Barley Wine

Barley Wine – („ječné víno“ nebo také „sladové víno“). Jedná se o jeden z nejsilnějších pivních stylů vůbec. Ječné víno bylo historiky a filosofy zmiňováno již v antickém Řecku. V moderní historii bylo vyvinuto v Anglii jako odpověď na silná aromatická vína, oblíbená mezi místní šlechtou během druhé pol. 18. stol., v té době kvůli válce nedostupná. Pivo se vyrábí infuzní technologií, s dlouhým chmelovarem, kterým získává i tmavší barvu. Prodej piva bývá časován na zimní období. Před tím pivo leží a zraje 9 až 12 měsíců (vintage ales). Barva je žlutohnědá, měděná, až tmavě hnědá. Ječné víno má velkou plnost a vysokou zbytkovou sladkost, připomínající marmeládu. Silný ovocný vjem je často vyvážen nižší, až střední hořkostí a vysokým obsahem alkoholu. Chmelové aroma a chuť jsou slabé až střední. Nezbytné v profilu piva jsou karamelové a sherry aromata. Ve vůni lze cítit tmavé ovoce, koření, jablka a dub. Pocit v ústech je příjemně jemný, hřejivý, vnímaný s větší viskozitou. EPM se pohybuje okolo 25° EPM a obsah alkoholu obvykle přes 6% obj., blížící se k 12% obj.. Americká verze je opět více chmelená americkými odrůdami. Hořkost by měla být na úrovni sladového těla a aroma, ale alkohol a estery už by měly být méně znatelné. Skladovatelnost Barley Wine v lahvích je až 25 let, kde se chuť postupně rozvíjí, proto se Barley Wine hodí k archivování.
Slad: ječný
Kvašení: svrchní
Druh: tmavé, polotmavé, jiné
Barva piva: 16 - 48 EBC
Teplota servírování: 10 - 13°C
Sklenice:
Původ: Anglie
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Desítka
Pitelnost na úkor takřka jakékoli chuti.
nové pivo
nové pivo
nový pivovar
hodnocení: podnik
Pivovar Fenik
Trošku na konci světa, ale majitel je sympaťák. Domácí klobásy parádní, ne čepu cca čtyři druhy
hodnocení: pivo
Dřevorubec 12°
Vodové bez řízu. Lehká oxidace
hodnocení: pivo
Janek z Tokia
Opravdová hrůza
recenze: pivo
Saison 11°
Intenzivní typické esterové aroma, na můj vkus prokvašenější, než bych docenil. Jinak fajn.
recenze: pivo
Prvňáček 10°
Dobrá sladová desítka, jemně nahořklá, žádné zásadní vady. Úplně na pohodu.
recenze: pivo
Osmička 8°
Máslová voda, trochu nahořklá, ale tady je asi něco špatně. Oproti lahodné 10° ostuda.
nový podnik: restaurace
nový podnik: pivnice
hodnocení: podnik
Restaurant Pivovaru Podlesí, Příbram
Pěkná putika, lahodné jídlo (dršťkovka), obsluze by slušel úsměv.
hodnocení: podnik
restaurace Nový rybník - Energon, Obořiště
Na popíjení piva to vevnitř je trochu moc posh.
komentář: pivo
anonym
California Ale 12°
Výborné za 10 bodou
komentář: pivo
anonym
Kachelmann 8° Classic
more pivo kachelmann je úžasné pivo, nech sa ti darí
komentář: pivo
anonym
MAUS Redlight Apa 13%
Dostal jsem ho, tak mi nebylo líto, polovinu plechovky vylít ...
komentář: pivovar
anonym
Proud (Elektrárna), Plzeň
Špatně jsem zareagoval pivo hnusné !!!!!
komentář: pivovar
anonym
Proud (Elektrárna), Plzeň
????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
komentář: pivovar
anonym
Proud (Elektrárna), Plzeň
Máš pravdu PŘEDRAŽENÝ (LEŽÁK)