Berliner Weisse

Berlínská specialita od 16. stol., původně z Hamburku. Pšeničné pivo (min. 50% podílu pšeničného sladu), vyráběné za pomocí mléčných bakterií (Lactobacillus). Díky tomu má pivo nízké pH a je kyselejší. Pro svou elegantní a osvěžující chuť si pivo u Napoleonovy armády vysloužilo pojmenování „šampaňské severu“. V 19. stol. bylo toto pivo natolik populární, že jej vyrábělo 700 pivovarů. Pivo má slámovou barvu a rychle mizící pěnu. Chuť je mírně chlebová, ostře trpká, kyselá (mírně citrónová nebo jablečná, nikdy ne octová). Po odeznění silné kyselosti doznívají lehké esterové tóny (citrónová nebo jablečná). Chmel má podobně jako u piva Lambic pouze konzervační funkci a v chuti piva není žádoucí. Dokonce se nepřidává ani do varného kotle, ale pouze do rmutu. Při podávání se může přílišná kyselost dosladit kapkou malinového sirupu, nebo zeleným bylinným sirupem z Mařinky vonné (Waldmeister). Velmi slabé a osvěžující pivo se stupňovitostí 7 až 8 % EPM je typické nízkým obsahem alkoholu (2,8-4,0% obj.).
Slad: pšeničný
Kvašení: svrchní
Druh: světlé
Barva piva: 4 - 6 EBC
Teplota servírování: 7 - 10°C
Sklenice:
Podobné styly: Weissbier/ Weizenbier, Lambic
Původ: Německo
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Matuška Robust Stout 18°
Ochutnáno 19.4.2019.
hodnocení: pivo
Nectare of Happiness 17°
Opět skvělé, ochutnáno 18.4.2019.
hodnocení: podnik
Hotel Na Vývoji Vlašim
Industriální restaurace s pivovarem, milá obsluha, dobré jíd ...
nový podnik: restaurace
komentář: pivovar
anonym
Aero, Ostrava
ochutnán Mechanik 13 (vídeňský ležák) a slušný..
recenze: pivo
Erdinger Alkoholfrei Weissbier
Sytě zlatá kalná barva, při rozlévání do sklenice perlí. Boh ...
hodnocení: podnik
recenze: pivo
Bc.
Tambor Klazar 14°
Svítivá měděná až mahagonová barva, pěna hustá a trvanlivá s ...
recenze: pivo
Bc.
Tambor tmavý speciál 13°
Barva tmavých kaštanů, rozhodně ne černá nebo neprostupná. P ...
hodnocení: podnik
Raven Pub City
Další krok krkavců do pivního ráje, moc hezký podnik, skvělá piva a milá obsluha.
nový podnik: pivnice
komentář: pivovar
Rampušák, Dobruška
Zajímavostí je, že tento pivovar na etiketách používá značen ...
nový podnik: restaurace
novinka
Tapover/ Tap takeover
Už jste zařadili do slovníku?
novinka
440! Tolik je v ČR minipivovarů
Loni 400, letos už 2,5% z celkové produkce piva s aktuálním počtem 440 minipivovarů.
komentář: pivo
anonym
Hradební 10° - tmavé výčepní
Příjemná změna v kraji kde dominují europiva kterou umí ocen ...
komentář: pivo
anonym
De Helder výčepní
Někdo má za dobrý pivo i odvar z košťat.
komentář: pivovar
anonym
Pivovar Šenov
V sobotu 23.3.jsem šel z šenovské návštěvy na vlak do Havířo ...