V ležáckých sklepích pivovaru Cvikov čerstvě uzrála první várka světlého piva Sklář 8°, Luž 10° a Klíč 12°. Piva nesoucí názvy okolních kopců. Tmavé pivo se zatím ve Cvikově vařit nebude.
Nový ředitel pivovaru Jiří Jakoubek je úspěšným podnikatelem v oboru elektrozařízení. Do obnovy pivovaru ve Cvikově se pustil před necelým rokem. Kapitál z jeho obchodování použil na obnovu pivovaru Cvikov. Ta přišla na několik desítek milionů. Za poměrně krátkou dobu tak mohl být obnoven původní pivovar, který má před sebou od začátku velké ambice. Mezi minipivovary se hodlá řadit jen následující první rok své existence. Jeho plánovaný výstav se očekává až 20 tisíc hektolitrů.
Vaření piva ve Cvikově se datovalo od roku 1560. Původní měšťanský pivovar stával uprostřed náměstí. Později několikrát místo změnil. Teprve v roce 1866 byl pivovar nově vybudován pod Zeleným vrchem, kde stojí dodnes. Jeho odbytištěm byly zejména sklářské podniky z okolí. Za první republiky zažil pivovar svá nejlepší léta, po druhé světové válce ale výroba postupně upadala. Počátkem 20. století prošel areál modernizací a přestavbou, která mu dala současnou podobu. V roce 1968 byl pivovar uzavřen. Technologie pivovaru zůstala na místě sice až do 90. let, ale pak původní varna skončila ve sběru. V následujících letech se v areálu zrušeného pivovaru vystřídali např. autoservis, diskotéka i žampiónová farma.
Noví vlastníci pořídili vybavení nové. Měděnou varnu a další technologii koupili z uzavřeného pivovaru z Německa. Dovezené zařízení zrenovovali a doplnili dalšími prvky, jako je například filtrace. Vracet pivovaru původní podobu pomohly archivy. Varna i ležácké sklepy jsou na místech, kde stály v minulosti. Varna je ale o něco menší, jen na 50 hektolitrů. Ta původní byla zřejmě o třetinu větší. Také ležácké sklepy jsou původní, dřevěné sudy ale nahradily nerezové tanky s moderním chladicím agregátem. Místo bývalé sladovny dnes funguje pivovarská restaurace, kde teče pivo takříkajíc přímo z tanků.
O místo na trhu se bude muset pivovar utkat hlavně s místní konkurencí známých pivovarů jako jsou: Svijany, Rohozec nebo Konrad. Majitelé se spoléhají spíše na prodej piva po hospodách. Zájem čepovat cvikovské pivo už projevilo 150 hostinců. „Zatím prodáváme pivo kolem komína, tedy v okruhu několika kilometrů od pivovaru, nejvíce na Cvikovsku a Novoborsku a v oblasti Lužických hor.“