Jak se po roce točí na Veselce

region:Pardubický kraj

Roční výročí slaví v minipivovaru na Veselce. Před rokem zde totiž poprvé načepovali jedenáctistupňového Bedříška. Čím vším prošel teprve roční pivovárek z Litomyšle a jak slavil?

pivo Bedřichova jedenáctka na stole
 
 

Od první várky světlého jedenáctistupňového Bedřicha se změnila receptura. První várka byla naostro a nikdo netušil, jaké první pivo bude. Nebylo ani špatné, ale nebylo ani nijak zvlášť dobré.

S recepturou od té doby pan Jiří Kohák dost zahýbal a dnešní výsledek se od první várky výrazně liší. To, že se Bedřichova jedenáctka mění k lepšímu dokazuje i to, že již nasbíralo několik ocenění. Ve Svitavách na Slavnostech piva udělili pivaři pivu z Veselky třetí místo. Na Pivní pečeti v Táboře se světlá jedenáctka z Veselky probojovala v degustaci až do posledního třetího kola mezi finálních 21 vzorků. To je pro nové pivo veliký úspěch. Jedno z těch hlavních vítězství je však vítězství v Regionální potravině Pardubického kraje, v kategorii alkoholických a nealkoholických nápojů. Světlá verze by se už nijak zvlášť měnit neměla, protože se panu Kohákovi zdá být vyladěná do finální podoby. To lze říci už i o nedávno přidané polotmavé verzi Bedřichovy jedenáctky na druhé pípě. Každým rokem se však kvalita sladu a chmele mění, ale to už lze dohánět při samotné výrobě piva.

Zájem o Bedřichovu jedenáctku je velký. Pivo má své štamgasty, ale hlavně stahuje pozornost pivních turistů z širokého okolí, kteří se samozřejmě zajímají i o exkurzi v pivovaru. Zájem o pivo je tak značný, že byl pivovar nucen přikoupit další ležácký tank a navýšit výstav. Kapacita původního pivovaru již prostě nestačila. Lze však tvrdit, že už po prvním roce velikost a výstav pivovaru Veselka dosáhl svého maxima, protože narazil na omezenost svých vlastních prostorů. Během letošního léta běžela varna na téměř plnou kapacitu, což je skoro 440 hektolitrů piva ročně.

K výročí uvaření první várky byla připravena oslava, kde se nabízela výroční dvanáctka, uvařená pouze pro tuto příležitost. Sběratele pivního skla zase může zajímat nový půllitr pivovaru, který byl při této příležitosti představen.

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Last Days of Summer 11°
Ochutnáno 4.9.2019
hodnocení: pivo
Matuška Eldorado 13°
Ochutnáno 4.9.2019 a tahle várka není tak dobrá, jako obyčejně.
hodnocení: pivo
Master Country ležák
Tak tohle se hodně nepovedlo, ochutnáno 4.9.2019.
hodnocení: podnik
Pivovar Bubeneč, Praha
Pivovarská hospoda pivovaru Bubeneč je poměrně malá, na čepu ...
novinka
Bernard se rozšíří, ale méně
Z plánovaných 1700 m2 pro rozšíření pivovaru bude muset stačit mnohem méně
hodnocení: podnik
Hotel Kolštejn, Branná
Nic mě tu nezaujalo, ani prostředí, ani pivo, to bylo obrovs ...
novinka
Homebrewing ČR: 2000 litrů ročně?
Dojde návrh až k podpisu prezidenta? Čeští Homebrewaři napjatě čekají!
hodnocení: podnik
pivnice Centrum EDEN, Bystřice nad Pernštejnem
Pivovar a jeho hospodu se dá navštívit pouze s návštěvou cel ...
recenze: pivo
Erdinger Alkoholfrei Weissbier
Sytě zlatá kalná barva, při rozlévání do sklenice perlí. Boh ...
nový pivovar
komentář: pivovar
anonym
Agent, Olešnice
Ochutnal jsem Agenta 11 a výborné pivo a doporučuji ho. A tě ...
nový podnik: pivnice
komentář: pivovar
anonym
Agent, Olešnice
V současnosti také točíme pivo v Dadalie klubu v Rábech u Pardubic.