Pomocí sociální sítě jsme s naším nejvýkonnějším uživatelem podnikli rozhovor, abychom vymýtili zbytečné fámy anonymů o jeho poctivosti. Představujeme vám Vavříka Ag.

Jaké jsou tvé volnočasové zájmy?
Hlavním zájmem je cestování po vlastech českých s návštěvami hradů, různých jiných památek, rozhleden (sbírání turistických známek) a po náročném výletu samozřejmě i pivovarů, nejraději těch malých s dobrými speciály.
Jak jsi v sobě našel vášeň k pivu?
Pivo jsem samozřejmě trochu pil už v dobách, když jsem jezdil jako fanoušek na zápasy Bohemky. Piva čepovaná po stadionech mě ale nikdy zvlášť nechutnala, když už, tak jsem je pil maximálně na žízeň. O speciálech, svrchně kvašených pivech, pšenicích a podobných fajnovostech jsem se pořádně dozvěděl až od svého nejlepšího kamaráda Mopa, který mě zavedl k Bansethům a do Zlých časů. No a od té doby v tom lítám.
Takže jsi objevil kouzlo piva až potom, co jsi začal být nespokojen?
Dá se to tak říci, já do té doby pil výrazně víc víno, neboť piva velkých pivovarů mi nic moc neříkala. A jiná piva vlastně ani nebyla. Poprvé jsem se s malým pivovarem setkal 11.8.2007 v Průhonicích U Bezoušků, ale to jsem myslel, že je to nějaká místní abnormalita.
Kolik jsi toho už takhle za pivem projel?
Tak jak jsem řekl, začalo to Průhonicemi a Kuncem v Hodoníně v roce 2007 a od roku 2009 už jsem to rozjel naplno. Pobláznil jsem kamarády, udělal tabulky a s Mopem jsme založili Bratrstvo Hradní šišky, neboli Pivníky. Do dnešního dne mám navštívených 219 pivovarů a ochutnáno 1434 piv z pivovarů na území Československa (Slovensko nikdy nebudu považovat za zahraničí).
Pivní zahraničí mě zajímá spíš okrajově, nicméně si občas něco koupím v BeerGeeku nebo zajdeme do Losa v Oslu na pořádnou Belgii, ta má piva opravdu úžasná!
Přes čtrnáct set ochutnaných piv je velmi slušný výkon! Předpokládáme, že i ta evidence je dost časově náročná?
To sice je, ale já piji v 90% jen malá piva, takže se za poslední roky pohybuji kolem 180 ochutnaných litrů za rok a to je jen o něco víc než je průměr České republiky na hlavu. Evidence mých ochutnaných piv i celé naší skupiny mě baví, já totiž miluji excel a jeho tabulky…
Čím tě zaujal BeerWeb?
Podrobně popsanými pivy (EPM, % alkoholu, typ apod.), neboť tyto věci si zapisuji do svých tabulek a často mi nějaká informace chyběla. Posléze mě zaujala samozřejmě i mapa, která je skvěle propojená s ochutnanými pivy. Právě proto jsem si je tam začal podle svého seznamu dodatečně dopisovat, když jsem teď pátý měsíc upoután na lůžko. Dopisuji tak ochutnaná piva za několik let zpětně, proto se tam občas objeví pivo, které už se třeba nevaří.
Co nového by sis na BeerWeb přál?
Bylo by prima zařadit i hodnocení pivovarů při jeho návštěvě, podobně jako je tomu při degustaci piva a návštěvu opět propojit s mapou. My si to hodnotíme takto: prostředí, obsluha, jídlo, pivo, celkový dojem.
OK, i časem toto bude! Co by sis přál do nového roku?
Do nového roku já si teď přeji hlavně zdraví, protože bez něj nelze ochutnat žádné točené pivo a po tom se mi sakra stýská! Chci už konečně po svém úrazu páteře zase chodit a někam vyrazit, v plánu je zhruba 30 výletů a určitě na nich bude čekat nějaký ten malý pivovar.
Co bys dodal?
Ať se vám daří stránky BeerWebu stále zlepšovat a svými články přilákat co nejvíce pivních nadšenců do malých pivovarů a pivních barů, kde ochutnat pivo opravdu stojí za to . Všem čtenářům připíjím na zdraví!
rozhovor z 8.12.2015