Nová kniha o degustaci piva

region:Hlavní město Praha

Pro vášnivé pivní degustátory se na knižním trhu nově objevila kniha Senzorická analýza piva. Svým obsahem je zatím nejlépe uceleným nástrojem pro ty, kteří chtějí degustovat pivo. Výborný nástroj i pro uživatele BeerWeb.

kniha-senzoricka-analyza-piva

 
 

Teprve nedávno na světlo světa přišla tato odborná publikace o degustování piva. Svým obsahem a odborností vyplňuje mezeru na trhu českého pivovarství. Do doby vydání totiž takto ucelený obsah o senzorice piva na české scéně chyběl. Kdo se o senzoriku a o degustaci piva zajímal, musel se spolehnout na zahraniční zdroje, nebo si musel shánět na internetu kusé informace různé kvality po střípcích. Není pochyb, že text, který nyní nabízí Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. je zárukou odbornosti a kvality.

V roce 2015 se vedoucí Analytické zkušební laboratoře VÚPS, a.s., v Praze RNDr. Jana Olšovská, Ph.D., rozhodla ujmout nevděčné role editora, sestavit tým autorů a přivést na svět publikaci, určenou jak pro odbornou veřejnost, tak pro milovníky piva, kteří mají přirozenou potřebu se o předmětu svého zájmu dozvědět co nejvíce.

Obsah knihy je rozdělen do devíti kapitol, z nichž prvních sedm je jádro publikace a je věnováno senzorické analýze piva, zahrnující teoretické, praktické a technické informace, jak správně analýzu provádět, včetně jejího správného vyhodnocování pomocí běžně užívaných statistických metod. Osmá kapitola pojednává o soutěžích piv, devátá kapitola je věnována výkladu různých pivních stylů.

Po přečtení knihy musíme hlavně vyzdvihnout ucelené pojetí kompletní škály senzorických vjemů, které lze v chuti i vůni piva najít, dle mezinárodně uznávaného Kruhového schématu EBC. Z výkladu se čtenář dozví, jak aroma v pivu identifikovat a také se dozví o příčině vzniku jednotlivých aromat. Díky sekci Technické podmínky senzorické analýzy piva se čtenář dozví, jak vytvořit co nejlepší podmínky pro vlastní degustaci. Popis základních senzorických charakteristik a technologických zvláštností různých pivních stylů v poslední kapitole je dle vlastní zvolené taxonomie VÚPS podáno jasně a stručně pro každého čtenáře. Devátá kapitola se tak stává příjemným bonusem knihy.

Aktuálně si můžete o senzorice piva prohlédnout krátké video ČT24.

Doporučení BeerWeb: nekupujte si tuto knihu, pokud chcete nadále ochutnávat pivo způsobem "chutná/ nechutná".

Knihu si můžete objednat na stránkách VÚPS,a.s., Praha

vydáno: 21. března 2017; Formát: 160x240 mm; vazba V8; Cena: 350,- Kč včetně DPH; 160 stran

Autoři: Jana Olšovská, Pavel Čejka, Karel Štěrba, Martin Slabý, František Frantík

ISBN 978-80-86576-74-9

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Vikář 10°
Summer ALE i přes nízký alkohol, bylo to nejlepší co bylo v pivovaru na čepu.
hodnocení: pivo
Polotmavé silné 13° (s vůní karamelu a hrušky)
Polotmavé pivo, ve kterém jsem bohužel nenašel to pivo se avizuje
hodnocení: pivo
Štěpán 12°
Neuspokojilo mně tolik jako 11°
recenze: pivo
Buchťák NEIPA
Kořenitá vůně, barva poměrně tmavá, chuť i přes intenzivní prvotní sladkost v dojezdu lehce nakyslá.
recenze: pivo
Buchťák TopGun APA
Vůně příjemná chmelová, ale zase ta chuť - začátek fajn, ale ...
recenze: pivo
Zahořklej Buchťák
Vůně intenzivní sladová, říz dobrý, plnost adekvátní 11°, v ...
nový podnik: restaurace
nový pivovar
komentář: pivo
Radegast Rog - IPA
Naprosto zbytečné pivo, ale už jsem ho delší dobu neměl, tak ...
hodnocení: podnik
Klášterní šenk Břevnov, Praha
Velký výběr piva na čepu, příjemná a poučena obsluha. Pivova ...
komentář: pivo
anonym
Edelmeister
Dobrá pivní vodička, vhodné pro letní pití.
hodnocení: podnik
KMP Plzeň - Klub Malých Pivovarů
Ochutnáno: 10 druhů piv ( 2 x návštěva)(2020)(2022)
hodnocení: podnik
Raven Pub, Plzeň
Ochutnáno: 12 druhů piv ( 2 x návštěva)(2020)(2022)
nový podnik: pivnice
komentář: články
Takové to domácké vaření piva
Tak jako člen Cechu domácích pivovarníků, který má za sebou ...
komentář: články
Takové to domácké vaření piva
Taky mi článek navnadil a zkusím uvařit nějakej ALE.
nový pivovar
ZaS
komentář: podnik
anonym
restaurace Zichovecký pivovar
Oběd naprosto skvělý, obsluha velmi ochotná, a všechny hvězd ...
komentář: pivo
anonym
Vánoční speciál 14°
Výborné pitelné silné pivo chutnáno 19.12.2021 v Přešticích
komentář: články
anonym
komentář: pivovar
Huhňák
Výborně pitelné pivo, příjemně hořké! Určitě stojí za ochutn ...