Pivovar, který nasazuje hospodám Chomout

region:Olomoucký kraj

Pivovar Chomout se sice řadí k těm mladším pivovarům na české scéně, za dobu svého působení si ovšem vydobyl spoustu pozornosti. Co původně začalo jako domácí vaření k potěšení chutí rodiny a přátel se rychle rozrostlo v plně fungující pivovar s vlastním hostincem.

logo pivovaru Chomout

 
 

Pivovar

Pivovar Chomout vznikl po roce intenzivní práce, blízko Olomouce, v CHKO Litovelské Pomoraví. Název pivovaru je odvozen od obce Chomoutov, jejíž historie se datuje od r. 1078. Pivovar je umístěn ve více než sto let starém hanáckém statku, v prostorách bývalých chlévů, které prošly kompletní rekonstrukcí. Pivovar postupně vznikl z domácího vaření piva. Pivovar je vzhledem ke své velikosti umístěn v samostatné budově a všechny technologie jsou v průmyslovém, nerezovém provedení. Celkový objem vyrážené mladiny je 24 hl. Pivo kvasí na otevřené spilce o celkovém objemu 140 hl. V ležáckém sklepě je umístěno šest ležáckých tanků, každý o objemu 24 hl.

před pivovarskou hospodou

Pivo

Pivovar má v nabídce běžně šest druhů piva. Vaří tak, aby zajistil dostatek piva pro svůj pivovarský hostinec a pro další hospody v Olomouci a okolí. Stálou nabídku tvoří Desítka, Ležák, Švarc a minimálně jedno svrchně kvašené pivo.

K vaření používáme vodu z vodovodního řádu. Spolupracujeme s tradičními humnovými sladovnami z okolí. Speciální slady pro méně tradiční druhy však nakupujeme od dodavatelů ze zahraničí. Pro každý pivní styl používáme originální chmel. České ležáky chmelíme výhradně českým chmelem, pro svrchně kvašená piva používáme originální zahraniční chmely. Každý pivní styl vyžaduje specifický kmen kvasnic. Jenom tak lze dosáhnout druhově typické vlastnosti daného piva.

v technologické části

Restaurace

Neotřelý design hostince zasazený do příjemné atmosféry selského stavení sousedící s pivovarem, prostorná zahrádka, nekuřácký interiér. Vhodné prostředí i pro cyklisty a rodiny s dětmi. Prostory hostince o kapacitě cca 70 míst k sezení jsou vhodné pro pořádání firemních akcí, rodinných oslav i svateb. Pro zpestření nabízíme možnost exkurze pivovaru s komentovanou prohlídkou.

Vaříme denní menu i kulinářské speciality, které ladíme  s aktuální nabídkou piv. Chutě piva jsou pečlivě párovány s chutěmi kulinářskými. Prostředí hostince je nekuřácké a vhodné i pro rodiny s dětmi. Uspořádat tady můžete rodinné oslavy, hostiny či jiná setkání a s odvozem domů vám tu také rádi pomohou.

restaurace Chomout

Ocenění

Přestože se jedná o mladý pivovar, za krátkou dobu své existence už stihl nasbírat několik ocenění. V loňském roce zvolili Chomout za nejlepší pivovar návštěvníci olomouckých Chmelových dožínek. Nedávno získal chomoutovský Ležák stříbrnou medaili na Jarní ceně sládků ve Zvíkově, kterou pořádá Českomoravský svaz minipivovarů. Jedná se o nejprestižnější českou soutěž minipivovarů, porotu zde tvoří zkušení degustátoři z řad sládků. Pivovar standardně nabízí čtyři druhy svrchně i spodně kvašených piv, která pravidelně doplňují sezónní piva a speciály. Tím letošním je světlá Pšenka, která si zákazníky získala svou osvěžující ovocnou chutí.

Pivo Chomout můžete již hodnotit i na našich stránkách.

 

 

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Let's Get Exotic 10°
Opět ochutnáno 6.12.2019 a opět moc fajn!
hodnocení: pivo
Gose čisté 11°
Ochutnáno 6.12.2019.
hodnocení: pivo
Dragon Lady 11°
Ochutnáno 6. a 7.12.2019.
hodnocení: podnik
Psí kusy - HoppyDog pub, Ostrava
Ochutnáno: 6 druhů piv (2 x návštěva)(2019)(2020)
hodnocení: podnik
restaurace Krásenský pivovar, Valašské Meziříčí
Ochutnáno: 7 druhů piv (2 x návštěva)(2018)(2020)
hodnocení: podnik
restaurace Holendr, Valašské Meziříčí
Ochutnáno: 8 druhů piv (2 x návštěva)(2017)(2020)
komentář: pivo
Gazda konzumné
Opravdu není dobré...
komentář: pivovar
anonym
Vltavotýnský pivovar, Týn nad Vltavou
V nabídce je světlý Hradní ležák a silný tmavý ležák Tobiáš
novinka
Poslední Koutské pivo
Insolvenční správce uvolnil k prodeji poslední hektolitry Koutského piva z uzavřeného pivovaru.
novinka
Pivovar Kout na Šumavě skončil
Vnitropodnikové sváry přivedly tuto pohasínající legendu do poslední fáze.