ přesně. Jen si myslím, že páni vědci byli větší hlavy, když vymýšleli jejich hlavní rozlišení pro pivovarské účely. Kvasinka je živý organizmus, který se přizpůsobuje svému prostředí, takže i spodní se přizpůsobí vyšší teplotě a naopak... Kdyby se to mělo rozlišovat podle teplot, tak by byly kvasinky rozdělovány na teplomilné a chladnomilné, ale z nějakého důvodu nejsou (u rozdělení bakterií a plísní to holt stálo za to.) Savci jsou také pojmenovaní podle toho, že po narození sajou mléko. Nejsou pojmenovaní jako živorodci, nebo srstnatci, což je asi také společný znak. Asi to rozdělení má vyšší důvod, jako je třeba výsledek jejich snažení, který nese rozdílné rysy. (Můžeš se zeptat třeba na VÚPS?)
25. 10. 2017 13:04:08
Milan K
Reagovat
RE:Rozdíly mezi kvašením
Promiň, ale Tvoje srovnávání se savci není na místě - je vcelku zavádějící. Trvám na tom, že dělit kvasinky podle toho, kde se pohybují není vhodné. Ano kvasinka jako živý organismus je adaptabilní, nicméně teplota je rozhodně vhodnější kritérium. Nicméně nejsem adminem tohoto webu, jen píši svůj názor. I svrchní kvasinka skončí na dně - to je neotřesitelný fakt.
25. 10. 2017 14:19:46
Moro
Reagovat
Nově na BeerWeb
hodnocení: pivo
kukikiku
Mazák Extra hořká 11°
Kmpcb
hodnocení: pivo
kukikiku
The Irish Black 11°
Kmpcb
hodnocení: pivo
Pivomilec
Pepíkova 11°
Na pivně kulturním festivalu Brüstok 2025 v plzeňském Depu j ...
nové pivo
Pivomilec
Pepíkova 11°
nové pivo
Pivomilec
Antoš/Budvar Cold But Bold IPA
nové pivo
Pivomilec
Mazák Audacia Kveik NEIPA 15°
komentář: pivo
anonym
Svatý Florian světlý ležák 11°
Výborný ležák jantarové barvy s hustou krémovou pěnu co krou ...
recenze: pivo
Johnny202
Svijanský Rytíř 12°
Nadprůměrná dvanáctka která zaujme svou hořkostí a dobrou pitelností. Ochutnáno lahvové.
recenze: pivo
Johnny202
Svijanská Kněžna 13°
Černé pivo u kterého převládá hořkost nad sladkostí a to je dobře. Za mě nadprůměrné pivo.
komentář: pivo
J. K.
Rastinger 0,0% (nealko)
Nééé, pivovar mého rodného města! To je zase ostuda :-(...
komentář: pivo
J. K.
Heineken 0.0
Týjo, tohle tady fakt byl někdo schopný pozřít? :-D
recenze: pivo
Fjordinand
Juicy God - NEIPA 15°
Velmi hutné, výrazné pivo - příjemné chmelové aroma, hutné plné tělo, vyvážená hořkost. Supr.
hodnocení: podnik
Tomass39
Vrátnice - Craft Beers
nový podnik: restaurace
peproch
Vila u varhanáře
hodnocení: podnik
Tomass39
restaurace Marina, Praha
Prostředí krásný ideální navštívit pivovar v létě jinak pivo nic moc
nový pivovar
Jaroslav_K
Pivovar Kolkovna