Novinky ve světě pivovarnictví

Stejně jako jiná odvětví průmyslu i ten pivovarský neustále hledá pokrokové metody. V některých případech to jsou pivovarské metody, které jen snižují náklady na výrobu na úkor kvality, ale najdou se i případy, které prospívají vývoji pivovarnictví ve všech směrech. Těmi jsou třeba nové hybridy kvasinek, nebo nové PET lahve, které nezhoršují kvalitu piva.

spilka

 
 

Nové kmeny kvasinek

Ve výzkumném centru VTT ve Finsku se tamním laborantů podařilo vytvořit hybrid dvou kmenů kvasinek Saccharomyces cervisiae a Saccharomyces eubayanus. Tento nový hybrid kvasinek by měl umožnit vykvasit klasický ležák s lepšími senzorickými vlastnostmi a s lepší stabilitou piva. Kvasinky také kvasí rychleji a s vyšším obsahem vyprodukovaného alkoholu. Podle finských vědců by měly nové kvasinky rozšířit paletu chutí ležáků. O čerstvou novinku okamžitě projevily zájem finské pivovary a nedlouho na to i mezinárodní pivovary. Finští vědci mají v plánu vytvořit i nízkokalorické pivo, které by chutnalo stejně jako jeho běžná verze.

Je zřejmé, že nový hybridní kmen zajímá velké pivovary kvůli snížení nákladů na výrobu, ale pokud se vlk nažere a kozičky zůstanou celé, na své si přijde i spotřebitel.

Zdroj: Newsweek

plastové lahve

Nové plastové láhve

Rozmach plastových lahví je samozřejmě přímo úměrný době, ve které žijeme, ale tento obal je mezi spotřebiteli obecně spojován s nižší kvalitou piva. Českému pivaři stačí pohled do regálů supermarketů…

Japonská společnost Kirin, produkující tamní populární pivo nedávno uzavřela dohodu se společností Mitsubishi Plastics o odběru nových plastových lahví, které nepropouští plyn. Lahve vyrobené společností Mitsubishi Plastics totiž obsahují speciální vrstvu, která úniku plynů brání. Z klasických PET lahví se totiž plyn vytrácí a tím se samozřejmě snižuje kvalita skladovaného piva. Nové láhve budou zároveň přepravovány v balících, které zabrání tomu, aby se k nim během cesty dostalo sluneční světlo a ovlivnilo jejich chuť.

Ač je menší šance, že se lahve při transportech rozbijí, jsou lehčí, častěji jsou vyráběny větších objemů, nejsou zrovna oblíbené po celé zemi. Jako levnější alternativu lahvovaného piva je však čím dál tím častěji využívají i minipivovary. Až se někdy budete na nějakého „PETkaře“ v hospodě dívat skrz prsty, pamatujte na to, že pro „ledničkový“ transport je PET lahev naopak lepší než džbánek!

Zdroj:Japan Real Time

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Galactic Brotherhood: Z Innej Beczki
Ochutnáno - F.A. Bar Oranžová - Brno (2025)
hodnocení: pivo
HAZY NECTARON '24 NZ Hazy IPA
Ochutnáno - F.A. Bar Oranžová - Brno (2025)
hodnocení: pivo
Hazy Discovery Žalec - Hazy IPA
Ochutnáno - F.A. Bar Oranžová - Brno (2025)
recenze: pivo
Pecivál 11°
Dobrý ležák s hustou pěnou, ulpívající na sklenici, střední ...
recenze: pivo
TVARG APA 12°
Moc fajn APA s krémovou stabilní pěnou, středním řízem i pln ...
komentář: pivovar
anonym
Dědkův mlýn, Unhošť
Hrozný podnik a ještě horší jednání majitele. Zkrátka pryč o ...
hodnocení: podnik
Pivovarská 899
Fajnová pivovarská letní zahrádka s milou obsluhou, dobrým jídlem a pivem.
recenze: pivo
Afterparty 13°
Tak to se povedlo, krásná krémová, hustá, stabilní pěna, kré ...
hodnocení: podnik
Pivovarská hospůdka Beskydský pivovárek, Ostravice
Ochutnáno: 15 druhů piv (5 x návštěva)(2017)(2018)(2019)(2024)(2025)
hodnocení: podnik
t’ PUUB
Ochutnáno: 15 druhů piv (4 x návštěva)(2024)(2025)
komentář: pivovar
anonym
Moucha, Praha
Obojí vynikající... přijemně hořké, jen musí bý podáváno hodně vychlazené...
komentář: pivovar
anonym
Na Vývoji, Vlašim
Za mě skvělé pivo, akorát hořké a akorát silné... zkrátka výborné...
komentář: podnik
anonym
Zbraslavský kozí chlívek
Těšil jsem se na pivo s hezkým názvem. Leč, jejich Koza mně ...