Jak se po roce točí na Veselce

region:Pardubický kraj

Roční výročí slaví v minipivovaru na Veselce. Před rokem zde totiž poprvé načepovali jedenáctistupňového Bedříška. Čím vším prošel teprve roční pivovárek z Litomyšle a jak slavil?

pivo Bedřichova jedenáctka na stole
 
 

Od první várky světlého jedenáctistupňového Bedřicha se změnila receptura. První várka byla naostro a nikdo netušil, jaké první pivo bude. Nebylo ani špatné, ale nebylo ani nijak zvlášť dobré.

S recepturou od té doby pan Jiří Kohák dost zahýbal a dnešní výsledek se od první várky výrazně liší. To, že se Bedřichova jedenáctka mění k lepšímu dokazuje i to, že již nasbíralo několik ocenění. Ve Svitavách na Slavnostech piva udělili pivaři pivu z Veselky třetí místo. Na Pivní pečeti v Táboře se světlá jedenáctka z Veselky probojovala v degustaci až do posledního třetího kola mezi finálních 21 vzorků. To je pro nové pivo veliký úspěch. Jedno z těch hlavních vítězství je však vítězství v Regionální potravině Pardubického kraje, v kategorii alkoholických a nealkoholických nápojů. Světlá verze by se už nijak zvlášť měnit neměla, protože se panu Kohákovi zdá být vyladěná do finální podoby. To lze říci už i o nedávno přidané polotmavé verzi Bedřichovy jedenáctky na druhé pípě. Každým rokem se však kvalita sladu a chmele mění, ale to už lze dohánět při samotné výrobě piva.

Zájem o Bedřichovu jedenáctku je velký. Pivo má své štamgasty, ale hlavně stahuje pozornost pivních turistů z širokého okolí, kteří se samozřejmě zajímají i o exkurzi v pivovaru. Zájem o pivo je tak značný, že byl pivovar nucen přikoupit další ležácký tank a navýšit výstav. Kapacita původního pivovaru již prostě nestačila. Lze však tvrdit, že už po prvním roce velikost a výstav pivovaru Veselka dosáhl svého maxima, protože narazil na omezenost svých vlastních prostorů. Během letošního léta běžela varna na téměř plnou kapacitu, což je skoro 440 hektolitrů piva ročně.

K výročí uvaření první várky byla připravena oslava, kde se nabízela výroční dvanáctka, uvařená pouze pro tuto příležitost. Sběratele pivního skla zase může zajímat nový půllitr pivovaru, který byl při této příležitosti představen.

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Kamenický New Zealand Pale Ale 12°
Sladový ALE s chmelovým aroma a výraznější hořkostí.
hodnocení: pivo
Kamenická 10°
Velmi dobře pitelná desítka s příjemnou hořkostí a dlouhým dozníváním, fajnový pití
nové pivo
nové pivo
hodnocení: podnik
Restaurace Vojanův Dvůr
Taková stylová restaurace s ochotnou obsluhou.
hodnocení: podnik
restaurace Ossegg, Praha
Moderní restaurace s výbornou super obsluhou, která poradí a rozumí svému řemeslu, dobré pivo
hodnocení: podnik
restaurace Vinohradský pivovar, Praha
Prostředí které tě neposadí na zadek, ale obsluha super a velký výběr moc dobrých piv
nový podnik: restaurace
komentář: pivo
Zlatý Bažant Špeciál Hurbanovská IPA
Úplne v pohode ľahká letná IPA, veľmi rád si ju kupujem,a má vždy u mňa miesto.
komentář: pivovar
anonym
Emeran, Klíny-Rašov
Konec léta roku 2024 a web stále v děsném stavu. Informací t ...
recenze: pivo
Haďák 11° polotmavý
Z mého pohledu ještě ucházející polotmavá 11°, k lepšímu hodnocení mi chybí větší plnost piva.
recenze: pivo
Haďák 11°
Výrazné hořké a řízné pivo středního těla. Pěna tvoří větší ...
recenze: pivo
Platan 11°
V daných podmínkách podniku celkem slušné pivo nebo (dobře podané průměrné pivo)
nový podnik: pivnice
komentář: pivovar
anonym
Baron, Opočno
Naprosto výborné pivo Kavárna u Viléma
komentář: pivovar
anonym
Modrá hvězda, Dobřany
Návštěva restaurace v červnu 2024 Terasa restaurace zela pr ...
komentář: pivo
anonym
Monopol IPA 11°
Po dlouhé době, pivo které nedostalo šanci. Snad příště. Za mně absolutně nepitelné.
komentář: pivo
anonym
Kousek Special 11°
Dali jsme si pivo Kousek 11 v restauraci ve městě Svratka a ...