Podřipský rodinný minipivovar

region:Ústecký kraj

Obec Ctiněves najdete pod horou Říp. Zde se pivo čerstvě vaří tradiční metodou, jen pomocí vody, chmele, sladu a pivovarských kvasnic. Nic neředí, nepasterizují a nefiltrují.

logo Podřípského pivovaru
  google ikona
 

Nynější majitel pivovaru, pan Aleš Lípa dostal v 90. letech v restituci vrácený statek z 19. století, polnosti a také chmelnici. Lípova rodina převzala majetek v zanedbaném stavu a postupně ho dává do pořádku. Přes následné pěstování chmele se pan Lípa postupně propracoval k myšlence, že si splní svůj sen o vlastním pivovaru. Zmíněný sen zrál celé desetiletí, než společně s celou rodinou začal před třemi lety s rekonstrukcí staré stodoly svépomocí. Kompletní technologii, včetně montáže do pivovaru dodaly Pacovské strojírny. „Letos jsme koncem dubna pivovárek zkolaudovali a 2. května obdrželi potvrzení od Celní správy.“

Srdcem rodinného pivovárku je dvounádobová měděná varna o objemu 5.5hl, umístěná v budoucí restauraci. Mladé pivo je odsud stáčeno přes chladič mladiny do otevřené spilky, na kterou je pan Lípa patřičně hrdý. Dále pivo putuje do plášťově chlazených ležáckých tanků. Díky velkorysému prostoru stodoly zbývá stále dost místa pro případné rozšiřování výstavu.

Zkušený sládek, pan František Procházka ze žateckého Chrámu chmele a piva v současné době zaučuje za plného provozu zetě pana Lípy, takže označení „rodinný“ pivovar brzy bude skutečně na místě. Malý pivovar ve Ctiněvsi nepoužívá k výrobě vodu studniční, ale z řadu, pro kterou vodárny garantují potravinářskou kvalitu. Protože je ale hodně tvrdá, musí ji upravovat. Další surovinou je moravský slad ze Záhlinic a kvasnice dodávané z Žateckého pivovaru.

V budoucnu chce Aleš Lípa využít vlastnoručně vypěstovaný český poloranný červeňák z vlastních pětihektarových chmelnic. Statek je vybavený malou česačkou i sušárnou chmele. Pěstitel je členem Chmelařského družstva Žatec.

Nekuřácká restaurace a venkovní předzahrádka sice ještě nejsou v provozu, ale už teď se můžete zastavit a ochutnat uvařené a načepované pivo pod Řípem. Snad se vše stihne ještě během letošních prázdnin. Na čepu bude trvale světlá 10° a 11°, dále pak v létě pšeničné, které se bude příležitostně střídat se speciály. Oficiální název pro místní pivo vzejde z návrhů jeho příznivců. Odhadovaný výstav pivovaru se zatím předpokládá cca 1000 hl ročně. Nejbližší malé pivovary jsou v Litoměřicích a další až v Praze, takže odbyt by pro malý pivovar měl být zajištěn.

Diskuze

Nově na BeerWeb 
komentář: pivo
anonym
Zesilovač IPA 14°
Velmi povedená IPA, citrusová vůně, přiměřená hořkost, příjemně pitelný ejlík.
nový podnik: pivotéka
hodnocení: pivo
Světlý ležák 11°
Velmi dobře vyvážená chuť mezi hořkostí a sladovostí.
hodnocení: pivo
Světlý ležák Premium 12°
Velice solidní ležák s trošku slabším tělem a výraznou hořkostí.
nový pivovar
nový pivovar
recenze: pivo
Zlatopramen N.A
Barva čirá, žlutá až zlatavá. Pěna žádná. Vůně slabá, chmelo ...
recenze: pivo
Pito
Rychle opadající krémová pěna kroužkuje a tenká vrstva zůstá ...
recenze: pivo
Lichvice 12°
Velmi uhlazená a mírná chuť resultuje ve vzornou pitelnost. ...
komentář: pivo
Cobolis 11°
Ochutnal jsem stovky ležáků, tenhle je bezkonkurenčně nejlep ...
novinka
Říjen plný hektolitry piva a zábavy
Pivní kalendář doplněn říjnovými akcemi, slavnostmi piva a f ...
komentář: pivo
Výroční ležák 720 let
Velmi zdařilý mok, avšak pěna mi na můj vkus nějak rychle spadla.
novinka
Slunce ve skle 2018
Jaký byl letošní ročník největšího pivního festivalu v Plzeňském kraji? Kyselý
komentář: pivovar
Kvasar, Sentice
Ze setkání s personálem, alias rodinou v Sentickém pivovaře ...
komentář: pivovar
Líšeňský pivovar, Brno
Dnes jsem byl v pivovaru a mají jen svá piva. Výbĕr z osmi piv - prostĕ paráda.
komentář: podnik
JBM Brew Lab Pub, Brno
Název Lab ve jménu pivovaru opravdu sedí. Pivka jsou zajímavá hlavnĕ kveik.