Pivní Styly (Beer Styles) na BeerWeb

Poskytované informace o pivu se neustále snažíme posunout výše a nabídnout tak milovníkům piva při jejich poznávání a ochutnávání více. Také usilujeme o to, aby prostý spotřebitel zjistil, že plzeňský ležák je jen kapka v rozmanitosti piv. Proto nově přinášíme výklad pivních stylů.

pivni-styly

 
 

Druh kvašení, barva, síla piva atp. jsou základní třídicí parametry piva. Podrobnější rozlišení nám poskytne „Pivní styl“, který nám dopředu řekne mnohem více: výrobní ingredience a technologický postup, senzorické vlastnosti (chuť, vůně, hořkost) sílu - EPM, množství alk. a také třeba původ piva a jeho historii. Pivní styl také definuje způsob servírování (druh sklenice, teplotu podávání, vhodné párování s jídlem) – to jsou dnes v západní gastronomii již běžné věci.

Svůj název pivního stylu nejčastěji vyžadují pivní speciály, aby bylo možné je na trhu lépe vymezit. Ovšem, je také důležitý při prvotním designování piva před jeho výrobou. Zručný sládek by totiž měl mít dopředu konkrétní představu o finálním pivu a měl by ho trefit co nejpřesněji. Při degustování piva se také posuzuje, jak pivo svými senzorickými vlastnostmi ctí pivní styl, do kterého spadá.

Nyní na BeerWeb nabízíme přehledné třídění pivních stylů. Vystavený seznam pivních stylů slouží také jako rozcestník k podrobným definicím stylů (karty). Zatím jich na BeerWeb nabízíme bezmála stovku. V profilu piva můžete najít také údaj o pivním stylu, který je aktivním odkazem na kartu pivního stylu.

Karta stylu piva už dnes obsahuje informace: historie vzniku, technologie výroby, slady, druh kvašení, barvu, podobnost s jinými pivními styly a jejich původ.

Sekci Pivní styly budeme nadále rozšiřovat a zdokonalovat. Proto prosíme uživatele, aby nám psali podněty, případně nám pomohli zpřesňovat uváděné informace. Karty budeme také rozšiřovat o podrobnější údaje jako např. druhy sklenice, rozmezí barvy SRM, rozsah hořkosti IBU atp.. Těšte se!

strom-pivnich-stylu-easy-way

Zjednodušený strom pivních stylů si můžete také stáhnout.

Team BeerWeb

Diskuze

Nově na BeerWeb 
komentář: pivovar
anonym
Agent, Olešnice
V současnosti také točíme pivo v Dadalie klubu v Rábech u Pardubic.
hodnocení: pivo
Mad Tea Party 14°
Navoňený ale po jasmínu a v chuti liči. Skvělý zážitek.
hodnocení: pivo
Kanár 12°
Konečně ležák ve kterém je i v chuti poznat konopi
hodnocení: pivo
Petrale 10°
Ochutnáno 14.7.2019.
nový podnik: restaurace
komentář: pivovar
anonym
Broumov - Olivětín
Chodil jsem na Olivetin na přelomu 80-90let lepší pivko jsem ...
komentář: pivo
anonym
Souležák 12°
Ahoj me moc chutna piju ho casto
nový podnik: restaurace
nový podnik: restaurace
komentář: pivovar
anonym
Zrzavá Veverka, Česká Lípa
Veverka 12 je luxusní pivo, lepší jsem nepil
novinka
Niektoré pivné zvyky prekvapia
Pivní zvyky z celého světa
komentář: pivo
anonym
Velvet 12°
Z mého pohledu, jako pivaře je pivo Velvet naprosto skvělé m ...
novinka
Zemřela profesorka Gabriela Basařová
18.10.2019 zemřela První dáma českého pivovarnictví a veliká odbornice
novinka
Opravdu rukodělný pivovárek: Staňkův
Pivní republika navštívila Staňkův rukodělný pivovárek, kde ...