3/3) Pivovar Svijany od roku 1998 (přešlapy pivovaru)

region:Liberecký kraj

Podívejme se pod “čepici“ svijanského piva a na odvážné tvrzení pivovaru Svijany, které směle vystavuje na svém webu: “Striktně, někdy až puntičkářsky lpíme na dodržení postupů používaných při výrobě piva…“.

areál pivovaru

 
 

Když je někdo úspěšný, strhává na sebe pozornost ostatních. Okolí však umí ještě bedlivěji sledovat neúspěch, který úspěch provází. V posledním díle o pivovaru Svijany si shrneme také mediálně známá klopýtání firmy.

Zajímavosti z marketingu a známé kauzy:

  • Při výrobě piva je používána nechvalně známá HGB technologie.
  • Pivovar Svijany je dosud veden bez marketingového oddělení. "Díky přirozené popularitě značky nemusíme investovat velké prostředky do reklamních kampaní, které vydávají velké pivovary. Když se podíváte na ceny našich piv, zjistíte, že není nejlevnější, ale ani nejdražší. Jsme mírně nad pomyslným cenovým středem," řekl Tomáš Kučera. Jak pivovar tvoří svojí reklamu a marketing už pan Kučera neuvádí.
  • Při výrobě Svijanského piva se často používá cukr, který je ze zákona uváděn i na etiketách. Pivovar se hájí tím, že je cukr tradiční náhražkou sladu (surogátem) v českém pivu. Pivovar se k tomuto tématu vyjadřuje třeba tak, že německý zákon o čistotě piva Reinheitsgebot (500 let starý) považuje spíše za takovou z nouze ctnost, jelikož tento zákon vznikl v době, kdy běžně používaný cukr přidávaný ke kvasnému procesu byl dražší, než slad samotný.
  • Pivovar v roce 2006 koupil vlastní chmelnici na 55ti hektarech. Nachází se ve vyhlášené oblasti Polepských blat. Pivovar pěstuje klasický Žatecký poloraný červeňák, ale zároveň v posledních letech aktivně investuje do výzkumu takzvaného Osvaldova klonu původního a nepřešlechtěného Žateckého poloraného červeňáku. Ten sice neobsahuje tolik potřebných alfa hořkých kyselin, má menší výnosy, nelze na něj čerpat státní dotace, ale disponuje jednou nezpochybnitelnou výhodou! Zatímco vyšlechtěné odrůdy po pěti letech velmi solidního plození umírají, Osvaldův klon žije i desítky let. Nahradit Poloraný červeňák nesmrtelným Osvaldem může být šance na snížení výrobních nákladů.

čerstvé chmelové šišky

  • Kauza mykotoxiny (2010) – obilné jedovaté plísně v lahvovém pivu objevené v nezávislém testu časopisem dTest prý údajně souvisí s technologickými problémy na stáčírně (v dTestu také výrazně propadají Primátor a Žatec). Pivovar na tento negativní test reaguje tím, že vyzývá Český svaz pivovarů a sladoven, aby „zvážil lobbing na Ministerstvu průmyslu a obchodu za účelem zastavení dotování občanského sdružení dTest, které 'zvláštním' způsobem testování negativně působí na celý obor a u kterého je obtížné dohnat konkrétní osobu k právní odpovědnosti.“ Český svaz pivovarů a sladoven žádost o lobbing nevyslyšel. Pivovar Svijany se přitom řadí mezi nejúspěšnější české podniky, které využívají operačních fondů Evropské unie. Sdružení dTest také podotýká, že touto ostrou reakcí ředitele pivovaru Romana Havlíka pokulhává zájem o samotného spotřebitele.
  • Kauza tetrahop (2010) – neškodná chemická stabilizační látka, která udržuje stabilní pěnu a může zastírat i nedostatky při výrobě, či použitých surovinách (vyjádření odborníků z výzkumného ústavu i Vysoké školy chemicko-technologické). Dle ministerstva zemědělství nemá tato látka v tradičním českém pivu co dělat. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský k tomu vypracoval odborné stanovisko. Jsou v něm dva hlavní závěry: 1. Pro česká piva a zvláště ta vyráběná klasickým způsobem, jež mají být zárukou tradiční výroby, by tetrahop neměl být v žádném případě používán. 2. Nejde o surovinu, ale o potravinářské aditivum – tedy látku přídatnou, protože se do piva přidává, aby vylepšila některé jeho vlastnosti. Navíc látku nepovolenou. Dle vyjádření sládka pivovaru Svijany Petra Menšíka je tetrahop jen chmelový extrakt, žádné aditivum. Pivovarníci, kteří prostředek používají, totiž považují tetrahop za běžný chmelový produkt. Např. zeměpisné označení České pivo tuto látku nedovoluje. Na kauzu tetrahop navázal svojí neetickou reklamní kampaň pivovar Prazdroj. Pod nátlakem Sdružení pivovarů svojí reklamní kampaň předčasně ukončil. Pivovar Svijany vnímal vyvolanou kauzu jako uměle vytvořenou nekalým konkurenčním bojem ze strany konkurence.

krásná pěna - tetrahop

  • V roce 2013 pivovar koupil Svijanský zámek. Zámek a zdejší pivovar tvořily nerozlučný pár několik století. Jako velmi poškozenou stavbu ho pivovar získal od severočeského podnikatele, který se sám snažil navrátit zámku jeho původní lesk, ale z finančních důvodů svůj záměr vzdal. Příležitosti se tak pohotově chopil Pivovar Svijany. „Zámek a pivovar patřili odjakživa k sobě, a proto jsme se rozhodli, že památku zrekonstruujeme a zpřístupníme veřejnosti,“ říká Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany. Do budoucna by se měl zámek stát kulturně společenským centrem obce, které nabídne koncertní prostory, zázemí pro turisty i restauraci.
  • Během prosince roku 2014 se v Liberci otevřela první podniková restaurace Svijany za 15 mil.. Průběžně mají následovat další restaurace, kde se bude čepovat kompletní sortiment Svijanského pivovaru přímo z tanků. Vedle Švejků a Potrefených Hus již vykročily na bitevní pole mezi známé české velikány i Svijany.

Dojení dotací z EU

Aby bylo možné uspokojit rostoucí poptávku po svijanském pivu, investuje pivovar každoročně do obnovy a rozšiřování kapacit velké části zisku. Pivovar prý také dosud čerpal až 114 mil. z EU jen do výroby, technologií a vlastní infrastruktury.

pokládání nových ležáckých tanků

Vybrané podpořené projekty za milióny:

26,7 mil. Kč - obnova a rozvoj výrobních nemovitostí a infrastruktury,

20 mil. Kč - pořízení pivovarské technologie s vyššími technickými a užitnými parametry,

17 mil. Kč - modernizace a dovybavení technologických zařízení,

17 mil. Kč - pořízení nových technologických zařízení,

15,6 mil. Kč - zvyšování energetické účinnosti a využívání OZE při výrobě piva,

13,6 mil. Kč - rekonstrukce objektů a infrastruktury,

6 mil. Kč - školicí víceúčelové středisko,

4, 5 mil. Kč - zvýšení kvality piva pro konečné zákazníky prostřednictvím automatizací výrobních, logistických a prodejních procesů,

2, 8 mil. Kč - zvýšení vnitřní efektivity řízení prostřednictvím využití integrovaných IS,

2,2 mil. Kč - rozvoj systému vzdělávání zaměstnanců společnosti PIVOVAR SVIJANY, a.s.,

2,1 mil. Kč - rozvoj a zdokonalení ICT infrastruktury a virtualizace klíčových ICT služeb,

 

Nyní již počtvrté zopakujeme odvážné rčení pivovaru Svijany: “Striktně, někdy až puntičkářsky lpíme na dodržení postupů používaných při výrobě piva…“. Posoudit ho již může každý čtenář sám.

autor: Milan Krejčík

Použité zdroje:

http://www.fondyeu.eu

http://www.pivovarsvijany.cz/

http://ekonomika.idnes.cz/specialni-priloha.aspx?y=test/test-dnes-pivni-pena.htm

http://pivnirecenze.cz/10645-petr-mensik-sladek-pivovaru-svijany-glosuje

http://byznys.lidovky.cz/svijany-chtely-utnout-dotace-dtestu-samy-cerpaji-desitky-milionu-1cv-/firmy-trhy.aspx?c=A130524_101740_firmy-trhy_mev

http://www.lidovky.cz/svijany-otevrely-vlastni-premiovou-restauraci-ftm-/pivo.aspx?c=A150113_181017_ln-pivo_ons

http://boleslavsky.denik.cz/podnikani/svijany-se-vratily-k-puvodni-odrude-chmele-a-chystaji-promenu-zamku-20141008.html

Diskuze

RE:Reinhetsgebot
23. 3. 2015 8:25:32
Sekli jsme se o pár století :-) Opraveno, díky za upozornění.
Reinhetsgebot
22. 3. 2015 19:31:03
... je 800 let starý? Odkud jste čerpali tuto informaci? Albert IV. jej sepsal v roce 1487 a od roku 1516 jej respektovala další 2 vévodství.
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Strážská Ema
Ochutnáno 25.7.24 z pet. Dobře pitelná jedenáctka
komentář: pivo
anonym
Bělka 12°
To také o mnohém vypovídá.
hodnocení: pivo
Muflon polotmavý ležák 12°
Akorát sladko hořká chuť pěna Lahoda voní karamel
hodnocení: pivo
My Shine / Rye Session NEIPA 12
Hustá krémová pěna, střední říz, vyšší plnost v aroma a v ch ...
hodnocení: podnik
Restaurace Ve Skále, Chodová Planá
Nádherné prostředí ve skále s velkým výběrem jídla a dobře ošetřenými pivy
nový podnik: pivnice
nový pivovar
hodnocení: podnik
restaurace Starokladno
Ochutnáno: 9 druhů piv (2 x návštěva)(2019)(2024)
nový podnik: restaurace
komentář: pivovar
Pivovar Choceň (Splávek)
Točí to v nádražce v Pardubicích a asi i jinde. Vaří to v Ch ...
nový podnik: restaurace
hodnocení: podnik
Bledý Úsvit
Ochutnáno: 64 druhů piv (59 x návštěva)(2022)(2023)(2024)
nový pivovar
komentář: články
anonym
pozvánka na Fábulův festival minipivovarů
FÁBULA JE UŽ DÁVNO ZRUŠENÝ. ODHADEM 4 ROKY? TAK UŽ HO KONEČNĚ VYMAŽTE Z INTERNETU. JE TO TRAPNÉ.
recenze: pivo
Aecht Schlenkerla Rauchbier - Märzen 13°
Barva tmavě hnědá rubínová a krásná krémová pěna ulpívající ...
recenze: pivo
Dvanda
Štiplavé, kyselejší ale moc potěší hlavně v přední části úst, do hrdla chuť už nedojde
komentář: pivovar
anonym
Agent, Olešnice
Nomen omen. Název Agent vystihuje jednání pana majitele. Svů ...
komentář: pivo
anonym
Argus 11° Nepasterizovaný
Produkt Arhus mohu jen stěží nazvat pivem
recenze: pivo
Němčická 10°
Lehká desítka ve vůni i chuti hodně obilná, taková specifická hanácká chuť:-).
komentář: pivovar
anonym
Moucha, Praha
po ochutnání a to dokonalém je hodnocení : - parodie na lež ...
komentář: pivo
anonym
Braník Mikoláš Aleš 10°
Vypil jsem 10 Braníku ležák alk.5.2% a nic,kdybych si dal 10 ...