Jak se po roce točí na Veselce

region:Pardubický kraj

Roční výročí slaví v minipivovaru na Veselce. Před rokem zde totiž poprvé načepovali jedenáctistupňového Bedříška. Čím vším prošel teprve roční pivovárek z Litomyšle a jak slavil?

pivo Bedřichova jedenáctka na stole
 
 

Od první várky světlého jedenáctistupňového Bedřicha se změnila receptura. První várka byla naostro a nikdo netušil, jaké první pivo bude. Nebylo ani špatné, ale nebylo ani nijak zvlášť dobré.

S recepturou od té doby pan Jiří Kohák dost zahýbal a dnešní výsledek se od první várky výrazně liší. To, že se Bedřichova jedenáctka mění k lepšímu dokazuje i to, že již nasbíralo několik ocenění. Ve Svitavách na Slavnostech piva udělili pivaři pivu z Veselky třetí místo. Na Pivní pečeti v Táboře se světlá jedenáctka z Veselky probojovala v degustaci až do posledního třetího kola mezi finálních 21 vzorků. To je pro nové pivo veliký úspěch. Jedno z těch hlavních vítězství je však vítězství v Regionální potravině Pardubického kraje, v kategorii alkoholických a nealkoholických nápojů. Světlá verze by se už nijak zvlášť měnit neměla, protože se panu Kohákovi zdá být vyladěná do finální podoby. To lze říci už i o nedávno přidané polotmavé verzi Bedřichovy jedenáctky na druhé pípě. Každým rokem se však kvalita sladu a chmele mění, ale to už lze dohánět při samotné výrobě piva.

Zájem o Bedřichovu jedenáctku je velký. Pivo má své štamgasty, ale hlavně stahuje pozornost pivních turistů z širokého okolí, kteří se samozřejmě zajímají i o exkurzi v pivovaru. Zájem o pivo je tak značný, že byl pivovar nucen přikoupit další ležácký tank a navýšit výstav. Kapacita původního pivovaru již prostě nestačila. Lze však tvrdit, že už po prvním roce velikost a výstav pivovaru Veselka dosáhl svého maxima, protože narazil na omezenost svých vlastních prostorů. Během letošního léta běžela varna na téměř plnou kapacitu, což je skoro 440 hektolitrů piva ročně.

K výročí uvaření první várky byla připravena oslava, kde se nabízela výroční dvanáctka, uvařená pouze pro tuto příležitost. Sběratele pivního skla zase může zajímat nový půllitr pivovaru, který byl při této příležitosti představen.

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Matuška Apollo Galaxy 13°
Skvělý ejl, zlatavé barvy s hustou pěnou a příjemnou hořkostí a řízem
hodnocení: pivo
Cold Fish 11°
Světle žluté pivo s hustou pěnou a výraznými citrusovými tóny
hodnocení: pivo
Homies 12°
Skvělá kombinace IPA a ležák. India Pale Lager.
hodnocení: podnik
Restaurant a pivnice Továrna, Slaný
Ochutnáno: 6 druhů piv (2022)
recenze: pivo
Kounický ležák 12°
Barva zlatá. Pivo slabě kalné. Pěna je bílé barvy a je nízká ...
recenze: pivo
Kounický Kyseláč 14%
Barva tmavší zlatá, medová. Pivo silně kalné. Pěna je bílé b ...
hodnocení: podnik
Antošova Krčma, Slaný
Ochutnáno: 4 druhy piv (2022)
hodnocení: podnik
recenze: pivo
Buchťák NEIPA
Kořenitá vůně, barva poměrně tmavá, chuť i přes intenzivní prvotní sladkost v dojezdu lehce nakyslá.
nový podnik: restaurace
nový pivovar
komentář: pivo
Radegast Rog - IPA
Naprosto zbytečné pivo, ale už jsem ho delší dobu neměl, tak ...
komentář: pivo
anonym
Edelmeister
Dobrá pivní vodička, vhodné pro letní pití.
nový podnik: pivnice
komentář: články
Takové to domácké vaření piva
Tak jako člen Cechu domácích pivovarníků, který má za sebou ...
komentář: články
Takové to domácké vaření piva
Taky mi článek navnadil a zkusím uvařit nějakej ALE.
nový pivovar
ZaS
komentář: podnik
anonym
restaurace Zichovecký pivovar
Oběd naprosto skvělý, obsluha velmi ochotná, a všechny hvězd ...
komentář: pivo
anonym
Vánoční speciál 14°
Výborné pitelné silné pivo chutnáno 19.12.2021 v Přešticích
komentář: články
anonym
komentář: pivovar
Huhňák
Výborně pitelné pivo, příjemně hořké! Určitě stojí za ochutn ...