Mrtvé pivo / Živé pivo

region:Hlavní město Praha

Sterilní, čiré pivo už není nedotknutelným symbolem kvality. Pivař už zjistil, že pasterizace pivo zabíjí a že kalnost není známkou zkaženého piva, jako to bývalo výrazným znakem zkaženosti třeba za minulého režimu.

  google ikona
 

Na tuzemském trhu už zaujímají minipivovary podíl asi 1,5% z celkové spotřeby. Zdá se, že už toto číslo v náznaku není pro budoucí vývoj zanedbatelné. Malé pivovary si totiž u pivařů budují takovou pozornost a přízeň, že se i velké pivovary čím dál častěji snaží konkurovat malým pivovarům nějakou tou pro ně undergroundovou novinkou v podobě nepasterovaného, či nefiltrovaného piva.

Mezi pivaři už je dlouho dobře známo, že nepasterizované a nefiltrované pivo je živější a plné blahodárných látek jako jsou mikroorganismy a vitamíny. Pasterizace (tedy tepelné ošetření) a také filtrace prodlužují dobu trvanlivosti piva a jeho stabilitu, jelikož zabíjí právě zbytky pivovarských kvasinek v hotovém pivu. Zbytky pivovarských kvasnic v pivu jsou totiž nedílným zbytkovým efektem výroby. Pasterizace také významě ničí vitamínové složky v pivu. V kuchyni je dobře známo, že vařená zelenina ztrácí vitamíny. Filtrace zase slouží především k odstranění kalících látek, zejména opět pivovarských kvasnic. Zvýší se tak pověstná čirost piva.

Zdánlivě si však laik může dát do rovnice „čiré pivo“ =  filtrované. To samozřejmě není pravda. Pokud je pivo řádně prokvašené a vyčeřené na spilce, je přirozeně čiré i bez filtrace. Kvalitním prokvašením už není filtrace potřeba. Jsou již zavedení výrobci, kteří si na nepasterizaci a nefiltrování zakládají a ctí přirozenost a živost pivního moku. Často totiž bývá kalnost piva pro spotřebitele žádoucí. V Česku totiž v nápojovém průmyslu nově panuje trend, že „co je kalné, to je zdravější“. Češi mají o nefiltrované pivní speciály větší zájem.

Odraz v produkci pivovarů se tak projevil v nabídce i těch největších tuzemských hráčů.

 

Diskuze

RE:...
26. 11. 2015 10:32:28
Ano historický původ a rozdíl jsi vypíchnul sám.
RE:...
26. 11. 2015 6:35:28
Milane - slovo točit pochází z doby, kdy hostinský měl ve výčepu kolo, kterým točil, aby natlakoval sudy. Zbyla nám z toho slova jako výtoč (piva) či (piva na) soutoči. Nemyslím, že by to bylo nutno to přísně selektovat.
RE:...
25. 11. 2015 20:03:37
Tonco se za svůj výrok v dalším komentáři omluvil... byl přeci po náročné degustaci. Nicméně je nám ostatním jedno, zda jsou v pivu kvasinky nebo kvasnice. Ten rozdíl v čepování a v točení piva však je!
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Tulivý Ejl 12°
Čerstvý a svěží "zelený" APA, mix sladů, žitný je cítit velm ...
hodnocení: pivo
Harrach Světlý ležák Premium 12°
Na rozdíl od jejich původního sladkokyselého a ovocného svět ...
hodnocení: pivo
Vídeňská Moucha 12°
Průměrný vídeňský ležák ochutnaný na Slunci ve skle 2018 mě ...
novinka
Slunce ve skle 2018
Jaký byl letošní ročník největšího pivního festivalu v Plzeňském kraji? Kyselý
hodnocení: podnik
restaurace Panský pivovar, Sokolnice
Zdánlivě rodinný podnik s příjemnou atmosférou, s jednoduchý ...
hodnocení: podnik
restaurace Líšeňský pivovar, Brno
Není to žádné hogo fogo, ale útulná a prostorná restaurace s ...
hodnocení: podnik
U Alberta, Brno
Pozor, ať tento podnik nepřejdete! Je opravdu nenápadný. Pro ...
komentář: pivovar
Kvasar, Sentice
Ze setkání s personálem, alias rodinou v Sentickém pivovaře ...
komentář: pivo
anonym
Dašický ležák 12°
Dašice již vaří
recenze: pivo
Kutná Hora Zlatá 12°
Bohužel opět jako 10° a 11° ze stejného pivovaru: Fajn, al ...
recenze: pivo
Kutná Hora Stříbrná 11°
Podobně jako Bronzová desítka - příjemné, ale nijak výrazné, ...
recenze: pivo
Kutná Hora Bronzová 10°
Za mě pouze průměrný dojem. Neurazilo, ale nenadchlo. Mezi j ...
komentář: pivovar
Líšeňský pivovar, Brno
Dnes jsem byl v pivovaru a mají jen svá piva. Výbĕr z osmi piv - prostĕ paráda.
nový podnik: restaurace
komentář: podnik
JBM Brew Lab Pub, Brno
Název Lab ve jménu pivovaru opravdu sedí. Pivka jsou zajímavá hlavnĕ kveik.
komentář: pivo
Raven Mango Sticky Rice NEIPA 17°
Milane tento pivní speciál jsem již založil začátkem srpna p ...
komentář: pivo
Podkovář 15°
Výborné pivo , celkem hořké , ale ne jako jejich Hatatitla pěkná vůně ( asi kazbek )
novinka
Kde se pije nejvíce na světě?
V pití piva jsme mistři světa, ale kdo vypije nejvíce čistéh ...
nový podnik: pivnice
komentář: pivovar
anonym
Písecký hradební pivovar
jídlo úplně všední, žádný zážitek.na účtence dvě piva navíc. zklamání.
nový pivovar
novinka
Když nealko, tak Pito
Tak alespoň víme, co si dát, když nemůžeme pít pivo...