Mrtvé pivo / Živé pivo

region:Hlavní město Praha

Sterilní, čiré pivo už není nedotknutelným symbolem kvality. Pivař už zjistil, že pasterizace pivo zabíjí a že kalnost není známkou zkaženého piva, jako to bývalo výrazným znakem zkaženosti třeba za minulého režimu.

  google ikona
 

Na tuzemském trhu už zaujímají minipivovary podíl asi 1,5% z celkové spotřeby. Zdá se, že už toto číslo v náznaku není pro budoucí vývoj zanedbatelné. Malé pivovary si totiž u pivařů budují takovou pozornost a přízeň, že se i velké pivovary čím dál častěji snaží konkurovat malým pivovarům nějakou tou pro ně undergroundovou novinkou v podobě nepasterovaného, či nefiltrovaného piva.

Mezi pivaři už je dlouho dobře známo, že nepasterizované a nefiltrované pivo je živější a plné blahodárných látek jako jsou mikroorganismy a vitamíny. Pasterizace (tedy tepelné ošetření) a také filtrace prodlužují dobu trvanlivosti piva a jeho stabilitu, jelikož zabíjí právě zbytky pivovarských kvasinek v hotovém pivu. Zbytky pivovarských kvasnic v pivu jsou totiž nedílným zbytkovým efektem výroby. Pasterizace také významě ničí vitamínové složky v pivu. V kuchyni je dobře známo, že vařená zelenina ztrácí vitamíny. Filtrace zase slouží především k odstranění kalících látek, zejména opět pivovarských kvasnic. Zvýší se tak pověstná čirost piva.

Zdánlivě si však laik může dát do rovnice „čiré pivo“ =  filtrované. To samozřejmě není pravda. Pokud je pivo řádně prokvašené a vyčeřené na spilce, je přirozeně čiré i bez filtrace. Kvalitním prokvašením už není filtrace potřeba. Jsou již zavedení výrobci, kteří si na nepasterizaci a nefiltrování zakládají a ctí přirozenost a živost pivního moku. Často totiž bývá kalnost piva pro spotřebitele žádoucí. V Česku totiž v nápojovém průmyslu nově panuje trend, že „co je kalné, to je zdravější“. Češi mají o nefiltrované pivní speciály větší zájem.

Odraz v produkci pivovarů se tak projevil v nabídce i těch největších tuzemských hráčů.

 

Diskuze

RE:...
26. 11. 2015 10:32:28
Ano historický původ a rozdíl jsi vypíchnul sám.
RE:...
26. 11. 2015 6:35:28
Milane - slovo točit pochází z doby, kdy hostinský měl ve výčepu kolo, kterým točil, aby natlakoval sudy. Zbyla nám z toho slova jako výtoč (piva) či (piva na) soutoči. Nemyslím, že by to bylo nutno to přísně selektovat.
RE:...
25. 11. 2015 20:03:37
Tonco se za svůj výrok v dalším komentáři omluvil... byl přeci po náročné degustaci. Nicméně je nám ostatním jedno, zda jsou v pivu kvasinky nebo kvasnice. Ten rozdíl v čepování a v točení piva však je!
Nově na BeerWeb 
recenze: pivo
Světlý ležák medium - 11°
Velmi příjemná spíše nadprůměrná jedenáctka, která by se dal ...
recenze: pivo
Matuška Dvanáctka 12°
Láska na první doušek. Krásná bohatá pěna. Ideálně hořké, oh ...
recenze: pivo
Vinohradský Jantar 13°
Podle mého názoru nejslabší "kus" z produkce spodně kvašenýc ...
komentář: pivovar
anonym
Hulvát, Truskovice
Ochutnal jsem 11 světlou a polotmavou v petce. Obě 11ky jsou velmi dobré. Doporučuji. Richard
hodnocení: pivo
Crystal Ale 11°
Ochutnáno poprvé 11.5.2018 a naposledy 2.9.2018.
hodnocení: pivo
Alfa APA 12°
Ochutnáno poprvé 11.5.2018 a naposledy 2.9.2018.
hodnocení: pivo
Pšenice 11°
Ochutnáno 2.9.2018.
hodnocení: podnik
Ježkovy voči Bar&Tapas
Krásný malý bar v centru města, útulná zahrádka, pivo od Zic ...
nový podnik: restaurace
nový podnik: restaurace
hodnocení: podnik
Dva kohouti
Zajímavě řešený lokál, spíš jako pivnice, obsluha se první d ...
nový podnik: pivnice
hodnocení: podnik
Restaurace Vojanův Dvůr
Hlavně pro turisty, ale byli jsme také v pohodě obslouženi a pivo bylo fajn.