Ječná piva (Ales)

Obecně se jedná o svrchně kvašená piva, která takto označují anglicky mluvící země, stejně jako označení lager pro spodně kvašená piva. Označení piva Ale je pro svrchně kvašené pivo, jehož základem je ječný slad. Kvasnice Saccharomyces cerevisiae umožňují pivu kvasit rychle, při vyšších teplotách (Belgická Ale až přes 25 °C). Pivo dostává při svrchním kvašení především ovocné tóny. V 15. století byl z Nizozemska do Anglie zavezen chmel. Výraz „pivo" byl postupně zaveden pro várku sladového nápoje s přidáním chmele. U většiny Ales je chmel rovněž přidáván do kvasných kádí po ukončení hlavní fermentace, anebo během ležení piva do ležáckých tanků. Pro tento účel se používají vysoce aromatické chmely (Anglie, Amerika, Austrálie, Nový Zéland).Je to středně silné až silné, hluboce prokvašené pivo s vyšší hořkostí a celou škálou barev a pestrostí stupňovitosti. Často má výrazné ovocné aroma. Díky výraznému prokvašení zanechává sušší a mírně trpkou stopu v ústech. Ale je hlavně rozšířen v anglicky mluvících zemích. Ve Velké Británii ještě donedávna převyšoval prodejem ležáky. V posledních letech se hlavně na území USA šíří tzv. „craft beer“, kde mají silně chmelená Ale své dominantní zastoupení. V zemích původu se tato piva čepují do sklenic bez rezervoáru pěny.
Slad: ječný, jiný
Kvašení: svrchní
Druh: světlé, tmavé, polotmavé, jiné
Barva piva: 4 - 80 EBC
Teplota servírování: 7 - 13°C
Sklenice:
Podobné styly: India Pale Ale (IPA), Pale Ale
Původ: Anglie
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
hodnocení: pivo
nové pivo
nový pivovar
hodnocení: pivo
nový pivovar
hodnocení: podnik
Hospoda U Sudu, Jihlava
Na to, že to byl můj 400. navštívený pivovar, tak nic moc. Prostředí nic moc a pivo mizerné...
hodnocení: podnik
Restaurace U Šumavy
Prostředí není nijak honosné, někomu se líbit nemusí, ale mě ...
hodnocení: podnik
Pivovarský Hostinec Heřman, Vladislav
Celkem hezká pivovarská hospůdka, slečna to sice čepuje na etapy, ale pít se to dá.
komentář: pivovar
anonym
U Tří růží, Praha
Souhlasím s tím, že čepovaná pivka by mohla být chlazenější, ...
komentář: pivo
anonym
Libáňský Dukát 12°
Libášký dukát jsem dostal v sobotu odpoledne,jednu třetinu j ...
komentář: pivovar
U Přeška, Přeštice
Po ochutnání většiny produkce pivovaru mohu tvrdit, že piva ...
recenze: pivo
Moritz 10°
Docela dobrá desítka, zakalená, celkem dost chmelová, možná ...
nový podnik: restaurace
recenze: pivo
Marlene IPA 15°
Na IPA je pivo tmavé - bronz. Rozhodně není Pale. Pěna je ne ...
recenze: pivo
Kilián světlý ležák 12°
Sytá mírně naoranžovělá opálová barva. Pěna z PET nelze hodn ...
nový podnik: restaurace
komentář: pivo
anonym
BuQičák
Řeknu to asi tak, pokud bych měl známkovat jak ve škole, tak ...
komentář: pivovar
anonym
Berko, Bernartice
Pá-So 18-22
novinka
Akciový pivovar Dalešice překročí 10 000 hl
V roce 2018 plánuje pivovar Dalešice výstav okolo 12 tisíc h ...
komentář: pivo
Plzeňská dvanáctka 12° ALE
Tož to se musíte zeptat pana Zykmunda proč svůj svrchně kvaš ...
novinka
Výlet za pivem: Krkonošká pivní stezka 2018
Nejhezčí partie Krkonoš a výborné pivo k tomu. To jsou lákad ...