Mrtvé pivo / Živé pivo

region:Hlavní město Praha

Sterilní, čiré pivo už není nedotknutelným symbolem kvality. Pivař už zjistil, že pasterizace pivo zabíjí a že kalnost není známkou zkaženého piva, jako to bývalo výrazným znakem zkaženosti třeba za minulého režimu.

 
 

Na tuzemském trhu už zaujímají minipivovary podíl asi 1,5% z celkové spotřeby. Zdá se, že už toto číslo v náznaku není pro budoucí vývoj zanedbatelné. Malé pivovary si totiž u pivařů budují takovou pozornost a přízeň, že se i velké pivovary čím dál častěji snaží konkurovat malým pivovarům nějakou tou pro ně undergroundovou novinkou v podobě nepasterovaného, či nefiltrovaného piva.

Mezi pivaři už je dlouho dobře známo, že nepasterizované a nefiltrované pivo je živější a plné blahodárných látek jako jsou mikroorganismy a vitamíny. Pasterizace (tedy tepelné ošetření) a také filtrace prodlužují dobu trvanlivosti piva a jeho stabilitu, jelikož zabíjí právě zbytky pivovarských kvasinek v hotovém pivu. Zbytky pivovarských kvasnic v pivu jsou totiž nedílným zbytkovým efektem výroby. Pasterizace také významě ničí vitamínové složky v pivu. V kuchyni je dobře známo, že vařená zelenina ztrácí vitamíny. Filtrace zase slouží především k odstranění kalících látek, zejména opět pivovarských kvasnic. Zvýší se tak pověstná čirost piva.

Zdánlivě si však laik může dát do rovnice „čiré pivo“ =  filtrované. To samozřejmě není pravda. Pokud je pivo řádně prokvašené a vyčeřené na spilce, je přirozeně čiré i bez filtrace. Kvalitním prokvašením už není filtrace potřeba. Jsou již zavedení výrobci, kteří si na nepasterizaci a nefiltrování zakládají a ctí přirozenost a živost pivního moku. Často totiž bývá kalnost piva pro spotřebitele žádoucí. V Česku totiž v nápojovém průmyslu nově panuje trend, že „co je kalné, to je zdravější“. Češi mají o nefiltrované pivní speciály větší zájem.

Odraz v produkci pivovarů se tak projevil v nabídce i těch největších tuzemských hráčů.

 

Diskuze

RE:...
26. 11. 2015 10:32:28
Ano historický původ a rozdíl jsi vypíchnul sám.
RE:...
26. 11. 2015 6:35:28
Milane - slovo točit pochází z doby, kdy hostinský měl ve výčepu kolo, kterým točil, aby natlakoval sudy. Zbyla nám z toho slova jako výtoč (piva) či (piva na) soutoči. Nemyslím, že by to bylo nutno to přísně selektovat.
RE:...
25. 11. 2015 20:03:37
Tonco se za svůj výrok v dalším komentáři omluvil... byl přeci po náročné degustaci. Nicméně je nám ostatním jedno, zda jsou v pivu kvasinky nebo kvasnice. Ten rozdíl v čepování a v točení piva však je!
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Clockwork Mosaic 15°
Velmi povedená neipa.
komentář: pivo
anonym
Zlatopramen 11°
Originál z Velkého Března je jen sudové ,točí se jen "Okolo ...
hodnocení: podnik
restaurace Nová sladovna, Opava
Ochutnáno: 7 druhů piv (2 x návštěva)(2017)(2020)
hodnocení: podnik
restaurace Kunc Klub, Hodonín
Ochutnáno: 5 druhů piv (2 x návštěva)(2018)
komentář: pivovar
Karásek a Stülpner, Chomutov
Po cyklovýletu jsme se zastavili v Restauraci Republika na j ...
hodnocení: podnik
restaurace Helene, Kytlice
Navštíveno 20.9.2020
recenze: pivo
Zlínský švec polotmavý ležák 11°
Polotmavý ležák s lehce kávovou praženou vůní, avšak chutí s ...
recenze: pivo
111
Pitelná apa, příjemně ovocně voní, chuť osvěžující s intenzivněji doznívající hořkostí.
recenze: pivo
Primátor Tchyně
Tchýně mi jak ve vůni i v chuti trochu připomíná ledový čaj, ...
komentář: pivovar
Karlovský minipivovar Pod pralesem, Velké Karlovice
Patřím k fanouškům tohoto pivovaru. Jsou tu piva, která jsou ...
nový podnik: pivotéka
komentář: pivo
anonym
Argus Maestic 11,8°
Za 7.90 ,- CZK (0,5 l pivo Maestic) vyborne pivo chutove az ...