Novinky ve světě pivovarnictví

Stejně jako jiná odvětví průmyslu i ten pivovarský neustále hledá pokrokové metody. V některých případech to jsou pivovarské metody, které jen snižují náklady na výrobu na úkor kvality, ale najdou se i případy, které prospívají vývoji pivovarnictví ve všech směrech. Těmi jsou třeba nové hybridy kvasinek, nebo nové PET lahve, které nezhoršují kvalitu piva.

spilka

 
 

Nové kmeny kvasinek

Ve výzkumném centru VTT ve Finsku se tamním laborantů podařilo vytvořit hybrid dvou kmenů kvasinek Saccharomyces cervisiae a Saccharomyces eubayanus. Tento nový hybrid kvasinek by měl umožnit vykvasit klasický ležák s lepšími senzorickými vlastnostmi a s lepší stabilitou piva. Kvasinky také kvasí rychleji a s vyšším obsahem vyprodukovaného alkoholu. Podle finských vědců by měly nové kvasinky rozšířit paletu chutí ležáků. O čerstvou novinku okamžitě projevily zájem finské pivovary a nedlouho na to i mezinárodní pivovary. Finští vědci mají v plánu vytvořit i nízkokalorické pivo, které by chutnalo stejně jako jeho běžná verze.

Je zřejmé, že nový hybridní kmen zajímá velké pivovary kvůli snížení nákladů na výrobu, ale pokud se vlk nažere a kozičky zůstanou celé, na své si přijde i spotřebitel.

Zdroj: Newsweek

plastové lahve

Nové plastové láhve

Rozmach plastových lahví je samozřejmě přímo úměrný době, ve které žijeme, ale tento obal je mezi spotřebiteli obecně spojován s nižší kvalitou piva. Českému pivaři stačí pohled do regálů supermarketů…

Japonská společnost Kirin, produkující tamní populární pivo nedávno uzavřela dohodu se společností Mitsubishi Plastics o odběru nových plastových lahví, které nepropouští plyn. Lahve vyrobené společností Mitsubishi Plastics totiž obsahují speciální vrstvu, která úniku plynů brání. Z klasických PET lahví se totiž plyn vytrácí a tím se samozřejmě snižuje kvalita skladovaného piva. Nové láhve budou zároveň přepravovány v balících, které zabrání tomu, aby se k nim během cesty dostalo sluneční světlo a ovlivnilo jejich chuť.

Ač je menší šance, že se lahve při transportech rozbijí, jsou lehčí, častěji jsou vyráběny větších objemů, nejsou zrovna oblíbené po celé zemi. Jako levnější alternativu lahvovaného piva je však čím dál tím častěji využívají i minipivovary. Až se někdy budete na nějakého „PETkaře“ v hospodě dívat skrz prsty, pamatujte na to, že pro „ledničkový“ transport je PET lahev naopak lepší než džbánek!

Zdroj:Japan Real Time

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Albrecht IPA 15°
Ochutnáno 23.10 v pivovaru
hodnocení: podnik
Pivovarský klub Zámecký pivovar Frýdlant
Velký výběr velice pitelných a rozmanitých piv od kyseláčů p ...
hodnocení: pivo
hodnocení: pivo
Albrecht 12°
Ochutnáno 23.10 v pivovaru
recenze: pivo
Pastry kyseláč 15° (malina+rybíz+vanilka)
Výborný kyseláč, není přespříliš kyselý, pitelnost skvělá, a ...
komentář: pivo
anonym
Lothar 12°
......... skvělé, lepší než Plzeň ????????????????????????????????????????????????????⛽️????
hodnocení: podnik
Restaurace Skála, Hradiště nad Jizerou
Ochutnáno: 4 druhy piva (2021)
hodnocení: podnik
Restaurace Aero, Ostrava
Ochutnáno: 13 druhů piv, 4x návštěva (2018)(2019)(2020)(2021)
recenze: pivo
Kvasar 13°
Kvasar se z názvu vytratil na úkor Medové 13. Jinak ale našt ...
nový podnik: pivnice
komentář: pivo
anonym
Steiger 11° Tmavý
Výborné černé pivo, kupuji každý rok točené v lázních Velký Meder ????
recenze: pivo
Agent Mílijus Summer Ale 9°
Velmi dobré mangové osvěžení. Vyvážená hořkost, plnost na 9° patřičná.
komentář: pivo
Hanácká pšenica 13°
V pivovaru hovoří o pšenici jako o spodně kvašené, což může zdůvodnit podivnou chuť.
nový podnik: restaurace