Altbier/ Alt

Altbier přeloženo z němčiny jako "staré pivo" (souvislost s prodlouženou dobou ležení) nebo také latinského slova „altus“ (souvislost se svrchním kvašením). Je původem z oblasti Rýna, z Düsseldorfu. Pivo vyrobené ze směsi ječného a pšeničného sladu (asi 10%), kvašené, při teplotách 14 - 16 °C. Barvu má tmavě jantarovou až tmavě hnědou (barvící nebo tmavý slad). Celkově působí čistým, svěžím a chuťově plným dojmem, často se sušším dozníváním. Ve vůni jsou cítit nízké koncentrace esterů a hlavně jemné sladové aroma. V chuti je sladové, s vysokou hořkostí. Říz je vysoký. Kvašení je za vyšších teplot, dokvašování za studena. Diacetyl ani chladový zákal nejsou přípustné. Alkohol téměř vždy okolo 4,8% obj..
Slad: ječný, pšeničný
Kvašení: spodní, svrchní
Druh: polotmavé, jiné
Barva piva: 22 - 38 EBC
Teplota servírování: 7 - 13°C
Sklenice:
Podobné styly: Amber/ Red Lager
Původ: Německo
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Albrecht Sum Ale 8°
Ochutnáno z tanku při prohlídce pivovaru
hodnocení: pivo
hodnocení: pivo
Albrecht 10°
Ochutnáno z tanku při exkurzi
recenze: pivo
Pastry kyseláč 15° (malina+rybíz+vanilka)
Výborný kyseláč, není přespříliš kyselý, pitelnost skvělá, a ...
komentář: pivo
anonym
Lothar 12°
......... skvělé, lepší než Plzeň ????????????????????????????????????????????????????⛽️????
hodnocení: podnik
Restaurace Skála, Hradiště nad Jizerou
Ochutnáno: 4 druhy piva (2021)
hodnocení: podnik
Restaurace Aero, Ostrava
Ochutnáno: 13 druhů piv, 4x návštěva (2018)(2019)(2020)(2021)
hodnocení: podnik
Hospůdka u Oráče, Ostrava
Ochutnáno: 6 druhů piv (2 x návštěva)(2019)(2021)
recenze: pivo
Kvasar 13°
Kvasar se z názvu vytratil na úkor Medové 13. Jinak ale našt ...
nový podnik: pivnice
komentář: pivo
anonym
Steiger 11° Tmavý
Výborné černé pivo, kupuji každý rok točené v lázních Velký Meder ????
recenze: pivo
Agent Mílijus Summer Ale 9°
Velmi dobré mangové osvěžení. Vyvážená hořkost, plnost na 9° patřičná.
komentář: pivo
Hanácká pšenica 13°
V pivovaru hovoří o pšenici jako o spodně kvašené, což může zdůvodnit podivnou chuť.
nový podnik: restaurace