Trappist

Trappist – klášterní pivo. V tomto případě se nejedná o pivní styl v pravém smyslu, ale spíše o charakteristickou značku na pivním trhu, která má přísná kritéria týkající se kvality, striktních pravidel výroby a distribuce. Trapistická piva nejsou přesně definována. Mohou být světlá, polotmavá, tmavá, v široké škále stupňovitosti a obsahu alkoholu. Některá trapistická piva jsou dokonce i spodně kvašená, ale těch je mizivá menšina. Ochranná značka „Trappist Ale"" z roku 1997 vymezila na trhu originální piva vyrobená v Trapistických klášterech řádem trapistů. Na kláštery jsou uplatňována přísná pravidla nejen na majetkové poměry a odvádění zisku z výroby, ale pivo smějí vařit pouze mniši. Z tohoto důvodu je na světě pouze jedenáct trapistických pivovarů. Mniši mohou prakticky vařit jakákoliv piva, ale vždy je v jejich portfoliu Dubbel a Tripel. Piva jsou to velmi rozmanitá, nejčastěji s vysokou hořkostí, ovocnou, slabě nakyslou chutí a vůní. Jsou vařena infuzním způsobem, za přídavku tekutého cukru, který se přidává spolu s kvasnicemi i do lahví před plněním. Obvykle se pro kvašení používají belgické kmeny kvasinek, které jsou charakteristické produkcí vyšších alkoholů, esterů a fenolů. Distribuce piva v lahvích je dominantní. Typické je pro tato piva kvašení při vysokých teplotách (20-25°C), velmi dlouhé ležení a dlouhá doba trvanlivosti. V lahvi dochází k druhé fermentaci, přidáním kvasnic (může způsobit zákal, popřípadě usazeninu). Datum spotřeby se na etiketách pohybuje na dobu 4 – 5 let, ale může to být i déle. Obsah alkoholu se pohybuje od 4 do 12 % obj. a extrakt původní mladiny od 12,5 do 25% EPM. Sklenice pro pití tohoto piva jsou kalichy, či poháry dle tloušťky skla. Bohatá a ulpívající piva na skle je také znakem trapistických piv.
Slad: ječný
Kvašení: svrchní
Druh: světlé, tmavé, polotmavé, jiné
Barva piva: 8 - 48 EBC
Teplota servírování: 7 - 13°C
Sklenice:
Původ: Belgie
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Kobyla 15°
Škoda , že ho nevaří stále , ale jen sezónně , všechny chutě jsou akorát...
hodnocení: pivo
komentář: pivo
Cobolis IPA 16°
Chápu, že si nějaký pivovar občas vypomůže pivem z jiného pi ...
nové pivo
hodnocení: podnik
hospoda pivovaru Neratov, Bartošovice
Na uplne periferii Orlickych hor prijemna hospudka. Kuchyn jsme nestihli byla do 20:00
komentář: pivo
anonym
De Helder
dobré pivo
hodnocení: podnik
Pivovar Kronl
Zatím začínající pivovarská hospoda pivovaru Kronl, která by ...
nový podnik: pivnice
recenze: pivo
Muflon New England IPA
Opravdu velice silná vůně skoro dřevitého charakteru. Hořkos ...
komentář: pivovar
anonym
Šafář, Čepice
Omlouvám se podpis Pepa
komentář: pivovar
anonym
Šafář, Čepice
Byl jsem viděl jsem ochutnal jsem vynikající pivo příjemn ...
hodnocení: podnik
Pivovar Mlýn
Velmi hezké prostředí, milí lidé, dobré pivo, co chtít víc? Snad jen aby sem lépe jezdil autobus...
nový podnik: restaurace
novinka
Spor o značku Duck & Dog
Pes a kachna jsou značka piva od roku 2016. Od letošního jar ...
recenze: pivo
Zlínský švec světlý ležák 12°
Vcelku dobrý ležák slabé sladové vůně, sladké chuti, méně nasycený, jinak nikterak výjimečný.
recenze: pivo
Zlínský švec světlé výčepní 10°
Ničím zajímavá desítka, bez zápachu, v chuti jakési jablečné rušivé elementy.
nový podnik: pivnice
nový pivovar
novinka
Pozvánka na Český pivní festival 2018
Od 10. do 26. května Český pivní festival na Letné pohostí a ...
novinka
Pivo z roku 1560 znovu navařeno v Praze
Pivovarník František Richter navařil třináctistupňový spec ...
komentář: pivo
anonym
Radegast Temně Hořký 12°
Zdravim, ví nekdo kolik procent alkoholu mel Radegast 12 v r ...