Podřipský rodinný minipivovar

region:Ústecký kraj

Obec Ctiněves najdete pod horou Říp. Zde se pivo čerstvě vaří tradiční metodou, jen pomocí vody, chmele, sladu a pivovarských kvasnic. Nic neředí, nepasterizují a nefiltrují.

logo Podřípského pivovaru
 
 

Nynější majitel pivovaru, pan Aleš Lípa dostal v 90. letech v restituci vrácený statek z 19. století, polnosti a také chmelnici. Lípova rodina převzala majetek v zanedbaném stavu a postupně ho dává do pořádku. Přes následné pěstování chmele se pan Lípa postupně propracoval k myšlence, že si splní svůj sen o vlastním pivovaru. Zmíněný sen zrál celé desetiletí, než společně s celou rodinou začal před třemi lety s rekonstrukcí staré stodoly svépomocí. Kompletní technologii, včetně montáže do pivovaru dodaly Pacovské strojírny. „Letos jsme koncem dubna pivovárek zkolaudovali a 2. května obdrželi potvrzení od Celní správy.“

Srdcem rodinného pivovárku je dvounádobová měděná varna o objemu 5.5hl, umístěná v budoucí restauraci. Mladé pivo je odsud stáčeno přes chladič mladiny do otevřené spilky, na kterou je pan Lípa patřičně hrdý. Dále pivo putuje do plášťově chlazených ležáckých tanků. Díky velkorysému prostoru stodoly zbývá stále dost místa pro případné rozšiřování výstavu.

Zkušený sládek, pan František Procházka ze žateckého Chrámu chmele a piva v současné době zaučuje za plného provozu zetě pana Lípy, takže označení „rodinný“ pivovar brzy bude skutečně na místě. Malý pivovar ve Ctiněvsi nepoužívá k výrobě vodu studniční, ale z řadu, pro kterou vodárny garantují potravinářskou kvalitu. Protože je ale hodně tvrdá, musí ji upravovat. Další surovinou je moravský slad ze Záhlinic a kvasnice dodávané z Žateckého pivovaru.

V budoucnu chce Aleš Lípa využít vlastnoručně vypěstovaný český poloranný červeňák z vlastních pětihektarových chmelnic. Statek je vybavený malou česačkou i sušárnou chmele. Pěstitel je členem Chmelařského družstva Žatec.

Nekuřácká restaurace a venkovní předzahrádka sice ještě nejsou v provozu, ale už teď se můžete zastavit a ochutnat uvařené a načepované pivo pod Řípem. Snad se vše stihne ještě během letošních prázdnin. Na čepu bude trvale světlá 10° a 11°, dále pak v létě pšeničné, které se bude příležitostně střídat se speciály. Oficiální název pro místní pivo vzejde z návrhů jeho příznivců. Odhadovaný výstav pivovaru se zatím předpokládá cca 1000 hl ročně. Nejbližší malé pivovary jsou v Litoměřicích a další až v Praze, takže odbyt by pro malý pivovar měl být zajištěn.

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
komentář: pivovar
anonym
Dudák, Strakonice
Děkuji za odpověď. Josef Strakonice
komentář: pivovar
anonym
Dudák, Strakonice
Dobrý den,zakoupil jsem si pivo v plechu 1 l se znakem města ...
hodnocení: pivo
Foam Climb 15°
příjemně pitelná IPA. Je více zakalená, hořkost mírnější
hodnocení: pivo
jz
hodnocení: podnik
Chrudimský pivovar Filištín, minipivovar
Zajímavé pivovarské doupě, paní výčepní velmi příjemná, pivo ...
novinka
Zachraňte pivo v tísni
Stačí koupit a vypít. Tak můžete pomoci 169 minipivovarům.
nový podnik: restaurace
hodnocení: podnik
Pivní Jistota
Tahle Pivní Jistota má jednu jistotu, že sem už nikdy nepůjd ...
komentář: pivo
anonym
Vévoda 11°
Pivo nic moc.....něco mezi šílenou Holbou a ještě silnějším Rohozcem.
novinka
Sudové pivo teď nikdo nechce
Koronavirus dopadl i na pivovary
hodnocení: podnik
restaurace Faltus, Česká Třebová
Ochutnáno: 6 druhů piv (2020)
komentář: pivo
anonym
Bakalář Medový speciál
už podle vzhledu vypadá divně...
nový pivovar
komentář: pivo
anonym
Rakovar 560 14°
Prosím vás jsem z moravi a chtěl bych sud rakovar 560 kde seženu? Díky
komentář: podnik
anonym
Pivovarská restaurace Rohozec
Pivovarská restaurace Rohozec Nově rekonstruovaná restaurac ...
nový podnik: restaurace