V Lobči čekají krásný Nový rok!

region:Liberecký kraj

Se zprávami o nových pivovarech v ČR se letos roztrhl pytel. Také seznam připravovaných pivovarů je dlouhý jako noha! Každý z nově připravovaných vzniká s různou pozorností veřejnosti. Představujeme pivovar, který prochází náročnými a dlouhodobými přípravami.

staveniště pivovaru v Lobči - rekonstrukce
 
 

Na místě dnešního komplexu stávala gotická tvrz. První písemná zmínka 
o pivovaru v Lobči je z roku 1586. Ve válečném období pivovar ztrácel na lesku i na produkci. Nejhorší léta pivovar utrpěl v devadesátých letech, neměl zrovna štěstí na majitele. I přes pokuty Národního památkového ústavu tehdejší majitel rozebíral budovy a cihly odvážel. Nedalo se moc dělat, protože v té době ještě objekt pivovaru nebyl zapsán na seznamu památek.

Široký komplex budov se v roce 2007 rozhodli koupit manželé Prouzovi. Při náhodné projížďce je chátrající stavba oslovila natolik, že se záhy rozhodli pro její koupi od dědiců po posledním nemilosrdném majiteli. V roce 2009 byl parostrojní pivovar v Lobči s pomocí manželů Prouzových prohlášen za technickou památku. Od tohoto roku se daří dosáhnout na finanční prostředky z grantů a dotací. Do původního stavu se daří objekt uvádět také díky spolupráci s místními pamětníky a díky zachované fotodokumentaci člena týmu Pivovarského muzea v Kostelci nad Černými lesy, pana Pavla Jákla z roku 1985.

Mezi lety 2007 až 2009 byl objekt také pomocí místních dobrovolníků vyklizen, vyčištěn a provizorně zajištěn proti dalšímu chátrání. Během roku 2010 a 2011 se podařilo za přispění grantu od Ministerstva kultury a dotace z Evropské unie opravit (prakticky vyměnit) celou střechu vč. krovů a kleneb. Následně se v roce 2012 práce přesunuly dovnitř a pracovalo se na obnově stropů. Pak na řadu přišly výměny výplní otvorů, oprava fasády a vnitřních omítek. V minulém roce probíhaly opravy podlah, došlo na zateplení stropů a probíhaly hlavní práce na dokončení interiérů. Do konce loňského roku do stavby její majitelé investovali jedenáct a půl milionu korun. Letos již došlo na první instalace technologií a je již připravené i originální sklo Lobečského pivovaru! Odhaduje se, že ke konci letošního roku bude celkový součet investic čtrnáct miliónů korun. Krom toho si manželé Prouzovi po osmi letech dojíždění z Prahy našli nové bydlení v Lobči.

Provoz v Parním pivovaru už je zdá se jasný dle jeho názvu. Technologii, kterou se zde pivo po staletí vařilo, chtějí majitelé zachovat a budou tak k vaření používat páru, kterou však budou ohřívat moderním způsobem za pomoci elektřiny. I sládek je v současné době již známý. Tou osobou nejpovolanější je dlouholetý kamarád manželů Prouzových z předešlého období architektury a stavebnictví. Tomáš Fencl se pivovarnictví věnuje již několik let a pro práci v pivovaru si doplnil potřebné vzdělání. Receptury piva budou plně v rukou pana Fencla, protože to je už sedmdesát let, co se tu pivo přestalo vařit. Ani starousedlíci, ani dochované písemné materiály v tomto nedokázali pomoct.

Rozlehlý areál pivovaru samozřejmě nabízí své prostory k širšímu využití. V popředí objektu se plánuje muzeum či galerie pro různé výstavy. Již v těchto dnech můžete v pivovaru shlédnout výstavu, která nese název Lobeč 
a zlaté časy českého pivovarnictví.

Krom dotací by však takového úspěchu nebylo možné dosáhnout bez aktivního přičinění a dobrovolné práce brigádníků, kteří se významným způsobem na obnově podepsali.

O přesném datu spuštění pivovaru, ani o jeho plánovaném výstavu se ještě moc nemluví. Závěrečné práce a boj s byrokracií se jako obvykle neúnosně protahují. Majitelé však doufají, že by se snad po novém roce dalo zahájit výrobu piva s produkcí 2,5 – 3 tis. hektolitrů ročně.

Zatím aspoň popřejme „Dej Bůh štěstí“!

Diskuze

Otevření pivovaru
8. 5. 2015 12:26:04
slavnostní svěcení pivovaru pro veřejnost s novým pivem bude v pivovaru 30. května.
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Nažhavená čertice 13°
Tuctový řemeslný ležák s papričkami. Nesmyslný lektvar. Ne, fakt ne.
hodnocení: pivo
Výčepní pivo světlé 10°
UPDATE 2. 9. 2025, NEFILTROVANÁ VERZE: Přehnaně výrazná kvas ...
hodnocení: pivo
Astika Fine Quality Lager
Ochutnáno jako lahvové (2022)
nový pivovar
nový pivovar
komentář: pivo
anonym
Staročech Premium
Škoda že ho nedávají do sudu.
recenze: pivo
Černý baron
Dost rozporuplné pivo. Čokoláda v kombinaci se sladovostí. Budu muset přemosťovat ještě jednou
recenze: pivo
Šarovec 11°
Vůně kvasnicová až zatuchlá. Sladší než bych musel mít, ale pitelnost super. Taková stará klasika
nový podnik: pivnice
recenze: pivo
Mazák Wakatuka NEIPA 15°
Zase fajn NEIPA od Mazáka, mírně zakalená s krémovou pěnou, ...
komentář: pivovar
anonym
Dědkův mlýn, Unhošť
Hrozný podnik a ještě horší jednání majitele. Zkrátka pryč o ...
hodnocení: podnik
Pivovarská 899
Fajnová pivovarská letní zahrádka s milou obsluhou, dobrým jídlem a pivem.
hodnocení: podnik
Pivovarská hospůdka Beskydský pivovárek, Ostravice
Ochutnáno: 15 druhů piv (5 x návštěva)(2017)(2018)(2019)(2024)(2025)
hodnocení: podnik
t’ PUUB
Ochutnáno: 15 druhů piv (4 x návštěva)(2024)(2025)
komentář: pivovar
anonym
Moucha, Praha
Obojí vynikající... přijemně hořké, jen musí bý podáváno hodně vychlazené...
komentář: pivovar
anonym
Na Vývoji, Vlašim
Za mě skvělé pivo, akorát hořké a akorát silné... zkrátka výborné...
komentář: podnik
anonym
Zbraslavský kozí chlívek
Těšil jsem se na pivo s hezkým názvem. Leč, jejich Koza mně ...