Podřipský rodinný minipivovar

region:Ústecký kraj

Obec Ctiněves najdete pod horou Říp. Zde se pivo čerstvě vaří tradiční metodou, jen pomocí vody, chmele, sladu a pivovarských kvasnic. Nic neředí, nepasterizují a nefiltrují.

logo Podřípského pivovaru
 
 

Nynější majitel pivovaru, pan Aleš Lípa dostal v 90. letech v restituci vrácený statek z 19. století, polnosti a také chmelnici. Lípova rodina převzala majetek v zanedbaném stavu a postupně ho dává do pořádku. Přes následné pěstování chmele se pan Lípa postupně propracoval k myšlence, že si splní svůj sen o vlastním pivovaru. Zmíněný sen zrál celé desetiletí, než společně s celou rodinou začal před třemi lety s rekonstrukcí staré stodoly svépomocí. Kompletní technologii, včetně montáže do pivovaru dodaly Pacovské strojírny. „Letos jsme koncem dubna pivovárek zkolaudovali a 2. května obdrželi potvrzení od Celní správy.“

Srdcem rodinného pivovárku je dvounádobová měděná varna o objemu 5.5hl, umístěná v budoucí restauraci. Mladé pivo je odsud stáčeno přes chladič mladiny do otevřené spilky, na kterou je pan Lípa patřičně hrdý. Dále pivo putuje do plášťově chlazených ležáckých tanků. Díky velkorysému prostoru stodoly zbývá stále dost místa pro případné rozšiřování výstavu.

Zkušený sládek, pan František Procházka ze žateckého Chrámu chmele a piva v současné době zaučuje za plného provozu zetě pana Lípy, takže označení „rodinný“ pivovar brzy bude skutečně na místě. Malý pivovar ve Ctiněvsi nepoužívá k výrobě vodu studniční, ale z řadu, pro kterou vodárny garantují potravinářskou kvalitu. Protože je ale hodně tvrdá, musí ji upravovat. Další surovinou je moravský slad ze Záhlinic a kvasnice dodávané z Žateckého pivovaru.

V budoucnu chce Aleš Lípa využít vlastnoručně vypěstovaný český poloranný červeňák z vlastních pětihektarových chmelnic. Statek je vybavený malou česačkou i sušárnou chmele. Pěstitel je členem Chmelařského družstva Žatec.

Nekuřácká restaurace a venkovní předzahrádka sice ještě nejsou v provozu, ale už teď se můžete zastavit a ochutnat uvařené a načepované pivo pod Řípem. Snad se vše stihne ještě během letošních prázdnin. Na čepu bude trvale světlá 10° a 11°, dále pak v létě pšeničné, které se bude příležitostně střídat se speciály. Oficiální název pro místní pivo vzejde z návrhů jeho příznivců. Odhadovaný výstav pivovaru se zatím předpokládá cca 1000 hl ročně. Nejbližší malé pivovary jsou v Litoměřicích a další až v Praze, takže odbyt by pro malý pivovar měl být zajištěn.

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Kyjovský Mosaic APA 13
Ochutnáno - Kyjovský pivovar - Kyjov (2020)
hodnocení: pivo
Kyjovský Vídeňský polotmavý 14
Ochutnáno - Kyjovský pivovar - Kyjov (2020)
hodnocení: pivo
Kyjovský polotmavý ležák Jantar 12,5°
Ochutnáno - Kyjovský pivovar - Kyjov (2020)
hodnocení: podnik
Restaurace Morava, Frýdek-Místek
Ochutnáno: 8 druhů piv (3 x návštěva)(2016)(2019)(2020)
hodnocení: podnik
Café Farms, Nymburk
Hezké prostředí, milá slečna, vynikající jídlo, ale to pivo..., to je bída...
nový podnik: restaurace
komentář: pivovar
anonym
Pivovar CHORS, Černotín
Lipník, nebo jak jsme tomu říkali Chlípník, jsem koštoval pr ...
nový podnik: restaurace
hodnocení: podnik
Nádražní restaurace Bahno, Pardubice
Ochutnáno: 4 druhy piv ( 3 x návštěva ) (2019)(2020)
komentář: pivo
anonym
Keprník 12°
Chutí ujde. Hodnocení 7/10
komentář: pivo
anonym
Rebel Tudor 11°
Toto pivo nekupovat nic v něm není dobrý nealko
recenze: pivo
Bakalář nealkoholický za studena chmelený
Bohatá, rychle opadající pěna sytě zlatého, čirého nealka. N ...
novinka
Rok 2019 byl ve sklizni chmele nadprůměrný
Dobrá zpráva pro pivovarský průmysl
komentář: pivovar
Pivovar Ovipistán, Ledce
Většina technologie ( z Číny ) je již na místě.
komentář: články
anonym
Dokončuje se: Pivovar Bezděkov
Často jsem projížděl hladovy okolo restaurace, ale protože v ...
komentář: pivovar
anonym
Pivovar Ládví Cobolis, Praha
Dnes, zhruba před hodinou, jsem byl svědkem fascinujícího vý ...