Pivní Styly (Beer Styles) na BeerWeb

Poskytované informace o pivu se neustále snažíme posunout výše a nabídnout tak milovníkům piva při jejich poznávání a ochutnávání více. Také usilujeme o to, aby prostý spotřebitel zjistil, že plzeňský ležák je jen kapka v rozmanitosti piv. Proto nově přinášíme výklad pivních stylů.

pivni-styly

 
 

Druh kvašení, barva, síla piva atp. jsou základní třídicí parametry piva. Podrobnější rozlišení nám poskytne „Pivní styl“, který nám dopředu řekne mnohem více: výrobní ingredience a technologický postup, senzorické vlastnosti (chuť, vůně, hořkost) sílu - EPM, množství alk. a také třeba původ piva a jeho historii. Pivní styl také definuje způsob servírování (druh sklenice, teplotu podávání, vhodné párování s jídlem) – to jsou dnes v západní gastronomii již běžné věci.

Svůj název pivního stylu nejčastěji vyžadují pivní speciály, aby bylo možné je na trhu lépe vymezit. Ovšem, je také důležitý při prvotním designování piva před jeho výrobou. Zručný sládek by totiž měl mít dopředu konkrétní představu o finálním pivu a měl by ho trefit co nejpřesněji. Při degustování piva se také posuzuje, jak pivo svými senzorickými vlastnostmi ctí pivní styl, do kterého spadá.

Nyní na BeerWeb nabízíme přehledné třídění pivních stylů. Vystavený seznam pivních stylů slouží také jako rozcestník k podrobným definicím stylů (karty). Zatím jich na BeerWeb nabízíme bezmála stovku. V profilu piva můžete najít také údaj o pivním stylu, který je aktivním odkazem na kartu pivního stylu.

Karta stylu piva už dnes obsahuje informace: historie vzniku, technologie výroby, slady, druh kvašení, barvu, podobnost s jinými pivními styly a jejich původ.

Sekci Pivní styly budeme nadále rozšiřovat a zdokonalovat. Proto prosíme uživatele, aby nám psali podněty, případně nám pomohli zpřesňovat uváděné informace. Karty budeme také rozšiřovat o podrobnější údaje jako např. druhy sklenice, rozmezí barvy SRM, rozsah hořkosti IBU atp.. Těšte se!

strom-pivnich-stylu-easy-way

Zjednodušený strom pivních stylů si můžete také stáhnout.

Team BeerWeb

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Caledonia IPA 14°
Ochutnáno - Axiom - Prostějov (2022)*
hodnocení: pivo
Mangoláda - mango Pale Ale 18°
Ochutnáno - Axiom - Prostějov (2022)*
hodnocení: pivo
Stormbreaker Triple IPA 21°
Ochutnáno - Axiom - Prostějov (2022)*
hodnocení: podnik
Dno pytle, Praha
Ochutnáno: 7 druhů piv (2 x návštěva) (2021)(2022)
komentář: pivo
anonym
Litovel Gustav 13°
Vynikající. Snad ho budou vařit dál a neukončí výrobu jako u jiných kvalitních litovelských piv...
komentář: pivo
anonym
Tesák polotmavý ležák 12°
Prudce pitné! Kdo umí ten umí, kdo neumí ten učí.
komentář: pivovar
anonym
Nomád, Děčín
Tak jako pivař jsem se moc těšil, ale stačila 1 minuta s obs ...
nový pivovar
recenze: pivo
Albrecht Pale Ale Melchior 12°
Barva světlejší zlatá. Pivo kalné. Pěna bílá a je nízká a hu ...
recenze: pivo
GABLONZER Summer Ale
Barva světle zlatá. Pivo kalné. Pěna bílá a je nízká a střed ...
recenze: pivo
Svijany Speciální výroční pivo 20°
Barva světle měděná. Pivo slabě kalné. Pěna světle okrová. V ...
nový pivovar
komentář: pivo
anonym
Staročech Premium
Dlouho jsem se mu vyhýbal a myslel si že jsou to vypláchlé s ...
hodnocení: podnik
Pub U dvou přátel II, Dominikánská
Ochutnáno: 2 druhy piv (2022)
hodnocení: podnik
Restaurace Olivův pivovar, Dolní Břežany
Pěkný moderní pivovarský podnik. Obsluha spíše nevšímavá. Celkové vyznění nosu trošku nahoru.
komentář: pivovar
anonym
Chodovar, Chodová Planá
Chodovar 11° čepujeme na Country festivalu Salajnský Žebřiňá ...
komentář: články
anonym
Mrtvé pivo / Živé pivo
Zase vžitý mylný názor. Točit pivo je starý termín, používa ...
komentář: články
anonym
Mrtvé pivo / Živé pivo
Je to už starý příspěvek, ale možná si moji odpověď přečtet ...
nový podnik: restaurace