Porter

V roce 1721 bylo pivo Porter poprvé popsáno na britských ostrovech jako tmavě hnědé pivo, které bylo vyrobeno s přídavkem pražených sladů. Londýnští výčepní často „řezali“ různá piva (čerstvé se zkaženým), aby měli stále konzumovatelný nápoj pro dělnickou třídu z továren a doků za přijatelnou cenu. Z náhodně mixovaného piva různých kvalit se brzy stal masově vyráběný produkt. Tak se zrodil Porter (volným překladem služebník/sluha). V roce 1722 byla londýnským sládkem Ralphem Harwoodem uvařena první várka tmavého piva určená pro dělníky. Tento takzvaný Original Porter, vyráběný převážně z hnědého sladu, byl rubínové až hnědé barvy, s praženou a kouřovou chutí a vysokou hořkostí. Měl vysokou stupňovitost a tedy vyšší obsah alkoholu. Během 19. stol. se díky největšímu průmyslovému a ekonomickému rozvoji v Anglii rozšířil po celém světě. Jeho chuť se neustále vyvíjela vlivem sofistikovanější výroby, za použití prvních světlých sladů. Na konci 19. století v guinnessovském porteru převládly chutě pražené kávy. Vysoce pražené slady daly za vznik druhu Stout. Dá se tedy tvrdit, že Porter je předchůdcem piva Stout. Dnes se Portery vaří po celém světě, oblíbené jsou v Číně, pobaltských státech, severní Americe. Většina současných piv tohoto jména je však vyráběna metodou spodního kvašení.
Slad: ječný
Kvašení: spodní, svrchní
Druh: tmavé, polotmavé, jiné
Barva piva: 40 - 80 EBC
Teplota servírování: 7 - 13°C
Sklenice:
Původ: Anglie
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
hodnocení: podnik
Kolínská bouda
Navštíveno v 12/25
hodnocení: pivo
Agent Helenka 11° výroční ležák
Průměrný ležák s rychle opadající pěnou, slabším řízem a vyšší chmelovou hořkostí.
hodnocení: podnik
Ochutnávková pivnice a minipivotéka, Brno
Ochutnáno: 26 druhů piv (11 x návštěva)(2023)(2024)(2025)
nový pivovar
hodnocení: podnik
Malt Worm - pivnice
Ochutnáno: 226 druhů piv (40 x návštěva)(2023)(2024)(2025)
nový pivovar
recenze: pivo
Cloudy Vanilla 14° NEIPA
Krémová, šťavnatá NEIPA s bohatou, stabilní pěnou, slaboučký ...
recenze: pivo
Oatcore Cream IPA 12°
Krémové, plné, nasládlé s krémovou stabilní pěnou, slabším ř ...
recenze: pivo
Klostermann polotmavý ležák
smetanově krémová pěna po ustálení roztrhaná ale držící, bar ...
komentář: pivo
anonym
Garp 432 APA 12,8°
Vysoce návykový, ukrutně pitelný a ve všech směrech dospělý pivo.