Podřipský rodinný minipivovar

region:Ústecký kraj

Obec Ctiněves najdete pod horou Říp. Zde se pivo čerstvě vaří tradiční metodou, jen pomocí vody, chmele, sladu a pivovarských kvasnic. Nic neředí, nepasterizují a nefiltrují.

logo Podřípského pivovaru
  google ikona
 

Nynější majitel pivovaru, pan Aleš Lípa dostal v 90. letech v restituci vrácený statek z 19. století, polnosti a také chmelnici. Lípova rodina převzala majetek v zanedbaném stavu a postupně ho dává do pořádku. Přes následné pěstování chmele se pan Lípa postupně propracoval k myšlence, že si splní svůj sen o vlastním pivovaru. Zmíněný sen zrál celé desetiletí, než společně s celou rodinou začal před třemi lety s rekonstrukcí staré stodoly svépomocí. Kompletní technologii, včetně montáže do pivovaru dodaly Pacovské strojírny. „Letos jsme koncem dubna pivovárek zkolaudovali a 2. května obdrželi potvrzení od Celní správy.“

Srdcem rodinného pivovárku je dvounádobová měděná varna o objemu 5.5hl, umístěná v budoucí restauraci. Mladé pivo je odsud stáčeno přes chladič mladiny do otevřené spilky, na kterou je pan Lípa patřičně hrdý. Dále pivo putuje do plášťově chlazených ležáckých tanků. Díky velkorysému prostoru stodoly zbývá stále dost místa pro případné rozšiřování výstavu.

Zkušený sládek, pan František Procházka ze žateckého Chrámu chmele a piva v současné době zaučuje za plného provozu zetě pana Lípy, takže označení „rodinný“ pivovar brzy bude skutečně na místě. Malý pivovar ve Ctiněvsi nepoužívá k výrobě vodu studniční, ale z řadu, pro kterou vodárny garantují potravinářskou kvalitu. Protože je ale hodně tvrdá, musí ji upravovat. Další surovinou je moravský slad ze Záhlinic a kvasnice dodávané z Žateckého pivovaru.

V budoucnu chce Aleš Lípa využít vlastnoručně vypěstovaný český poloranný červeňák z vlastních pětihektarových chmelnic. Statek je vybavený malou česačkou i sušárnou chmele. Pěstitel je členem Chmelařského družstva Žatec.

Nekuřácká restaurace a venkovní předzahrádka sice ještě nejsou v provozu, ale už teď se můžete zastavit a ochutnat uvařené a načepované pivo pod Řípem. Snad se vše stihne ještě během letošních prázdnin. Na čepu bude trvale světlá 10° a 11°, dále pak v létě pšeničné, které se bude příležitostně střídat se speciály. Oficiální název pro místní pivo vzejde z návrhů jeho příznivců. Odhadovaný výstav pivovaru se zatím předpokládá cca 1000 hl ročně. Nejbližší malé pivovary jsou v Litoměřicích a další až v Praze, takže odbyt by pro malý pivovar měl být zajištěn.

Diskuze

Nově na BeerWeb 
komentář: pivovar
anonym
U Orloje, Žatec
Dnes k večeři byla zahrada plná, podle servírky to bylo celý ...
hodnocení: pivo
hodnocení: pivo
Bernard s čistou hlavou Free
Netuším, co se stalo. Vůně po rmutu, značně sladinová, chuť ...
novinka
Když se "hecne" parta, je z toho pivovar
Ten umí to a ten zas tohle a všichni dohromady máme minipivovar...
hodnocení: pivo
Kytínská 12° světlý ležák
Dobrý hodně nachmelený ležák
hodnocení: podnik
Restaurace Pivovar Kytín
Skvělý servis a výběr. Objednal jsem si pivo a než číšník odešel už mi ho druhý přinesl.
hodnocení: podnik
Čepický minipivovar
Posezení u sládka na zahradě.
nový podnik: pivnice
hodnocení: podnik
nový podnik: pivnice
komentář: pivo
anonym
Samuel 11°
Zajímavé pivo.....hodnocení 7 z 10 bodů
komentář: pivovar
Krásenský pivovar, Valašské Meziříčí
Hodnocení je třeba napsat na jejich FB a ne sem, tady to nik ...
recenze: pivo
Meine helle Weise (TAP 1)
Velmi dobrá pšenice, střední tělo, lehce nakyslá, ale příjem ...
komentář: pivovar
anonym
Krásenský pivovar, Valašské Meziříčí
Majitelé této krásné restaurace. Vím,že je těžké najít v dne ...
nový podnik: pivnice
komentář: pivo
anonym
Libáňský Dukát 12°
Nevím jak na koho to působí.Já jsem osobně v pivovaru byl a ...
recenze: pivo
Hanák 12°
Celkem dobře pitelný ležák, jemné sladové chuti, nižší hořkost, slabá jablečná vůně.
recenze: pivo
Jasminum Officinale 14°
Zajímavý kousek. Pivo pěkně voní po jasmínu. Střední plnost, ...