Průzkum o akcích s pivem

region:Hlavní město Praha

Dotazníkové šetření agentury PORT spol. s r. o. uskutečněné v červnu a v červenci roku 2015 se zaměřilo na zodpovězení otázek, co motivuje veřejnost k účasti na stále populárnějších pivních a pivovarských akcích. Ty hrají v marketingových aktivitách pivovarů a především u obcí a měst stále významnější místo. Výsledky ukázaly, že téměř 80 % dotazovaných očekává, že bude mít možnost degustovat piva, s nimiž se doposud neměli možnost setkat. Více než polovina dotazovaných uvedla jako důvod účasti možnost setkat se s rodinou a přáteli. Třetí nejpopulárnější atraktivitou pivních akcí je příležitost prohlédnout si výrobní prostory pivovarů.

 
 

„Výsledky průzkumu korespondují s trendem zjištěným u jiných výzkumů. Češi sice preferují v naprosté většině piva plzeňského typu, ale jsou s to více experimentovat a ochutnat jiná, tedy neznámá nebo málo obvyklá piva,“ komentoval výsledky Ing. Josef Vacl, CSc. z agentury PORT spol. s r. o. „Fakt, že na pivní akce chodíme, abychom se setkali s rodinou a s přáteli příliš nepřekvapuje. Potvrdilo se tak, že pivo u nás není zdaleka jen nápojem na utišení žízně, ale má i svou společenskou funkci,“ dodal Josef Vacl.

Dalšími nejčastěji zmiňovanými důvody účasti na pivních a pivovarských slavnostech je hudba a kulturní program a také gastronomie. Pro větší polovinu z dotazovaných je hudební a kulturní složka pivních a pivovarských slavností spíše nebo velmi důležitou. Naopak, pro 18 % má malý význam.

Gastronomickou součást pivních akcí považuje za spíše nebo za velmi významnou více než polovina účastníků. Naopak, dvě pětiny ji mají za málo významnou a nevýznamnou. Převažují ti, kteří očekávají, vedle možnosti degustovat pivo, doprovodit jeho konzumaci zajímavou gastronomií.

„Potvrdilo se, že hudba a obecněji kulturní program k pivním akcím neoddělitelně patří, ale jejich roli nelze přeceňovat,“ řekl k další části výzkumu Josef Vacl. „A s tím souvisí i to, že gastronomie je zajímavou složkou pivních akcí, ale ani její roli nelze chápat tak, že by jen kvůli ní na akce s pivem veřejnost chodila,“ doplnil Josef Vacl.

Průzkumem bylo rovněž zjišťováno, jakými cestami se informace o pivních a pivovarských akcích dostává k jejich účastníkům. Očekávalo se, že nástup sociálních médií se projeví i v této oblasti komunikace. Reakce respondentů však naopak ukázaly, že přes polovinu dotazovaných se o pivních akcích dovídá ústně. Více než dvě pětiny dotazovaných si přečetla o akcích v médiích a na internetu. Naopak, necelá třetina dotazovaných získala informace prostřednictvím sociálních sítí. Velmi nízké procento informací, přibližně každý desátý z dotazovaných získával informace z webů obcí, měst nebo pivovarů.

Dotazníkové šetření dál ukázalo, že pro téměř polovinu účastníků pivních akcí není důležité, organizuje-li akci jeden nebo více pivovarů. Pokud je to pro ně významné, preferují ty, na nichž je účastno více pivovarů a nikoliv jen z jednoho subjektu nebo skupiny. Současně bylo zjištěno, že těch, kteří chtějí poznat další nápoje z produkce pivovarů je sice třikrát méně než těch, kteří touží poznat nová piva, ale stále více než těch, kteří hodlají pít známá piva z jejich běžné produkce.

Účast na pivních a pivovarských slavnostech není dopředu plánována. Prakticky dvě třetiny uvedly, že účast dopředu na akcích neplánují a záleží na momentálních okolnostech. Pravidelně a plánovitě, s pevným místem v kalendáři, se akcí s pivem zúčastňuje jen 8 % dotazovaných. To svědčí o tom, že v marketingu a plánování tohoto druhu aktivit je mnohé ke zlepšení.

Výzkum také zjišťoval, kolik na akcích s pivem plánují účastníci utratit Nejčastěji uváděná odpověď (44 %) respondentů je, že na pivních akcích plánují utratit mezi dvěma a čtyřmi sty korunami a téměř shodné procento potom více než 400 korun.

Výzkum u více než stovky respondentů starších 18 let ze všech regionů České republiky potvrdil, že pivní a pivovarské akce jsou tedy nejen marketingovým i obchodním souborem aktivit pro pivovary a obce, ale jsou také společenským fenoménem pro veřejnost.

Kontakt a další informace:

Josef Vacl

602 340 664

josef.vacl@certum.cz

www.certum.cz

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Blend 001 (2018)
Ochutnáno - Wild Day - Dolní Dunajovice (2022)
hodnocení: pivo
Midwinter Dream (2018)
Ochutnáno - Wild Day - Dolní Dunajovice (2022)
hodnocení: pivo
Resurrection (2016)
Ochutnáno - Wild Day - Dolní Dunajovice (2022)
komentář: pivo
anonym
Litovel Gustav 13°
Vynikající. Snad ho budou vařit dál a neukončí výrobu jako u jiných kvalitních litovelských piv...
komentář: pivo
anonym
Tesák polotmavý ležák 12°
Prudce pitné! Kdo umí ten umí, kdo neumí ten učí.
komentář: pivovar
anonym
Nomád, Děčín
Tak jako pivař jsem se moc těšil, ale stačila 1 minuta s obs ...
nový pivovar
recenze: pivo
Albrecht Pale Ale Melchior 12°
Barva světlejší zlatá. Pivo kalné. Pěna bílá a je nízká a hu ...
recenze: pivo
GABLONZER Summer Ale
Barva světle zlatá. Pivo kalné. Pěna bílá a je nízká a střed ...
recenze: pivo
Svijany Speciální výroční pivo 20°
Barva světle měděná. Pivo slabě kalné. Pěna světle okrová. V ...
nový pivovar
komentář: pivo
anonym
Staročech Premium
Dlouho jsem se mu vyhýbal a myslel si že jsou to vypláchlé s ...
hodnocení: podnik
Pub U dvou přátel II, Dominikánská
Ochutnáno: 2 druhy piv (2022)
hodnocení: podnik
Restaurace Olivův pivovar, Dolní Břežany
Pěkný moderní pivovarský podnik. Obsluha spíše nevšímavá. Celkové vyznění nosu trošku nahoru.
hodnocení: podnik
PARODIE - pivní restaurant
Ochutnáno: 4 druhy piv (2022)
komentář: pivovar
anonym
Chodovar, Chodová Planá
Chodovar 11° čepujeme na Country festivalu Salajnský Žebřiňá ...
komentář: články
anonym
Mrtvé pivo / Živé pivo
Zase vžitý mylný názor. Točit pivo je starý termín, používa ...
komentář: články
anonym
Mrtvé pivo / Živé pivo
Je to už starý příspěvek, ale možná si moji odpověď přečtet ...
nový podnik: restaurace
komentář: pivovar
anonym
Pivovar Šenov
Všude samé ipy, apy, nipy.. Koupili jsme si na svátky ležák ...
komentář: podnik
anonym
restaurace Panský pivovar, Sokolnice
Dobrý den.chci se zeptat,jestli nepotřebujete pomocnou sílu ...