Trappist

Trappist – klášterní pivo. V tomto případě se nejedná o pivní styl v pravém smyslu, ale spíše o charakteristickou značku na pivním trhu, která má přísná kritéria týkající se kvality, striktních pravidel výroby a distribuce. Trapistická piva nejsou přesně definována. Mohou být světlá, polotmavá, tmavá, v široké škále stupňovitosti a obsahu alkoholu. Některá trapistická piva jsou dokonce i spodně kvašená, ale těch je mizivá menšina. Ochranná značka „Trappist Ale"" z roku 1997 vymezila na trhu originální piva vyrobená v Trapistických klášterech řádem trapistů. Na kláštery jsou uplatňována přísná pravidla nejen na majetkové poměry a odvádění zisku z výroby, ale pivo smějí vařit pouze mniši. Z tohoto důvodu je na světě pouze jedenáct trapistických pivovarů. Mniši mohou prakticky vařit jakákoliv piva, ale vždy je v jejich portfoliu Dubbel a Tripel. Piva jsou to velmi rozmanitá, nejčastěji s vysokou hořkostí, ovocnou, slabě nakyslou chutí a vůní. Jsou vařena infuzním způsobem, za přídavku tekutého cukru, který se přidává spolu s kvasnicemi i do lahví před plněním. Obvykle se pro kvašení používají belgické kmeny kvasinek, které jsou charakteristické produkcí vyšších alkoholů, esterů a fenolů. Distribuce piva v lahvích je dominantní. Typické je pro tato piva kvašení při vysokých teplotách (20-25°C), velmi dlouhé ležení a dlouhá doba trvanlivosti. V lahvi dochází k druhé fermentaci, přidáním kvasnic (může způsobit zákal, popřípadě usazeninu). Datum spotřeby se na etiketách pohybuje na dobu 4 – 5 let, ale může to být i déle. Obsah alkoholu se pohybuje od 4 do 12 % obj. a extrakt původní mladiny od 12,5 do 25% EPM. Sklenice pro pití tohoto piva jsou kalichy, či poháry dle tloušťky skla. Bohatá a ulpívající piva na skle je také znakem trapistických piv.
Slad: ječný
Kvašení: svrchní
Druh: světlé, tmavé, polotmavé, jiné
Barva piva: 8 - 48 EBC
Teplota servírování: 7 - 13°C
Sklenice:
Původ: Belgie
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Sibeeria Starting Point 16°
Velmi dobrá NEIPA plná ovocných chutí a jemné hořkosti, na silné pivo dobře pitelné.
hodnocení: pivo
Smash APA CZ HOPS 12°
Dobrá APA s tóny tropického ovoce v chuti a jemnou hořkostí
hodnocení: podnik
Restaurace Pivovar
Prostředí? Je vidět že už je to letitá restaurace, milá obsl ...
hodnocení: podnik
restaurace Parník, Přerov
Stylově zařízená restaurace s milou obsluhou.
nové pivo
komentář: pivovar
Hákův parní pivovar, Mlékojedy
Další fajn vesnický pivovar který je nainstalovån v bývalý k ...
hodnocení: podnik
restaurace a pivnice Loď Pivovar, Praha
Zajímavá restaurace a pivovar s ochotnou obsluhou a dobrým pivem, příjemné posezení.
nový pivovar
komentář: články
anonym
NEIPA
Pil jsem pivo NEIPA Beer Mail od Volfas Engelman (Litva) a velice, velice dobré ????????????
nový podnik: restaurace
komentář: pivo
Vánoční fruit ale
vzhled: 10 pitelnost: 7 vůně: 7 chuť: 7 celkový dojem: 8 ...
komentář: pivo
Stromeček 19°
Stromeček mi v lecčems připomínal Mosaic od Zichovce. Jen je ...
nový podnik: pivnice
komentář: pivo
Vánočka
vzhled: 9, pitelnost: 7, vůně: 7, chuť: 6, celkový dojem: 6, ...
recenze: pivo
Holba Keprník
Vůně slabá převážně kvasnicová, chuť plná až hutná, taktéž p ...
recenze: pivo
Holba Šerák
Vzhled fádní, vůně žádná významná, chuť taková prázdná… Šerá ...
recenze: pivo
Holba Horská 10°
Nepěkný zážitek, pivo načepované ve špinavém sklu, pěna jak ...