NEIPA

„Rozmohl se nám tady takový nešvar! …. je to slovíčko NEIPA“. Zkratka NEIPA vypadá v českém podání podivně a laik může být zmatený.

neipa

 
 

Zkratka NEIPA je neoficiální název pivního stylu New England IPA.

V současnosti je tento pivní styl velmi populární a pivovary, které toto pivo vaří, jsou prostě IN! Každý, kdo rád ochutnává pivo exotických chutí, touží ochutnat i pivo NEIPA.

Ač název leccos napovídá, tento pivní styl vznikl překvapivě ve Vermontu, USA. Vermont je stát nacházející se na severovýchodě Spojených států amerických, v oblasti Nové Anglie severovýchodního regionu USA. Původně byl zájem pojmenovat pivo podle místa, tedy Vermont IPA, ale New England se trochu nelogicky veřejnosti dobře a rychle zažil.

Jako oficiální pivní styl ho Brewers Association (BA) neuznala. Místo toho byly v roce 2018 uznány pivní styly s názvy Juicy nebo také Hazy. Vznikly tak oficiální kategorie degustačních soutěží: Juicy or Hazy Pale Ale, Juicy or Hazy India Pale Ale a Juicy or Hazy Imperial or Double India Pale Ale. Kontroverznost tohoto pivního stylu však názvem nekončí.

Zatímco se americké pivovary předháněly v hořkosti IBU, pivovar Alchemist ve městě Stowe, pracoval na jiném pivu IPA. Některá americká piva se honosila hořkostí vysoko nad škálou hořkosti přes 100 IBU. V roce 2010 přišel pivovar Alchemist se svou „šťavnatou“ ipou, která se jmenovala Heady Topper a byla chmelena zastudena chmelem Citra. Heady Topper je tedy první NEIPA. Beer Advocate toto pivo prohlásil za čtvrté nejlepší pivo na světě.

alchemist

Okolo roku 2015 přišel boom „šťavnatých“ ejlů ruku v ruce s nově vyšlechtěnými chmely, jako: Amarillo, Simcoe, Mosaic, Galaxy, El Dorado. Tyto chmely se vyznačují výraznými ovocnými tóny.

Pivo New England IPA je výrazně mlhavé, mléčné až dokonce kalné. Tato charakteristická vlastnost je vedlejšími efekty výroby:

1) Pro vystírku jsou použity slady s vyšším obsahem bílkovin (pšeničné, ovesné). Dlouhé molekuly bílkovin způsobují viditelný zákal.

2) Chmelení probíhá z největší části ke konci chmelovaru, ba dokonce je až 50 % sypání chmeleno zastudena – tzv. dry hopping. Do mladiny tak přechází více aromatických sloučenin a méně hořkosti. Chmel se obvykle z mladiny vyloučí ve whirpoolu, před zchlazením, ale při studeném chmelení drobné částice chmele v pivu zůstanou.

3) Pro kvašení jsou použity kvasinky, které produkují mnoho esterů, ale málo sedimentují. (Málo se shlukují a nesedají tolik ke dnu, proto jich v pivu tolik zůstává).

Zákal NEIPA způsobuje velkou nestabilitu piva. Pivo se senzoricky rychle kazí, proto je tento pivní styl často jen regionální záležitostí.

Pro výrobu se používají světlé slady, proto je barva piva poměrně bledá (slaměná až zlatá), ale některé příklady mohou mít oranžový odstín. Pěna je díky vysokému obsahu bílkovin hustá a dlouho drží.

Chuť i vůně mají silný ovocný charakter tropického ovoce (meruňky, broskve, mandarinky, pomeranče, mango, ananas, papája...). Ovocné tóny mohou být tak silné, že přímo připomínají ovocnou šťávu. To činí pivo velmi populárním. Výrazné estery pocházejí výhradně z kvašení a z použitých chmelů, ne z dochucování ovocem. Jakékoliv pryskyřičné, bylinné nebo travnaté tóny chmele chybí. Zbytková sladkost a karamel by neměly být cítit, ale pocit v ústech by měl být sametový, či smetanový. Šťavnatost chuti převládá nad tlumenou hořkostí, která doznívá krátce a neagresivně. Hořkost NEIPA by měla být maximálně do 70 IBU. Diacetyl by neměl být vnímán.

EPM piva se pohybuje v rozmezí 14 – 17 %., s obsahem alkoholu 5,0 – 8,0 % obj..

Slad: ječný, jiný

Kvašení: svrchní

Druh: světlé

Barva piva: 8 - 14 EBC

Teplota servírování: 10 - 13°C

Diskuze

NEIPA z Kašperek
15. 7. 2025 16:07:34
Měl jsem možnost ochutnat NEIPA z kašperskohorského pivovaru. Musím říci že je naprosto luxusní. Rozhodně palec nahoru a doporučuji k ochutnávce.
Neipa
4. 1. 2025 18:44:45
Pil jsem pivo NEIPA Beer Mail od Volfas Engelman (Litva) a velice, velice dobré ????????????
RE:neipa
10. 10. 2024 22:00:27
Mez též ne :))
Nově na BeerWeb 
nové pivo
nový pivovar
hodnocení: pivo
Värske 2024 - Cold IPA
Ochutnáno - Zichovec Winter Affair - Praha (2025)
nový pivovar
komentář: pivovar
anonym
Panský pivovar Sokolnice
Dobrý den, dá se ještě někde koupit pivo Antonie 14 ? Nejlé ...
komentář: podnik
anonym
Zbraslavský kozí chlívek
Těšil jsem se na pivo s hezkým názvem. Leč, jejich Koza mně ...
nový pivovar
recenze: pivo
Rychtář Rataj
Dost dobrý ležák z Hlinska s bohatou pěnou, středním řízem i ...
recenze: pivo
Regent Premium světlý ležák 12°
Celkem dobrý ležák, zlaté barvy, pěna skalnatá, slabší říz, ...
hodnocení: podnik
Malt Worm - pivnice
Ochutnáno: 155 druhů piv (28 x návštěva)(2023)(2024)(2025)
recenze: pivo
Sibeeria Tipsy Toucan 15° NEIPA
Parádní šťavnatá NEIPA, mírně zakalená s krémovou, hustou pě ...
hodnocení: podnik
EFI Pivovar & Hostinec
Ochutnáno: 6 druhů piv (2 x návštěva)(2022)(2025)
hodnocení: podnik
U Kamene, Šestajovice
Hezké prostředí, ochotná obsluha a dobré pivo.
komentář: pivovar
anonym
Proud (Elektrárna), Plzeň
To, že se název piva Proud čte stejně i vzhůru nohama, je je ...
komentář: pivovar
anonym
Panský pivovar Telč
Výborná dvanáctka Hofmistr
komentář: pivo
Black Bandit
Smažte toto pivo. Nevím, jak je to možné, ale nějak jsem pře ...
komentář: podnik
anonym
Pivnice Kotva
Navštívil jsem pivnici Kotva v Klatovech a musím smeknout : ...
komentář: pivo
anonym
Bertold Nealko
Jsem moc ráda , že to někdo vidí je jako já. Také si myslím ...
komentář: články
anonym
NEIPA
Měl jsem možnost ochutnat NEIPA z kašperskohorského pivovaru ...