Nová kniha o degustaci piva

region:Hlavní město Praha

Pro vášnivé pivní degustátory se na knižním trhu nově objevila kniha Senzorická analýza piva. Svým obsahem je zatím nejlépe uceleným nástrojem pro ty, kteří chtějí degustovat pivo. Výborný nástroj i pro uživatele BeerWeb.

kniha-senzoricka-analyza-piva

 
 

Teprve nedávno na světlo světa přišla tato odborná publikace o degustování piva. Svým obsahem a odborností vyplňuje mezeru na trhu českého pivovarství. Do doby vydání totiž takto ucelený obsah o senzorice piva na české scéně chyběl. Kdo se o senzoriku a o degustaci piva zajímal, musel se spolehnout na zahraniční zdroje, nebo si musel shánět na internetu kusé informace různé kvality po střípcích. Není pochyb, že text, který nyní nabízí Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. je zárukou odbornosti a kvality.

V roce 2015 se vedoucí Analytické zkušební laboratoře VÚPS, a.s., v Praze RNDr. Jana Olšovská, Ph.D., rozhodla ujmout nevděčné role editora, sestavit tým autorů a přivést na svět publikaci, určenou jak pro odbornou veřejnost, tak pro milovníky piva, kteří mají přirozenou potřebu se o předmětu svého zájmu dozvědět co nejvíce.

Obsah knihy je rozdělen do devíti kapitol, z nichž prvních sedm je jádro publikace a je věnováno senzorické analýze piva, zahrnující teoretické, praktické a technické informace, jak správně analýzu provádět, včetně jejího správného vyhodnocování pomocí běžně užívaných statistických metod. Osmá kapitola pojednává o soutěžích piv, devátá kapitola je věnována výkladu různých pivních stylů.

Po přečtení knihy musíme hlavně vyzdvihnout ucelené pojetí kompletní škály senzorických vjemů, které lze v chuti i vůni piva najít, dle mezinárodně uznávaného Kruhového schématu EBC. Z výkladu se čtenář dozví, jak aroma v pivu identifikovat a také se dozví o příčině vzniku jednotlivých aromat. Díky sekci Technické podmínky senzorické analýzy piva se čtenář dozví, jak vytvořit co nejlepší podmínky pro vlastní degustaci. Popis základních senzorických charakteristik a technologických zvláštností různých pivních stylů v poslední kapitole je dle vlastní zvolené taxonomie VÚPS podáno jasně a stručně pro každého čtenáře. Devátá kapitola se tak stává příjemným bonusem knihy.

Aktuálně si můžete o senzorice piva prohlédnout krátké video ČT24.

Doporučení BeerWeb: nekupujte si tuto knihu, pokud chcete nadále ochutnávat pivo způsobem "chutná/ nechutná".

Knihu si můžete objednat na stránkách VÚPS,a.s., Praha

vydáno: 21. března 2017; Formát: 160x240 mm; vazba V8; Cena: 350,- Kč včetně DPH; 160 stran

Autoři: Jana Olšovská, Pavel Čejka, Karel Štěrba, Martin Slabý, František Frantík

ISBN 978-80-86576-74-9

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Aecht Schlenkerla Rauchbier - Weizen
Piva od Heller/Schlenkerla z Bamberku jsou výjimečná, ten uz ...
hodnocení: pivo
Klášter Premium 12°
Zlatá barva, hustá pěna, střední říz i plnost, chmelové arom ...
hodnocení: pivo
12°Cream ALE
Musím přiznat , že jsem ochutnal, ale tenhle pivní styl mi m ...
recenze: pivo
Klášter Ležák 11°
Ochutnáno jak točené tak lahvové ale v obou případech výborn ...
recenze: pivo
Bernard Černý ležák 12°
Velmi povedený tmavý ležák,v chuti dobře vyvážená hořkost/sl ...
recenze: pivo
VOODOO CRYO NEIPA 13°
Moc dobrá krémová NEIPA, střední říz i plnost, tropické arom ...
hodnocení: podnik
restaurace U Fleků, Praha
Pivo dobré, ale pravdou je, že je to spíš skanzen pro zahraniční turisty.
hodnocení: podnik
Restaurace Malešický mikropivovar, Praha
Rychlá ochotná obsluha a velký výběr piv.
komentář: pivo
anonym
Kašpárek 11°
Skvělé, hořké pivo. Dávám tomu 9,8 bodu y deseti.
nové pivo
hodnocení: podnik
restaurace Rokiten - Krum, Moravský Krumlov
Útulná restaurace s milou obsluhou a výběrem čtyř piv místního pivovaru.
nový pivovar
komentář: pivo
anonym
Krakonoš Světlé výčepní 10°
Pivo mi chutnalo, spokojenost. V Trutnově má tradici. Horký ...
nový podnik: pivnice
komentář: pivo
anonym
Kousek Special 11°
Dali jsme si Kousek v kempu Ranč na Tiché Orlici. Opravdu js ...