Nová kniha o degustaci piva

region:Hlavní město Praha

Pro vášnivé pivní degustátory se na knižním trhu nově objevila kniha Senzorická analýza piva. Svým obsahem je zatím nejlépe uceleným nástrojem pro ty, kteří chtějí degustovat pivo. Výborný nástroj i pro uživatele BeerWeb.

kniha-senzoricka-analyza-piva

 
 

Teprve nedávno na světlo světa přišla tato odborná publikace o degustování piva. Svým obsahem a odborností vyplňuje mezeru na trhu českého pivovarství. Do doby vydání totiž takto ucelený obsah o senzorice piva na české scéně chyběl. Kdo se o senzoriku a o degustaci piva zajímal, musel se spolehnout na zahraniční zdroje, nebo si musel shánět na internetu kusé informace různé kvality po střípcích. Není pochyb, že text, který nyní nabízí Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. je zárukou odbornosti a kvality.

V roce 2015 se vedoucí Analytické zkušební laboratoře VÚPS, a.s., v Praze RNDr. Jana Olšovská, Ph.D., rozhodla ujmout nevděčné role editora, sestavit tým autorů a přivést na svět publikaci, určenou jak pro odbornou veřejnost, tak pro milovníky piva, kteří mají přirozenou potřebu se o předmětu svého zájmu dozvědět co nejvíce.

Obsah knihy je rozdělen do devíti kapitol, z nichž prvních sedm je jádro publikace a je věnováno senzorické analýze piva, zahrnující teoretické, praktické a technické informace, jak správně analýzu provádět, včetně jejího správného vyhodnocování pomocí běžně užívaných statistických metod. Osmá kapitola pojednává o soutěžích piv, devátá kapitola je věnována výkladu různých pivních stylů.

Po přečtení knihy musíme hlavně vyzdvihnout ucelené pojetí kompletní škály senzorických vjemů, které lze v chuti i vůni piva najít, dle mezinárodně uznávaného Kruhového schématu EBC. Z výkladu se čtenář dozví, jak aroma v pivu identifikovat a také se dozví o příčině vzniku jednotlivých aromat. Díky sekci Technické podmínky senzorické analýzy piva se čtenář dozví, jak vytvořit co nejlepší podmínky pro vlastní degustaci. Popis základních senzorických charakteristik a technologických zvláštností různých pivních stylů v poslední kapitole je dle vlastní zvolené taxonomie VÚPS podáno jasně a stručně pro každého čtenáře. Devátá kapitola se tak stává příjemným bonusem knihy.

Aktuálně si můžete o senzorice piva prohlédnout krátké video ČT24.

Doporučení BeerWeb: nekupujte si tuto knihu, pokud chcete nadále ochutnávat pivo způsobem "chutná/ nechutná".

Knihu si můžete objednat na stránkách VÚPS,a.s., Praha

vydáno: 21. března 2017; Formát: 160x240 mm; vazba V8; Cena: 350,- Kč včetně DPH; 160 stran

Autoři: Jana Olšovská, Pavel Čejka, Karel Štěrba, Martin Slabý, František Frantík

ISBN 978-80-86576-74-9

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Kasztelan Niepasteryzowane - Světlý ležák
Ochutnáno jako lahvové - Český Těšín (2025)
hodnocení: pivo
ZENKE Světlý ležák 11°
Ochutnáno - Zenke Výčep - Ostrava (2025)
hodnocení: pivo
Zenke Crystal APA 13°
Ochutnáno - Minipivovar Zenke - Ženklava (2018) Ochutnáno - Zenke Výčep - Ostrava (2025)
komentář: pivo
anonym
Garp 432 APA 12,8°
Vysoce návykový, ukrutně pitelný a ve všech směrech dospělý pivo.
recenze: pivo
Mazák Vánoční IPA 15° (2025)
Moc dobrá vánoční IPA, zlatá, čirá barva, krémová, hustá pěn ...
nový pivovar
nový pivovar
recenze: pivo
Needle - West Coast IPA 14°
Výrazná West Coast IPA s jasnou zlatavou barvou, hustou stab ...
recenze: pivo
Kocour světlý ležák 12°
Zlatá, lehce zakalená barva, hustá až krémová pěna, slabší ř ...
hodnocení: podnik
Výčep Na stojáka Jakubák, Brno
Ochutnáno: 2 druhy piv (1 x návštěva)(2025)
hodnocení: podnik
restaurant Lipník, Lipník nad Bečvou
Útulná pivovarská restaurace, na čepu pouze tři druhy průměrného piva.
komentář: pivovar
anonym
Jadrníček, Náměšť na Hané
Je to 100% pravda..Pivo nedozrale..A kvalita sla do kopru...
komentář: podnik
anonym
Restaurace Pod Hradem
Vynikající kuchyně a dobré vlastní pivo.