Barley Wine

Barley Wine – („ječné víno“ nebo také „sladové víno“). Jedná se o jeden z nejsilnějších pivních stylů vůbec. Ječné víno bylo historiky a filosofy zmiňováno již v antickém Řecku. V moderní historii bylo vyvinuto v Anglii jako odpověď na silná aromatická vína, oblíbená mezi místní šlechtou během druhé pol. 18. stol., v té době kvůli válce nedostupná. Pivo se vyrábí infuzní technologií, s dlouhým chmelovarem, kterým získává i tmavší barvu. Prodej piva bývá časován na zimní období. Před tím pivo leží a zraje 9 až 12 měsíců (vintage ales). Barva je žlutohnědá, měděná, až tmavě hnědá. Ječné víno má velkou plnost a vysokou zbytkovou sladkost, připomínající marmeládu. Silný ovocný vjem je často vyvážen nižší, až střední hořkostí a vysokým obsahem alkoholu. Chmelové aroma a chuť jsou slabé až střední. Nezbytné v profilu piva jsou karamelové a sherry aromata. Ve vůni lze cítit tmavé ovoce, koření, jablka a dub. Pocit v ústech je příjemně jemný, hřejivý, vnímaný s větší viskozitou. EPM se pohybuje okolo 25° EPM a obsah alkoholu obvykle přes 6% obj., blížící se k 12% obj.. Americká verze je opět více chmelená americkými odrůdami. Hořkost by měla být na úrovni sladového těla a aroma, ale alkohol a estery už by měly být méně znatelné. Skladovatelnost Barley Wine v lahvích je až 25 let, kde se chuť postupně rozvíjí, proto se Barley Wine hodí k archivování.
Slad: ječný
Kvašení: svrchní
Druh: tmavé, polotmavé, jiné
Barva piva: 16 - 48 EBC
Teplota servírování: 10 - 13°C
Sklenice:
Původ: Anglie
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
komentář: pivovar
anonym
Pivní Skaut, Cheb
Dnes jsem koupil přímo u chlapců v pivovaru 12 a 13 černou . ...
recenze: pivo
Sprcha Cold IPA 13°
Tak tohle je moc dobré pivo, lehce zakalené s bohatou stabil ...
hodnocení: pivo
hodnocení: pivo
hodnocení: podnik
Hotel Svatý Hubert
Pěkné prostředí, dobré jídlo a i pivo.
recenze: pivo
Kazatel - světlý ležák 11°
Zlatá jasná barva, bohatá, stabilní kroužkující pěna, slabší ...
komentář: pivovar
anonym
Proud (Elektrárna), Plzeň
Proud jsem vyzkoušel poprvé loni v létě a postupem času vytl ...
recenze: pivo
Kocour IPA Samurai 14°
Fajnová IPA, lehce zakalená, krémová stabilní pěna, kroužkuj ...
komentář: pivovar
anonym
Líšeňský pivovar, Brno
Včera 7.9 jsem byl na zelném trhu v Brně kde jste měli stáne ...
hodnocení: podnik
Zbraslavský kozí chlívek
Obyčejná pivovarská zahrádka s ochotnou obsluhou.
nový pivovar
nový pivovar
komentář: pivo
anonym
Staročech Premium
Škoda že ho nedávají do sudu.
nový podnik: pivnice