Trappist

Trappist – klášterní pivo. V tomto případě se nejedná o pivní styl v pravém smyslu, ale spíše o charakteristickou značku na pivním trhu, která má přísná kritéria týkající se kvality, striktních pravidel výroby a distribuce. Trapistická piva nejsou přesně definována. Mohou být světlá, polotmavá, tmavá, v široké škále stupňovitosti a obsahu alkoholu. Některá trapistická piva jsou dokonce i spodně kvašená, ale těch je mizivá menšina. Ochranná značka „Trappist Ale"" z roku 1997 vymezila na trhu originální piva vyrobená v Trapistických klášterech řádem trapistů. Na kláštery jsou uplatňována přísná pravidla nejen na majetkové poměry a odvádění zisku z výroby, ale pivo smějí vařit pouze mniši. Z tohoto důvodu je na světě pouze jedenáct trapistických pivovarů. Mniši mohou prakticky vařit jakákoliv piva, ale vždy je v jejich portfoliu Dubbel a Tripel. Piva jsou to velmi rozmanitá, nejčastěji s vysokou hořkostí, ovocnou, slabě nakyslou chutí a vůní. Jsou vařena infuzním způsobem, za přídavku tekutého cukru, který se přidává spolu s kvasnicemi i do lahví před plněním. Obvykle se pro kvašení používají belgické kmeny kvasinek, které jsou charakteristické produkcí vyšších alkoholů, esterů a fenolů. Distribuce piva v lahvích je dominantní. Typické je pro tato piva kvašení při vysokých teplotách (20-25°C), velmi dlouhé ležení a dlouhá doba trvanlivosti. V lahvi dochází k druhé fermentaci, přidáním kvasnic (může způsobit zákal, popřípadě usazeninu). Datum spotřeby se na etiketách pohybuje na dobu 4 – 5 let, ale může to být i déle. Obsah alkoholu se pohybuje od 4 do 12 % obj. a extrakt původní mladiny od 12,5 do 25% EPM. Sklenice pro pití tohoto piva jsou kalichy, či poháry dle tloušťky skla. Bohatá a ulpívající piva na skle je také znakem trapistických piv.
Slad: ječný
Kvašení: svrchní
Druh: světlé, tmavé, polotmavé, jiné
Barva piva: 8 - 48 EBC
Teplota servírování: 7 - 13°C
Sklenice:
Původ: Belgie
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
hodnocení: pivo
Vimperská Blonde Beach girl 13°
Velmi dobrý sladovĕjší ale. Nižší hořkost.
hodnocení: pivo
Světlý ležák 12°
Výborný poctivĕ nachmelený ležák. V chuti sladový.
hodnocení: podnik
Hospoda U Sudu, Jihlava
Na to, že to byl můj 400. navštívený pivovar, tak nic moc. Prostředí nic moc a pivo mizerné...
hodnocení: podnik
Restaurace U Šumavy
Prostředí není nijak honosné, někomu se líbit nemusí, ale mě ...
hodnocení: podnik
Pivovarský Hostinec Heřman, Vladislav
Celkem hezká pivovarská hospůdka, slečna to sice čepuje na etapy, ale pít se to dá.
komentář: pivovar
anonym
U Tří růží, Praha
Souhlasím s tím, že čepovaná pivka by mohla být chlazenější, ...
komentář: pivo
anonym
Libáňský Dukát 12°
Libášký dukát jsem dostal v sobotu odpoledne,jednu třetinu j ...
komentář: pivovar
U Přeška, Přeštice
Po ochutnání většiny produkce pivovaru mohu tvrdit, že piva ...
recenze: pivo
Moritz 10°
Docela dobrá desítka, zakalená, celkem dost chmelová, možná ...
nový podnik: restaurace
recenze: pivo
Marlene IPA 15°
Na IPA je pivo tmavé - bronz. Rozhodně není Pale. Pěna je ne ...
recenze: pivo
Kilián světlý ležák 12°
Sytá mírně naoranžovělá opálová barva. Pěna z PET nelze hodn ...
nový podnik: restaurace
komentář: pivo
anonym
BuQičák
Řeknu to asi tak, pokud bych měl známkovat jak ve škole, tak ...
komentář: pivovar
anonym
Berko, Bernartice
Pá-So 18-22
novinka
Akciový pivovar Dalešice překročí 10 000 hl
V roce 2018 plánuje pivovar Dalešice výstav okolo 12 tisíc h ...
komentář: pivo
Plzeňská dvanáctka 12° ALE
Tož to se musíte zeptat pana Zykmunda proč svůj svrchně kvaš ...
novinka
Výlet za pivem: Krkonošká pivní stezka 2018
Nejhezčí partie Krkonoš a výborné pivo k tomu. To jsou lákad ...
novinka
Červen 2018 je našlapaný pivními akcemi
Letní sezóna nabírá na síle! Mrkněte na PIVNÍ KALENDÁŘ  a račte si vybrat.