Poskytované informace o pivu se neustále snažíme posunout výše a nabídnout tak milovníkům piva při jejich poznávání a ochutnávání více. Také usilujeme o to, aby prostý spotřebitel zjistil, že plzeňský ležák je jen kapka v rozmanitosti piv. Proto nově přinášíme výklad pivních stylů.
Druh kvašení, barva, síla piva atp. jsou základní třídicí parametry piva. Podrobnější rozlišení nám poskytne „Pivní styl“, který nám dopředu řekne mnohem více: výrobní ingredience a technologický postup, senzorické vlastnosti (chuť, vůně, hořkost) sílu - EPM, množství alk. a také třeba původ piva a jeho historii. Pivní styl také definuje způsob servírování (druh sklenice, teplotu podávání, vhodné párování s jídlem) – to jsou dnes v západní gastronomii již běžné věci.
Svůj název pivního stylu nejčastěji vyžadují pivní speciály, aby bylo možné je na trhu lépe vymezit. Ovšem, je také důležitý při prvotním designování piva před jeho výrobou. Zručný sládek by totiž měl mít dopředu konkrétní představu o finálním pivu a měl by ho trefit co nejpřesněji. Při degustování piva se také posuzuje, jak pivo svými senzorickými vlastnostmi ctí pivní styl, do kterého spadá.
Nyní na BeerWeb nabízíme přehledné třídění pivních stylů. Vystavený seznam pivních stylů slouží také jako rozcestník k podrobným definicím stylů (karty). Zatím jich na BeerWeb nabízíme bezmála stovku. V profilu piva můžete najít také údaj o pivním stylu, který je aktivním odkazem na kartu pivního stylu.
Karta stylu piva už dnes obsahuje informace: historie vzniku, technologie výroby, slady, druh kvašení, barvu, podobnost s jinými pivními styly a jejich původ.
Sekci Pivní styly budeme nadále rozšiřovat a zdokonalovat. Proto prosíme uživatele, aby nám psali podněty, případně nám pomohli zpřesňovat uváděné informace. Karty budeme také rozšiřovat o podrobnější údaje jako např. druhy sklenice, rozmezí barvy SRM, rozsah hořkosti IBU atp.. Těšte se!
Zjednodušený strom pivních stylů si můžete také stáhnout.
Team BeerWeb