Nová kniha o degustaci piva

region:Hlavní město Praha

Pro vášnivé pivní degustátory se na knižním trhu nově objevila kniha Senzorická analýza piva. Svým obsahem je zatím nejlépe uceleným nástrojem pro ty, kteří chtějí degustovat pivo. Výborný nástroj i pro uživatele BeerWeb.

kniha-senzoricka-analyza-piva

 
 

Teprve nedávno na světlo světa přišla tato odborná publikace o degustování piva. Svým obsahem a odborností vyplňuje mezeru na trhu českého pivovarství. Do doby vydání totiž takto ucelený obsah o senzorice piva na české scéně chyběl. Kdo se o senzoriku a o degustaci piva zajímal, musel se spolehnout na zahraniční zdroje, nebo si musel shánět na internetu kusé informace různé kvality po střípcích. Není pochyb, že text, který nyní nabízí Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. je zárukou odbornosti a kvality.

V roce 2015 se vedoucí Analytické zkušební laboratoře VÚPS, a.s., v Praze RNDr. Jana Olšovská, Ph.D., rozhodla ujmout nevděčné role editora, sestavit tým autorů a přivést na svět publikaci, určenou jak pro odbornou veřejnost, tak pro milovníky piva, kteří mají přirozenou potřebu se o předmětu svého zájmu dozvědět co nejvíce.

Obsah knihy je rozdělen do devíti kapitol, z nichž prvních sedm je jádro publikace a je věnováno senzorické analýze piva, zahrnující teoretické, praktické a technické informace, jak správně analýzu provádět, včetně jejího správného vyhodnocování pomocí běžně užívaných statistických metod. Osmá kapitola pojednává o soutěžích piv, devátá kapitola je věnována výkladu různých pivních stylů.

Po přečtení knihy musíme hlavně vyzdvihnout ucelené pojetí kompletní škály senzorických vjemů, které lze v chuti i vůni piva najít, dle mezinárodně uznávaného Kruhového schématu EBC. Z výkladu se čtenář dozví, jak aroma v pivu identifikovat a také se dozví o příčině vzniku jednotlivých aromat. Díky sekci Technické podmínky senzorické analýzy piva se čtenář dozví, jak vytvořit co nejlepší podmínky pro vlastní degustaci. Popis základních senzorických charakteristik a technologických zvláštností různých pivních stylů v poslední kapitole je dle vlastní zvolené taxonomie VÚPS podáno jasně a stručně pro každého čtenáře. Devátá kapitola se tak stává příjemným bonusem knihy.

Aktuálně si můžete o senzorice piva prohlédnout krátké video ČT24.

Doporučení BeerWeb: nekupujte si tuto knihu, pokud chcete nadále ochutnávat pivo způsobem "chutná/ nechutná".

Knihu si můžete objednat na stránkách VÚPS,a.s., Praha

vydáno: 21. března 2017; Formát: 160x240 mm; vazba V8; Cena: 350,- Kč včetně DPH; 160 stran

Autoři: Jana Olšovská, Pavel Čejka, Karel Štěrba, Martin Slabý, František Frantík

ISBN 978-80-86576-74-9

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: podnik
Timeout
Velice slušné..točí tu Dalešice plus rotační pípa. A umí to natočit
nový podnik: restaurace
hodnocení: pivo
Ogar Dvanáctka
Příjemně sladový
recenze: pivo
Pazdrát 11°
Celkem slušná jedenáctka, trochu hořčí, ale jinak docela sedla. 13ka Trilobit potěšila více.
hodnocení: podnik
Klášterní pivovar Porta Coeli
Nedávno otevřené..rekonstrukce bývalých koníren (velmi zdaři ...
hodnocení: podnik
Restaurace Sklep
Prostory v rekonstruovaných sklepích..Velmi příjemné. Slušný ...
nový podnik: restaurace
recenze: pivo
Bc.
Red ALErt 13°
Sytá hnědo-červená barva, více jasná nežli opálová. Pěna kré ...
recenze: pivo
Bc.
Ella 12° APA
Svítivá zlatá barva, hustá krémová bílá pěna. Vůně plná citr ...
nový pivovar
komentář: pivovar
anonym
komentář: pivovar
anonym
Minipivovar Agent Olešnice
POZOR buduje a neplatí !!!
komentář: pivovar
anonym
Minipivovar Agent Olešnice
Výborné pivečko ať jim to teče
novinka
Diplomatické Faux Pas s Indií
Západočeský pivovar Chříč změní kvůli sporu s indickou diplomacií název svého piva