Barley Wine

Barley Wine – („ječné víno“ nebo také „sladové víno“). Jedná se o jeden z nejsilnějších pivních stylů vůbec. Ječné víno bylo historiky a filosofy zmiňováno již v antickém Řecku. V moderní historii bylo vyvinuto v Anglii jako odpověď na silná aromatická vína, oblíbená mezi místní šlechtou během druhé pol. 18. stol., v té době kvůli válce nedostupná. Pivo se vyrábí infuzní technologií, s dlouhým chmelovarem, kterým získává i tmavší barvu. Prodej piva bývá časován na zimní období. Před tím pivo leží a zraje 9 až 12 měsíců (vintage ales). Barva je žlutohnědá, měděná, až tmavě hnědá. Ječné víno má velkou plnost a vysokou zbytkovou sladkost, připomínající marmeládu. Silný ovocný vjem je často vyvážen nižší, až střední hořkostí a vysokým obsahem alkoholu. Chmelové aroma a chuť jsou slabé až střední. Nezbytné v profilu piva jsou karamelové a sherry aromata. Ve vůni lze cítit tmavé ovoce, koření, jablka a dub. Pocit v ústech je příjemně jemný, hřejivý, vnímaný s větší viskozitou. EPM se pohybuje okolo 25° EPM a obsah alkoholu obvykle přes 6% obj., blížící se k 12% obj.. Americká verze je opět více chmelená americkými odrůdami. Hořkost by měla být na úrovni sladového těla a aroma, ale alkohol a estery už by měly být méně znatelné. Skladovatelnost Barley Wine v lahvích je až 25 let, kde se chuť postupně rozvíjí, proto se Barley Wine hodí k archivování.
Slad: ječný
Kvašení: svrchní
Druh: tmavé, polotmavé, jiné
Barva piva: 16 - 48 EBC
Teplota servírování: 10 - 13°C
Sklenice:
Původ: Anglie
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Raven Black Currant Weisse 9°
Mně kyseláče prostě chutnají, a ty různě ochucené od Ravenu ...
hodnocení: pivo
Asfalt Extreme Stout 20°
Ochutnáno 6.9.2019.
hodnocení: pivo
Paradise Ale 13°
Ochutnáno 6.9.2019.
hodnocení: podnik
NAPALMĚ, pivní bar
Já tu Napalmu nějak nemám rád, výběr není špatný, ale nějak mi to tu nesedí.
nový podnik: pivnice
hodnocení: podnik
Pivovar Bubeneč, Praha
Pivovarská hospoda pivovaru Bubeneč je poměrně malá, na čepu ...
novinka
Bernard se rozšíří, ale méně
Z plánovaných 1700 m2 pro rozšíření pivovaru bude muset stačit mnohem méně
hodnocení: podnik
Hotel Kolštejn, Branná
Nic mě tu nezaujalo, ani prostředí, ani pivo, to bylo obrovs ...
novinka
Homebrewing ČR: 2000 litrů ročně?
Dojde návrh až k podpisu prezidenta? Čeští Homebrewaři napjatě čekají!
recenze: pivo
Erdinger Alkoholfrei Weissbier
Sytě zlatá kalná barva, při rozlévání do sklenice perlí. Boh ...
nový pivovar
komentář: pivovar
anonym
Agent, Olešnice
Ochutnal jsem Agenta 11 a výborné pivo a doporučuji ho. A tě ...
nový podnik: pivnice