Weissbier/ Weizenbier

"Bílé pivo" je pšeničné pivo, dnes převážně z Německa, ale také z Belgie, kde se mu říká „witbier“. Dle německé tradice je typické použití sladové, či nesladové pšenice v množství minimálně 50 % podílu sypání sladu. Vyrábí se jak infuzí, tak dvourmutovou dekokcí (nejčastěji jednormutovou). První psané zmínky o vaření toho typu piva kupodivu pocházejí z českého území ze začátku 16. stol., kdy roku 1505 Petr Vok z Rožmberka udělil městu Třebové právo vařit „bílé pivo“. Až teprve kolem roku 1550 se rozšířilo do Bavorska, kde je oblíbené dodnes. Pivo má světlou slámovou až velmi tmavě zlatou barvu, vysokou nasycenost a bohatou pěnu, převážně je nefiltrované (viditelný zákal díky kvasnicím a vysokému obsahu bílkovin). Díky vyšší EPM (min. 11,0 %) je pivo středně plné a je z něj znatelná obilná chuť po pšenici. Pivo se vyznačuje charakteristickým ovocným a fenolovým aroma, vystupuje muškátový oříšek, kouřové, či vanilkové aroma, a zejména hřebíček. Často jsou přítomné estery nejčastěji s banánovým aroma, jablečné aroma a rovněž i vyšší alkoholy. Kvasničná vůně by měla být svěží, bez sirných a autolyzačních tónů. Bývá měně chmelené, takže chmelová chuť a vůně nejsou přítomny. Diacetyl by neměl být cítit. Chmelení je slabší, doznívání sušší. Pšeničné pivo se podává ve vysokých, pohárových sklenicích, často i s plátkem citrónu.
Slad: pšeničný
Kvašení: svrchní
Druh: světlé
Barva piva: 4 - 16 EBC
Teplota servírování: 4 - 7°C
Sklenice:
Původ: Německo
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
hodnocení: pivo
komentář: pivovar
anonym
Krakonoš, Trutnov
pivovar trutnov vyrabí to nejlepsi pivo at je to 10,11,12 ne ...
recenze: pivo
Holka 10°
Velmi světlá, až vyblitá barva, ale chuť novozélandského chm ...
hodnocení: podnik
Pivovarský výčep Lobeč
Navštíveno 17.5.2020. Podle rychlosti obsluhy mi to přišlo ...
recenze: pivo
Budweiser Budvar 33
Když porovnám Radegast ryze hořká 12 vs Budvar 33, obě piva ...
nový podnik: restaurace
komentář: podnik
anonym
Pivovarská restaurace Rohozec
Jako ve chlívě,dřívější domácí prostředí je pryč.Jídelní lís ...
nový podnik: restaurace
nový podnik: restaurace