Prazdroj – České zlato – pozlátko (díl 2/2)

region:Plzeňský kraj

Jeho historie je plná superlativ. Plzeňský Prazdroj (Pilsner Urquell) od roku 1842 určil nový pivní styl spodně kvašených piv a zavedl termín ležák plzeňského typu. Zná ho celý svět. ON je tím vzorem pro nejoblíbenější pivní styl. Jak si tento lídr vede dnes?

  google ikona
 

Z minulého dílu víme, jak při výrobě Prazdroje šetřit. Na výstupu je pro mnohé dobré pivo - dobře pitelné, s nízkým obsahem alkoholu. Když se pije dobře, pije se o to více. Český spotřebitel je obecně zvyklý, že si dá dvanáctku o objemu okolo 5 % alk.. Takže se snadno stane, že během večera vypije spotřebitel místo obvyklých pěti pohárů, šest plzniček a dělá to s ním to samé, jako když vypije pět dvanáctek s 5,0 % alk. Takto v hospodě spotřebitel od Prazdroje nakoupí o 20% více, než kdyby nakoupil dvanáctku od jiného pivovaru. Ovšem, omlouvám se, v tomto případě srovnávám pití dvanáctky s pitím jedenáctky. Problém je ten, že plno lidí si ještě dnes v restauraci objednává „dvanáctku Plzeň“ a personál vždy ví, co zákazník požaduje, protože si myslí to samé. Jen se podívejte na reklamní cedule u vchodů restaurací, které lákají na 12° Prazdroj.

Jak je na tom cena Plzně?

Už pěknou řádku let pro své výsadní postavení na trhu určuje Plzeňský Prazdroj průměrnou cenu piva v ČR. Po každém zdražení ho ochotně následují i další pivovary.

V dnešní době je obvykle k dostání Prazdroj balený v lahvích nebo v plechovce v rozmezí cen 25 – 30 Kč. Půllitr čepovaného piva se obvykle cení na 35 Kč a výše. V pražských restauracích není problém najít cenovku čepovaného Prazdroje za 90 Kč! (to naštěstí nemá co do činění s prodejní cenou sudu, ale s cenou pražských restaurací). Zajímavé však je, že i v dobře známých PUBech v Plzni, kde si konzument sám čepuje tankové pivo z pípy přímo u stolu, zaplatí konzument za plzničku přes 40 Kč! Nutno podotknout, že pivo je převezeno jen pár bloků od pivovaru, přečerpáno do tanků a obsluha restaurace jen roznáší jídlo a kasíruje.

Kvalita piva

Rychle prokvašené pivo těžko nabírá na plné chuti. Díky rychlému prokvašení a také druhu kvasnic, je v pivu méně alkoholu, který nápoj jinak pomáhá konzervovat. Nižším prokvašením také zbyde v pivu vyšší zbytkový extrakt (zejména cukr), který neprokvasil. Zbytkový cukr činí pivo snadno zranitelným. Při špatném zacházení stačí, aby se pivo přehřálo nebo naopak podchladilo při cestě, prošlo špatně ošetřenými trubkami nebo jen někde dlouho stálo a jeho typické vlastnosti jsou pryč. Při tlakovém kvašení v uzavřených CK tancích je také nemožnost sběru „deky“. Při takové výrobě spodně kvašeného piva je produkt mírně kontaminován propadlou dekou z mrtvých kvasinek (autolýza), což způsobuje nežádoucí parazitní hořkost až kyselost nápoje.

Plzeňský pivovar si zranitelnost a nestabilnost piva dobře uvědomuje a proto musí pečlivě hlídat své výčepní. „Sládek pivo vaří a hostinský ho dělá.“ Pokud od sládka odjíždí pivo do restaurace jako nestabilní izotop, nesmí se stát, že by celé dílo ve finále vybouchlo na výčepu! Prazdroj tak kontroluje čistotu výčepních zařízení restaurací. Následně hostinského většinou ocení certifikátem čistých trubek. Proč ne, pivovar ocenění de facto uděluje sám sobě, protože hostinský prodává jejich pivo. Jako zbytkový psychologický efekt této známé kontroly kvality spotřebiteli zbyde dojem, že pokud mu plznička přeci jen nechutná, není to vina pivovaru, ale je to vina výčepního.

Pokud mám pít plzničku, cítím se okrádaný... :-(

Autor: Milan Krejčík

Diskuze

RE:ani ta plzeň už není, co bejvala....
1. 6. 2015 6:10:24
přesné
RE:těžkej mindrák
31. 5. 2015 23:31:05
heleď se, já toho autora článku znám. zamindrákovanej očividně není a o pivu a o vaření piva toho ví celkem dost, jak z teorie, tak z praxe :) mindrák to nebude! to spíš chuť na lepší pivo :)
ani ta plzeň už není, co bejvala....
31. 5. 2015 23:25:56
což je mi osobně moc a moc líto. Lahvovou plzeň jsem měl naposledy včera odpoledne a v porovnání s lahvovou desítkou z Nymburka to byly dudy a nebe. Bohužel. Za sebe mohu říct, že v Praze (a to nejsem pražák s malým p) je pořád ještě několik plzeňských pivnic, kde ta 11 ka z pohledu žíznícího kupujícího (natož cizince nepropitého a dychtícího zpít se legendárním Prazdrojem) je opravdu dobře opečovaná a "pije se sama", a pořád tam rád chodím, a když už mám zahraničním kamarádům nechat ochutnat Pilsner v rámci Prahy, tak tam. Pochopitelně hodně dělá i samotná atmosféra hospody, což sem ale nepatří. Je dost pajzlů (celorepublikově), kde zkurví cokoliv, natož rychlenou plzničku, přifařenou jako "top produkt" do známé sabmilerovské trojkombinace G10+černé kůzle+plzeň. Takovou břečku bez chuti, formátu a pěny je ostuda vůbec podávat k napití. Pivovar to nemá podchycené a ošetřené, akorát to kazí jméno Plzně. Nicméně svůj produkt dodává i tam. Medaile za čisté trubky je podle mě naprostá blamáž. Howgh. Prazdroj piji dvacet let. A přes sympatie k hořčákům, patriotismu i nostalgii jej osobně vnímám jako nápoj stále se horšící. Z mého pohledu to teď už jako "balené" rozhodně není pivo pro Pivaře. Což mě mrzí. Možná ještě tak v úzkostlivě hlídaných výčepních provozech. A ani to nejsou hospody pro pivní skauty, ale primárně výdělečné podniky závislé na průtoku. Mlčenlivost nemlčenlivost, koho pivo vaříš, toho píseň zpívej... ale velkovaření a velkoředení je ve výsledku na pivu přece jenom znát. Neposoudím, jestli je to vše primárně o penězích a zda v Prazdroji (pochopitelně) dbají jen na maximální finanční výtěžnost produktu, a že se tak logicky nemohou srovnávat s "poctivými pivy" od menších výrobců. Každopádně z pohledu pivního skautíka a konzumenta musím bohužel souhlasit s vícero závěry uvedenými v článku o soudobém Prazdroji. Balené rychlokvašky sycené kysličníkem, na čepu mnohde to samé, ve vybraných podnicích o něco zlepšené důmyslným výčepním zařízením. Bohužel, ani ta plzeň už není, co bývala. Je mi to líto. Ale tím, že ji už nebudu pít, na tom nic nezměním.
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Zywiec APA 12,5°
Že bude tak dobré jsem nečekal po ochutnání jejich IPI která byla mdlé chuti...
hodnocení: pivo
Kobyla 15°
Škoda , že ho nevaří stále , ale jen sezónně , všechny chutě jsou akorát...
hodnocení: pivo
komentář: pivo
Cobolis IPA 16°
Chápu, že si nějaký pivovar občas vypomůže pivem z jiného pi ...
nové pivo
hodnocení: podnik
hospoda pivovaru Neratov, Bartošovice
Na uplne periferii Orlickych hor prijemna hospudka. Kuchyn jsme nestihli byla do 20:00
komentář: pivo
anonym
De Helder
dobré pivo
hodnocení: podnik
Pivovar Kronl
Zatím začínající pivovarská hospoda pivovaru Kronl, která by ...
nový podnik: pivnice
recenze: pivo
Muflon New England IPA
Opravdu velice silná vůně skoro dřevitého charakteru. Hořkos ...
komentář: pivovar
anonym
Šafář, Čepice
Omlouvám se podpis Pepa
komentář: pivovar
anonym
Šafář, Čepice
Byl jsem viděl jsem ochutnal jsem vynikající pivo příjemn ...
hodnocení: podnik
Pivovar Mlýn
Velmi hezké prostředí, milí lidé, dobré pivo, co chtít víc? Snad jen aby sem lépe jezdil autobus...
nový podnik: restaurace
novinka
Spor o značku Duck & Dog
Pes a kachna jsou značka piva od roku 2016. Od letošního jar ...
recenze: pivo
Zlínský švec světlý ležák 12°
Vcelku dobrý ležák slabé sladové vůně, sladké chuti, méně nasycený, jinak nikterak výjimečný.
recenze: pivo
Zlínský švec světlé výčepní 10°
Ničím zajímavá desítka, bez zápachu, v chuti jakési jablečné rušivé elementy.
nový podnik: pivnice
nový pivovar
novinka
Pozvánka na Český pivní festival 2018
Od 10. do 26. května Český pivní festival na Letné pohostí a ...
novinka
Pivo z roku 1560 znovu navařeno v Praze
Pivovarník František Richter navařil třináctistupňový spec ...
komentář: pivo
anonym
Radegast Temně Hořký 12°
Zdravim, ví nekdo kolik procent alkoholu mel Radegast 12 v r ...