Podřipský rodinný minipivovar

region:Ústecký kraj

Obec Ctiněves najdete pod horou Říp. Zde se pivo čerstvě vaří tradiční metodou, jen pomocí vody, chmele, sladu a pivovarských kvasnic. Nic neředí, nepasterizují a nefiltrují.

logo Podřípského pivovaru
 
 

Nynější majitel pivovaru, pan Aleš Lípa dostal v 90. letech v restituci vrácený statek z 19. století, polnosti a také chmelnici. Lípova rodina převzala majetek v zanedbaném stavu a postupně ho dává do pořádku. Přes následné pěstování chmele se pan Lípa postupně propracoval k myšlence, že si splní svůj sen o vlastním pivovaru. Zmíněný sen zrál celé desetiletí, než společně s celou rodinou začal před třemi lety s rekonstrukcí staré stodoly svépomocí. Kompletní technologii, včetně montáže do pivovaru dodaly Pacovské strojírny. „Letos jsme koncem dubna pivovárek zkolaudovali a 2. května obdrželi potvrzení od Celní správy.“

Srdcem rodinného pivovárku je dvounádobová měděná varna o objemu 5.5hl, umístěná v budoucí restauraci. Mladé pivo je odsud stáčeno přes chladič mladiny do otevřené spilky, na kterou je pan Lípa patřičně hrdý. Dále pivo putuje do plášťově chlazených ležáckých tanků. Díky velkorysému prostoru stodoly zbývá stále dost místa pro případné rozšiřování výstavu.

Zkušený sládek, pan František Procházka ze žateckého Chrámu chmele a piva v současné době zaučuje za plného provozu zetě pana Lípy, takže označení „rodinný“ pivovar brzy bude skutečně na místě. Malý pivovar ve Ctiněvsi nepoužívá k výrobě vodu studniční, ale z řadu, pro kterou vodárny garantují potravinářskou kvalitu. Protože je ale hodně tvrdá, musí ji upravovat. Další surovinou je moravský slad ze Záhlinic a kvasnice dodávané z Žateckého pivovaru.

V budoucnu chce Aleš Lípa využít vlastnoručně vypěstovaný český poloranný červeňák z vlastních pětihektarových chmelnic. Statek je vybavený malou česačkou i sušárnou chmele. Pěstitel je členem Chmelařského družstva Žatec.

Nekuřácká restaurace a venkovní předzahrádka sice ještě nejsou v provozu, ale už teď se můžete zastavit a ochutnat uvařené a načepované pivo pod Řípem. Snad se vše stihne ještě během letošních prázdnin. Na čepu bude trvale světlá 10° a 11°, dále pak v létě pšeničné, které se bude příležitostně střídat se speciály. Oficiální název pro místní pivo vzejde z návrhů jeho příznivců. Odhadovaný výstav pivovaru se zatím předpokládá cca 1000 hl ročně. Nejbližší malé pivovary jsou v Litoměřicích a další až v Praze, takže odbyt by pro malý pivovar měl být zajištěn.

Diskuze

Nově na BeerWeb 
nový podnik: restaurace
komentář: pivovar
anonym
recenze: pivo
Bc.
Žatec Dark Label 14°
Temně hnědá až černá barva, pěna z láhve po otevření vypěnil ...
recenze: pivo
Bc.
Žatec Plavčík
Světlejší středně zlatá barva, pěna sněhová, ne zrovna moc t ...
recenze: pivo
Bc.
Klostermann výroční světlý ležák 12°
Zásady pití piva Klostermann: Jedno samotné pivo je takové – ...
nové pivo
Bc.
hodnocení: podnik
hodnocení: podnik
Pivovarská restaurace Na Letňáku, Louny
Ochutnáno: 2 druhy piva (2019)
hodnocení: podnik
restaurace Poddžbánský Pivovar, Mutějovice
Ochutnáno: 4 druhy piva (2019)
komentář: pivovar
anonym
Minipivovar Agent Olešnice
POZOR buduje a neplatí !!!
komentář: pivovar
anonym
Minipivovar Agent Olešnice
Výborné pivečko ať jim to teče
novinka
Diplomatické Faux Pas s Indií
Západočeský pivovar Chříč změní kvůli sporu s indickou diplomacií název svého piva
komentář: podnik
anonym
restaurace U Černého Medvěda, Jablonné nad Orlicí
Po příjezdu z Polska do ČR nepříjemné rozčarování. Malé pivo ...
nový podnik: pivotéka