Weissbier/ Weizenbier

"Bílé pivo" je pšeničné pivo, dnes převážně z Německa, ale také z Belgie, kde se mu říká „witbier“. Dle německé tradice je typické použití sladové, či nesladové pšenice v množství minimálně 50 % podílu sypání sladu. Vyrábí se jak infuzí, tak dvourmutovou dekokcí (nejčastěji jednormutovou). První psané zmínky o vaření toho typu piva kupodivu pocházejí z českého území ze začátku 16. stol., kdy roku 1505 Petr Vok z Rožmberka udělil městu Třebové právo vařit „bílé pivo“. Až teprve kolem roku 1550 se rozšířilo do Bavorska, kde je oblíbené dodnes. Pivo má světlou slámovou až velmi tmavě zlatou barvu, vysokou nasycenost a bohatou pěnu, převážně je nefiltrované (viditelný zákal díky kvasnicím a vysokému obsahu bílkovin). Díky vyšší EPM (min. 11,0 %) je pivo středně plné a je z něj znatelná obilná chuť po pšenici. Pivo se vyznačuje charakteristickým ovocným a fenolovým aroma, vystupuje muškátový oříšek, kouřové, či vanilkové aroma, a zejména hřebíček. Často jsou přítomné estery nejčastěji s banánovým aroma, jablečné aroma a rovněž i vyšší alkoholy. Kvasničná vůně by měla být svěží, bez sirných a autolyzačních tónů. Bývá měně chmelené, takže chmelová chuť a vůně nejsou přítomny. Diacetyl by neměl být cítit. Chmelení je slabší, doznívání sušší. Pšeničné pivo se podává ve vysokých, pohárových sklenicích, často i s plátkem citrónu.
Slad: pšeničný
Kvašení: svrchní
Druh: světlé
Barva piva: 4 - 16 EBC
Teplota servírování: 4 - 7°C
Sklenice:
Původ: Německo
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Budvar Nealko
Po nalití do sklenice okamžitě mizí pěna, zvláštní nevábné aroma a nevýrazná chuť.
hodnocení: pivo
Pilsner Urquell 11°
No prostě Plzeň, ochutnal jsem mnohokrát v lahvi i čepované.
komentář: pivo
Bertold Světlé výčepní 3,5%
Tady měl někdo po ránu opravdu velký hrnec vtipné kaše ;-).
hodnocení: pivo
Bernard s čistou hlavou Free
Nealko s rychle opadající pěnou, střední říz a silnější chmelová hořkost.
recenze: pivo
Čedič 13°
Příjemné napražené tóny, trošku vyšší sladkost, dobrá pitelnost. Celkově spokojenost.
recenze: pivo
Čoud 15°
Zajímavý nakuřovaný počin, kouřové aroma převládá, ale není ...
nový podnik: restaurace
recenze: pivo
Bran 12°
Kvasnicovo sklepní chuť a vůně, příjemný říz, střední hořkost. Není to propadák, ale ani zážitek.
hodnocení: podnik
restaurace Marina, Praha
Prostředí krásný ideální navštívit pivovar v létě jinak pivo nic moc
hodnocení: podnik
restaurace Žamberk - Kanec
Jen obsluha fajn, ale pivo ne ne.
komentář: pivo
anonym
Bertold Světlé výčepní 3,5%
Jsem s tímto pivem naprosto v pohode. Nejlepší poměr cena výkon.
komentář: pivo
anonym
Bertold Světlé výčepní 3,5%
Jsem s tímto pivem naprosto v pohode. Nejlepší poměr cena výkon. ????????
nový podnik: restaurace
nový podnik: restaurace
hodnocení: podnik
restaurace Marina, Praha
Pěkný podnik, ale obsluha a výběr piva tragédie.