Novinky ve světě pivovarnictví

Stejně jako jiná odvětví průmyslu i ten pivovarský neustále hledá pokrokové metody. V některých případech to jsou pivovarské metody, které jen snižují náklady na výrobu na úkor kvality, ale najdou se i případy, které prospívají vývoji pivovarnictví ve všech směrech. Těmi jsou třeba nové hybridy kvasinek, nebo nové PET lahve, které nezhoršují kvalitu piva.

spilka

 
 

Nové kmeny kvasinek

Ve výzkumném centru VTT ve Finsku se tamním laborantů podařilo vytvořit hybrid dvou kmenů kvasinek Saccharomyces cervisiae a Saccharomyces eubayanus. Tento nový hybrid kvasinek by měl umožnit vykvasit klasický ležák s lepšími senzorickými vlastnostmi a s lepší stabilitou piva. Kvasinky také kvasí rychleji a s vyšším obsahem vyprodukovaného alkoholu. Podle finských vědců by měly nové kvasinky rozšířit paletu chutí ležáků. O čerstvou novinku okamžitě projevily zájem finské pivovary a nedlouho na to i mezinárodní pivovary. Finští vědci mají v plánu vytvořit i nízkokalorické pivo, které by chutnalo stejně jako jeho běžná verze.

Je zřejmé, že nový hybridní kmen zajímá velké pivovary kvůli snížení nákladů na výrobu, ale pokud se vlk nažere a kozičky zůstanou celé, na své si přijde i spotřebitel.

Zdroj: Newsweek

plastové lahve

Nové plastové láhve

Rozmach plastových lahví je samozřejmě přímo úměrný době, ve které žijeme, ale tento obal je mezi spotřebiteli obecně spojován s nižší kvalitou piva. Českému pivaři stačí pohled do regálů supermarketů…

Japonská společnost Kirin, produkující tamní populární pivo nedávno uzavřela dohodu se společností Mitsubishi Plastics o odběru nových plastových lahví, které nepropouští plyn. Lahve vyrobené společností Mitsubishi Plastics totiž obsahují speciální vrstvu, která úniku plynů brání. Z klasických PET lahví se totiž plyn vytrácí a tím se samozřejmě snižuje kvalita skladovaného piva. Nové láhve budou zároveň přepravovány v balících, které zabrání tomu, aby se k nim během cesty dostalo sluneční světlo a ovlivnilo jejich chuť.

Ač je menší šance, že se lahve při transportech rozbijí, jsou lehčí, častěji jsou vyráběny větších objemů, nejsou zrovna oblíbené po celé zemi. Jako levnější alternativu lahvovaného piva je však čím dál tím častěji využívají i minipivovary. Až se někdy budete na nějakého „PETkaře“ v hospodě dívat skrz prsty, pamatujte na to, že pro „ledničkový“ transport je PET lahev naopak lepší než džbánek!

Zdroj:Japan Real Time

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Pernštějn Světlý ležák 12°
V nějakém obchodním řetězci jsem narazil na nové lahve i eti ...
recenze: pivo
Citra 13°
Slabší citrové aroma, tělo plné, hořkost slabší. Poměrně nevyvážené pivo.
recenze: pivo
Předák 10°
Taková desítka která nezanechá moc dojem. Rozhodně bych neby ...
hodnocení: podnik
restaurace Pivovar Český Krumlov
Ochutnáno: 2 druhy piva (2021)
hodnocení: podnik
Restaurant Glokner Svachovka, Mirkovice
Ochutnáno: 4 druhy piva (2021)
hodnocení: podnik
recenze: pivo
Lávka 11°
Petka kterou jsem měl již dříve byla skvělá, ale čepované v domovské hospodě ještě lepší.
komentář: pivovar
anonym
Starý dvůr, Prušánky
Na oběd smaženej řízek který byl zkažený byl humus, burgr st ...
komentář: pivovar
anonym
Starý dvůr, Prušánky
Pry-mame nasi 11tku a nebo 10 radegast..... S kamosema jsme ...
komentář: pivovar
anonym
Starý dvůr, Prušánky
Pry-mame nasi 11tku a nebo 10 radegast..... S kamosema jsme ...
komentář: pivo
anonym
komentář: pivo
anonym
Zewl světlý ležák 12°
Dvanáctka z petky chuťově dobrá, jen trochu odrazuje zákal. Ten ale k tomuhle druhu piva patří.
komentář: pivo
anonym
Krajinský Jantar 11°
22.7 2021 Jsem velmi mile překvapen DNES JSEM PIL pivo Ja ...
nový podnik: pivnice