V Lounech budou tři pivovary

region:Ústecký kraj

Od ukončení výroby v pivovaru Louny v roce 2010 společností Heineken už zjevně odteklo hodně vody. Příští jaro totiž v osmnáctiapůltisícovém okresním městě Louny přibyde po boku Lounského žejdlíku a pivovaru ZLoun třetí pivovar.

dvě piva a sud
  google ikona
 

Již v roce 2013 ve městě vyrostly výše jmenované dva pivovary.

Pivo ZLoun: vedle klasických spodně kvašených nabízí i svrchně kvašený 15° speciál. Další piva, která se vaří příležitostně, jsou například na Zelený čtvrtek Kopřivové pivo, nebo Vánoční medové. Za zrodem tohoto pivovaru stojí Roman Tvrdý a Radek Taraba. Pivo si získalo ihned oblibu u široké veřejnosti, která se díky tomu vracela i přes spoustu nedostatků, které pivovar piloval za provozu. Pivovar sídlí v objektu bývalého baru Ája, který má kapacitu cca 170 míst. Restaurace se dnes jmenuje příhodně, "Na Letňáku".

Lounský Žejdlík byl založen také v roce 2013, v penzionu Domov na rohu Rybalkovy a Pudlovské ulice. Jedná se o historickou budovu penzionu, která prošla rozsáhlou a náročnou rekonstrukcí, zejména pak ležáckých sklepů v suterénu. Majitelem je Vladimír Wagner. Ve stálé produkci lze ochutnat světlou 11° a tmavou 13°. Vždy se k nim však na pípě najde ještě nějaký další speciál.

Třetí pivovar chce na jaře příštího roku vybudovat Ivan Husák v jednom z objektů v bývalém areálu kasáren. Je zároveň i majitelem Zichoveckého pivovaru ve Středočeském kraji. Třetí pivovar však vlastní pivnici neplánuje. Bude pivo jen vařit a nabídne ho restauracím v Lounech a okolí. Stáčet ho bude do sudů a v případě zájmu i do tanků.

„Na podzim začneme se stavebními úpravami, vařit pivo chceme začít příští rok na jaře," vysvětlil Ivan Husák. „Budeme vařit hlavně desítku a dvanáctku, eventuálně ještě jedenáctku," dodal. Projektovaná kapacita nového pivovaru v Lounech má být až 10 tisíc hektolitrů, ve městě tedy bude největší. Náklady na vybudování pivovaru by se měly pohybovat kolem 25 milionů korun. Produkce speciálních piv zůstane v Zichovci. Tamní pivovar vznikl před dvěma roky. Jeho letošní produkce bude kolem 800 hektolitrů.

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Dobrušská jarní pšenka 12%
Takový pšeničný zakalený průměr. Už jsem pil lepší.
komentář: pivovar
anonym
Pivovar Šenov
Velice dobře pitelný, asi nejlepší nakuřované pivo, jaké jse ...
novinka
Nová vyhláška o značení piva
Jak se bude pivo označovat dle nové vyhlášky? Co se změní? J ...
novinka
Výsledky degustací Jarní ceny českých sládků 2019
Výsledky degustací XIII. ročníku Jarní ceny českých sládků z ...
hodnocení: podnik
Restaurace Pastička
Milá a ochotná obsluha, jídlo i pití zcela v pořádku. Jediná vada - nutno rezervovat velice dopředu.
recenze: pivo
Ruthard 11°
Na Ruthardovi - i když lahvovém - jsem si opravdu pochutnal. ...
recenze: pivo
Sklář 8°
Toto pivo mi připomnělo dobu, kdy v ČKD Praha byla osmička t ...
recenze: pivo
Česká Moucha 11°
K jídlu se hodí, barva dobrá, chuťově průměr. Ale nijak neurazí, dá se pít.
nový podnik: restaurace
komentář: pivovar
Moucha, Praha
Opraveno, děkujeme!
komentář: pivovar
anonym
Moucha, Praha
Zdravím, asi by to chtělo opravit polohu - na mapě je stále Lidická ......... :-(
hodnocení: podnik
restaurace Jihoměstský pivovar, Praha
Bohužel otvíračka v Praze od 17 - pro přespolní to teda není.
novinka
Rok 2019 plný hektolitry piva a zábavy
Pivní kalendář na rok 2019 doplněn akcemi, slavnostmi piva a ...
nový podnik: pivotéka
hodnocení: podnik
Restaurace Morava, Frýdek-Místek
Podnik uprostred sídliska v Místku, prostrediu sa nedá nič v ...
komentář: pivo
anonym
Kozel Mistrův ležák 12°
Chuť, barva, plnost, pěna - vše na 100% Za mne naprosto nej ...
komentář: pivo
anonym
President 12°
V Ovipistánu je President se "s".