Trappist

Trappist – klášterní pivo. V tomto případě se nejedná o pivní styl v pravém smyslu, ale spíše o charakteristickou značku na pivním trhu, která má přísná kritéria týkající se kvality, striktních pravidel výroby a distribuce. Trapistická piva nejsou přesně definována. Mohou být světlá, polotmavá, tmavá, v široké škále stupňovitosti a obsahu alkoholu. Některá trapistická piva jsou dokonce i spodně kvašená, ale těch je mizivá menšina. Ochranná značka „Trappist Ale"" z roku 1997 vymezila na trhu originální piva vyrobená v Trapistických klášterech řádem trapistů. Na kláštery jsou uplatňována přísná pravidla nejen na majetkové poměry a odvádění zisku z výroby, ale pivo smějí vařit pouze mniši. Z tohoto důvodu je na světě pouze jedenáct trapistických pivovarů. Mniši mohou prakticky vařit jakákoliv piva, ale vždy je v jejich portfoliu Dubbel a Tripel. Piva jsou to velmi rozmanitá, nejčastěji s vysokou hořkostí, ovocnou, slabě nakyslou chutí a vůní. Jsou vařena infuzním způsobem, za přídavku tekutého cukru, který se přidává spolu s kvasnicemi i do lahví před plněním. Obvykle se pro kvašení používají belgické kmeny kvasinek, které jsou charakteristické produkcí vyšších alkoholů, esterů a fenolů. Distribuce piva v lahvích je dominantní. Typické je pro tato piva kvašení při vysokých teplotách (20-25°C), velmi dlouhé ležení a dlouhá doba trvanlivosti. V lahvi dochází k druhé fermentaci, přidáním kvasnic (může způsobit zákal, popřípadě usazeninu). Datum spotřeby se na etiketách pohybuje na dobu 4 – 5 let, ale může to být i déle. Obsah alkoholu se pohybuje od 4 do 12 % obj. a extrakt původní mladiny od 12,5 do 25% EPM. Sklenice pro pití tohoto piva jsou kalichy, či poháry dle tloušťky skla. Bohatá a ulpívající piva na skle je také znakem trapistických piv.
Slad: ječný
Kvašení: svrchní
Druh: světlé, tmavé, polotmavé, jiné
Barva piva: 8 - 48 EBC
Teplota servírování: 7 - 13°C
Sklenice:
Původ: Belgie
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Necta Necta - NEIPA 13°
Ochutnáno - Beertime.pub - Praha (2023)
hodnocení: pivo
Idaho Haze - NEIPA 13°
Ochutnáno - Beertime.pub - Praha (2023)
hodnocení: pivo
Non-alcoholic Hazy IPA
Ochutnáno - Beertime.pub - Praha (2023)
recenze: pivo
Samson tmavý ležák 11°
Tmavé pivo karamelovo-kávové chuti. Chuť spíše sladší, hořk ...
nový pivovar
komentář: pivo
anonym
Kalich 11°
Ochutnáno restaurace Bremen Jirkov. Velmi dobré
komentář: pivo
anonym
Aero Bravo 12° APA
Barva 8,5.. Vůně 8, pitelnost 7,5. Celkově 8/10. Hořká hut ...
recenze: pivo
Shovel světlé 12°
Podobná nepříjemná travní pachuť jako u jedenáctky, ale naví ...
recenze: pivo
Scat světlé 11°
Poměrně dost tmavá světlá jedenáctka, lehce pražené tóny jso ...
nový podnik: restaurace
hodnocení: podnik
Stračena Pub
Ochutnáno: 7 druhů piv (4 x návštěva)(2022)(2023)
hodnocení: podnik
Barunka Speciál Bar, Ostrava
Ochutnáno: 18 druhů piv (6 x návštěva)(2022)(2023)
hodnocení: podnik
Psí kusy - HoppyDog pub, Ostrava
Ochutnáno: 52 druhů piv (19 x návštěva)(2019)(2020)(2023)
komentář: pivovar
anonym
Dědkův mlýn, Unhošť
Chuť shnilého ovoce, podivně máslová, letělo rovnou do výlevky
komentář: pivovar
anonym
Agent, Olešnice
Pivovar vaří dle mého názoru průměrné pivo, obsluha zákazník ...
nový podnik: pivotéka
nový podnik: pivnice