Pils/ Bohemian Pilsner/ Pilsener

Vzhledem k místu vzniku piva se dá hovořit o ležáku českého typu. Vzniklo totiž v Plzni r. 1842. Je nejsilnějším zástupcem kategorie spodně kvašených piv. Vyrábí se pouze dekokčním rmutováním. Český ležák má střední až vyšší plnost a světle jantarovou barvu (pozor na přílišné dobarvování). Hořkost je o střední až silnější intenzitě, s delším dozníváním a je vyvážená. Charakteristická vůně je sladová, chmelová a esterová (může být i kvasničná). Chuť je sladová, někdy s jemně praženými tóny. Charakteristická je hustá a bohatá pěna. Diacetyl může být znatelný jen ve velmi nízké koncentraci. Při jeho výrobě by měl být použit pouze světlý, plzeňský slad a český chmel. Obsah alkoholu se pohybuje mezi 4,0 – 6,2% obj.. Často se čepuje „na hladinku“. EPM se pohybuje v rozmezí 11,0 –12,99 %.
Slad: ječný
Kvašení: spodní
Druh: světlé
Barva piva: 6 - 12 EBC
Teplota servírování: 4 - 7°C
Sklenice:
Původ: Česká Republika
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Winter ALE 13°
Výborné ALE z Dobrušky.
hodnocení: pivo
hodnocení: podnik
restaurace Školička - Beznoska, Praha
Navštíveno 21.1.2020. Příjemný podnik. Pivo více méně v poho ...
hodnocení: podnik
Kurnik Šopa Hospoda, Ostrava - Poruba
Na 8 pípách se točí piva z různých středních a malých pivovarů.
hodnocení: podnik
restaurace Kyjovský pivovar
Ochutnáno: 6 druhů piv (2020)
nový podnik: restaurace
komentář: pivovar
anonym
Pivovar CHORS, Černotín
Lipník, nebo jak jsme tomu říkali Chlípník, jsem koštoval pr ...
nový podnik: restaurace
komentář: pivo
anonym
Keprník 12°
Chutí ujde. Hodnocení 7/10
komentář: pivo
anonym
Rebel Tudor 11°
Toto pivo nekupovat nic v něm není dobrý nealko
recenze: pivo
Bakalář nealkoholický za studena chmelený
Bohatá, rychle opadající pěna sytě zlatého, čirého nealka. N ...
novinka
Rok 2019 byl ve sklizni chmele nadprůměrný
Dobrá zpráva pro pivovarský průmysl
komentář: pivovar
Pivovar Ovipistán, Ledce
Většina technologie ( z Číny ) je již na místě.
komentář: články
anonym
Dokončuje se: Pivovar Bezděkov
Často jsem projížděl hladovy okolo restaurace, ale protože v ...