Berliner Weisse

Berlínská specialita od 16. stol., původně z Hamburku. Pšeničné pivo (min. 50% podílu pšeničného sladu), vyráběné za pomocí mléčných bakterií (Lactobacillus). Díky tomu má pivo nízké pH a je kyselejší. Pro svou elegantní a osvěžující chuť si pivo u Napoleonovy armády vysloužilo pojmenování „šampaňské severu“. V 19. stol. bylo toto pivo natolik populární, že jej vyrábělo 700 pivovarů. Pivo má slámovou barvu a rychle mizící pěnu. Chuť je mírně chlebová, ostře trpká, kyselá (mírně citrónová nebo jablečná, nikdy ne octová). Po odeznění silné kyselosti doznívají lehké esterové tóny (citrónová nebo jablečná). Chmel má podobně jako u piva Lambic pouze konzervační funkci a v chuti piva není žádoucí. Dokonce se nepřidává ani do varného kotle, ale pouze do rmutu. Při podávání se může přílišná kyselost dosladit kapkou malinového sirupu, nebo zeleným bylinným sirupem z Mařinky vonné (Waldmeister). Velmi slabé a osvěžující pivo se stupňovitostí 7 až 8 % EPM je typické nízkým obsahem alkoholu (2,8-4,0% obj.).
Slad: pšeničný
Kvašení: svrchní
Druh: světlé
Barva piva: 4 - 6 EBC
Teplota servírování: 7 - 10°C
Sklenice:
Podobné styly: Weissbier/ Weizenbier, Lambic
Původ: Německo
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
hodnocení: pivo
nové pivo
nový pivovar
hodnocení: pivo
nový pivovar
hodnocení: podnik
Hospoda U Sudu, Jihlava
Na to, že to byl můj 400. navštívený pivovar, tak nic moc. Prostředí nic moc a pivo mizerné...
hodnocení: podnik
Restaurace U Šumavy
Prostředí není nijak honosné, někomu se líbit nemusí, ale mě ...
hodnocení: podnik
Pivovarský Hostinec Heřman, Vladislav
Celkem hezká pivovarská hospůdka, slečna to sice čepuje na etapy, ale pít se to dá.
komentář: pivovar
anonym
U Tří růží, Praha
Souhlasím s tím, že čepovaná pivka by mohla být chlazenější, ...
komentář: pivo
anonym
Libáňský Dukát 12°
Libášký dukát jsem dostal v sobotu odpoledne,jednu třetinu j ...
komentář: pivovar
U Přeška, Přeštice
Po ochutnání většiny produkce pivovaru mohu tvrdit, že piva ...
recenze: pivo
Moritz 10°
Docela dobrá desítka, zakalená, celkem dost chmelová, možná ...
nový podnik: restaurace
recenze: pivo
Marlene IPA 15°
Na IPA je pivo tmavé - bronz. Rozhodně není Pale. Pěna je ne ...
recenze: pivo
Kilián světlý ležák 12°
Sytá mírně naoranžovělá opálová barva. Pěna z PET nelze hodn ...
nový podnik: restaurace
komentář: pivo
anonym
BuQičák
Řeknu to asi tak, pokud bych měl známkovat jak ve škole, tak ...
komentář: pivovar
anonym
Berko, Bernartice
Pá-So 18-22
novinka
Akciový pivovar Dalešice překročí 10 000 hl
V roce 2018 plánuje pivovar Dalešice výstav okolo 12 tisíc h ...
komentář: pivo
Plzeňská dvanáctka 12° ALE
Tož to se musíte zeptat pana Zykmunda proč svůj svrchně kvaš ...
novinka
Výlet za pivem: Krkonošká pivní stezka 2018
Nejhezčí partie Krkonoš a výborné pivo k tomu. To jsou lákad ...