V Lobči čekají krásný Nový rok!

region:Liberecký kraj

Se zprávami o nových pivovarech v ČR se letos roztrhl pytel. Také seznam připravovaných pivovarů je dlouhý jako noha! Každý z nově připravovaných vzniká s různou pozorností veřejnosti. Představujeme pivovar, který prochází náročnými a dlouhodobými přípravami.

staveniště pivovaru v Lobči - rekonstrukce
 
 

Na místě dnešního komplexu stávala gotická tvrz. První písemná zmínka 
o pivovaru v Lobči je z roku 1586. Ve válečném období pivovar ztrácel na lesku i na produkci. Nejhorší léta pivovar utrpěl v devadesátých letech, neměl zrovna štěstí na majitele. I přes pokuty Národního památkového ústavu tehdejší majitel rozebíral budovy a cihly odvážel. Nedalo se moc dělat, protože v té době ještě objekt pivovaru nebyl zapsán na seznamu památek.

Široký komplex budov se v roce 2007 rozhodli koupit manželé Prouzovi. Při náhodné projížďce je chátrající stavba oslovila natolik, že se záhy rozhodli pro její koupi od dědiců po posledním nemilosrdném majiteli. V roce 2009 byl parostrojní pivovar v Lobči s pomocí manželů Prouzových prohlášen za technickou památku. Od tohoto roku se daří dosáhnout na finanční prostředky z grantů a dotací. Do původního stavu se daří objekt uvádět také díky spolupráci s místními pamětníky a díky zachované fotodokumentaci člena týmu Pivovarského muzea v Kostelci nad Černými lesy, pana Pavla Jákla z roku 1985.

Mezi lety 2007 až 2009 byl objekt také pomocí místních dobrovolníků vyklizen, vyčištěn a provizorně zajištěn proti dalšímu chátrání. Během roku 2010 a 2011 se podařilo za přispění grantu od Ministerstva kultury a dotace z Evropské unie opravit (prakticky vyměnit) celou střechu vč. krovů a kleneb. Následně se v roce 2012 práce přesunuly dovnitř a pracovalo se na obnově stropů. Pak na řadu přišly výměny výplní otvorů, oprava fasády a vnitřních omítek. V minulém roce probíhaly opravy podlah, došlo na zateplení stropů a probíhaly hlavní práce na dokončení interiérů. Do konce loňského roku do stavby její majitelé investovali jedenáct a půl milionu korun. Letos již došlo na první instalace technologií a je již připravené i originální sklo Lobečského pivovaru! Odhaduje se, že ke konci letošního roku bude celkový součet investic čtrnáct miliónů korun. Krom toho si manželé Prouzovi po osmi letech dojíždění z Prahy našli nové bydlení v Lobči.

Provoz v Parním pivovaru už je zdá se jasný dle jeho názvu. Technologii, kterou se zde pivo po staletí vařilo, chtějí majitelé zachovat a budou tak k vaření používat páru, kterou však budou ohřívat moderním způsobem za pomoci elektřiny. I sládek je v současné době již známý. Tou osobou nejpovolanější je dlouholetý kamarád manželů Prouzových z předešlého období architektury a stavebnictví. Tomáš Fencl se pivovarnictví věnuje již několik let a pro práci v pivovaru si doplnil potřebné vzdělání. Receptury piva budou plně v rukou pana Fencla, protože to je už sedmdesát let, co se tu pivo přestalo vařit. Ani starousedlíci, ani dochované písemné materiály v tomto nedokázali pomoct.

Rozlehlý areál pivovaru samozřejmě nabízí své prostory k širšímu využití. V popředí objektu se plánuje muzeum či galerie pro různé výstavy. Již v těchto dnech můžete v pivovaru shlédnout výstavu, která nese název Lobeč 
a zlaté časy českého pivovarnictví.

Krom dotací by však takového úspěchu nebylo možné dosáhnout bez aktivního přičinění a dobrovolné práce brigádníků, kteří se významným způsobem na obnově podepsali.

O přesném datu spuštění pivovaru, ani o jeho plánovaném výstavu se ještě moc nemluví. Závěrečné práce a boj s byrokracií se jako obvykle neúnosně protahují. Majitelé však doufají, že by se snad po novém roce dalo zahájit výrobu piva s produkcí 2,5 – 3 tis. hektolitrů ročně.

Zatím aspoň popřejme „Dej Bůh štěstí“!

Diskuze

Otevření pivovaru
8. 5. 2015 12:26:04
slavnostní svěcení pivovaru pro veřejnost s novým pivem bude v pivovaru 30. května.
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
nový pivovar
hodnocení: pivo
hodnocení: pivo
Rauš 13°
Ochutnáno - Malt Worm (TTO Pivovar Falkon) - Brno (2023)
hodnocení: podnik
Craft Beer Bottleshop & Bar, Brno
Ochutnáno: 3 druhy piv (2023)
hodnocení: podnik
Restaurace U Tesařů, Bítov
Ochutnáno: 5 druhů piv (2023)
nový pivovar
komentář: pivovar
anonym
Clock, Potštejn
Pivo chutná jak když smícháme limonádu se zbytky piva nikdy vic
komentář: pivovar
anonym
Clock, Potštejn
Hrozné piva co c
nový podnik: pivnice
recenze: pivo
Svatomartinský ležák 12
Nově ochutnané pivko v restauraci U Vojtěchů mě potěšilo už ...
recenze: pivo
Mouřenín 13° tmavý
Tmavé pivo ochutnané v restauraci Na Kopečku mě opravdu nadc ...
recenze: pivo
Mozaika 13
Tak tohle pivo ochutnané v restauraci U Loutkáře mě velmi mi ...
nový podnik: pivnice
komentář: pivovar
Berounský medvěd, Beroun
Zde jsem zakoupil v podstatě již před mnoha lety v PET lahvi ...