Mrtvé pivo / Živé pivo

region:Hlavní město Praha

Sterilní, čiré pivo už není nedotknutelným symbolem kvality. Pivař už zjistil, že pasterizace pivo zabíjí a že kalnost není známkou zkaženého piva, jako to bývalo výrazným znakem zkaženosti třeba za minulého režimu.

 
 

Na tuzemském trhu už zaujímají minipivovary podíl asi 1,5% z celkové spotřeby. Zdá se, že už toto číslo v náznaku není pro budoucí vývoj zanedbatelné. Malé pivovary si totiž u pivařů budují takovou pozornost a přízeň, že se i velké pivovary čím dál častěji snaží konkurovat malým pivovarům nějakou tou pro ně undergroundovou novinkou v podobě nepasterovaného, či nefiltrovaného piva.

Mezi pivaři už je dlouho dobře známo, že nepasterizované a nefiltrované pivo je živější a plné blahodárných látek jako jsou mikroorganismy a vitamíny. Pasterizace (tedy tepelné ošetření) a také filtrace prodlužují dobu trvanlivosti piva a jeho stabilitu, jelikož zabíjí právě zbytky pivovarských kvasinek v hotovém pivu. Zbytky pivovarských kvasnic v pivu jsou totiž nedílným zbytkovým efektem výroby. Pasterizace také významě ničí vitamínové složky v pivu. V kuchyni je dobře známo, že vařená zelenina ztrácí vitamíny. Filtrace zase slouží především k odstranění kalících látek, zejména opět pivovarských kvasnic. Zvýší se tak pověstná čirost piva.

Zdánlivě si však laik může dát do rovnice „čiré pivo“ =  filtrované. To samozřejmě není pravda. Pokud je pivo řádně prokvašené a vyčeřené na spilce, je přirozeně čiré i bez filtrace. Kvalitním prokvašením už není filtrace potřeba. Jsou již zavedení výrobci, kteří si na nepasterizaci a nefiltrování zakládají a ctí přirozenost a živost pivního moku. Často totiž bývá kalnost piva pro spotřebitele žádoucí. V Česku totiž v nápojovém průmyslu nově panuje trend, že „co je kalné, to je zdravější“. Češi mají o nefiltrované pivní speciály větší zájem.

Odraz v produkci pivovarů se tak projevil v nabídce i těch největších tuzemských hráčů.

 

Diskuze

RE:...
26. 4. 2022 19:53:13
Zase vžitý mylný názor. Točit pivo je starý termín, používaný od nepaměti, pochází ze slovesa téci. Ten kdo točí pivo, způsobuje že pivo odněkud teče. Výraz točit pivo se používal dávno předtím než byly sestrojeny první tlakostroje.
RE:...
26. 4. 2022 19:45:14
Je to už starý příspěvek, ale možná si moji odpověď přečtete. S kvasnicemi nemáte pravdu. Termín "kvasinky" se běžně používá, a to hlavně v případě, když se jedná o malé množství kvasnic, to je třeba v laboratoři. Termín "kvasnice" se používá u velkého množství, to je hlavně v pivovarském provozu.
RE:...
26. 11. 2015 10:32:28
Ano historický původ a rozdíl jsi vypíchnul sám.
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
recenze: pivo
Mazák Chmelodrom NEIPA 15°
Další parádní NEIPA od Mazáka, mírně zakalená s bohatou stab ...
komentář: pivo
anonym
MAUS Redlight Apa 13%
Dostal jsem ho, tak mi nebylo líto, polovinu plechovky vylít ...
komentář: pivovar
anonym
Proud (Elektrárna), Plzeň
Špatně jsem zareagoval pivo hnusné !!!!!
komentář: pivovar
anonym
Proud (Elektrárna), Plzeň
????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
komentář: pivovar
anonym
Proud (Elektrárna), Plzeň
Máš pravdu PŘEDRAŽENÝ (LEŽÁK)
nový pivovar
recenze: pivo
Garp 441 NEIPA 14°
Moc fajnová, krémová NEIPA s bohatou, stabilní pěnou, která ...
hodnocení: podnik
restaurace Řemeslný pivovar Garp, Bakov nad Jizerou
Hezký výčep s venkovním posezením, ochotnou obsluhou a spoustou dobrých piv.
recenze: pivo
Garp 421 Hazy IPA 12°
Lehká, šťavnatá NEIPA s bohatou, vysokou pěnou, ulpívající n ...
hodnocení: podnik
Restaurace Pivovarský dům Poupě
Ochutnáno: 21 druhů piv (8 x návštěva )(2022)(2023)(2024)
hodnocení: podnik
Beerhouse U Tomana, Brno
Ochutnáno: 9 druhů piv (4 x návštěva)(2019)(2023)(2024)
nový pivovar
komentář: pivo
anonym
Bernard - Extra hořký ležák 12°
A Ty si kokos, kery v zivote nepil kvalitni pivo ... "s" nahrad "t"
komentář: pivo
anonym