Steam beer/ California common

Steam beer – se zrodilo v Kalifornii v době zlaté horečky při kolonizaci, kdy nebyl k dispozici led pro výrobu. Je proto tradičně zakvášeno spodními kvasnicemi, ovšem kvašení probíhá za vysokých teplot. Jako u svrchně kvašených piv vzniká v pivu vyšší podíl esterů. Hlavní kvašení probíhá v širokých a mělkých nádobách připomínající chladící stoky. Zemní chmelové vůně a hořkost jsou vyváženy šťavnatou sladovou, ale méně sladkou chutí. Pivo má jantarovou barvu, s mohutnou hustou pěnou. Má silnou kořeněnou chmelovou vůni s nádechem karamelu. Doznívání je silné, dlouhé, avšak příjemné. Pojem "steam" se odkazuje na oblak páry po otevření, vlivem vysokého tlaku v lahvi. Obsah alkoholu se pohybuje mezi 3,5 – 6,0% obj., EPM v rozmezí 10,0 – 14,0 %.
Slad: ječný
Kvašení: spodní, svrchní
Druh: světlé, polotmavé, jiné
Barva piva: 16 - 30 EBC
Teplota servírování: 7 - 13°C
Sklenice:
Podobné styly: American Lager
Původ: USA
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Bockbier 19°
Silné, plnější pivo bavorského typu s jemným karamelovým nádechem a nízkou hořkostí.
hodnocení: pivo
Pražec - Brown IPA 14°
Dobře pitelná Brown IPA s aroma tropických plodů a jemnou hořkostí.
hodnocení: pivo
Kendy 13°
Výrazná APA s ovocným základem v chuti grepy a vyšší hořkost, dobré pití.
komentář: pivo
anonym
Bertold Světlé výčepní 3,5%
Jsem s tímto pivem naprosto v pohode. Nejlepší poměr cena výkon.
komentář: pivo
anonym
Bertold Světlé výčepní 3,5%
Jsem s tímto pivem naprosto v pohode. Nejlepší poměr cena výkon. ????????
nové pivo
nový podnik: restaurace
nový podnik: restaurace
hodnocení: podnik
restaurace Marina, Praha
Pěkný podnik, ale obsluha a výběr piva tragédie.
hodnocení: podnik
nový podnik: restaurace
hodnocení: podnik
Pivovarská restaurace Moravia
Restaurace nabízí spodně kvašená piva pivovaru Moravia a svr ...
komentář: pivovar
Hákův parní pivovar, Mlékojedy
Další fajn vesnický pivovar který je nainstalovån v bývalý k ...