Vienna Lager

Vídeňský sládek Anton Dreher v roce 1840 začal experimentovat se speciálním sladem dotahovaným za vyšších teplot o něco déle, což mělo za následek tmavší barvu sladu. Dnes se tento slad označuje vídeňský. Pivo z tohoto sladu bývá jantarově - měděné, až narudlé barvy, s chrakteristickou nasládlou sladovostí - sametově hebkou, s oříškovými tóny a s mírně kořeněným dozníváním. Karamelová nebo pražená vůně a chuť jsou nevhodné, stejně jako esterové tóny z kvašení. Tento pivní styl v Rakousku téměř vymizel a paradoxně se uchytil v Mexiku, ale jeho dobré uzkázky dnes produkují i americké minipivovary. Dnes se toto označení používá hlavně pro Amber/ Red Lagers, se silným sladovým tělem a nízkou hořkostí. Ve Vídeňském ležáku by měl být jen německý chmel. Obvykle se Vídeňský ležák vaří na 13° EPM, s obsahem alkoholu 5% obj..
Slad: ječný
Kvašení: spodní
Druh: polotmavé, jiné
Barva piva: 18 - 32 EBC
Teplota servírování: 7 - 10°C
Sklenice:
Podobné styly: Amber/ Red Lager
Původ: Rakousko
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Agent Pětihvězda Vánoční ležák 12°
Dobře pitelný ležák s poměrně vyšší hořkostí.
hodnocení: pivo
AGE of Krush 14°
Ochutnáno - Malt Worm - Brno (2025)
hodnocení: pivo
Raven Verbena Sour ALE 9°
Ochutnáno - Malt Worm - Brno (2025)
hodnocení: podnik
Craft Beer Bottleshop & Bar, Brno
Ochutnáno: 223 druhů piv (39 x návštěva)(2023)(2024)(2025)
nový pivovar
nový pivovar
recenze: pivo
Cloudy Vanilla 14° NEIPA
Krémová, šťavnatá NEIPA s bohatou, stabilní pěnou, slaboučký ...
recenze: pivo
Oatcore Cream IPA 12°
Krémové, plné, nasládlé s krémovou stabilní pěnou, slabším ř ...
hodnocení: podnik
recenze: pivo
Klostermann polotmavý ležák
smetanově krémová pěna po ustálení roztrhaná ale držící, bar ...
komentář: pivo
anonym
Garp 432 APA 12,8°
Vysoce návykový, ukrutně pitelný a ve všech směrech dospělý pivo.
hodnocení: podnik
Výčep Na stojáka Jakubák, Brno
Ochutnáno: 2 druhy piv (1 x návštěva)(2025)
komentář: pivovar
anonym
Jadrníček, Náměšť na Hané
Je to 100% pravda..Pivo nedozrale..A kvalita sla do kopru...