Berliner Weisse

Berlínská specialita od 16. stol., původně z Hamburku. Pšeničné pivo (min. 50% podílu pšeničného sladu), vyráběné za pomocí mléčných bakterií (Lactobacillus). Díky tomu má pivo nízké pH a je kyselejší. Pro svou elegantní a osvěžující chuť si pivo u Napoleonovy armády vysloužilo pojmenování „šampaňské severu“. V 19. stol. bylo toto pivo natolik populární, že jej vyrábělo 700 pivovarů. Pivo má slámovou barvu a rychle mizící pěnu. Chuť je mírně chlebová, ostře trpká, kyselá (mírně citrónová nebo jablečná, nikdy ne octová). Po odeznění silné kyselosti doznívají lehké esterové tóny (citrónová nebo jablečná). Chmel má podobně jako u piva Lambic pouze konzervační funkci a v chuti piva není žádoucí. Dokonce se nepřidává ani do varného kotle, ale pouze do rmutu. Při podávání se může přílišná kyselost dosladit kapkou malinového sirupu, nebo zeleným bylinným sirupem z Mařinky vonné (Waldmeister). Velmi slabé a osvěžující pivo se stupňovitostí 7 až 8 % EPM je typické nízkým obsahem alkoholu (2,8-4,0% obj.).
Slad: pšeničný
Kvašení: svrchní
Druh: světlé, jiné
Barva piva: 4 - 6 EBC
Teplota servírování: 7 - 10°C
Sklenice:
Podobné styly: Weissbier/ Weizenbier, Lambic
Původ: Německo
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: podnik
Kurnik Šopa Hospoda
Na 8 pípách se točí piva z různých středních a malých pivovarů.
nový podnik: pivnice
hodnocení: pivo
Medák 13°
Výrazná medová chuť. Určitě nebude chutnat každému.
hodnocení: pivo
Blatský Stout 17°
Dobrý stout, ochutnaný 17.1.2020 s panem sládkem z tanku.
hodnocení: podnik
restaurace Kyjovský pivovar
Ochutnáno: 6 druhů piv (2020)
hodnocení: podnik
Restaurace Morava, Frýdek-Místek
Ochutnáno: 8 druhů piv (3 x návštěva)(2016)(2019)(2020)
nový podnik: restaurace
komentář: pivovar
anonym
Pivovar CHORS, Černotín
Lipník, nebo jak jsme tomu říkali Chlípník, jsem koštoval pr ...
nový podnik: restaurace
komentář: pivo
anonym
Keprník 12°
Chutí ujde. Hodnocení 7/10
komentář: pivo
anonym
Rebel Tudor 11°
Toto pivo nekupovat nic v něm není dobrý nealko
recenze: pivo
Bakalář nealkoholický za studena chmelený
Bohatá, rychle opadající pěna sytě zlatého, čirého nealka. N ...
novinka
Rok 2019 byl ve sklizni chmele nadprůměrný
Dobrá zpráva pro pivovarský průmysl
komentář: pivovar
Pivovar Ovipistán, Ledce
Většina technologie ( z Číny ) je již na místě.
komentář: články
anonym
Dokončuje se: Pivovar Bezděkov
Často jsem projížděl hladovy okolo restaurace, ale protože v ...