Porter

V roce 1721 bylo pivo Porter poprvé popsáno na britských ostrovech jako tmavě hnědé pivo, které bylo vyrobeno s přídavkem pražených sladů. Londýnští výčepní často „řezali“ různá piva (čerstvé se zkaženým), aby měli stále konzumovatelný nápoj pro dělnickou třídu z továren a doků za přijatelnou cenu. Z náhodně mixovaného piva různých kvalit se brzy stal masově vyráběný produkt. Tak se zrodil Porter (volným překladem služebník/sluha). V roce 1722 byla londýnským sládkem Ralphem Harwoodem uvařena první várka tmavého piva určená pro dělníky. Tento takzvaný Original Porter, vyráběný převážně z hnědého sladu, byl rubínové až hnědé barvy, s praženou a kouřovou chutí a vysokou hořkostí. Měl vysokou stupňovitost a tedy vyšší obsah alkoholu. Během 19. stol. se díky největšímu průmyslovému a ekonomickému rozvoji v Anglii rozšířil po celém světě. Jeho chuť se neustále vyvíjela vlivem sofistikovanější výroby, za použití prvních světlých sladů. Na konci 19. století v guinnessovském porteru převládly chutě pražené kávy. Vysoce pražené slady daly za vznik druhu Stout. Dá se tedy tvrdit, že Porter je předchůdcem piva Stout. Dnes se Portery vaří po celém světě, oblíbené jsou v Číně, pobaltských státech, severní Americe. Většina současných piv tohoto jména je však vyráběna metodou spodního kvašení.
Slad: ječný
Kvašení: spodní, svrchní
Druh: tmavé, polotmavé, jiné
Barva piva: 40 - 80 EBC
Teplota servírování: 7 - 13°C
Sklenice:
Původ: Anglie
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: podnik
restaurace Pivovar Kolčavka, Praha
No nevím ale obsluha dost špatná já už sem určitě nepřijdu
hodnocení: podnik
Pub Pivovar u Bulovky, Praha
Pěkná hospůdka s velmi ochotnou a milou obsluhou dobrým jídlem pivo domácího pivovaru také dobré
hodnocení: pivo
West Coast IPA 14
Silnější pivo s krémovou pěnou a v chuti vůni výrazné tóny citrusových plodů dobře pitelné
komentář: pivovar
anonym
Proud, Plzeň
Mnoho povyku pro nic, asi tak. Čekal jsem od toho nějakou bo ...
hodnocení: pivo
Kolčavka Ale 13°
To je dobře pitelný ALE s vůní a chutí citrusů s výraznější hořkostí
hodnocení: pivo
Kolčavka Extra hořká 12°
Ležák s hustou pěnou a výraznější hořkostí s delším dozníváním
nový podnik: pivotéka
komentář: články
anonym
Prazdroj – České zlato – pozlátko (díl 2/2)
Mindrák máte Vy, jelikož nesnesete kritiku. Vy fanatičtí fan ...
komentář: články
anonym
Prazdroj – České zlato – pozlátko (díl 2/2)
HGB neslouží k vaření, ale k ředění již uvařeného piva....
hodnocení: podnik
restaurace Ossegg, Praha
Příjemná obsluha, dobré jídlo
recenze: pivo
Holba Kvasničák
Příjemná sladovo kvasničná vůně, plné nasládlé tělo doplněné ...
komentář: pivo
anonym
Prorok 12°
Prorok 12° - pet lahev,koupeno primo v pivovaru. Po prvnim n ...
nový pivovar
komentář: pivovar
anonym
Proud, Plzeň
Zkus se na nápis podívat vzhůru nohama :-)
komentář: podnik
anonym
Chaloupka u pivovaru, Český Krumlov
Ahoj,přijďte do Krumlovské krčmy ???? na pivko????klobásu???? či Langoše,budeme se těšit ????
recenze: pivo
Harry Blek 12°
Poměrně kulatá chuť s příjemným tělem a mírným aromatem chme ...
nový podnik: pivnice
komentář: pivovar
anonym
Welzl, Zábřeh
Tak tady si jídlo nedávejte !!! Obsluha neumí ohřát borůvko ...
recenze: pivo
Adler IPA 15
No tahle IPA je takový pokus není to úplně vychytané rychle ...
komentář: podnik
anonym
restaurace Pivovar Příšov
Zrušeno, zavřeno.