Pils/ Bohemian Pilsner/ Pilsener

Vzhledem k místu vzniku piva se dá hovořit o ležáku českého typu. Vzniklo totiž v Plzni r. 1842. Je nejsilnějším zástupcem kategorie spodně kvašených piv. Vyrábí se pouze dekokčním rmutováním. Český ležák má střední až vyšší plnost a světle jantarovou barvu (pozor na přílišné dobarvování). Hořkost je o střední až silnější intenzitě, s delším dozníváním a je vyvážená. Charakteristická vůně je sladová, chmelová a esterová (může být i kvasničná). Chuť je sladová, někdy s jemně praženými tóny. Charakteristická je hustá a bohatá pěna. Diacetyl může být znatelný jen ve velmi nízké koncentraci. Při jeho výrobě by měl být použit pouze světlý, plzeňský slad a český chmel. Obsah alkoholu se pohybuje mezi 4,0 – 6,2% obj.. Často se čepuje „na hladinku“. EPM se pohybuje v rozmezí 11,0 –12,99 %.
Slad: ječný
Kvašení: spodní
Druh: světlé
Barva piva: 6 - 12 EBC
Teplota servírování: 4 - 7°C
Sklenice:
Původ: Česká Republika
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Bernard Černý ležák 12°
Ochutnáno 14.5.2021. Hodně dobré černé pivo s krásně hustou nahnědlou pěnou.
hodnocení: pivo
Gambrinus Dry 10°
Ideální po sportu, má méně energie.
recenze: pivo
Kozel Mistrův tmavý s čokoládovými slady
Barva piva je černá. Proti světlu velmi tmavě rubínová. Pěna ...
recenze: pivo
Kozel Mistrův pšeničný
Barva piva je tmavě zlatá. Pivo je silně kalné. Pěna je bílá ...
recenze: pivo
Black Beer
Barva piva je černá. Proti světlu rubínová. Pivo čiré. Pěna ...
nový podnik: pivotéka
komentář: pivovar
anonym
Steiger, Vyhne
Jiný slovenský pívo v lidlu neměli. Lepší než nic,ale jsou mnohem lepší píva.