Steam beer/ California common

Steam beer – se zrodilo v Kalifornii v době zlaté horečky při kolonizaci, kdy nebyl k dispozici led pro výrobu. Je proto tradičně zakvášeno spodními kvasnicemi, ovšem kvašení probíhá za vysokých teplot. Jako u svrchně kvašených piv vzniká v pivu vyšší podíl esterů. Hlavní kvašení probíhá v širokých a mělkých nádobách připomínající chladící stoky. Zemní chmelové vůně a hořkost jsou vyváženy šťavnatou sladovou, ale méně sladkou chutí. Pivo má jantarovou barvu, s mohutnou hustou pěnou. Má silnou kořeněnou chmelovou vůni s nádechem karamelu. Doznívání je silné, dlouhé, avšak příjemné. Pojem "steam" se odkazuje na oblak páry po otevření, vlivem vysokého tlaku v lahvi. Obsah alkoholu se pohybuje mezi 3,5 – 6,0% obj., EPM v rozmezí 10,0 – 14,0 %.
Slad: ječný
Kvašení: spodní, svrchní
Druh: světlé, polotmavé, jiné
Barva piva: 16 - 30 EBC
Teplota servírování: 7 - 13°C
Sklenice:
Podobné styly: American Lager
Původ: USA
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Tambor světlý ležák 11°
Průměrný ležák,zdá se mi že se Tambor přibližuje velkým průmyslovým pivovarům
hodnocení: pivo
Lyer 12° IPL
Velmi dobrý iplko. Decentní hořkost, skvěle nachmeleno.
hodnocení: pivo
Welzl Abatyše 10,5
Úplný temný skvost z tohoto pivovaru.
komentář: pivovar
anonym
Garp, Bakov nad Jizerou
Chodíme pravidelně přímo do pivovaru Garp v Bakově, pivo bez ...
recenze: pivo
Kunratický Ležák světlý 12°
Krásná bohatá pěna. Pivo pěkně kroužkuje. Hořkost je akorát, plná chuť.
komentář: pivovar
Pivovar Český Brod
Českobrodské pivo je už k dostání v několika hospodách v Čes ...
komentář: pivovar
anonym
hodnocení: podnik
restaurace Na Jižní - Jižan, Přerov
Ochutnáno: 4 druhy piv (2019)
hodnocení: podnik
restaurace Monopol, Teplice
Zde jsem byl nadmíru spokojen. Prostředí prvorepublikové, jídlo výborné a obsluha vzorná.
nový podnik: restaurace
komentář: pivo
anonym
Multigrain 11°
Při pití tohoto skvostu jsem si vzpomněl na výrok postavy Jo ...
recenze: pivo
Beer Opener - Světlý ležák 12°
Žádný problém, prostě dobrý. Bude v něm trošku voňavější chmel, ale jen decentně.
novinka
V Česku došli sládci
Dříve absolventi pivovarských oborů zůstávali po ukončení šk ...
nový pivovar
komentář: pivo
anonym
Fabián 14°
Byl jsem dost prekvapenej, husta pena, zadna koncova sladkos ...