V Lounech budou tři pivovary

region:Ústecký kraj

Od ukončení výroby v pivovaru Louny v roce 2010 společností Heineken už zjevně odteklo hodně vody. Příští jaro totiž v osmnáctiapůltisícovém okresním městě Louny přibyde po boku Lounského žejdlíku a pivovaru ZLoun třetí pivovar.

dvě piva a sud
 
 

Již v roce 2013 ve městě vyrostly výše jmenované dva pivovary.

Pivo ZLoun: vedle klasických spodně kvašených nabízí i svrchně kvašený 15° speciál. Další piva, která se vaří příležitostně, jsou například na Zelený čtvrtek Kopřivové pivo, nebo Vánoční medové. Za zrodem tohoto pivovaru stojí Roman Tvrdý a Radek Taraba. Pivo si získalo ihned oblibu u široké veřejnosti, která se díky tomu vracela i přes spoustu nedostatků, které pivovar piloval za provozu. Pivovar sídlí v objektu bývalého baru Ája, který má kapacitu cca 170 míst. Restaurace se dnes jmenuje příhodně, "Na Letňáku".

Lounský Žejdlík byl založen také v roce 2013, v penzionu Domov na rohu Rybalkovy a Pudlovské ulice. Jedná se o historickou budovu penzionu, která prošla rozsáhlou a náročnou rekonstrukcí, zejména pak ležáckých sklepů v suterénu. Majitelem je Vladimír Wagner. Ve stálé produkci lze ochutnat světlou 11° a tmavou 13°. Vždy se k nim však na pípě najde ještě nějaký další speciál.

Třetí pivovar chce na jaře příštího roku vybudovat Ivan Husák v jednom z objektů v bývalém areálu kasáren. Je zároveň i majitelem Zichoveckého pivovaru ve Středočeském kraji. Třetí pivovar však vlastní pivnici neplánuje. Bude pivo jen vařit a nabídne ho restauracím v Lounech a okolí. Stáčet ho bude do sudů a v případě zájmu i do tanků.

„Na podzim začneme se stavebními úpravami, vařit pivo chceme začít příští rok na jaře," vysvětlil Ivan Husák. „Budeme vařit hlavně desítku a dvanáctku, eventuálně ještě jedenáctku," dodal. Projektovaná kapacita nového pivovaru v Lounech má být až 10 tisíc hektolitrů, ve městě tedy bude největší. Náklady na vybudování pivovaru by se měly pohybovat kolem 25 milionů korun. Produkce speciálních piv zůstane v Zichovci. Tamní pivovar vznikl před dvěma roky. Jeho letošní produkce bude kolem 800 hektolitrů.

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
SPIKY Dry-hopped Sour Ale Talus + Citra
Ochutnáno - Pivotéka 13 (TTO Pivovar Nozib) - Opava (2024)
hodnocení: pivo
CREAM SOUR #2 Blackcurrant + Passion Fruit
Ochutnáno - Pivotéka 13 (TTO Pivovar Nozib) - Opava (2024)
recenze: pivo
Prorok 11°
Ležák s dobrou pitelností, pěna rychle opadající, střední ří ...
recenze: pivo
Sakra! Bitter NEIPA 15°
Zakalená, lehce krémová textura, krémová, kroužkující pěna, ...
recenze: pivo
Bernard Kvasnicový ležák 11°
Zlatá barva, nízká, rychle opadající pěna, střední říz i pln ...
hodnocení: podnik
kiosek Zevlův mlýn, Nové Hrady
Navštíveno 06.06.2025. Nádherné prostředí. Na výběr tří míst ...
hodnocení: podnik
Měšťanská beseda Kojetín
Krásná moderní restaurace s milou obsluhou a velkým výběrem čepovaných piv.
hodnocení: podnik
restaurace Černý Orel, Kroměříž
Pěkná stylová restaurace, ale jinak neochotná obsluha, mizerné jídlo a na čepu jen dvě piva.
komentář: pivo
anonym
Bernard - Extra hořký ležák 12°
A Ty si kokos, kery v zivote nepil kvalitni pivo ... "s" nahrad "t"
komentář: pivo
anonym
komentář: pivo
anonym
Braník ležák 12°
Nejlepsi pivo co sem pil ale pouze Zlaty Branik Lezak, hned ...
nový pivovar