Novinky ve světě pivovarnictví

Stejně jako jiná odvětví průmyslu i ten pivovarský neustále hledá pokrokové metody. V některých případech to jsou pivovarské metody, které jen snižují náklady na výrobu na úkor kvality, ale najdou se i případy, které prospívají vývoji pivovarnictví ve všech směrech. Těmi jsou třeba nové hybridy kvasinek, nebo nové PET lahve, které nezhoršují kvalitu piva.

spilka

 
 

Nové kmeny kvasinek

Ve výzkumném centru VTT ve Finsku se tamním laborantů podařilo vytvořit hybrid dvou kmenů kvasinek Saccharomyces cervisiae a Saccharomyces eubayanus. Tento nový hybrid kvasinek by měl umožnit vykvasit klasický ležák s lepšími senzorickými vlastnostmi a s lepší stabilitou piva. Kvasinky také kvasí rychleji a s vyšším obsahem vyprodukovaného alkoholu. Podle finských vědců by měly nové kvasinky rozšířit paletu chutí ležáků. O čerstvou novinku okamžitě projevily zájem finské pivovary a nedlouho na to i mezinárodní pivovary. Finští vědci mají v plánu vytvořit i nízkokalorické pivo, které by chutnalo stejně jako jeho běžná verze.

Je zřejmé, že nový hybridní kmen zajímá velké pivovary kvůli snížení nákladů na výrobu, ale pokud se vlk nažere a kozičky zůstanou celé, na své si přijde i spotřebitel.

Zdroj: Newsweek

plastové lahve

Nové plastové láhve

Rozmach plastových lahví je samozřejmě přímo úměrný době, ve které žijeme, ale tento obal je mezi spotřebiteli obecně spojován s nižší kvalitou piva. Českému pivaři stačí pohled do regálů supermarketů…

Japonská společnost Kirin, produkující tamní populární pivo nedávno uzavřela dohodu se společností Mitsubishi Plastics o odběru nových plastových lahví, které nepropouští plyn. Lahve vyrobené společností Mitsubishi Plastics totiž obsahují speciální vrstvu, která úniku plynů brání. Z klasických PET lahví se totiž plyn vytrácí a tím se samozřejmě snižuje kvalita skladovaného piva. Nové láhve budou zároveň přepravovány v balících, které zabrání tomu, aby se k nim během cesty dostalo sluneční světlo a ovlivnilo jejich chuť.

Ač je menší šance, že se lahve při transportech rozbijí, jsou lehčí, častěji jsou vyráběny větších objemů, nejsou zrovna oblíbené po celé zemi. Jako levnější alternativu lahvovaného piva je však čím dál tím častěji využívají i minipivovary. Až se někdy budete na nějakého „PETkaře“ v hospodě dívat skrz prsty, pamatujte na to, že pro „ledničkový“ transport je PET lahev naopak lepší než džbánek!

Zdroj:Japan Real Time

Diskuze

Nově na BeerWeb 
recenze: pivo
Poutník světlé výčepní pivo 10°
Oproti lahvované verzi rozhodně lepší prožitek. Dobře piteln ...
recenze: pivo
Moritz 10°
Poměrně dobrá, příjemně pitelná desítka střední hořkosti. V ...
hodnocení: pivo
jz
novinka
V pivovaru Konrád hořelo
Závada na elektroinstalaci způsobila škodu v pivovaru Konrád ve výši 4 miliony
komentář: pivo
Rebel Tudor 11°
z produkce brodského pivovaru.Extra hořké
komentář: pivo
Bernard Jedenáctka
Bernard 11tka světlá je hořké pivo až přehnaně. Po třech piv ...
komentář: pivo
anonym
Poutník světlý ležák 11°
Domnívám se, že Poutník začal vařit 11tku dost pozdě a nezachytil nástup ostatních 11tek v ČR.
nový pivovar
komentář: pivovar
Dědek, Dobronín
Odkaz na webové stránky není funkční, dle stránky na face je pivovar od července roku 2017 uzavřen
nový pivovar
komentář: pivovar
Pivovar Ovipistán, Ledce
4.7.2020 proběhne slavnostní přestřižení pásky a oficiální o ...
komentář: pivovar
anonym
U Šenkýřů, Šťáhlavice
Pivečko vynikající děkuji,p
recenze: pivo
Raven Brutal Strawbery 12°
Slušné množství jahod, ale mohlo by to být víc kyselé, ochutnáno 18.6.2020.
komentář: podnik
anonym
Ryžovna
Správný název létajícího pivovaru je Ryžovna, pořád to někdo komolí. Ach jo...
hodnocení: podnik
Pivovar Červený vlk
Krásné prostředí, úžasná, rychlá a velmi milá obsluha, fanta ...
nový podnik: restaurace
hodnocení: podnik
Ryžovna
Prostředí celkem ujde, personál taky, ale odporné pivo to vše srazí skoro na nulu...
nový podnik: restaurace