Diskuze k článku

Mrtvé pivo / Živé pivo

řazeno podle času  seřadit podle vláken
...
Hlavně bych v tomto tématu zdůraznil, že takové pi*čoviny, jako že na trávení pomáhá jenom a jenom Plzeň jsou úplně mimo. Tak to možná bylo za komančů. Jelikož právě Plzeň jakoždo pasterizované a filtrované pivo je v tomto úplně na nic. Bohužel mnozí lidé v tomto zažitém mylném sterotypu stále žijí a jsou schopni skálopevně tvrdit, že na toto zabírá jen Plzeň. Dále jsem si v tomto článku nemohl všimnout jednoho nešvaru, který mě dlouhodobě sere. A to je výraz "kvasinky" Já vždycky říkám: "Kvasinky jsou v pi*i! V pivu jsou (pivovarské) kvasnice!" Vzhledem k tomu, že i řada minipivovarů převážně z Čech tento blud uvádí na svých etiketách, je to omluvitelné, ale mě to prostě strašně sere :-D
24. 11. 2015 15:10:46 Tonco Reagovat  piktogram reakce k příspěvku
RE:...
Psal jsem to v rychlosti a mírném afektu (a po jedné Albrecht Ipa 18 a Qasek Dorka 13), tak prosím omluvte nevysvětlitelné překlepy jako "jakoždo" a podobně :-D
24. 11. 2015 15:12:33 Tonco Reagovat  piktogram reakce k příspěvku
RE:...
Speciálně pro Tonca jsme přepsali "kvasinky" na "kvasnice", aby ho to tolik nes*alo :-)
24. 11. 2015 20:34:02 BeerWeb Reagovat  piktogram reakce k příspěvku
RE:...
Slovo kvasinky jako nešvar? A správné jsou ne kvasnice? To je trochu k smíchu. Stejně jako to, že pivo se jen čepuje, když se i točí. Nezapomínal bych na to, že náš mateřský jazyk je tvárný a má vícero výrazů s různým původem.
25. 11. 2015 13:48:01 Moro Reagovat  piktogram reakce k příspěvku
RE:...
Tonco se za svůj výrok v dalším komentáři omluvil... byl přeci po náročné degustaci. Nicméně je nám ostatním jedno, zda jsou v pivu kvasinky nebo kvasnice. Ten rozdíl v čepování a v točení piva však je!
25. 11. 2015 20:03:37 Milan K Reagovat  piktogram reakce k příspěvku
RE:...
Milane - slovo točit pochází z doby, kdy hostinský měl ve výčepu kolo, kterým točil, aby natlakoval sudy. Zbyla nám z toho slova jako výtoč (piva) či (piva na) soutoči. Nemyslím, že by to bylo nutno to přísně selektovat.
26. 11. 2015 6:35:28 Moro Reagovat  piktogram reakce k příspěvku
RE:...
Ano historický původ a rozdíl jsi vypíchnul sám.
26. 11. 2015 10:32:28 Milan K Reagovat  piktogram reakce k příspěvku
RE:...
Je to už starý příspěvek, ale možná si moji odpověď přečtete. S kvasnicemi nemáte pravdu. Termín "kvasinky" se běžně používá, a to hlavně v případě, když se jedná o malé množství kvasnic, to je třeba v laboratoři. Termín "kvasnice" se používá u velkého množství, to je hlavně v pivovarském provozu.
26. 4. 2022 19:45:14 anonym Reagovat  piktogram reakce k příspěvku
RE:...
Zase vžitý mylný názor. Točit pivo je starý termín, používaný od nepaměti, pochází ze slovesa téci. Ten kdo točí pivo, způsobuje že pivo odněkud teče. Výraz točit pivo se používal dávno předtím než byly sestrojeny první tlakostroje.
26. 4. 2022 19:53:13 anonym Reagovat  piktogram reakce k příspěvku
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Klasik 9°
Opravdový hnus
hodnocení: pivo
Rohozec X
vzhled: 6, pitelnost: 6, vůně: 6, chuť: 6, celkový dojem: 8 ...
hodnocení: pivo
Pie - Pastry Sour Ale 19°
Ochutnáno - Malt Worm (TTO Pivovar Stern a Pivovar Raven) - Brno (2024)
nový pivovar
hodnocení: podnik
Bar Bohemia Classic, Praha
Hezké prostředí dobré pivo, výborná kuchyně
nový pivovar
komentář: pivovar
anonym
Proud, Plzeň
Dokonalé a osvěžující pivo pro každou příležitost!
hodnocení: podnik
restaurace Říčanský pivovar
Hezké prostředí, dobré jídlo, příjemná obsluha. Nabízí degustační prkénko
hodnocení: podnik
Zájezdní hostinec Černokostelecký pivovár
Hezké stylové prostředí s dobrými pivo na čepu. Velice dobrá ...
komentář: pivovar
anonym
Proud, Plzeň
Jo a proud obráceně je “duorp”…
komentář: pivovar
anonym
Proud, Plzeň
Ve srovnání s jinými pivy je to “vodička”. Nechápu, jak se to může jmenovat ležák…
recenze: pivo
Welzl 11°
Dobrý ležák s krémovou pěnou středním řízem i pitelností. Vů ...
recenze: pivo
Benedict tmavý ležák 11°
Pivo cítiť jemne za kávou a chuť je dosť drsná. Celkovo ochutnať treba ale mňa neoslovilo.
recenze: pivo
Litovel Kvasničák
Zlatavá barva bohatá krémová pěna která kroužkuje a zůstává ...
nový podnik: restaurace
komentář: pivo
anonym
Opočenský Baron Vilémovo dělo 12°
Ochutnáno na zámku i v pivovaru kde mají skvělé letní poseze ...
komentář: podnik
anonym
Pivovarská restaurace Ježek, Jihlava
Doporučuji, výborná kuchyně, milá obsluha????????????