V Lounech budou tři pivovary

region:Ústecký kraj

Od ukončení výroby v pivovaru Louny v roce 2010 společností Heineken už zjevně odteklo hodně vody. Příští jaro totiž v osmnáctiapůltisícovém okresním městě Louny přibyde po boku Lounského žejdlíku a pivovaru ZLoun třetí pivovar.

dvě piva a sud
 
 

Již v roce 2013 ve městě vyrostly výše jmenované dva pivovary.

Pivo ZLoun: vedle klasických spodně kvašených nabízí i svrchně kvašený 15° speciál. Další piva, která se vaří příležitostně, jsou například na Zelený čtvrtek Kopřivové pivo, nebo Vánoční medové. Za zrodem tohoto pivovaru stojí Roman Tvrdý a Radek Taraba. Pivo si získalo ihned oblibu u široké veřejnosti, která se díky tomu vracela i přes spoustu nedostatků, které pivovar piloval za provozu. Pivovar sídlí v objektu bývalého baru Ája, který má kapacitu cca 170 míst. Restaurace se dnes jmenuje příhodně, "Na Letňáku".

Lounský Žejdlík byl založen také v roce 2013, v penzionu Domov na rohu Rybalkovy a Pudlovské ulice. Jedná se o historickou budovu penzionu, která prošla rozsáhlou a náročnou rekonstrukcí, zejména pak ležáckých sklepů v suterénu. Majitelem je Vladimír Wagner. Ve stálé produkci lze ochutnat světlou 11° a tmavou 13°. Vždy se k nim však na pípě najde ještě nějaký další speciál.

Třetí pivovar chce na jaře příštího roku vybudovat Ivan Husák v jednom z objektů v bývalém areálu kasáren. Je zároveň i majitelem Zichoveckého pivovaru ve Středočeském kraji. Třetí pivovar však vlastní pivnici neplánuje. Bude pivo jen vařit a nabídne ho restauracím v Lounech a okolí. Stáčet ho bude do sudů a v případě zájmu i do tanků.

„Na podzim začneme se stavebními úpravami, vařit pivo chceme začít příští rok na jaře," vysvětlil Ivan Husák. „Budeme vařit hlavně desítku a dvanáctku, eventuálně ještě jedenáctku," dodal. Projektovaná kapacita nového pivovaru v Lounech má být až 10 tisíc hektolitrů, ve městě tedy bude největší. Náklady na vybudování pivovaru by se měly pohybovat kolem 25 milionů korun. Produkce speciálních piv zůstane v Zichovci. Tamní pivovar vznikl před dvěma roky. Jeho letošní produkce bude kolem 800 hektolitrů.

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Ventill 11°
Tak Proud už to dotáhl tam kam byl původní záměr, a to jako ...
hodnocení: pivo
Albrecht IPA 15°
Ochutnáno 23.10 v pivovaru
hodnocení: podnik
Pivovarský klub Zámecký pivovar Frýdlant
Velký výběr velice pitelných a rozmanitých piv od kyseláčů p ...
hodnocení: pivo
recenze: pivo
Pastry kyseláč 15° (malina+rybíz+vanilka)
Výborný kyseláč, není přespříliš kyselý, pitelnost skvělá, a ...
komentář: pivo
anonym
Lothar 12°
......... skvělé, lepší než Plzeň ????????????????????????????????????????????????????⛽️????
hodnocení: podnik
Restaurace Skála, Hradiště nad Jizerou
Ochutnáno: 4 druhy piva (2021)
hodnocení: podnik
Restaurace Aero, Ostrava
Ochutnáno: 13 druhů piv, 4x návštěva (2018)(2019)(2020)(2021)
recenze: pivo
Kvasar 13°
Kvasar se z názvu vytratil na úkor Medové 13. Jinak ale našt ...
nový podnik: pivnice
komentář: pivo
anonym
Steiger 11° Tmavý
Výborné černé pivo, kupuji každý rok točené v lázních Velký Meder ????
recenze: pivo
Agent Mílijus Summer Ale 9°
Velmi dobré mangové osvěžení. Vyvážená hořkost, plnost na 9° patřičná.
komentář: pivo
Hanácká pšenica 13°
V pivovaru hovoří o pšenici jako o spodně kvašené, což může zdůvodnit podivnou chuť.
nový podnik: restaurace