Jak se po roce točí na Veselce

region:Pardubický kraj

Roční výročí slaví v minipivovaru na Veselce. Před rokem zde totiž poprvé načepovali jedenáctistupňového Bedříška. Čím vším prošel teprve roční pivovárek z Litomyšle a jak slavil?

pivo Bedřichova jedenáctka na stole
 
 

Od první várky světlého jedenáctistupňového Bedřicha se změnila receptura. První várka byla naostro a nikdo netušil, jaké první pivo bude. Nebylo ani špatné, ale nebylo ani nijak zvlášť dobré.

S recepturou od té doby pan Jiří Kohák dost zahýbal a dnešní výsledek se od první várky výrazně liší. To, že se Bedřichova jedenáctka mění k lepšímu dokazuje i to, že již nasbíralo několik ocenění. Ve Svitavách na Slavnostech piva udělili pivaři pivu z Veselky třetí místo. Na Pivní pečeti v Táboře se světlá jedenáctka z Veselky probojovala v degustaci až do posledního třetího kola mezi finálních 21 vzorků. To je pro nové pivo veliký úspěch. Jedno z těch hlavních vítězství je však vítězství v Regionální potravině Pardubického kraje, v kategorii alkoholických a nealkoholických nápojů. Světlá verze by se už nijak zvlášť měnit neměla, protože se panu Kohákovi zdá být vyladěná do finální podoby. To lze říci už i o nedávno přidané polotmavé verzi Bedřichovy jedenáctky na druhé pípě. Každým rokem se však kvalita sladu a chmele mění, ale to už lze dohánět při samotné výrobě piva.

Zájem o Bedřichovu jedenáctku je velký. Pivo má své štamgasty, ale hlavně stahuje pozornost pivních turistů z širokého okolí, kteří se samozřejmě zajímají i o exkurzi v pivovaru. Zájem o pivo je tak značný, že byl pivovar nucen přikoupit další ležácký tank a navýšit výstav. Kapacita původního pivovaru již prostě nestačila. Lze však tvrdit, že už po prvním roce velikost a výstav pivovaru Veselka dosáhl svého maxima, protože narazil na omezenost svých vlastních prostorů. Během letošního léta běžela varna na téměř plnou kapacitu, což je skoro 440 hektolitrů piva ročně.

K výročí uvaření první várky byla připravena oslava, kde se nabízela výroční dvanáctka, uvařená pouze pro tuto příležitost. Sběratele pivního skla zase může zajímat nový půllitr pivovaru, který byl při této příležitosti představen.

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Ostravar Original 10°
ochutnáno čepované v OSTRAVÁRNĚ, Ostrava 2025
hodnocení: pivo
Dvanáctka Ze Spilky 12°
ochutnáno čepované v OSTRAVÁRNĚ ,Ostrava 2025
recenze: pivo
8Evženů 12°
Vcelku dobrá APA zlaté barvy, krémová, hustá pěna, slabší ří ...
recenze: pivo
Revolta 11°
Dobrý ležák, jasné barvy, bohatá, kroužkující pěna, střední ...
hodnocení: podnik
nové pivo
nový pivovar
nový pivovar
komentář: pivovar
anonym
Panský pivovar Sokolnice
Dobrý den, dá se ještě někde koupit pivo Antonie 14 ? Nejlé ...
komentář: podnik
anonym
Zbraslavský kozí chlívek
Těšil jsem se na pivo s hezkým názvem. Leč, jejich Koza mně ...
nový pivovar
recenze: pivo
Rychtář Rataj
Dost dobrý ležák z Hlinska s bohatou pěnou, středním řízem i ...
hodnocení: podnik
Malt Worm - pivnice
Ochutnáno: 155 druhů piv (28 x návštěva)(2023)(2024)(2025)
hodnocení: podnik
EFI Pivovar & Hostinec
Ochutnáno: 6 druhů piv (2 x návštěva)(2022)(2025)
komentář: pivovar
anonym
Proud (Elektrárna), Plzeň
To, že se název piva Proud čte stejně i vzhůru nohama, je je ...
komentář: pivovar
anonym
Panský pivovar Telč
Výborná dvanáctka Hofmistr
komentář: pivo
Black Bandit
Smažte toto pivo. Nevím, jak je to možné, ale nějak jsem pře ...
komentář: podnik
anonym
Pivnice Kotva
Navštívil jsem pivnici Kotva v Klatovech a musím smeknout : ...