3/3) Pivovar Svijany od roku 1998 (přešlapy pivovaru)

region:Liberecký kraj

Podívejme se pod “čepici“ svijanského piva a na odvážné tvrzení pivovaru Svijany, které směle vystavuje na svém webu: “Striktně, někdy až puntičkářsky lpíme na dodržení postupů používaných při výrobě piva…“.

areál pivovaru

  google ikona
 

Když je někdo úspěšný, strhává na sebe pozornost ostatních. Okolí však umí ještě bedlivěji sledovat neúspěch, který úspěch provází. V posledním díle o pivovaru Svijany si shrneme také mediálně známá klopýtání firmy.

Zajímavosti z marketingu a známé kauzy:

  • Při výrobě piva je používána nechvalně známá HGB technologie.
  • Pivovar Svijany je dosud veden bez marketingového oddělení. "Díky přirozené popularitě značky nemusíme investovat velké prostředky do reklamních kampaní, které vydávají velké pivovary. Když se podíváte na ceny našich piv, zjistíte, že není nejlevnější, ale ani nejdražší. Jsme mírně nad pomyslným cenovým středem," řekl Tomáš Kučera. Jak pivovar tvoří svojí reklamu a marketing už pan Kučera neuvádí.
  • Při výrobě Svijanského piva se často používá cukr, který je ze zákona uváděn i na etiketách. Pivovar se hájí tím, že je cukr tradiční náhražkou sladu (surogátem) v českém pivu. Pivovar se k tomuto tématu vyjadřuje třeba tak, že německý zákon o čistotě piva Reinheitsgebot (500 let starý) považuje spíše za takovou z nouze ctnost, jelikož tento zákon vznikl v době, kdy běžně používaný cukr přidávaný ke kvasnému procesu byl dražší, než slad samotný.
  • Pivovar v roce 2006 koupil vlastní chmelnici na 55ti hektarech. Nachází se ve vyhlášené oblasti Polepských blat. Pivovar pěstuje klasický Žatecký poloraný červeňák, ale zároveň v posledních letech aktivně investuje do výzkumu takzvaného Osvaldova klonu původního a nepřešlechtěného Žateckého poloraného červeňáku. Ten sice neobsahuje tolik potřebných alfa hořkých kyselin, má menší výnosy, nelze na něj čerpat státní dotace, ale disponuje jednou nezpochybnitelnou výhodou! Zatímco vyšlechtěné odrůdy po pěti letech velmi solidního plození umírají, Osvaldův klon žije i desítky let. Nahradit Poloraný červeňák nesmrtelným Osvaldem může být šance na snížení výrobních nákladů.

čerstvé chmelové šišky

  • Kauza mykotoxiny (2010) – obilné jedovaté plísně v lahvovém pivu objevené v nezávislém testu časopisem dTest prý údajně souvisí s technologickými problémy na stáčírně (v dTestu také výrazně propadají Primátor a Žatec). Pivovar na tento negativní test reaguje tím, že vyzývá Český svaz pivovarů a sladoven, aby „zvážil lobbing na Ministerstvu průmyslu a obchodu za účelem zastavení dotování občanského sdružení dTest, které 'zvláštním' způsobem testování negativně působí na celý obor a u kterého je obtížné dohnat konkrétní osobu k právní odpovědnosti.“ Český svaz pivovarů a sladoven žádost o lobbing nevyslyšel. Pivovar Svijany se přitom řadí mezi nejúspěšnější české podniky, které využívají operačních fondů Evropské unie. Sdružení dTest také podotýká, že touto ostrou reakcí ředitele pivovaru Romana Havlíka pokulhává zájem o samotného spotřebitele.
  • Kauza tetrahop (2010) – neškodná chemická stabilizační látka, která udržuje stabilní pěnu a může zastírat i nedostatky při výrobě, či použitých surovinách (vyjádření odborníků z výzkumného ústavu i Vysoké školy chemicko-technologické). Dle ministerstva zemědělství nemá tato látka v tradičním českém pivu co dělat. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský k tomu vypracoval odborné stanovisko. Jsou v něm dva hlavní závěry: 1. Pro česká piva a zvláště ta vyráběná klasickým způsobem, jež mají být zárukou tradiční výroby, by tetrahop neměl být v žádném případě používán. 2. Nejde o surovinu, ale o potravinářské aditivum – tedy látku přídatnou, protože se do piva přidává, aby vylepšila některé jeho vlastnosti. Navíc látku nepovolenou. Dle vyjádření sládka pivovaru Svijany Petra Menšíka je tetrahop jen chmelový extrakt, žádné aditivum. Pivovarníci, kteří prostředek používají, totiž považují tetrahop za běžný chmelový produkt. Např. zeměpisné označení České pivo tuto látku nedovoluje. Na kauzu tetrahop navázal svojí neetickou reklamní kampaň pivovar Prazdroj. Pod nátlakem Sdružení pivovarů svojí reklamní kampaň předčasně ukončil. Pivovar Svijany vnímal vyvolanou kauzu jako uměle vytvořenou nekalým konkurenčním bojem ze strany konkurence.

krásná pěna - tetrahop

  • V roce 2013 pivovar koupil Svijanský zámek. Zámek a zdejší pivovar tvořily nerozlučný pár několik století. Jako velmi poškozenou stavbu ho pivovar získal od severočeského podnikatele, který se sám snažil navrátit zámku jeho původní lesk, ale z finančních důvodů svůj záměr vzdal. Příležitosti se tak pohotově chopil Pivovar Svijany. „Zámek a pivovar patřili odjakživa k sobě, a proto jsme se rozhodli, že památku zrekonstruujeme a zpřístupníme veřejnosti,“ říká Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany. Do budoucna by se měl zámek stát kulturně společenským centrem obce, které nabídne koncertní prostory, zázemí pro turisty i restauraci.
  • Během prosince roku 2014 se v Liberci otevřela první podniková restaurace Svijany za 15 mil.. Průběžně mají následovat další restaurace, kde se bude čepovat kompletní sortiment Svijanského pivovaru přímo z tanků. Vedle Švejků a Potrefených Hus již vykročily na bitevní pole mezi známé české velikány i Svijany.

Dojení dotací z EU

Aby bylo možné uspokojit rostoucí poptávku po svijanském pivu, investuje pivovar každoročně do obnovy a rozšiřování kapacit velké části zisku. Pivovar prý také dosud čerpal až 114 mil. z EU jen do výroby, technologií a vlastní infrastruktury.

pokládání nových ležáckých tanků

Vybrané podpořené projekty za milióny:

26,7 mil. Kč - obnova a rozvoj výrobních nemovitostí a infrastruktury,

20 mil. Kč - pořízení pivovarské technologie s vyššími technickými a užitnými parametry,

17 mil. Kč - modernizace a dovybavení technologických zařízení,

17 mil. Kč - pořízení nových technologických zařízení,

15,6 mil. Kč - zvyšování energetické účinnosti a využívání OZE při výrobě piva,

13,6 mil. Kč - rekonstrukce objektů a infrastruktury,

6 mil. Kč - školicí víceúčelové středisko,

4, 5 mil. Kč - zvýšení kvality piva pro konečné zákazníky prostřednictvím automatizací výrobních, logistických a prodejních procesů,

2, 8 mil. Kč - zvýšení vnitřní efektivity řízení prostřednictvím využití integrovaných IS,

2,2 mil. Kč - rozvoj systému vzdělávání zaměstnanců společnosti PIVOVAR SVIJANY, a.s.,

2,1 mil. Kč - rozvoj a zdokonalení ICT infrastruktury a virtualizace klíčových ICT služeb,

 

Nyní již počtvrté zopakujeme odvážné rčení pivovaru Svijany: “Striktně, někdy až puntičkářsky lpíme na dodržení postupů používaných při výrobě piva…“. Posoudit ho již může každý čtenář sám.

autor: Milan Krejčík

Použité zdroje:

http://www.fondyeu.eu

http://www.pivovarsvijany.cz/

http://ekonomika.idnes.cz/specialni-priloha.aspx?y=test/test-dnes-pivni-pena.htm

http://pivnirecenze.cz/10645-petr-mensik-sladek-pivovaru-svijany-glosuje

http://byznys.lidovky.cz/svijany-chtely-utnout-dotace-dtestu-samy-cerpaji-desitky-milionu-1cv-/firmy-trhy.aspx?c=A130524_101740_firmy-trhy_mev

http://www.lidovky.cz/svijany-otevrely-vlastni-premiovou-restauraci-ftm-/pivo.aspx?c=A150113_181017_ln-pivo_ons

http://boleslavsky.denik.cz/podnikani/svijany-se-vratily-k-puvodni-odrude-chmele-a-chystaji-promenu-zamku-20141008.html

Diskuze

RE:Reinhetsgebot
23. 3. 2015 8:25:32
Sekli jsme se o pár století :-) Opraveno, díky za upozornění.
Reinhetsgebot
22. 3. 2015 19:31:03
... je 800 let starý? Odkud jste čerpali tuto informaci? Albert IV. jej sepsal v roce 1487 a od roku 1516 jej respektovala další 2 vévodství.
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
hodnocení: pivo
Fabián 14°
Velmi dobrý tmavý speciál, ochutnaný poprvé 5.9.2014 v pivovaru Hostomice a naposledy 23.3.2019.
nový podnik: pivnice
komentář: pivovar
anonym
Pivovar Šenov
Velice dobře pitelný, asi nejlepší nakuřované pivo, jaké jse ...
novinka
Nová vyhláška o značení piva
Jak se bude pivo označovat dle nové vyhlášky? Co se změní? J ...
novinka
Výsledky degustací Jarní ceny českých sládků 2019
Výsledky degustací XIII. ročníku Jarní ceny českých sládků z ...
hodnocení: podnik
Restaurace Pastička
Milá a ochotná obsluha, jídlo i pití zcela v pořádku. Jediná vada - nutno rezervovat velice dopředu.
recenze: pivo
Ruthard 11°
Na Ruthardovi - i když lahvovém - jsem si opravdu pochutnal. ...
recenze: pivo
Sklář 8°
Toto pivo mi připomnělo dobu, kdy v ČKD Praha byla osmička t ...
recenze: pivo
Česká Moucha 11°
K jídlu se hodí, barva dobrá, chuťově průměr. Ale nijak neurazí, dá se pít.
nový podnik: restaurace
komentář: pivovar
Moucha, Praha
Opraveno, děkujeme!
komentář: pivovar
anonym
Moucha, Praha
Zdravím, asi by to chtělo opravit polohu - na mapě je stále Lidická ......... :-(
hodnocení: podnik
restaurace Jihoměstský pivovar, Praha
Bohužel otvíračka v Praze od 17 - pro přespolní to teda není.
novinka
Rok 2019 plný hektolitry piva a zábavy
Pivní kalendář na rok 2019 doplněn akcemi, slavnostmi piva a ...
hodnocení: podnik
Restaurace Morava, Frýdek-Místek
Podnik uprostred sídliska v Místku, prostrediu sa nedá nič v ...
komentář: pivo
anonym
Kozel Mistrův ležák 12°
Chuť, barva, plnost, pěna - vše na 100% Za mne naprosto nej ...
komentář: pivo
anonym
President 12°
V Ovipistánu je President se "s".