Jak se po roce točí na Veselce

region:Pardubický kraj

Roční výročí slaví v minipivovaru na Veselce. Před rokem zde totiž poprvé načepovali jedenáctistupňového Bedříška. Čím vším prošel teprve roční pivovárek z Litomyšle a jak slavil?

pivo Bedřichova jedenáctka na stole
 
 

Od první várky světlého jedenáctistupňového Bedřicha se změnila receptura. První várka byla naostro a nikdo netušil, jaké první pivo bude. Nebylo ani špatné, ale nebylo ani nijak zvlášť dobré.

S recepturou od té doby pan Jiří Kohák dost zahýbal a dnešní výsledek se od první várky výrazně liší. To, že se Bedřichova jedenáctka mění k lepšímu dokazuje i to, že již nasbíralo několik ocenění. Ve Svitavách na Slavnostech piva udělili pivaři pivu z Veselky třetí místo. Na Pivní pečeti v Táboře se světlá jedenáctka z Veselky probojovala v degustaci až do posledního třetího kola mezi finálních 21 vzorků. To je pro nové pivo veliký úspěch. Jedno z těch hlavních vítězství je však vítězství v Regionální potravině Pardubického kraje, v kategorii alkoholických a nealkoholických nápojů. Světlá verze by se už nijak zvlášť měnit neměla, protože se panu Kohákovi zdá být vyladěná do finální podoby. To lze říci už i o nedávno přidané polotmavé verzi Bedřichovy jedenáctky na druhé pípě. Každým rokem se však kvalita sladu a chmele mění, ale to už lze dohánět při samotné výrobě piva.

Zájem o Bedřichovu jedenáctku je velký. Pivo má své štamgasty, ale hlavně stahuje pozornost pivních turistů z širokého okolí, kteří se samozřejmě zajímají i o exkurzi v pivovaru. Zájem o pivo je tak značný, že byl pivovar nucen přikoupit další ležácký tank a navýšit výstav. Kapacita původního pivovaru již prostě nestačila. Lze však tvrdit, že už po prvním roce velikost a výstav pivovaru Veselka dosáhl svého maxima, protože narazil na omezenost svých vlastních prostorů. Během letošního léta běžela varna na téměř plnou kapacitu, což je skoro 440 hektolitrů piva ročně.

K výročí uvaření první várky byla připravena oslava, kde se nabízela výroční dvanáctka, uvařená pouze pro tuto příležitost. Sběratele pivního skla zase může zajímat nový půllitr pivovaru, který byl při této příležitosti představen.

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Agent Helenka 11° výroční ležák
Průměrný ležák s rychle opadající pěnou, slabším řízem a vyšší chmelovou hořkostí.
hodnocení: pivo
Love Is In the Air - Non-Alco Witbier
Ochutnáno jako lahvové - Frenštát pod Radhoštěm (2025)
hodnocení: pivo
BRO Pale Ale
Ochutnáno jako lahvové - Český Těšín (2025)
hodnocení: podnik
Ochutnávková pivnice a minipivotéka, Brno
Ochutnáno: 26 druhů piv (11 x návštěva)(2023)(2024)(2025)
nový pivovar
hodnocení: podnik
Malt Worm - pivnice
Ochutnáno: 226 druhů piv (40 x návštěva)(2023)(2024)(2025)
hodnocení: podnik
Craft Beer Bottleshop & Bar, Brno
Ochutnáno: 223 druhů piv (39 x návštěva)(2023)(2024)(2025)
nový pivovar
recenze: pivo
Cloudy Vanilla 14° NEIPA
Krémová, šťavnatá NEIPA s bohatou, stabilní pěnou, slaboučký ...
recenze: pivo
Oatcore Cream IPA 12°
Krémové, plné, nasládlé s krémovou stabilní pěnou, slabším ř ...
recenze: pivo
Klostermann polotmavý ležák
smetanově krémová pěna po ustálení roztrhaná ale držící, bar ...
komentář: pivo
anonym
Garp 432 APA 12,8°
Vysoce návykový, ukrutně pitelný a ve všech směrech dospělý pivo.
komentář: pivovar
anonym
Jadrníček, Náměšť na Hané
Je to 100% pravda..Pivo nedozrale..A kvalita sla do kopru...