Nová kniha o degustaci piva

region:Hlavní město Praha

Pro vášnivé pivní degustátory se na knižním trhu nově objevila kniha Senzorická analýza piva. Svým obsahem je zatím nejlépe uceleným nástrojem pro ty, kteří chtějí degustovat pivo. Výborný nástroj i pro uživatele BeerWeb.

kniha-senzoricka-analyza-piva

 
 

Teprve nedávno na světlo světa přišla tato odborná publikace o degustování piva. Svým obsahem a odborností vyplňuje mezeru na trhu českého pivovarství. Do doby vydání totiž takto ucelený obsah o senzorice piva na české scéně chyběl. Kdo se o senzoriku a o degustaci piva zajímal, musel se spolehnout na zahraniční zdroje, nebo si musel shánět na internetu kusé informace různé kvality po střípcích. Není pochyb, že text, který nyní nabízí Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. je zárukou odbornosti a kvality.

V roce 2015 se vedoucí Analytické zkušební laboratoře VÚPS, a.s., v Praze RNDr. Jana Olšovská, Ph.D., rozhodla ujmout nevděčné role editora, sestavit tým autorů a přivést na svět publikaci, určenou jak pro odbornou veřejnost, tak pro milovníky piva, kteří mají přirozenou potřebu se o předmětu svého zájmu dozvědět co nejvíce.

Obsah knihy je rozdělen do devíti kapitol, z nichž prvních sedm je jádro publikace a je věnováno senzorické analýze piva, zahrnující teoretické, praktické a technické informace, jak správně analýzu provádět, včetně jejího správného vyhodnocování pomocí běžně užívaných statistických metod. Osmá kapitola pojednává o soutěžích piv, devátá kapitola je věnována výkladu různých pivních stylů.

Po přečtení knihy musíme hlavně vyzdvihnout ucelené pojetí kompletní škály senzorických vjemů, které lze v chuti i vůni piva najít, dle mezinárodně uznávaného Kruhového schématu EBC. Z výkladu se čtenář dozví, jak aroma v pivu identifikovat a také se dozví o příčině vzniku jednotlivých aromat. Díky sekci Technické podmínky senzorické analýzy piva se čtenář dozví, jak vytvořit co nejlepší podmínky pro vlastní degustaci. Popis základních senzorických charakteristik a technologických zvláštností různých pivních stylů v poslední kapitole je dle vlastní zvolené taxonomie VÚPS podáno jasně a stručně pro každého čtenáře. Devátá kapitola se tak stává příjemným bonusem knihy.

Aktuálně si můžete o senzorice piva prohlédnout krátké video ČT24.

Doporučení BeerWeb: nekupujte si tuto knihu, pokud chcete nadále ochutnávat pivo způsobem "chutná/ nechutná".

Knihu si můžete objednat na stránkách VÚPS,a.s., Praha

vydáno: 21. března 2017; Formát: 160x240 mm; vazba V8; Cena: 350,- Kč včetně DPH; 160 stran

Autoři: Jana Olšovská, Pavel Čejka, Karel Štěrba, Martin Slabý, František Frantík

ISBN 978-80-86576-74-9

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Welzl IPA 16°
Tak tahle IPA mě moc nejede, taková zvláštní dochuť, nic co bych si chtěl dát znovu.
hodnocení: pivo
Zlosin Golden ALE 11°
Dobře pitelný ejlík plný tropického ovoce.
hodnocení: podnik
Hostinec Malý Růžek
Retro pivnice s poměrně velkým výběrem piv.
hodnocení: podnik
restaurace Pivovar Zlosin, Velké Losiny
Moderní prostředí, ochotná obsluha.
hodnocení: pivo
Cyklista 5°
Spodně kvašené pivo pro cyklisty mě moc nenadchlo.
recenze: pivo
Potmehúd Lynchian Kveik NEIPA 15,2°
Jemně zakalená, krémová NEIPA s hustou stabilní pěnou, střed ...
recenze: pivo
Továrenská APA Chinook Centennial 12°
Dobrá APA se zlatou barvou, hustou stabilní pěnou, nižším ří ...
recenze: pivo
Salzberg 12°
Tmavá barva s bohatou hnědou, stabilní pěnou, střední říz, v ...
komentář: pivo
anonym
Zlatopramen 11°
To nemá s pivem nic společného!Přirovnám to k ředidlu.Škoda ...
hodnocení: podnik
Pivovar HARRY
Ochutnáno: 11 druhů piv (5 x návštěva)(2022)(2023)(2024)(2025)
nový podnik: restaurace
komentář: pivovar
anonym
Pivovar Kamenice nad Lipou
V pivovaru v Kamenici, máte to kousek. Jinak ve Flopu Jana V ...
komentář: pivovar
anonym
Velkorakovský minipivovar, Prostějov
Hnus. Více známých koupilo v albertu v akci. Nepitelny humus ...
komentář: pivo
anonym
Císař pán 14°
Vynikajici chuť
nový podnik: restaurace
komentář: pivovar
anonym
Pivní Skaut, Cheb
Dnes jsem koupil přímo u chlapců v pivovaru 12 a 13 černou . ...