Altbier/ Alt

Altbier přeloženo z němčiny jako "staré pivo" (souvislost s prodlouženou dobou ležení) nebo také latinského slova „altus“ (souvislost se svrchním kvašením). Je původem z oblasti Rýna, z Düsseldorfu. Pivo vyrobené ze směsi ječného a pšeničného sladu (asi 10%), kvašené, při teplotách 14 - 16 °C. Barvu má tmavě jantarovou až tmavě hnědou (barvící nebo tmavý slad). Celkově působí čistým, svěžím a chuťově plným dojmem, často se sušším dozníváním. Ve vůni jsou cítit nízké koncentrace esterů a hlavně jemné sladové aroma. V chuti je sladové, s vysokou hořkostí. Říz je vysoký. Kvašení je za vyšších teplot, dokvašování za studena. Diacetyl ani chladový zákal nejsou přípustné. Alkohol téměř vždy okolo 4,8% obj..
Slad: ječný, pšeničný
Kvašení: spodní, svrchní
Druh: polotmavé, jiné
Barva piva: 22 - 38 EBC
Teplota servírování: 7 - 13°C
Sklenice:
Podobné styly: Amber/ Red Lager
Původ: Německo
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
hodnocení: pivo
nové pivo
nový pivovar
hodnocení: pivo
nový pivovar
hodnocení: podnik
Hospoda U Sudu, Jihlava
Na to, že to byl můj 400. navštívený pivovar, tak nic moc. Prostředí nic moc a pivo mizerné...
hodnocení: podnik
Restaurace U Šumavy
Prostředí není nijak honosné, někomu se líbit nemusí, ale mě ...
hodnocení: podnik
Pivovarský Hostinec Heřman, Vladislav
Celkem hezká pivovarská hospůdka, slečna to sice čepuje na etapy, ale pít se to dá.
komentář: pivovar
anonym
U Tří růží, Praha
Souhlasím s tím, že čepovaná pivka by mohla být chlazenější, ...
komentář: pivo
anonym
Libáňský Dukát 12°
Libášký dukát jsem dostal v sobotu odpoledne,jednu třetinu j ...
komentář: pivovar
U Přeška, Přeštice
Po ochutnání většiny produkce pivovaru mohu tvrdit, že piva ...
recenze: pivo
Moritz 10°
Docela dobrá desítka, zakalená, celkem dost chmelová, možná ...
nový podnik: restaurace
recenze: pivo
Marlene IPA 15°
Na IPA je pivo tmavé - bronz. Rozhodně není Pale. Pěna je ne ...
recenze: pivo
Kilián světlý ležák 12°
Sytá mírně naoranžovělá opálová barva. Pěna z PET nelze hodn ...
nový podnik: restaurace
komentář: pivo
anonym
BuQičák
Řeknu to asi tak, pokud bych měl známkovat jak ve škole, tak ...
komentář: pivovar
anonym
Berko, Bernartice
Pá-So 18-22
novinka
Akciový pivovar Dalešice překročí 10 000 hl
V roce 2018 plánuje pivovar Dalešice výstav okolo 12 tisíc h ...
komentář: pivo
Plzeňská dvanáctka 12° ALE
Tož to se musíte zeptat pana Zykmunda proč svůj svrchně kvaš ...
novinka
Výlet za pivem: Krkonošká pivní stezka 2018
Nejhezčí partie Krkonoš a výborné pivo k tomu. To jsou lákad ...