Trappist

Trappist – klášterní pivo. V tomto případě se nejedná o pivní styl v pravém smyslu, ale spíše o charakteristickou značku na pivním trhu, která má přísná kritéria týkající se kvality, striktních pravidel výroby a distribuce. Trapistická piva nejsou přesně definována. Mohou být světlá, polotmavá, tmavá, v široké škále stupňovitosti a obsahu alkoholu. Některá trapistická piva jsou dokonce i spodně kvašená, ale těch je mizivá menšina. Ochranná značka „Trappist Ale"" z roku 1997 vymezila na trhu originální piva vyrobená v Trapistických klášterech řádem trapistů. Na kláštery jsou uplatňována přísná pravidla nejen na majetkové poměry a odvádění zisku z výroby, ale pivo smějí vařit pouze mniši. Z tohoto důvodu je na světě pouze jedenáct trapistických pivovarů. Mniši mohou prakticky vařit jakákoliv piva, ale vždy je v jejich portfoliu Dubbel a Tripel. Piva jsou to velmi rozmanitá, nejčastěji s vysokou hořkostí, ovocnou, slabě nakyslou chutí a vůní. Jsou vařena infuzním způsobem, za přídavku tekutého cukru, který se přidává spolu s kvasnicemi i do lahví před plněním. Obvykle se pro kvašení používají belgické kmeny kvasinek, které jsou charakteristické produkcí vyšších alkoholů, esterů a fenolů. Distribuce piva v lahvích je dominantní. Typické je pro tato piva kvašení při vysokých teplotách (20-25°C), velmi dlouhé ležení a dlouhá doba trvanlivosti. V lahvi dochází k druhé fermentaci, přidáním kvasnic (může způsobit zákal, popřípadě usazeninu). Datum spotřeby se na etiketách pohybuje na dobu 4 – 5 let, ale může to být i déle. Obsah alkoholu se pohybuje od 4 do 12 % obj. a extrakt původní mladiny od 12,5 do 25% EPM. Sklenice pro pití tohoto piva jsou kalichy, či poháry dle tloušťky skla. Bohatá a ulpívající piva na skle je také znakem trapistických piv.
Slad: ječný
Kvašení: svrchní
Druh: světlé, tmavé, polotmavé, jiné
Barva piva: 8 - 48 EBC
Teplota servírování: 7 - 13°C
Sklenice:
Původ: Belgie
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Pilsner Urquell
Zajímavější než nabídka piv je historie hotelu.
nový podnik: restaurace
hodnocení: pivo
novinka
NEIPA
„Rozmohl se nám tady takový nešvar! …. je to slovíčko NEIPA“ ...
novinka
Pivní sezóna v září rozhodně nekončí
Náš pivní kalendář je nově zaplněn dalšími 30ti pivními akce ...
novinka
V ČR je již přes 400 minipivovarů
...a je našlápnuto k půltisícovce. Jak dlouho to bude trvat? Dva roky?! ;-)
recenze: pivo
Kovář 10°
Velmi hořká desítka, střední tělo, vůně slabší, chlebové tóny v chuti.
recenze: pivo
Nachmelená Opice Ležák 11°
Průměrnější pivo, ne moc zajímavé jak vůní tak chutí. Docela dost sladká. Lehce cítí pražené tóny.
komentář: pivovar
anonym
U Orloje, Žatec
S manželem jsme si objednali večeři, on měl krkovici a já l ...
komentář: pivo
anonym
Vranihorský ležák 11°
I po třech měsících po aspiraci pitelné. Uvidíme zítra.
recenze: pivo
Bc.
Maršaler IRL 13°
Jantarová opálová barva s hustou bílou krémovou pěnou. Vůně ...
komentář: pivo
Hradní jedenáctka 11°
Na etiketě je to polotmavé pivo, na stránkách se píše světlé ...
hodnocení: podnik
jz
komentář: pivo
God Is Dead ALE 15°
Aktuálně vaří stejnojmenné pivo typu belgian pale ale, které ...
komentář: pivovar
anonym
Cassa Brewery, Košice
Na adrese je obchodní centrum
komentář: pivovar
anonym
U Zlatého Srnce, Srní
Pivo bylo skvělé. Bohužel totéž neplatí o obsluze. Pán byl p ...
hodnocení: podnik
Restaurace Pivovar Kytín
Skvělý servis a výběr. Objednal jsem si pivo a než číšník odešel už mi ho druhý přinesl.