Barley Wine

Barley Wine – („ječné víno“ nebo také „sladové víno“). Jedná se o jeden z nejsilnějších pivních stylů vůbec. Ječné víno bylo historiky a filosofy zmiňováno již v antickém Řecku. V moderní historii bylo vyvinuto v Anglii jako odpověď na silná aromatická vína, oblíbená mezi místní šlechtou během druhé pol. 18. stol., v té době kvůli válce nedostupná. Pivo se vyrábí infuzní technologií, s dlouhým chmelovarem, kterým získává i tmavší barvu. Prodej piva bývá časován na zimní období. Před tím pivo leží a zraje 9 až 12 měsíců (vintage ales). Barva je žlutohnědá, měděná, až tmavě hnědá. Ječné víno má velkou plnost a vysokou zbytkovou sladkost, připomínající marmeládu. Silný ovocný vjem je často vyvážen nižší, až střední hořkostí a vysokým obsahem alkoholu. Chmelové aroma a chuť jsou slabé až střední. Nezbytné v profilu piva jsou karamelové a sherry aromata. Ve vůni lze cítit tmavé ovoce, koření, jablka a dub. Pocit v ústech je příjemně jemný, hřejivý, vnímaný s větší viskozitou. EPM se pohybuje okolo 25° EPM a obsah alkoholu obvykle přes 6% obj., blížící se k 12% obj.. Americká verze je opět více chmelená americkými odrůdami. Hořkost by měla být na úrovni sladového těla a aroma, ale alkohol a estery už by měly být méně znatelné. Skladovatelnost Barley Wine v lahvích je až 25 let, kde se chuť postupně rozvíjí, proto se Barley Wine hodí k archivování.
Slad: ječný
Kvašení: svrchní
Druh: tmavé, polotmavé, jiné
Barva piva: 16 - 48 EBC
Teplota servírování: 10 - 13°C
Sklenice:
Původ: Anglie
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Matuška Robust Stout 18°
Ochutnáno 19.4.2019.
hodnocení: pivo
Nectare of Happiness 17°
Opět skvělé, ochutnáno 18.4.2019.
hodnocení: podnik
Hotel Na Vývoji Vlašim
Industriální restaurace s pivovarem, milá obsluha, dobré jíd ...
nový podnik: restaurace
komentář: pivovar
anonym
Aero, Ostrava
ochutnán Mechanik 13 (vídeňský ležák) a slušný..
recenze: pivo
Erdinger Alkoholfrei Weissbier
Sytě zlatá kalná barva, při rozlévání do sklenice perlí. Boh ...
hodnocení: podnik
recenze: pivo
Bc.
Tambor Klazar 14°
Svítivá měděná až mahagonová barva, pěna hustá a trvanlivá s ...
recenze: pivo
Bc.
Tambor tmavý speciál 13°
Barva tmavých kaštanů, rozhodně ne černá nebo neprostupná. P ...
hodnocení: podnik
Raven Pub City
Další krok krkavců do pivního ráje, moc hezký podnik, skvělá piva a milá obsluha.
nový podnik: pivnice
komentář: pivovar
Rampušák, Dobruška
Zajímavostí je, že tento pivovar na etiketách používá značen ...
nový podnik: restaurace
novinka
Tapover/ Tap takeover
Už jste zařadili do slovníku?
novinka
440! Tolik je v ČR minipivovarů
Loni 400, letos už 2,5% z celkové produkce piva s aktuálním počtem 440 minipivovarů.
komentář: pivo
anonym
Hradební 10° - tmavé výčepní
Příjemná změna v kraji kde dominují europiva kterou umí ocen ...
komentář: pivo
anonym
De Helder výčepní
Někdo má za dobrý pivo i odvar z košťat.
komentář: pivovar
anonym
Pivovar Šenov
V sobotu 23.3.jsem šel z šenovské návštěvy na vlak do Havířo ...