V Lobči čekají krásný Nový rok!

region:Liberecký kraj

Se zprávami o nových pivovarech v ČR se letos roztrhl pytel. Také seznam připravovaných pivovarů je dlouhý jako noha! Každý z nově připravovaných vzniká s různou pozorností veřejnosti. Představujeme pivovar, který prochází náročnými a dlouhodobými přípravami.

staveniště pivovaru v Lobči - rekonstrukce
 
 

Na místě dnešního komplexu stávala gotická tvrz. První písemná zmínka 
o pivovaru v Lobči je z roku 1586. Ve válečném období pivovar ztrácel na lesku i na produkci. Nejhorší léta pivovar utrpěl v devadesátých letech, neměl zrovna štěstí na majitele. I přes pokuty Národního památkového ústavu tehdejší majitel rozebíral budovy a cihly odvážel. Nedalo se moc dělat, protože v té době ještě objekt pivovaru nebyl zapsán na seznamu památek.

Široký komplex budov se v roce 2007 rozhodli koupit manželé Prouzovi. Při náhodné projížďce je chátrající stavba oslovila natolik, že se záhy rozhodli pro její koupi od dědiců po posledním nemilosrdném majiteli. V roce 2009 byl parostrojní pivovar v Lobči s pomocí manželů Prouzových prohlášen za technickou památku. Od tohoto roku se daří dosáhnout na finanční prostředky z grantů a dotací. Do původního stavu se daří objekt uvádět také díky spolupráci s místními pamětníky a díky zachované fotodokumentaci člena týmu Pivovarského muzea v Kostelci nad Černými lesy, pana Pavla Jákla z roku 1985.

Mezi lety 2007 až 2009 byl objekt také pomocí místních dobrovolníků vyklizen, vyčištěn a provizorně zajištěn proti dalšímu chátrání. Během roku 2010 a 2011 se podařilo za přispění grantu od Ministerstva kultury a dotace z Evropské unie opravit (prakticky vyměnit) celou střechu vč. krovů a kleneb. Následně se v roce 2012 práce přesunuly dovnitř a pracovalo se na obnově stropů. Pak na řadu přišly výměny výplní otvorů, oprava fasády a vnitřních omítek. V minulém roce probíhaly opravy podlah, došlo na zateplení stropů a probíhaly hlavní práce na dokončení interiérů. Do konce loňského roku do stavby její majitelé investovali jedenáct a půl milionu korun. Letos již došlo na první instalace technologií a je již připravené i originální sklo Lobečského pivovaru! Odhaduje se, že ke konci letošního roku bude celkový součet investic čtrnáct miliónů korun. Krom toho si manželé Prouzovi po osmi letech dojíždění z Prahy našli nové bydlení v Lobči.

Provoz v Parním pivovaru už je zdá se jasný dle jeho názvu. Technologii, kterou se zde pivo po staletí vařilo, chtějí majitelé zachovat a budou tak k vaření používat páru, kterou však budou ohřívat moderním způsobem za pomoci elektřiny. I sládek je v současné době již známý. Tou osobou nejpovolanější je dlouholetý kamarád manželů Prouzových z předešlého období architektury a stavebnictví. Tomáš Fencl se pivovarnictví věnuje již několik let a pro práci v pivovaru si doplnil potřebné vzdělání. Receptury piva budou plně v rukou pana Fencla, protože to je už sedmdesát let, co se tu pivo přestalo vařit. Ani starousedlíci, ani dochované písemné materiály v tomto nedokázali pomoct.

Rozlehlý areál pivovaru samozřejmě nabízí své prostory k širšímu využití. V popředí objektu se plánuje muzeum či galerie pro různé výstavy. Již v těchto dnech můžete v pivovaru shlédnout výstavu, která nese název Lobeč 
a zlaté časy českého pivovarnictví.

Krom dotací by však takového úspěchu nebylo možné dosáhnout bez aktivního přičinění a dobrovolné práce brigádníků, kteří se významným způsobem na obnově podepsali.

O přesném datu spuštění pivovaru, ani o jeho plánovaném výstavu se ještě moc nemluví. Závěrečné práce a boj s byrokracií se jako obvykle neúnosně protahují. Majitelé však doufají, že by se snad po novém roce dalo zahájit výrobu piva s produkcí 2,5 – 3 tis. hektolitrů ročně.

Zatím aspoň popřejme „Dej Bůh štěstí“!

Diskuze

Otevření pivovaru
8. 5. 2015 12:26:04
slavnostní svěcení pivovaru pro veřejnost s novým pivem bude v pivovaru 30. května.
Nově na BeerWeb 
recenze: pivo
Černá růže 15°
Ani jsem nechtěl psát degustaci, protože černá piva prostě p ...
hodnocení: pivo
Rozmarná 12°
Pivo vařené jako Volba sládků 6/2019, v chuti je zrnité se s ...
hodnocení: pivo
Merklínský krokodýl
Několikrát ochutnáno v plzeňském KMP, a jen potvrzení, že Pe ...
nové pivo
nový pivovar
recenze: pivo
Vladyka 11°
Vzhledově velmi pěkné pivo. S pitelností to je horší. I když ...
hodnocení: podnik
restaurace Školička - Beznoska, Praha
Včerejší geoevent v tomto podniku spojený s exkurzí se poved ...
recenze: pivo
Medlánecký kluzák 11
Tohle pivo se čepuje výhradně pod komínem. Na internetu se t ...
hodnocení: podnik
Café Lajka
prostředí fajn, obsluha též, ale místní pivo je na čepu maximálně jedno a dost často žádné...
nový podnik: restaurace
komentář: pivo
anonym
Matuška Bílá Perla 11°
navoněné,nedá se ho moc vypít(max 0,5 l).
nový podnik: pivnice
novinka
VI. Krkonošská pivní stezka
Originální výlet se nabízí pro pivaře a milovníky horské tur ...
novinka
Pernštejn pod Staropramenem
Pivovary Staropramen drží 89% akcií Pardubického pivovaru.
komentář: pivovar
anonym
Pivovar Český Brod
Pivo z tohoto pivovaru je již v některých českobrodských hospodách na čepu. Můj názor - skvělé pivo.
novinka
Žatecký červeňák není v pořádku
K pěstitelům se pravděpodobně dostal poškozený, či nekvalitní klon Žateckého poloraného červeňáku.
nový podnik: pivnice
hodnocení: podnik
Pivovarský dvůr Melichárek, Horka nad Moravou
Pohodové posezení u majitele na zahradě.
komentář: pivo
anonym
Raven Hells Bells All Night Long 13°
Nejlepší IPA jakou jsem kdy pil.
komentář: pivo
anonym
Neratovák 11°
Moc dobré pivo :-)