Nová kniha o degustaci piva

region:Hlavní město Praha

Pro vášnivé pivní degustátory se na knižním trhu nově objevila kniha Senzorická analýza piva. Svým obsahem je zatím nejlépe uceleným nástrojem pro ty, kteří chtějí degustovat pivo. Výborný nástroj i pro uživatele BeerWeb.

kniha-senzoricka-analyza-piva

 
 

Teprve nedávno na světlo světa přišla tato odborná publikace o degustování piva. Svým obsahem a odborností vyplňuje mezeru na trhu českého pivovarství. Do doby vydání totiž takto ucelený obsah o senzorice piva na české scéně chyběl. Kdo se o senzoriku a o degustaci piva zajímal, musel se spolehnout na zahraniční zdroje, nebo si musel shánět na internetu kusé informace různé kvality po střípcích. Není pochyb, že text, který nyní nabízí Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. je zárukou odbornosti a kvality.

V roce 2015 se vedoucí Analytické zkušební laboratoře VÚPS, a.s., v Praze RNDr. Jana Olšovská, Ph.D., rozhodla ujmout nevděčné role editora, sestavit tým autorů a přivést na svět publikaci, určenou jak pro odbornou veřejnost, tak pro milovníky piva, kteří mají přirozenou potřebu se o předmětu svého zájmu dozvědět co nejvíce.

Obsah knihy je rozdělen do devíti kapitol, z nichž prvních sedm je jádro publikace a je věnováno senzorické analýze piva, zahrnující teoretické, praktické a technické informace, jak správně analýzu provádět, včetně jejího správného vyhodnocování pomocí běžně užívaných statistických metod. Osmá kapitola pojednává o soutěžích piv, devátá kapitola je věnována výkladu různých pivních stylů.

Po přečtení knihy musíme hlavně vyzdvihnout ucelené pojetí kompletní škály senzorických vjemů, které lze v chuti i vůni piva najít, dle mezinárodně uznávaného Kruhového schématu EBC. Z výkladu se čtenář dozví, jak aroma v pivu identifikovat a také se dozví o příčině vzniku jednotlivých aromat. Díky sekci Technické podmínky senzorické analýzy piva se čtenář dozví, jak vytvořit co nejlepší podmínky pro vlastní degustaci. Popis základních senzorických charakteristik a technologických zvláštností různých pivních stylů v poslední kapitole je dle vlastní zvolené taxonomie VÚPS podáno jasně a stručně pro každého čtenáře. Devátá kapitola se tak stává příjemným bonusem knihy.

Aktuálně si můžete o senzorice piva prohlédnout krátké video ČT24.

Doporučení BeerWeb: nekupujte si tuto knihu, pokud chcete nadále ochutnávat pivo způsobem "chutná/ nechutná".

Knihu si můžete objednat na stránkách VÚPS,a.s., Praha

vydáno: 21. března 2017; Formát: 160x240 mm; vazba V8; Cena: 350,- Kč včetně DPH; 160 stran

Autoři: Jana Olšovská, Pavel Čejka, Karel Štěrba, Martin Slabý, František Frantík

ISBN 978-80-86576-74-9

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
13° Dýňový spe iál
Velice zdařilý speciál s výraznou vůní a dlouhým hořkým koncem.
hodnocení: pivo
Matuška 17° Jahodový koktejl
Velice pitelné pivo, s vůní jahod, kterou tvoří přidané ja ...
hodnocení: pivo
Double Fantasy - Double NEIPA 18°
Velmi příjemná NEIPA, ochutnáno na Lopni Beczku 18.3.2022.
nový podnik: restaurace
hodnocení: podnik
restaurace Kašperskohorský pivovar
Ochutnáno: 5 druhů piv (2022)
hodnocení: podnik
restaurace Lyer, Modrava
Ochutnáno: 3 druhy piv (2022)
hodnocení: podnik
restaurace U Zlatého srnce, Srní
Ochutnáno: 5 druhů piv (2022)
nový podnik: restaurace
komentář: pivovar
Dachovar, Liberec
Dle České pivo je v Bílovicích nad Svitavou, dle mapy.cz je ...
komentář: pivovar
eMBe, Mladá Boleslav
moje první eMBe a chutná
komentář: pivo
Klostermann polotmavý ležák
Dá se koupit v Jednotách (COOP).
komentář: pivo
anonym
Bertold Nealko
pivo Bertold je suveréně nejlepší - nejchutnější ze všech ne ...
recenze: pivo
EFI Desítka 10°
Příjemná desítka s dobrým řízem, pije se skoro sama, žádné vady jsem nenašel.
komentář: pivo
Klostermann polotmavý ležák
Ve Strakonicích v pivovaru na vrátnici je prodejna,kde je poměrně široký výběr piv .
recenze: pivo
Sněžka 12°
Pohodově pitelné pivo, plné krkonošské horské atmosféry, kterého je pořád málo.
recenze: pivo
Kousek 14° ALE
Barva světlejší zlatá. Pivo kalné. Pěna středně vysoká a sta ...
komentář: pivovar
anonym
Pivovar Černá (Pešek)
Doporučuji! ????