Novinky ve světě pivovarnictví

Stejně jako jiná odvětví průmyslu i ten pivovarský neustále hledá pokrokové metody. V některých případech to jsou pivovarské metody, které jen snižují náklady na výrobu na úkor kvality, ale najdou se i případy, které prospívají vývoji pivovarnictví ve všech směrech. Těmi jsou třeba nové hybridy kvasinek, nebo nové PET lahve, které nezhoršují kvalitu piva.

spilka

 
 

Nové kmeny kvasinek

Ve výzkumném centru VTT ve Finsku se tamním laborantů podařilo vytvořit hybrid dvou kmenů kvasinek Saccharomyces cervisiae a Saccharomyces eubayanus. Tento nový hybrid kvasinek by měl umožnit vykvasit klasický ležák s lepšími senzorickými vlastnostmi a s lepší stabilitou piva. Kvasinky také kvasí rychleji a s vyšším obsahem vyprodukovaného alkoholu. Podle finských vědců by měly nové kvasinky rozšířit paletu chutí ležáků. O čerstvou novinku okamžitě projevily zájem finské pivovary a nedlouho na to i mezinárodní pivovary. Finští vědci mají v plánu vytvořit i nízkokalorické pivo, které by chutnalo stejně jako jeho běžná verze.

Je zřejmé, že nový hybridní kmen zajímá velké pivovary kvůli snížení nákladů na výrobu, ale pokud se vlk nažere a kozičky zůstanou celé, na své si přijde i spotřebitel.

Zdroj: Newsweek

plastové lahve

Nové plastové láhve

Rozmach plastových lahví je samozřejmě přímo úměrný době, ve které žijeme, ale tento obal je mezi spotřebiteli obecně spojován s nižší kvalitou piva. Českému pivaři stačí pohled do regálů supermarketů…

Japonská společnost Kirin, produkující tamní populární pivo nedávno uzavřela dohodu se společností Mitsubishi Plastics o odběru nových plastových lahví, které nepropouští plyn. Lahve vyrobené společností Mitsubishi Plastics totiž obsahují speciální vrstvu, která úniku plynů brání. Z klasických PET lahví se totiž plyn vytrácí a tím se samozřejmě snižuje kvalita skladovaného piva. Nové láhve budou zároveň přepravovány v balících, které zabrání tomu, aby se k nim během cesty dostalo sluneční světlo a ovlivnilo jejich chuť.

Ač je menší šance, že se lahve při transportech rozbijí, jsou lehčí, častěji jsou vyráběny větších objemů, nejsou zrovna oblíbené po celé zemi. Jako levnější alternativu lahvovaného piva je však čím dál tím častěji využívají i minipivovary. Až se někdy budete na nějakého „PETkaře“ v hospodě dívat skrz prsty, pamatujte na to, že pro „ledničkový“ transport je PET lahev naopak lepší než džbánek!

Zdroj:Japan Real Time

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
DK
hodnocení: podnik
Bledý Úsvit
Ochutnáno: 13 druhů piv (13 x návštěva)(2022)(2023)
hodnocení: pivo
CH-47 Chinook - Cold IPA 15°
Ochutnáno - Bledý Úsvit - Český Těšín (2023)
hodnocení: podnik
Palouk
Ochutnáno: 16 druhů piv ( 7 x návštěva) (2022)(2023)
hodnocení: pivo
Hoppy Dreams - NEIPA 15°
Ochutnáno - Restaurace Palouk - Ostrava (2023)
nový pivovar
recenze: pivo
Bernard Jedenáctka
Pivo velmi dobře pitelné,se střední hořkostí a jemným doznív ...
nový pivovar
komentář: podnik
anonym
Chata Alba
Byl jsem tam v roce 1969. Moc krásné vzpomínky.
nový podnik: restaurace
nový podnik: pivnice
nový podnik: restaurace
komentář: pivovar
anonym
Pivní Skaut, Cheb
Udělal jsem si dneska krásný večer s vaší božskou čtrnáctkou. Veliká dobrota!
recenze: pivo
EJ-L BISŤU 14°
Dobra IPA. Trocha viacej ostrejšia chuť na mňa ale inak veľmi dobre pivko.
recenze: pivo
Pánko 12°
Čakal som viacej. Každopádne určite neurazí ale nevybral by som si ho znova.
komentář: pivovar
U bojiště 1866, Miletín
Informace o pivovaru jsou zastaralé, nutno aktualizovat - www.pivovarmiletin.cz.