Pivní Styly (Beer Styles) na BeerWeb

Poskytované informace o pivu se neustále snažíme posunout výše a nabídnout tak milovníkům piva při jejich poznávání a ochutnávání více. Také usilujeme o to, aby prostý spotřebitel zjistil, že plzeňský ležák je jen kapka v rozmanitosti piv. Proto nově přinášíme výklad pivních stylů.

pivni-styly

 
 

Druh kvašení, barva, síla piva atp. jsou základní třídicí parametry piva. Podrobnější rozlišení nám poskytne „Pivní styl“, který nám dopředu řekne mnohem více: výrobní ingredience a technologický postup, senzorické vlastnosti (chuť, vůně, hořkost) sílu - EPM, množství alk. a také třeba původ piva a jeho historii. Pivní styl také definuje způsob servírování (druh sklenice, teplotu podávání, vhodné párování s jídlem) – to jsou dnes v západní gastronomii již běžné věci.

Svůj název pivního stylu nejčastěji vyžadují pivní speciály, aby bylo možné je na trhu lépe vymezit. Ovšem, je také důležitý při prvotním designování piva před jeho výrobou. Zručný sládek by totiž měl mít dopředu konkrétní představu o finálním pivu a měl by ho trefit co nejpřesněji. Při degustování piva se také posuzuje, jak pivo svými senzorickými vlastnostmi ctí pivní styl, do kterého spadá.

Nyní na BeerWeb nabízíme přehledné třídění pivních stylů. Vystavený seznam pivních stylů slouží také jako rozcestník k podrobným definicím stylů (karty). Zatím jich na BeerWeb nabízíme bezmála stovku. V profilu piva můžete najít také údaj o pivním stylu, který je aktivním odkazem na kartu pivního stylu.

Karta stylu piva už dnes obsahuje informace: historie vzniku, technologie výroby, slady, druh kvašení, barvu, podobnost s jinými pivními styly a jejich původ.

Sekci Pivní styly budeme nadále rozšiřovat a zdokonalovat. Proto prosíme uživatele, aby nám psali podněty, případně nám pomohli zpřesňovat uváděné informace. Karty budeme také rozšiřovat o podrobnější údaje jako např. druhy sklenice, rozmezí barvy SRM, rozsah hořkosti IBU atp.. Těšte se!

strom-pivnich-stylu-easy-way

Zjednodušený strom pivních stylů si můžete také stáhnout.

Team BeerWeb

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
MVP 24 Spritz Sour 14°
Ochutnáno - Moravská Vernisáž Piva - Olomouc (2024)
hodnocení: pivo
Astronaut - APA 11°
Ochutnáno - Moravská Vernisáž Piva - Olomouc (2023) Ochutná ...
komentář: pivovar
anonym
Dědkův mlýn, Unhošť
Prostředí, relativně hezké..(na fotkách podstatně vykrášlené ...
komentář: pivovar
anonym
Proud, Plzeň
Hnusnější pivo snad není....Prostě vodnatý předražený patok! :-(
hodnocení: podnik
restaurace Dašické sklepy
Pěkné prostředí ale jinak nic moc, pivo slabší průměr
nový podnik: restaurace
hodnocení: podnik
restaurace Pivovar Řeporyje, Praha
Krásné prostředí, jídlo skvěle a chutnalo vše co jsme si obj ...
hodnocení: podnik
Restaurant Lemur, Dvůr Králové nad Labem
Opravdový zážitek, krásné prostředí, rychlá a milá obsluha, super jídlo a dobré pivo
nový podnik: restaurace
nový pivovar
komentář: pivo
Staropramen 10
Staropramen 10 jako sezonní pivo ????
recenze: pivo
Hovado z kotelny APA 13
Jantarová barva krémová pěna, střední říz i plnost. Aroma i ...
komentář: pivovar
anonym
Proud, Plzeň
Naprostý souhlas. Vyhozené peníze za reklamu a hlavně za to ...
komentář: pivo
anonym
Merklínské Romaneto 9°
Lehké letní, výborně vyrovnaná vůně, hořkost a pitelnost.
recenze: pivo
Rádubák Světlý ležák 12
Tenhle nově uvařený ležák má jasnou barvu, bohatou šlehačkov ...
nový podnik: pivotéka
komentář: články
anonym
Prazdroj – České zlato – pozlátko (díl 2/2)
Mindrák máte Vy, jelikož nesnesete kritiku. Vy fanatičtí fan ...
komentář: články
anonym
Prazdroj – České zlato – pozlátko (díl 2/2)
HGB neslouží k vaření, ale k ředění již uvařeného piva....