Mrtvé pivo / Živé pivo

region:Hlavní město Praha

Sterilní, čiré pivo už není nedotknutelným symbolem kvality. Pivař už zjistil, že pasterizace pivo zabíjí a že kalnost není známkou zkaženého piva, jako to bývalo výrazným znakem zkaženosti třeba za minulého režimu.

 
 

Na tuzemském trhu už zaujímají minipivovary podíl asi 1,5% z celkové spotřeby. Zdá se, že už toto číslo v náznaku není pro budoucí vývoj zanedbatelné. Malé pivovary si totiž u pivařů budují takovou pozornost a přízeň, že se i velké pivovary čím dál častěji snaží konkurovat malým pivovarům nějakou tou pro ně undergroundovou novinkou v podobě nepasterovaného, či nefiltrovaného piva.

Mezi pivaři už je dlouho dobře známo, že nepasterizované a nefiltrované pivo je živější a plné blahodárných látek jako jsou mikroorganismy a vitamíny. Pasterizace (tedy tepelné ošetření) a také filtrace prodlužují dobu trvanlivosti piva a jeho stabilitu, jelikož zabíjí právě zbytky pivovarských kvasinek v hotovém pivu. Zbytky pivovarských kvasnic v pivu jsou totiž nedílným zbytkovým efektem výroby. Pasterizace také významě ničí vitamínové složky v pivu. V kuchyni je dobře známo, že vařená zelenina ztrácí vitamíny. Filtrace zase slouží především k odstranění kalících látek, zejména opět pivovarských kvasnic. Zvýší se tak pověstná čirost piva.

Zdánlivě si však laik může dát do rovnice „čiré pivo“ =  filtrované. To samozřejmě není pravda. Pokud je pivo řádně prokvašené a vyčeřené na spilce, je přirozeně čiré i bez filtrace. Kvalitním prokvašením už není filtrace potřeba. Jsou již zavedení výrobci, kteří si na nepasterizaci a nefiltrování zakládají a ctí přirozenost a živost pivního moku. Často totiž bývá kalnost piva pro spotřebitele žádoucí. V Česku totiž v nápojovém průmyslu nově panuje trend, že „co je kalné, to je zdravější“. Češi mají o nefiltrované pivní speciály větší zájem.

Odraz v produkci pivovarů se tak projevil v nabídce i těch největších tuzemských hráčů.

 

Diskuze

RE:...
26. 4. 2022 19:53:13
Zase vžitý mylný názor. Točit pivo je starý termín, používaný od nepaměti, pochází ze slovesa téci. Ten kdo točí pivo, způsobuje že pivo odněkud teče. Výraz točit pivo se používal dávno předtím než byly sestrojeny první tlakostroje.
RE:...
26. 4. 2022 19:45:14
Je to už starý příspěvek, ale možná si moji odpověď přečtete. S kvasnicemi nemáte pravdu. Termín "kvasinky" se běžně používá, a to hlavně v případě, když se jedná o malé množství kvasnic, to je třeba v laboratoři. Termín "kvasnice" se používá u velkého množství, to je hlavně v pivovarském provozu.
RE:...
26. 11. 2015 10:32:28
Ano historický původ a rozdíl jsi vypíchnul sám.
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Karel - Helles 11°
Ochutnáno - Hospoda Kurnik Šopa - Ostrava (2025)
hodnocení: pivo
Anything Gose Tomato Basil 18°
Ochutnáno - Hospoda Kurnik Šopa - Ostrava (2025)
hodnocení: pivo
Pivojem Slunovrat - Red Ale
Ochutnáno - Hospoda Kurnik Šopa - Ostrava (2025)
hodnocení: podnik
Beervana - podnik
Ochutnáno: 114 druhů piv (25 x návštěva)(2023)(2024)(2025)
hodnocení: podnik
Na 7. Schode (Žilina)
Ochutnáno: 89 druhů piv (24 x návštěva)(2023)(2024)(2025)
recenze: pivo
Mazák Teepee NEIPA 15°
Lahodná, šťavnatá NEIPA zlatě zakalená s krémovou, hustou, s ...
hodnocení: podnik
Pivovarská hospůdka Beskydský pivovárek, Ostravice
Ochutnáno: 19 druhů piv (6 x návštěva)(2017)(2018)(2019)(2024)(2025)
komentář: pivovar
anonym
Jadrníček, Náměšť na Hané
Je to 100% pravda..Pivo nedozrale..A kvalita sla do kopru...
recenze: pivo
Sibeeria Etna NEIPA 17°
Fajnová ovocná, šťavnatá NEIPA s krémovou hustou stabilní pě ...
recenze: pivo
New Dog on The Hop: Dolcita & YCH 303 NEIPA 14°
Fakt dobrá NEIPA s jemnou krémovou texturou, hustou stabilní ...
komentář: podnik
anonym
Restaurace Pod Hradem
Vynikající kuchyně a dobré vlastní pivo.
komentář: pivo
anonym
Holba Keprník
Ze zvedavosti 30.10.25 skusil a uz nikdy vice.To i Krusovice jsou kralovske oproti teto brecce.