Praha 15. října 2015 – Letošního šestého ročníku soutěže speciálních a neobvyklých piv vyrobených komerčními pivovary v České republice CEREVISIA SPECIALIS - PIVNÍ SPECIÁL ROKU 2015 se zúčastnilo rekordních14 pivovarů, které přihlásily celkem 35 piv. Degustace se konaly, podobně jako v uplynulém roce, ve Výzkumném senzorickém centru Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze.
V kategorii světlá speciální piva bylo přihlášeno 8 vzorků piv. Třetí cena byla udělena pivu Sedmý schod, jehož výrobcem je Žatecký pivovar, spol. s r. o. Na druhém místě se umístil Sváteční speciál z produkce Pivovaru Nymburk, spol. s r.o., Rychtář speciál, jehož výrobcem je Pivovar Rychtář a.s., a PRIMÁTOR Exkluziv 16 % z produkce pivovaru PRIMÁTOR. Zvítězilo pivo Telčský Zachariáš 14 % z Pivovaru Jihlava, a.s.
V kategorii polotmavé a tmavé pivní speciály bylo přihlášeno 8 piv. Na třetím místě skončilo pivo Něžný Barbar z Pivovaru Nymburk, spol. s r.o., Svatováclavský polotmavý speciál ze Zámeckého pivovaru Břeclav s.r.o a Klášterní Bock z produkce Pivovaru Klášter, a.s. se dělily o druhé místo. Vítězem kategorie se stalo pivo Herold Czech Black Lager vyrobené v Pivovaru Herold Březnice, a.s., které tak obhájilo loňské prvenství.
V nejpočetněji obeslané kategorii neobvyklých piv, kterých bylo přihlášeno rekordních 19 značek, získala dělenou třetí cenu piva Weizenbier z pivovaru Primátor, a.s. a Holba Brusinka s mátou. Druhá místa získala piva BOHEMIAN ALE z produkce Rodinného pivovaru Bernard a BERNARD s čistou hlavou Švestka ze stejného pivovaru, dále Primátor Stout z produkce pivovaru PRIMÁTOR, a.s. a Birell Pomelo & Grep z Plzeňského Prazdroje, a.s. Vítězné pivo Primátor IPA bylo uvařeno v pivovaru PRIMÁTOR a.s.
Cenu předsedy degustační komise za nejvíce nominací z rukou Mgr. Františka Frantíka z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a.s., získalo pivo PRIMÁTOR Exkluziv 16 %.
„Obě komise degustátorů se vzácně shodla v tom, že přihlášená piva jsou stále kvalitnější a nebyl mezi nimi ani jeden propadák,“ uvedl Mgr. František Frantík z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a.s. a hlavní organizátor soutěže. „Je zřejmé, že pivovary vnímají rostoucí poptávku spotřebitelů po zajímavých a neobvyklých pivech a tomu svou produkci přizpůsobují,“ dodal František Frantík.
Přihlášená piva degustovala a hodnotila dvacetičlenná komise, rozdělená na dvě subkomise, První, dvanáctičlenný panel expertů, byl složen z členů degustační komise VÚPS doplněný o nezávislé odborníky z dalších odborných institucí jako např. z VŠCHT Praha a Zemědělské univerzity v Praze. Druhý, osmičlenný panel reprezentantů, byl sestaven z významných osobností, které pivo a pivovarskou problematiku dobře znají, ale nezabývají se jeho hodnocením profesionálně.
„Co si můžeme jako organizátoři více přát: rostoucí zájem pivovarů o soutěž a vedle stálic i nová jména mezi oceněnými pivovary a jejich zajímavými pivy,“ uvedl Ing. Josef Vacl, CSc. ze spolupořadatelské společnosti PORT spol. s r. o. „Pro stále náročnější tuzemský trh je to dobrá zpráva,“ doplnil Josef Vacl.
Ocenění byla předána představitelům vítězných pivovarů na slavnostním zahajovacím večeru gastronomického festivalu Znojemský hrozen 2015 ve Znojmě 15. října 2015.
Ing. Josef Vacl, CSc