Prazdroj – České zlato – pozlátko (díl 2/2)

region:Plzeňský kraj

Jeho historie je plná superlativ. Plzeňský Prazdroj (Pilsner Urquell) od roku 1842 určil nový pivní styl spodně kvašených piv a zavedl termín ležák plzeňského typu. Zná ho celý svět. ON je tím vzorem pro nejoblíbenější pivní styl. Jak si tento lídr vede dnes?

  google ikona
 

Z minulého dílu víme, jak při výrobě Prazdroje šetřit. Na výstupu je pro mnohé dobré pivo - dobře pitelné, s nízkým obsahem alkoholu. Když se pije dobře, pije se o to více. Český spotřebitel je obecně zvyklý, že si dá dvanáctku o objemu okolo 5 % alk.. Takže se snadno stane, že během večera vypije spotřebitel místo obvyklých pěti pohárů, šest plzniček a dělá to s ním to samé, jako když vypije pět dvanáctek s 5,0 % alk. Takto v hospodě spotřebitel od Prazdroje nakoupí o 20% více, než kdyby nakoupil dvanáctku od jiného pivovaru. Ovšem, omlouvám se, v tomto případě srovnávám pití dvanáctky s pitím jedenáctky. Problém je ten, že plno lidí si ještě dnes v restauraci objednává „dvanáctku Plzeň“ a personál vždy ví, co zákazník požaduje, protože si myslí to samé. Jen se podívejte na reklamní cedule u vchodů restaurací, které lákají na 12° Prazdroj.

Jak je na tom cena Plzně?

Už pěknou řádku let pro své výsadní postavení na trhu určuje Plzeňský Prazdroj průměrnou cenu piva v ČR. Po každém zdražení ho ochotně následují i další pivovary.

V dnešní době je obvykle k dostání Prazdroj balený v lahvích nebo v plechovce v rozmezí cen 25 – 30 Kč. Půllitr čepovaného piva se obvykle cení na 35 Kč a výše. V pražských restauracích není problém najít cenovku čepovaného Prazdroje za 90 Kč! (to naštěstí nemá co do činění s prodejní cenou sudu, ale s cenou pražských restaurací). Zajímavé však je, že i v dobře známých PUBech v Plzni, kde si konzument sám čepuje tankové pivo z pípy přímo u stolu, zaplatí konzument za plzničku přes 40 Kč! Nutno podotknout, že pivo je převezeno jen pár bloků od pivovaru, přečerpáno do tanků a obsluha restaurace jen roznáší jídlo a kasíruje.

Kvalita piva

Rychle prokvašené pivo těžko nabírá na plné chuti. Díky rychlému prokvašení a také druhu kvasnic, je v pivu méně alkoholu, který nápoj jinak pomáhá konzervovat. Nižším prokvašením také zbyde v pivu vyšší zbytkový extrakt (zejména cukr), který neprokvasil. Zbytkový cukr činí pivo snadno zranitelným. Při špatném zacházení stačí, aby se pivo přehřálo nebo naopak podchladilo při cestě, prošlo špatně ošetřenými trubkami nebo jen někde dlouho stálo a jeho typické vlastnosti jsou pryč. Při tlakovém kvašení v uzavřených CK tancích je také nemožnost sběru „deky“. Při takové výrobě spodně kvašeného piva je produkt mírně kontaminován propadlou dekou z mrtvých kvasinek (autolýza), což způsobuje nežádoucí parazitní hořkost až kyselost nápoje.

Plzeňský pivovar si zranitelnost a nestabilnost piva dobře uvědomuje a proto musí pečlivě hlídat své výčepní. „Sládek pivo vaří a hostinský ho dělá.“ Pokud od sládka odjíždí pivo do restaurace jako nestabilní izotop, nesmí se stát, že by celé dílo ve finále vybouchlo na výčepu! Prazdroj tak kontroluje čistotu výčepních zařízení restaurací. Následně hostinského většinou ocení certifikátem čistých trubek. Proč ne, pivovar ocenění de facto uděluje sám sobě, protože hostinský prodává jejich pivo. Jako zbytkový psychologický efekt této známé kontroly kvality spotřebiteli zbyde dojem, že pokud mu plznička přeci jen nechutná, není to vina pivovaru, ale je to vina výčepního.

Pokud mám pít plzničku, cítím se okrádaný... :-(

Autor: Milan Krejčík

Diskuze

RE:ani ta plzeň už není, co bejvala....
1. 6. 2015 6:10:24
přesné
RE:těžkej mindrák
31. 5. 2015 23:31:05
heleď se, já toho autora článku znám. zamindrákovanej očividně není a o pivu a o vaření piva toho ví celkem dost, jak z teorie, tak z praxe :) mindrák to nebude! to spíš chuť na lepší pivo :)
ani ta plzeň už není, co bejvala....
31. 5. 2015 23:25:56
což je mi osobně moc a moc líto. Lahvovou plzeň jsem měl naposledy včera odpoledne a v porovnání s lahvovou desítkou z Nymburka to byly dudy a nebe. Bohužel. Za sebe mohu říct, že v Praze (a to nejsem pražák s malým p) je pořád ještě několik plzeňských pivnic, kde ta 11 ka z pohledu žíznícího kupujícího (natož cizince nepropitého a dychtícího zpít se legendárním Prazdrojem) je opravdu dobře opečovaná a "pije se sama", a pořád tam rád chodím, a když už mám zahraničním kamarádům nechat ochutnat Pilsner v rámci Prahy, tak tam. Pochopitelně hodně dělá i samotná atmosféra hospody, což sem ale nepatří. Je dost pajzlů (celorepublikově), kde zkurví cokoliv, natož rychlenou plzničku, přifařenou jako "top produkt" do známé sabmilerovské trojkombinace G10+černé kůzle+plzeň. Takovou břečku bez chuti, formátu a pěny je ostuda vůbec podávat k napití. Pivovar to nemá podchycené a ošetřené, akorát to kazí jméno Plzně. Nicméně svůj produkt dodává i tam. Medaile za čisté trubky je podle mě naprostá blamáž. Howgh. Prazdroj piji dvacet let. A přes sympatie k hořčákům, patriotismu i nostalgii jej osobně vnímám jako nápoj stále se horšící. Z mého pohledu to teď už jako "balené" rozhodně není pivo pro Pivaře. Což mě mrzí. Možná ještě tak v úzkostlivě hlídaných výčepních provozech. A ani to nejsou hospody pro pivní skauty, ale primárně výdělečné podniky závislé na průtoku. Mlčenlivost nemlčenlivost, koho pivo vaříš, toho píseň zpívej... ale velkovaření a velkoředení je ve výsledku na pivu přece jenom znát. Neposoudím, jestli je to vše primárně o penězích a zda v Prazdroji (pochopitelně) dbají jen na maximální finanční výtěžnost produktu, a že se tak logicky nemohou srovnávat s "poctivými pivy" od menších výrobců. Každopádně z pohledu pivního skautíka a konzumenta musím bohužel souhlasit s vícero závěry uvedenými v článku o soudobém Prazdroji. Balené rychlokvašky sycené kysličníkem, na čepu mnohde to samé, ve vybraných podnicích o něco zlepšené důmyslným výčepním zařízením. Bohužel, ani ta plzeň už není, co bývala. Je mi to líto. Ale tím, že ji už nebudu pít, na tom nic nezměním.
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Dobrušská jarní pšenka 12%
Takový pšeničný zakalený průměr. Už jsem pil lepší.
komentář: pivovar
anonym
Pivovar Šenov
Velice dobře pitelný, asi nejlepší nakuřované pivo, jaké jse ...
novinka
Nová vyhláška o značení piva
Jak se bude pivo označovat dle nové vyhlášky? Co se změní? J ...
novinka
Výsledky degustací Jarní ceny českých sládků 2019
Výsledky degustací XIII. ročníku Jarní ceny českých sládků z ...
hodnocení: podnik
Restaurace Pastička
Milá a ochotná obsluha, jídlo i pití zcela v pořádku. Jediná vada - nutno rezervovat velice dopředu.
recenze: pivo
Ruthard 11°
Na Ruthardovi - i když lahvovém - jsem si opravdu pochutnal. ...
recenze: pivo
Sklář 8°
Toto pivo mi připomnělo dobu, kdy v ČKD Praha byla osmička t ...
recenze: pivo
Česká Moucha 11°
K jídlu se hodí, barva dobrá, chuťově průměr. Ale nijak neurazí, dá se pít.
nový podnik: restaurace
komentář: pivovar
Moucha, Praha
Opraveno, děkujeme!
komentář: pivovar
anonym
Moucha, Praha
Zdravím, asi by to chtělo opravit polohu - na mapě je stále Lidická ......... :-(
hodnocení: podnik
restaurace Jihoměstský pivovar, Praha
Bohužel otvíračka v Praze od 17 - pro přespolní to teda není.
novinka
Rok 2019 plný hektolitry piva a zábavy
Pivní kalendář na rok 2019 doplněn akcemi, slavnostmi piva a ...
nový podnik: pivotéka
hodnocení: podnik
Restaurace Morava, Frýdek-Místek
Podnik uprostred sídliska v Místku, prostrediu sa nedá nič v ...
komentář: pivo
anonym
Kozel Mistrův ležák 12°
Chuť, barva, plnost, pěna - vše na 100% Za mne naprosto nej ...
komentář: pivo
anonym
President 12°
V Ovipistánu je President se "s".