Podřipský rodinný minipivovar

region:Ústecký kraj

Obec Ctiněves najdete pod horou Říp. Zde se pivo čerstvě vaří tradiční metodou, jen pomocí vody, chmele, sladu a pivovarských kvasnic. Nic neředí, nepasterizují a nefiltrují.

logo Podřípského pivovaru
  google ikona
 

Nynější majitel pivovaru, pan Aleš Lípa dostal v 90. letech v restituci vrácený statek z 19. století, polnosti a také chmelnici. Lípova rodina převzala majetek v zanedbaném stavu a postupně ho dává do pořádku. Přes následné pěstování chmele se pan Lípa postupně propracoval k myšlence, že si splní svůj sen o vlastním pivovaru. Zmíněný sen zrál celé desetiletí, než společně s celou rodinou začal před třemi lety s rekonstrukcí staré stodoly svépomocí. Kompletní technologii, včetně montáže do pivovaru dodaly Pacovské strojírny. „Letos jsme koncem dubna pivovárek zkolaudovali a 2. května obdrželi potvrzení od Celní správy.“

Srdcem rodinného pivovárku je dvounádobová měděná varna o objemu 5.5hl, umístěná v budoucí restauraci. Mladé pivo je odsud stáčeno přes chladič mladiny do otevřené spilky, na kterou je pan Lípa patřičně hrdý. Dále pivo putuje do plášťově chlazených ležáckých tanků. Díky velkorysému prostoru stodoly zbývá stále dost místa pro případné rozšiřování výstavu.

Zkušený sládek, pan František Procházka ze žateckého Chrámu chmele a piva v současné době zaučuje za plného provozu zetě pana Lípy, takže označení „rodinný“ pivovar brzy bude skutečně na místě. Malý pivovar ve Ctiněvsi nepoužívá k výrobě vodu studniční, ale z řadu, pro kterou vodárny garantují potravinářskou kvalitu. Protože je ale hodně tvrdá, musí ji upravovat. Další surovinou je moravský slad ze Záhlinic a kvasnice dodávané z Žateckého pivovaru.

V budoucnu chce Aleš Lípa využít vlastnoručně vypěstovaný český poloranný červeňák z vlastních pětihektarových chmelnic. Statek je vybavený malou česačkou i sušárnou chmele. Pěstitel je členem Chmelařského družstva Žatec.

Nekuřácká restaurace a venkovní předzahrádka sice ještě nejsou v provozu, ale už teď se můžete zastavit a ochutnat uvařené a načepované pivo pod Řípem. Snad se vše stihne ještě během letošních prázdnin. Na čepu bude trvale světlá 10° a 11°, dále pak v létě pšeničné, které se bude příležitostně střídat se speciály. Oficiální název pro místní pivo vzejde z návrhů jeho příznivců. Odhadovaný výstav pivovaru se zatím předpokládá cca 1000 hl ročně. Nejbližší malé pivovary jsou v Litoměřicích a další až v Praze, takže odbyt by pro malý pivovar měl být zajištěn.

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Máša Experiment Ale 13°
Sladový a hodně obilný ale, nižší plnosti i řízu, naopak s v ...
recenze: pivo
Primátor Stout 12°
Pivo temné jako tma s chudší pěnou, která ale poměrně dlouho ...
recenze: pivo
Primátor Premium 12°
Velmi dobrá dvanáctka, jejíž nejsilnější stránkou je vyrovna ...
hodnocení: podnik
Andělský pivovar
Nový pivovar s restaurací v krásném prostředí smíchovského s ...
nový podnik: restaurace
hodnocení: podnik
Ústecká pivotéka
Velmi příjemná pivotéka s dobrou nabídkou a milým personálem, tohle Ústí dlouho chybělo.
komentář: pivovar
Pivovar Bubeneč, Praha
V Království piva mají uvařen svůj první ležák na vlastní te ...
recenze: pivo
Primátor Ležák 11°
Lehce nadprůměrná jedenáctka. Nejvíce zaujme asi pěkným desi ...
nový podnik: pivnice
novinka
Představení: pivovar Cobolis, Praha
Přišel k nám černý kůň, zalehl nám celý dům. Co to je? Pivov ...
komentář: články
Bilancování nad rokem 2018
Taky vás zdravím, kluci a díky za pochvalu :-) Jsme spokojen ...
novinka
Bilancování nad rokem 2018
Opět máme před sebou Nový rok, tak si dovolujeme trochu shrn ...
komentář: podnik
anonym
Pivovarská restaurace U Richarda, Brno
Pivo skvělé,ale čekáte na něj 20 min.při poloprázdné restauraci.
komentář: pivovar
anonym
Mlýn, Střížovice
Výborné pivo,poprvé jsme ho měli dnes,tj.24.12.2018,u štědrovečerní večeře.
komentář: pivovar
anonym
Polivar, Kopřivnice
Dnes.jsem navštívil váš pivovar.po dvou letech a jsem opět n ...