Novinky ve světě pivovarnictví

Stejně jako jiná odvětví průmyslu i ten pivovarský neustále hledá pokrokové metody. V některých případech to jsou pivovarské metody, které jen snižují náklady na výrobu na úkor kvality, ale najdou se i případy, které prospívají vývoji pivovarnictví ve všech směrech. Těmi jsou třeba nové hybridy kvasinek, nebo nové PET lahve, které nezhoršují kvalitu piva.

spilka

 
 

Nové kmeny kvasinek

Ve výzkumném centru VTT ve Finsku se tamním laborantů podařilo vytvořit hybrid dvou kmenů kvasinek Saccharomyces cervisiae a Saccharomyces eubayanus. Tento nový hybrid kvasinek by měl umožnit vykvasit klasický ležák s lepšími senzorickými vlastnostmi a s lepší stabilitou piva. Kvasinky také kvasí rychleji a s vyšším obsahem vyprodukovaného alkoholu. Podle finských vědců by měly nové kvasinky rozšířit paletu chutí ležáků. O čerstvou novinku okamžitě projevily zájem finské pivovary a nedlouho na to i mezinárodní pivovary. Finští vědci mají v plánu vytvořit i nízkokalorické pivo, které by chutnalo stejně jako jeho běžná verze.

Je zřejmé, že nový hybridní kmen zajímá velké pivovary kvůli snížení nákladů na výrobu, ale pokud se vlk nažere a kozičky zůstanou celé, na své si přijde i spotřebitel.

Zdroj: Newsweek

plastové lahve

Nové plastové láhve

Rozmach plastových lahví je samozřejmě přímo úměrný době, ve které žijeme, ale tento obal je mezi spotřebiteli obecně spojován s nižší kvalitou piva. Českému pivaři stačí pohled do regálů supermarketů…

Japonská společnost Kirin, produkující tamní populární pivo nedávno uzavřela dohodu se společností Mitsubishi Plastics o odběru nových plastových lahví, které nepropouští plyn. Lahve vyrobené společností Mitsubishi Plastics totiž obsahují speciální vrstvu, která úniku plynů brání. Z klasických PET lahví se totiž plyn vytrácí a tím se samozřejmě snižuje kvalita skladovaného piva. Nové láhve budou zároveň přepravovány v balících, které zabrání tomu, aby se k nim během cesty dostalo sluneční světlo a ovlivnilo jejich chuť.

Ač je menší šance, že se lahve při transportech rozbijí, jsou lehčí, častěji jsou vyráběny větších objemů, nejsou zrovna oblíbené po celé zemi. Jako levnější alternativu lahvovaného piva je však čím dál tím častěji využívají i minipivovary. Až se někdy budete na nějakého „PETkaře“ v hospodě dívat skrz prsty, pamatujte na to, že pro „ledničkový“ transport je PET lahev naopak lepší než džbánek!

Zdroj:Japan Real Time

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Mazák Rosé Sour Ale 2024
Ochutnáno - Ochutnávková pivnice - Brno (2025)
hodnocení: pivo
De L'Autre Côté V.7 - West Coast IPA
Ochutnáno - Craft Beer Bottleshop & Bar - Brno (2025)
nový pivovar
hodnocení: pivo
Art of Hop DDH NEIPA #5 Turkey's Pick Blend
Ochutnáno - Malt Worm - Brno (2025)
recenze: pivo
The Lumberjack 16°
Krásný černý Stout s bohatou, nahnědlou, stabilní pěnou, stř ...
recenze: pivo
Magor 15°
Silnější polotmavé pivo jantarové barvy se skalnatou pěnou, ...
recenze: pivo
Sierra West Coast IPA 14°
Jasná, zlatá barva, hustá stabilní pěna, ulpívající na sklen ...
hodnocení: podnik
Hostinec Malý Růžek
Retro pivnice s poměrně velkým výběrem piv.
hodnocení: podnik
restaurace Pivovar Zlosin, Velké Losiny
Moderní prostředí, ochotná obsluha.
komentář: pivo
anonym
Zlatopramen 11°
To nemá s pivem nic společného!Přirovnám to k ředidlu.Škoda ...
hodnocení: podnik
Pivovar HARRY
Ochutnáno: 11 druhů piv (5 x návštěva)(2022)(2023)(2024)(2025)
nový podnik: restaurace
komentář: pivovar
anonym
Pivovar Kamenice nad Lipou
V pivovaru v Kamenici, máte to kousek. Jinak ve Flopu Jana V ...
komentář: pivovar
anonym
Velkorakovský minipivovar, Prostějov
Hnus. Více známých koupilo v albertu v akci. Nepitelny humus ...
komentář: pivo
anonym
Císař pán 14°
Vynikajici chuť
nový podnik: restaurace