Novinky ve světě pivovarnictví

Stejně jako jiná odvětví průmyslu i ten pivovarský neustále hledá pokrokové metody. V některých případech to jsou pivovarské metody, které jen snižují náklady na výrobu na úkor kvality, ale najdou se i případy, které prospívají vývoji pivovarnictví ve všech směrech. Těmi jsou třeba nové hybridy kvasinek, nebo nové PET lahve, které nezhoršují kvalitu piva.

spilka

 
 

Nové kmeny kvasinek

Ve výzkumném centru VTT ve Finsku se tamním laborantů podařilo vytvořit hybrid dvou kmenů kvasinek Saccharomyces cervisiae a Saccharomyces eubayanus. Tento nový hybrid kvasinek by měl umožnit vykvasit klasický ležák s lepšími senzorickými vlastnostmi a s lepší stabilitou piva. Kvasinky také kvasí rychleji a s vyšším obsahem vyprodukovaného alkoholu. Podle finských vědců by měly nové kvasinky rozšířit paletu chutí ležáků. O čerstvou novinku okamžitě projevily zájem finské pivovary a nedlouho na to i mezinárodní pivovary. Finští vědci mají v plánu vytvořit i nízkokalorické pivo, které by chutnalo stejně jako jeho běžná verze.

Je zřejmé, že nový hybridní kmen zajímá velké pivovary kvůli snížení nákladů na výrobu, ale pokud se vlk nažere a kozičky zůstanou celé, na své si přijde i spotřebitel.

Zdroj: Newsweek

plastové lahve

Nové plastové láhve

Rozmach plastových lahví je samozřejmě přímo úměrný době, ve které žijeme, ale tento obal je mezi spotřebiteli obecně spojován s nižší kvalitou piva. Českému pivaři stačí pohled do regálů supermarketů…

Japonská společnost Kirin, produkující tamní populární pivo nedávno uzavřela dohodu se společností Mitsubishi Plastics o odběru nových plastových lahví, které nepropouští plyn. Lahve vyrobené společností Mitsubishi Plastics totiž obsahují speciální vrstvu, která úniku plynů brání. Z klasických PET lahví se totiž plyn vytrácí a tím se samozřejmě snižuje kvalita skladovaného piva. Nové láhve budou zároveň přepravovány v balících, které zabrání tomu, aby se k nim během cesty dostalo sluneční světlo a ovlivnilo jejich chuť.

Ač je menší šance, že se lahve při transportech rozbijí, jsou lehčí, častěji jsou vyráběny větších objemů, nejsou zrovna oblíbené po celé zemi. Jako levnější alternativu lahvovaného piva je však čím dál tím častěji využívají i minipivovary. Až se někdy budete na nějakého „PETkaře“ v hospodě dívat skrz prsty, pamatujte na to, že pro „ledničkový“ transport je PET lahev naopak lepší než džbánek!

Zdroj:Japan Real Time

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Mazák Rainbow of Death 16°
Parádní silná IPA s ovocnou lehce pryskyřičnou chutí a vysok ...
komentář: podnik
anonym
Pivotéka Ostrava
Pivotéka je již několik let zrušena, prosím o úplné smazání, zejména telefonního čísla. Děkuji.
hodnocení: podnik
Andělský pivovar
Polední menu super a obsluha ochotná
hodnocení: pivo
hodnocení: pivo
Miłosław Bezalkoholowe IPA
Ochutnáno jako lahvové - Koryčany (2024)
hodnocení: podnik
Beervana - podnik
Ochutnáno: 108 druhů piv (23 x návštěva)(2023)(2024)
hodnocení: podnik
Na 7. Schode (Žilina)
Ochutnáno: 86 druhů piv (23 x návštěva)(2023)(2024)
nový podnik: restaurace
nový podnik: restaurace
komentář: podnik
anonym
U2D, U Dvou Dobráků, Opava
Vytopilo nás to...majitel domu nesuší, nevíme, kdy se zase rozjede U2D
nový podnik: pivotéka
komentář: články
anonym
NEIPA
Mez též ne :))
komentář: pivo
anonym
Proovan Hazy IPA
Pro mne Objev roku. Skvele nealko s vuni chmele ,optimalni velikost. Pro mne jednicka
komentář: pivovar
anonym
Proud (Elektrárna), Plzeň
Naprostý souhlas, nedá se to pít, chutná jak pivo dolité vodou :(
recenze: pivo
Lemonade - Summer American Wheat
Jemně nakyslá “pivní citronáda”, vůně velmi citrusová, chuť ...
recenze: pivo
Bedřichova jedenáctka světlá
Krémová pěna, velmi dobrá pitelnost, nižší říz a střední pln ...
komentář: pivo
anonym
Braník Mikoláš Aleš 10°
Braník 11 je příjemný pivko, po práci, kdo z vás to pije? Jd ...