Pils/ Bohemian Pilsner/ Pilsener

Vzhledem k místu vzniku piva se dá hovořit o ležáku českého typu. Vzniklo totiž v Plzni r. 1842. Je nejsilnějším zástupcem kategorie spodně kvašených piv. Vyrábí se pouze dekokčním rmutováním. Český ležák má střední až vyšší plnost a světle jantarovou barvu (pozor na přílišné dobarvování). Hořkost je o střední až silnější intenzitě, s delším dozníváním a je vyvážená. Charakteristická vůně je sladová, chmelová a esterová (může být i kvasničná). Chuť je sladová, někdy s jemně praženými tóny. Charakteristická je hustá a bohatá pěna. Diacetyl může být znatelný jen ve velmi nízké koncentraci. Při jeho výrobě by měl být použit pouze světlý, plzeňský slad a český chmel. Obsah alkoholu se pohybuje mezi 4,0 – 6,2% obj.. Často se čepuje „na hladinku“. EPM se pohybuje v rozmezí 11,0 –12,99 %.
Slad: ječný
Kvašení: spodní
Druh: světlé
Barva piva: 6 - 12 EBC
Teplota servírování: 4 - 7°C
Sklenice:
Původ: Česká Republika
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Zajíc 11° světlý ležák
Dobrý ležák s hustou stabilní pěnou a příjemnou hořkostí.
hodnocení: pivo
Kasztelan Niepasteryzowane - Světlý ležák
Ochutnáno jako lahvové - Český Těšín (2025)
hodnocení: pivo
ZENKE Světlý ležák 11°
Ochutnáno - Zenke Výčep - Ostrava (2025)
komentář: pivo
anonym
Garp 432 APA 12,8°
Vysoce návykový, ukrutně pitelný a ve všech směrech dospělý pivo.
recenze: pivo
Mazák Vánoční IPA 15° (2025)
Moc dobrá vánoční IPA, zlatá, čirá barva, krémová, hustá pěn ...
nový pivovar
nový pivovar
recenze: pivo
Needle - West Coast IPA 14°
Výrazná West Coast IPA s jasnou zlatavou barvou, hustou stab ...
recenze: pivo
Kocour světlý ležák 12°
Zlatá, lehce zakalená barva, hustá až krémová pěna, slabší ř ...
hodnocení: podnik
Výčep Na stojáka Jakubák, Brno
Ochutnáno: 2 druhy piv (1 x návštěva)(2025)
hodnocení: podnik
restaurant Lipník, Lipník nad Bečvou
Útulná pivovarská restaurace, na čepu pouze tři druhy průměrného piva.
komentář: pivovar
anonym
Jadrníček, Náměšť na Hané
Je to 100% pravda..Pivo nedozrale..A kvalita sla do kopru...
komentář: podnik
anonym
Restaurace Pod Hradem
Vynikající kuchyně a dobré vlastní pivo.