Porter

V roce 1721 bylo pivo Porter poprvé popsáno na britských ostrovech jako tmavě hnědé pivo, které bylo vyrobeno s přídavkem pražených sladů. Londýnští výčepní často „řezali“ různá piva (čerstvé se zkaženým), aby měli stále konzumovatelný nápoj pro dělnickou třídu z továren a doků za přijatelnou cenu. Z náhodně mixovaného piva různých kvalit se brzy stal masově vyráběný produkt. Tak se zrodil Porter (volným překladem služebník/sluha). V roce 1722 byla londýnským sládkem Ralphem Harwoodem uvařena první várka tmavého piva určená pro dělníky. Tento takzvaný Original Porter, vyráběný převážně z hnědého sladu, byl rubínové až hnědé barvy, s praženou a kouřovou chutí a vysokou hořkostí. Měl vysokou stupňovitost a tedy vyšší obsah alkoholu. Během 19. stol. se díky největšímu průmyslovému a ekonomickému rozvoji v Anglii rozšířil po celém světě. Jeho chuť se neustále vyvíjela vlivem sofistikovanější výroby, za použití prvních světlých sladů. Na konci 19. století v guinnessovském porteru převládly chutě pražené kávy. Vysoce pražené slady daly za vznik druhu Stout. Dá se tedy tvrdit, že Porter je předchůdcem piva Stout. Dnes se Portery vaří po celém světě, oblíbené jsou v Číně, pobaltských státech, severní Americe. Většina současných piv tohoto jména je však vyráběna metodou spodního kvašení.
Slad: ječný
Kvašení: spodní, svrchní
Druh: tmavé, polotmavé, jiné
Barva piva: 40 - 80 EBC
Teplota servírování: 7 - 13°C
Sklenice:
Původ: Anglie
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
nové pivo
nový pivovar
hodnocení: podnik
Pivovar Fenik
Trošku na konci světa, ale majitel je sympaťák. Domácí klobásy parádní, ne čepu cca čtyři druhy
hodnocení: pivo
Dřevorubec 12°
Vodové bez řízu. Lehká oxidace
hodnocení: pivo
Janek z Tokia
Opravdová hrůza
hodnocení: pivo
Berounský Grizzly tmavé 18°
Klame tělem. Působí jako mnohem slabší. Kyselinka, přiměřená ...
recenze: pivo
Saison 11°
Intenzivní typické esterové aroma, na můj vkus prokvašenější, než bych docenil. Jinak fajn.
recenze: pivo
Prvňáček 10°
Dobrá sladová desítka, jemně nahořklá, žádné zásadní vady. Úplně na pohodu.
recenze: pivo
Osmička 8°
Máslová voda, trochu nahořklá, ale tady je asi něco špatně. Oproti lahodné 10° ostuda.
nový podnik: restaurace
nový podnik: pivnice
hodnocení: podnik
Restaurant Pivovaru Podlesí, Příbram
Pěkná putika, lahodné jídlo (dršťkovka), obsluze by slušel úsměv.
hodnocení: podnik
restaurace Nový rybník - Energon, Obořiště
Na popíjení piva to vevnitř je trochu moc posh.
nový podnik: pivnice
komentář: pivo
anonym
California Ale 12°
Výborné za 10 bodou
komentář: pivo
anonym
Kachelmann 8° Classic
more pivo kachelmann je úžasné pivo, nech sa ti darí
komentář: pivo
anonym
MAUS Redlight Apa 13%
Dostal jsem ho, tak mi nebylo líto, polovinu plechovky vylít ...
komentář: pivovar
anonym
Proud (Elektrárna), Plzeň
Špatně jsem zareagoval pivo hnusné !!!!!
komentář: pivovar
anonym
Proud (Elektrárna), Plzeň
????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
komentář: pivovar
anonym
Proud (Elektrárna), Plzeň
Máš pravdu PŘEDRAŽENÝ (LEŽÁK)