Grodziskie/ Piwo Grodskie bylo Polské, pšeničné, svrchně kvašené, lehké, nakuřované pivo, přezdívané jako „Polské šampaňské“ kvůli výrazné šumivosti. Vyrábělo se hlavně ve 14. až 15. století. Poslední várka piva Grodziskie byla uvařena v roce 1993, Grodzisku Wielkopolskim (Browar Grodzisk), který převzal nadnárodní pivovar Lech z Poznaně a pivovar Grodzisk zavřel. V současné době se vaří jen podomácku. Pivo bylo velmi živé, s vysokým, až štiplavým řízem a sušším dozníváním. Kvašeno bylo krátkou dobu kombinací různých kvasnic, při vyšších teplotách, které nesměly produkovat charakteristické rysy piv weizen, jako banán a hřebíček. Filtrování piva bylo prováděno pomocí vyziny (látka z měchu z jeseterovitých ryb). Do lahví se před plněním přidávalo trochu mladého piva nebo cukru aby sekundární dokvašování v lahvích bylo intenzivní a omezila se možnost zkysnutí piva. Tím se ovšem dosahovalo i vysokého obsahu CO2, proto přezdívka „Polské šampaňské“. Grodziskie bylo bledé, jasné, s vysokou a držící pěnou. Vůně je slabě nakouřená, mírně chmelová, bez náznaku kyselosti. V chuti může být středně nakuřované, s charakterem pšeničného sladu, nakuřovaným na dubovém či bukovém dřevu. Příchuť šunky, nebo slaniny je však nevhodná. Hořkost byla jemná, bylinná nebo květinová, po polské chmelové odrůdě Lublin, jež je velmi blízká českému ŽPČ. Možné bylo rozeznat slabé jablečné, či hruškové estery. Vjem kyselosti byl nevhodný. Vařilo se na EPM 7,0 – 8,5 %, hořkost 30 – 35 j. IBU, s malým množstvím alkoholu 2,5 – 3,0 % obj..