Vienna Lager

Vídeňský sládek Anton Dreher v roce 1840 začal experimentovat se speciálním sladem dotahovaným za vyšších teplot o něco déle, což mělo za následek tmavší barvu sladu. Dnes se tento slad označuje vídeňský. Pivo z tohoto sladu bývá jantarově - měděné, až narudlé barvy, s chrakteristickou nasládlou sladovostí - sametově hebkou, s oříškovými tóny a s mírně kořeněným dozníváním. Karamelová nebo pražená vůně a chuť jsou nevhodné, stejně jako esterové tóny z kvašení. Tento pivní styl v Rakousku téměř vymizel a paradoxně se uchytil v Mexiku, ale jeho dobré uzkázky dnes produkují i americké minipivovary. Dnes se toto označení používá hlavně pro Amber/ Red Lagers, se silným sladovým tělem a nízkou hořkostí. Ve Vídeňském ležáku by měl být jen německý chmel. Obvykle se Vídeňský ležák vaří na 13° EPM, s obsahem alkoholu 5% obj..
Slad: ječný
Kvašení: spodní
Druh: polotmavé, jiné
Barva piva: 18 - 32 EBC
Teplota servírování: 7 - 10°C
Sklenice:
Podobné styly: Amber/ Red Lager
Původ: Rakousko
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
hodnocení: pivo
hodnocení: pivo
recenze: pivo
Pastry kyseláč 15° (malina+rybíz+vanilka)
Výborný kyseláč, není přespříliš kyselý, pitelnost skvělá, a ...
komentář: pivo
anonym
Lothar 12°
......... skvělé, lepší než Plzeň ????????????????????????????????????????????????????⛽️????
hodnocení: podnik
Restaurace Skála, Hradiště nad Jizerou
Ochutnáno: 4 druhy piva (2021)
hodnocení: podnik
Restaurace Aero, Ostrava
Ochutnáno: 13 druhů piv, 4x návštěva (2018)(2019)(2020)(2021)
hodnocení: podnik
Hospůdka u Oráče, Ostrava
Ochutnáno: 6 druhů piv (2 x návštěva)(2019)(2021)
recenze: pivo
Kvasar 13°
Kvasar se z názvu vytratil na úkor Medové 13. Jinak ale našt ...
nový podnik: pivnice
komentář: pivo
anonym
Steiger 11° Tmavý
Výborné černé pivo, kupuji každý rok točené v lázních Velký Meder ????
recenze: pivo
Agent Mílijus Summer Ale 9°
Velmi dobré mangové osvěžení. Vyvážená hořkost, plnost na 9° patřičná.
komentář: pivo
Hanácká pšenica 13°
V pivovaru hovoří o pšenici jako o spodně kvašené, což může zdůvodnit podivnou chuť.
nový podnik: restaurace