Novinky ve světě pivovarnictví

Stejně jako jiná odvětví průmyslu i ten pivovarský neustále hledá pokrokové metody. V některých případech to jsou pivovarské metody, které jen snižují náklady na výrobu na úkor kvality, ale najdou se i případy, které prospívají vývoji pivovarnictví ve všech směrech. Těmi jsou třeba nové hybridy kvasinek, nebo nové PET lahve, které nezhoršují kvalitu piva.

spilka

 
 

Nové kmeny kvasinek

Ve výzkumném centru VTT ve Finsku se tamním laborantů podařilo vytvořit hybrid dvou kmenů kvasinek Saccharomyces cervisiae a Saccharomyces eubayanus. Tento nový hybrid kvasinek by měl umožnit vykvasit klasický ležák s lepšími senzorickými vlastnostmi a s lepší stabilitou piva. Kvasinky také kvasí rychleji a s vyšším obsahem vyprodukovaného alkoholu. Podle finských vědců by měly nové kvasinky rozšířit paletu chutí ležáků. O čerstvou novinku okamžitě projevily zájem finské pivovary a nedlouho na to i mezinárodní pivovary. Finští vědci mají v plánu vytvořit i nízkokalorické pivo, které by chutnalo stejně jako jeho běžná verze.

Je zřejmé, že nový hybridní kmen zajímá velké pivovary kvůli snížení nákladů na výrobu, ale pokud se vlk nažere a kozičky zůstanou celé, na své si přijde i spotřebitel.

Zdroj: Newsweek

plastové lahve

Nové plastové láhve

Rozmach plastových lahví je samozřejmě přímo úměrný době, ve které žijeme, ale tento obal je mezi spotřebiteli obecně spojován s nižší kvalitou piva. Českému pivaři stačí pohled do regálů supermarketů…

Japonská společnost Kirin, produkující tamní populární pivo nedávno uzavřela dohodu se společností Mitsubishi Plastics o odběru nových plastových lahví, které nepropouští plyn. Lahve vyrobené společností Mitsubishi Plastics totiž obsahují speciální vrstvu, která úniku plynů brání. Z klasických PET lahví se totiž plyn vytrácí a tím se samozřejmě snižuje kvalita skladovaného piva. Nové láhve budou zároveň přepravovány v balících, které zabrání tomu, aby se k nim během cesty dostalo sluneční světlo a ovlivnilo jejich chuť.

Ač je menší šance, že se lahve při transportech rozbijí, jsou lehčí, častěji jsou vyráběny větších objemů, nejsou zrovna oblíbené po celé zemi. Jako levnější alternativu lahvovaného piva je však čím dál tím častěji využívají i minipivovary. Až se někdy budete na nějakého „PETkaře“ v hospodě dívat skrz prsty, pamatujte na to, že pro „ledničkový“ transport je PET lahev naopak lepší než džbánek!

Zdroj:Japan Real Time

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Stodolecký lišák 11
Výborný polotmavý ležák s příjemnou hořkosti, karamelovými tóny a příjemnou vůní.
hodnocení: pivo
Chata Říp 11°
Jedno vrcholové na Řípu, ochutnáno 27.12.2020.
hodnocení: pivo
Slavkovský Medový ležák 12°
Moc dobrý a opravdu příjemně medový ležák ke svátečnímu oběd ...
hodnocení: podnik
ALE! bar, Praha
Skvělý malý bar, který si Erik otevřel kousek od Arbesáku. P ...
hodnocení: podnik
Pivovar Horymír
Pivovarská hospoda pivovaru Horymír, obsluha milá, prostředí fajn, pivo celkem jde, takže v pohodě.
nový podnik: restaurace
komentář: pivovar
anonym
Volf, Široký Důl
Pivovar můžu jenom doporučit, od té doby co jsem ochutnal už ...
recenze: pivo
Horác světlý ležák 11°
Pitelný ležák který ničím nevyčnívá, ale ani nezaostává. Jed ...
recenze: pivo
Heřman světlý ležák 11,5°
Velmi pitelný ležák plné chuti, přesto že je balen do pět la ...
komentář: pivo
anonym
Kozel Florián 11°
Vždy se najde plno much sedících na hovně a jak jim šmakuje ....
komentář: pivo
anonym
komentář: pivo
anonym
hodnocení: podnik
Pivní ambasáda, Pardubice
Pardubický pivní bar mě dost zklamal, prostředí celkem fajn, ...
nový podnik: restaurace
recenze: pivo
Dobřanská Hvězda 14°
Ochutnáno cca. 3x ročně v petce a drží si svou stabilní chuť ...
nový pivovar
komentář: pivovar
Bakovský pivovar
Částečné info vloženo
komentář: pivovar
Bakovský pivovar
Vaří Ležák 11, Ležák 12, ALE 13 a Pšenice 11. Bližší info zatím nemám.