Jak se po roce točí na Veselce

region:Pardubický kraj

Roční výročí slaví v minipivovaru na Veselce. Před rokem zde totiž poprvé načepovali jedenáctistupňového Bedříška. Čím vším prošel teprve roční pivovárek z Litomyšle a jak slavil?

pivo Bedřichova jedenáctka na stole
  google ikona
 

Od první várky světlého jedenáctistupňového Bedřicha se změnila receptura. První várka byla naostro a nikdo netušil, jaké první pivo bude. Nebylo ani špatné, ale nebylo ani nijak zvlášť dobré.

S recepturou od té doby pan Jiří Kohák dost zahýbal a dnešní výsledek se od první várky výrazně liší. To, že se Bedřichova jedenáctka mění k lepšímu dokazuje i to, že již nasbíralo několik ocenění. Ve Svitavách na Slavnostech piva udělili pivaři pivu z Veselky třetí místo. Na Pivní pečeti v Táboře se světlá jedenáctka z Veselky probojovala v degustaci až do posledního třetího kola mezi finálních 21 vzorků. To je pro nové pivo veliký úspěch. Jedno z těch hlavních vítězství je však vítězství v Regionální potravině Pardubického kraje, v kategorii alkoholických a nealkoholických nápojů. Světlá verze by se už nijak zvlášť měnit neměla, protože se panu Kohákovi zdá být vyladěná do finální podoby. To lze říci už i o nedávno přidané polotmavé verzi Bedřichovy jedenáctky na druhé pípě. Každým rokem se však kvalita sladu a chmele mění, ale to už lze dohánět při samotné výrobě piva.

Zájem o Bedřichovu jedenáctku je velký. Pivo má své štamgasty, ale hlavně stahuje pozornost pivních turistů z širokého okolí, kteří se samozřejmě zajímají i o exkurzi v pivovaru. Zájem o pivo je tak značný, že byl pivovar nucen přikoupit další ležácký tank a navýšit výstav. Kapacita původního pivovaru již prostě nestačila. Lze však tvrdit, že už po prvním roce velikost a výstav pivovaru Veselka dosáhl svého maxima, protože narazil na omezenost svých vlastních prostorů. Během letošního léta běžela varna na téměř plnou kapacitu, což je skoro 440 hektolitrů piva ročně.

K výročí uvaření první várky byla připravena oslava, kde se nabízela výroční dvanáctka, uvařená pouze pro tuto příležitost. Sběratele pivního skla zase může zajímat nový půllitr pivovaru, který byl při této příležitosti představen.

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
hodnocení: pivo
Fabián 14°
Velmi dobrý tmavý speciál, ochutnaný poprvé 5.9.2014 v pivovaru Hostomice a naposledy 23.3.2019.
nový podnik: pivnice
komentář: pivovar
anonym
Pivovar Šenov
Velice dobře pitelný, asi nejlepší nakuřované pivo, jaké jse ...
novinka
Nová vyhláška o značení piva
Jak se bude pivo označovat dle nové vyhlášky? Co se změní? J ...
novinka
Výsledky degustací Jarní ceny českých sládků 2019
Výsledky degustací XIII. ročníku Jarní ceny českých sládků z ...
hodnocení: podnik
Restaurace Pastička
Milá a ochotná obsluha, jídlo i pití zcela v pořádku. Jediná vada - nutno rezervovat velice dopředu.
recenze: pivo
Ruthard 11°
Na Ruthardovi - i když lahvovém - jsem si opravdu pochutnal. ...
recenze: pivo
Sklář 8°
Toto pivo mi připomnělo dobu, kdy v ČKD Praha byla osmička t ...
recenze: pivo
Česká Moucha 11°
K jídlu se hodí, barva dobrá, chuťově průměr. Ale nijak neurazí, dá se pít.
nový podnik: restaurace
komentář: pivovar
Moucha, Praha
Opraveno, děkujeme!
komentář: pivovar
anonym
Moucha, Praha
Zdravím, asi by to chtělo opravit polohu - na mapě je stále Lidická ......... :-(
hodnocení: podnik
restaurace Jihoměstský pivovar, Praha
Bohužel otvíračka v Praze od 17 - pro přespolní to teda není.
novinka
Rok 2019 plný hektolitry piva a zábavy
Pivní kalendář na rok 2019 doplněn akcemi, slavnostmi piva a ...
hodnocení: podnik
Restaurace Morava, Frýdek-Místek
Podnik uprostred sídliska v Místku, prostrediu sa nedá nič v ...
komentář: pivo
anonym
Kozel Mistrův ležák 12°
Chuť, barva, plnost, pěna - vše na 100% Za mne naprosto nej ...
komentář: pivo
anonym
President 12°
V Ovipistánu je President se "s".