ČR: o pivo v plechu roste zájem

První plechovkové pivo se objevilo v USA již před 80ti lety. Od té doby si obal plechovky získal neotřesitelné postavení a oblibu. Dle ČSPS jsou v současné době nejrychleji rostoucí kategorií pivních obalů plechovky.

pivni-plechovka

 
 

Ačkoliv jsme národ se silnou hospodskou kulturou, trend čepovaného piva u nás pozvolna upadá. Český svaz pivovarů a sladoven by si pro letošní rok přál zmírnění protikuřáckého zákona, aby si lidé více našli cestu do českých hospod, kde je pokles spotřeby opravdu znatelný. Celkový výstav pivovarů pro tuzemský trh se loni za první tři čtvrtletí snížil meziročně o 1,2 procenta, zato stoupla v meziročním srovnání spotřeba plechovkového piva téměř o 46 procent. I proto se v poslední době investuje do rozvoje linek na stáčení do plechovek.

Pivovar Zubr stáčel pivo do 0,33l plechovek již od roku 1992. V současné době tvoří asi 10 procent produkce pivovaru Zubr. Výrazně širokou nabídku piva v plechu nabízejí také Pivovary Heineken (Krušovice, Starobrno, Březňák, Zlatopramen) a Plzeňský Prazdroj (Pilsner Urquell, Gambrinus, Kozel, Radegast).

V roce 2017 také pivovar Konrád (Vratislavice nad Nisou) poprvé nabízel i plechovkové pivo, které si nechal stáčet u externího dodavatele. Bylo to něco přes 1000 hektolitrů. V polovině roku 2018 chce Konrád rozjet vlastní linku na stáčení piva do plechovek. Množství takto baleného piva bude záležet na odbytu. "Náklady na přepravu lahvového piva do zahraničí rostou, i když jsou plechovky dražší než lahve, přeprava je levnější, protože jsou lehčí," uvedl ředitel pivovaru Hostaš. Stavební úpravy v areálu pivovaru a samotná linka přijdou na 50 až 60 milionů korun. S plechovkovým pivem by vratislavičtí rádi oslovili odběratele v Asii, zejména v Číně a Indii, což jsou rychle rostoucí trhy.

Už loni na podzim rozjeli vlastní linku na stáčení piva do plechovek v pivovaru Svijany. Loni do plechovek stočili 15.000 hektolitrů, letos plánují nejméně 20.000 hektolitrů. V budoucnu do nich chtějí plnit až pětinu výstavu. Ten loni dosáhl rekordních 638.399 hektolitrů. Pivovar Svijany přišel s revolučním objemem, a sice s dvoulitrovou plechovkou.


Měšťanský pivovar Strakonice (Dudák) od roku 2018 také nabídne pivo v plechu. Dudák zatím využije výrobní kapacity na cizí stáčírně (podobně jako Konrád), s dovozem piva v cisternách, protože by ho vlastní linka přišla na velikou investici. V plechovkách chce prodat kolem dvaceti procent svého výstavu. Odbyt má zajistit síť supermarketů a hypermarketů. Na Moravě a v Praze byl objem prodaného piva posílen o desítky procent. Chce prorazit i na Slovensko.

Výhoda plechovek

Přes plechovou stěnu do piva neprojde absolutně žádné světlo. Oproti lahvím jakéhokoliv druhu to je nesporná výhoda. Platí, že čím tmavší lahev, tím lepší, ale i přes hnědou lahev světlo do piva pronikne.

Přes plechovou stěnu neprojde ani vzduch. Zde je výrazný rozdíl hlavně v porovnání s PET lahví, protože PET je prostě jednou pro vždy nevhodný obal. Vzduch může dovnitř, i ven.

Jedna prázdná skleněná lahev má váhu asi 24 prázdných plechovek stejného objemu. Krom toho, že se s takovou váhou obalu tahá koncový spotřebitel, je převoz lahví vzhledem k hmotnosti nákladu a nosnosti přepravních kamiónů dvakrát nákladnější.

seslapnuta-plechovka

Ekologické hledisko také hraje pro plechovkové pivo: Přeprava je vzhledem k hmotnosti ekologičtější. Co se týče recyklování, z plechovky lze recyklovat 70% z objemu, zatímco ze skla lze recyklovat 23% z objemu a z plastové lahve jen 3% z objemu!

Plechovky slaví úspěch především v létě, v období dovolených, kdy jsou voleny jako nejpraktičtější přepravní obal.

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Kartel West Coast Pilsner 12 (duben 2025)
Ochutnáno - Craft Beer Bottleshop & Bar - Brno (2025)
hodnocení: pivo
Multiberry Kozi Sour ALE 10°
Ochutnáno - Pivní trhy na Zelném trhu - Brno-město (2021) O ...
hodnocení: pivo
Stojácké poupě - Světlý ležák 12°
Ochutnáno - Výčep Na stojáka - Brno (2025)
hodnocení: podnik
restaurant Lipník, Lipník nad Bečvou
Útulná pivovarská restaurace, na čepu pouze tři druhy průměrného piva.
recenze: pivo
Svatovar světlý 12°
Jasná zlatá barva, hustá pěna, ale nestabilní, vůně sladová, ...
recenze: pivo
Svatovar polotmavý 11°
Jantarová barva, jarová, nestabilní pěna, slaboučký říz, sla ...
recenze: pivo
Victoria 11°
Jasná zlatá barva, hustá stabilní pěna, střední říz, vyšší p ...
hodnocení: podnik
Němý Medvěd - Brloh Barbecue Mělník
Moderní prostředí, ochotná obsluha a dost dobré pivo, čepované i v lahvích.
nový pivovar
komentář: pivovar
anonym
Jadrníček, Náměšť na Hané
Je to 100% pravda..Pivo nedozrale..A kvalita sla do kopru...
komentář: podnik
anonym
Restaurace Pod Hradem
Vynikající kuchyně a dobré vlastní pivo.
komentář: pivo
anonym
Holba Keprník
Ze zvedavosti 30.10.25 skusil a uz nikdy vice.To i Krusovice jsou kralovske oproti teto brecce.