Roggenbier

Německé, žitné pivo (lze zaměnit s americkým rye beer). Historicky se jedná o svrchně kvašené pivo, ale dnes se objevují oba druhy (svrchní i spodní). Sypání sladu je asi 50% ječného sladu a 50% směs sladu pšeničného a žitného. Barvou je polotmavé, případně dobarvované karamelem na tmavé, zakalené, s bohatou pěnou. Říz je vyšší, vůně zemitá, lehce ovocná, kvasničná, někdy i lehce kouřová. Chuť svojí vyšší plností připomíná až Bock. Bývá trochu hrubší, ale příjemně vyvážená, s lehce chmelovým dozníváním. Závěr je suchý, lehce nakyslý. Zpravidla je nefiltrované a dokvašované v láhvi. Obsah alkoholu 4,5-6 % obj..
Slad: pšeničný, jiný
Kvašení: spodní, svrchní
Druh: tmavé, polotmavé, jiné
Barva piva: 28 - 44 EBC
Teplota servírování: 4 - 10°C
Sklenice:
Podobné styly: Bock, Dunkelweizen
Původ: Německo
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
komentář: pivovar
anonym
Volf, Široký Důl
Pivovar můžu jenom doporučit, od té doby co jsem ochutnal už ...
recenze: pivo
Horác světlý ležák 11°
Pitelný ležák který ničím nevyčnívá, ale ani nezaostává. Jed ...
recenze: pivo
Heřman světlý ležák 11,5°
Velmi pitelný ležák plné chuti, přesto že je balen do pět la ...
komentář: pivo
anonym
Kozel Florián 11°
Vždy se najde plno much sedících na hovně a jak jim šmakuje ....
komentář: pivo
anonym
hodnocení: pivo
hodnocení: pivo
Ležák 11°
Dobře pitelný ležák. Lehce máslový dojezd
komentář: pivo
anonym
hodnocení: podnik
Pivní ambasáda, Pardubice
Pardubický pivní bar mě dost zklamal, prostředí celkem fajn, ...
hodnocení: podnik
U Vojtěchů
Klasická restaurace, doplněná nyní o vlastní pivovar s vlastním pivem.
nový podnik: restaurace
hodnocení: podnik
Bahno (Prachovice)
Martinova nová pivnice pivovaru, který sem přestěhoval z Pardubic. Je tu s ním nad pivem moc fajn!
nový podnik: pivnice
recenze: pivo
Dobřanská Hvězda 14°
Ochutnáno cca. 3x ročně v petce a drží si svou stabilní chuť ...
nový pivovar
komentář: pivovar
Bakovský pivovar
Částečné info vloženo
komentář: pivovar
Bakovský pivovar
Vaří Ležák 11, Ležák 12, ALE 13 a Pšenice 11. Bližší info zatím nemám.