NEIPA

„Rozmohl se nám tady takový nešvar! …. je to slovíčko NEIPA“. Zkratka NEIPA vypadá v českém podání podivně a laik může být zmatený.

neipa

  google ikona
 

Zkratka NEIPA je neoficiální název pivního stylu New England IPA.

V současnosti je tento pivní styl velmi populární a pivovary, které toto pivo vaří, jsou prostě IN! Každý, kdo rád ochutnává pivo exotických chutí, touží ochutnat i pivo NEIPA.

Ač název leccos napovídá, tento pivní styl vznikl překvapivě ve Vermontu, USA. Vermont je stát nacházející se na severovýchodě Spojených států amerických, v oblasti Nové Anglie severovýchodního regionu USA. Původně byl zájem pojmenovat pivo podle místa, tedy Vermont IPA, ale New England se trochu nelogicky veřejnosti dobře a rychle zažil.

Jako oficiální pivní styl ho Brewers Association (BA) neuznala. Místo toho byly v roce 2018 uznány pivní styly s názvy Juicy nebo také Hazy. Vznikly tak oficiální kategorie degustačních soutěží: Juicy or Hazy Pale Ale, Juicy or Hazy India Pale Ale a Juicy or Hazy Imperial or Double India Pale Ale. Kontroverznost tohoto pivního stylu však názvem nekončí.

Zatímco se americké pivovary předháněly v hořkosti IBU, pivovar Alchemist ve městě Stowe, pracoval na jiném pivu IPA. Některá americká piva se honosila hořkostí vysoko nad škálou hořkosti přes 100 IBU. V roce 2010 přišel pivovar Alchemist se svou „šťavnatou“ ipou, která se jmenovala Heady Topper a byla chmelena zastudena chmelem Citra. Heady Topper je tedy první NEIPA. Beer Advocate toto pivo prohlásil za čtvrté nejlepší pivo na světě.

alchemist

Okolo roku 2015 přišel boom „šťavnatých“ ejlů ruku v ruce s nově vyšlechtěnými chmely, jako: Amarillo, Simcoe, Mosaic, Galaxy, El Dorado. Tyto chmely se vyznačují výraznými ovocnými tóny.

Pivo New England IPA je výrazně mlhavé, mléčné až dokonce kalné. Tato charakteristická vlastnost je vedlejšími efekty výroby:

1) Pro vystírku jsou použity slady s vyšším obsahem bílkovin (pšeničné, ovesné). Dlouhé molekuly bílkovin způsobují viditelný zákal.

2) Chmelení probíhá z největší části ke konci chmelovaru, ba dokonce je až 50 % sypání chmeleno zastudena – tzv. dry hopping. Do mladiny tak přechází více aromatických sloučenin a méně hořkosti. Chmel se obvykle z mladiny vyloučí ve whirpoolu, před zchlazením, ale při studeném chmelení drobné částice chmele v pivu zůstanou.

3) Pro kvašení jsou použity kvasinky, které produkují mnoho esterů, ale málo sedimentují. (Málo se shlukují a nesedají tolik ke dnu, proto jich v pivu tolik zůstává).

Zákal NEIPA způsobuje velkou nestabilitu piva. Pivo se senzoricky rychle kazí, proto je tento pivní styl často jen regionální záležitostí.

Pro výrobu se používají světlé slady, proto je barva piva poměrně bledá (slaměná až zlatá), ale některé příklady mohou mít oranžový odstín. Pěna je díky vysokému obsahu bílkovin hustá a dlouho drží.

Chuť i vůně mají silný ovocný charakter tropického ovoce (meruňky, broskve, mandarinky, pomeranče, mango, ananas, papája...). Ovocné tóny mohou být tak silné, že přímo připomínají ovocnou šťávu. To činí pivo velmi populárním. Výrazné estery pocházejí výhradně z kvašení a z použitých chmelů, ne z dochucování ovocem. Jakékoliv pryskyřičné, bylinné nebo travnaté tóny chmele chybí. Zbytková sladkost a karamel by neměly být cítit, ale pocit v ústech by měl být sametový, či smetanový. Šťavnatost chuti převládá nad tlumenou hořkostí, která doznívá krátce a neagresivně. Hořkost NEIPA by měla být maximálně do 70 IBU. Diacetyl by neměl být vnímán.

EPM piva se pohybuje v rozmezí 14 – 17 %., s obsahem alkoholu 5,0 – 8,0 % obj..

Slad: ječný, jiný

Kvašení: svrchní

Druh: světlé

Barva piva: 8 - 14 EBC

Teplota servírování: 10 - 13°C

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Cobolis Berliner Weisse 10°
Výborný kyseláč, ochutnáno poprvé 13.8.2018 s panem sládkem ...
hodnocení: pivo
Cobolis Summer Ale 6°
Slaboučký letní Ale, ale překvapivě dobrý a báječně pitelný, ...
hodnocení: pivo
Cobolis NEIPA 16°
Velmi dobrá citrusová NEIPA, zlatavé barvy, ochutnaná poprvé 13.8.2018 a naposledy 19.11.2018.
komentář: pivovar
anonym
Baštecký pivovar, Starý Kolín
Hejkal - výborná čtrnáctka, 6 voltů, ani se to nezdá, že to má tolik. Přímo hladí.
nový podnik: pivnice
novinka
Výsledky cen SPP pro rok 2018
Sdružení přátel piva dnes vyhlásilo výsledky ankety o Pivo roku 2018
nový podnik: restaurace
novinka
Plechovky pod lupou
Test plechovkových piv na Stream.cz odhaluje, jak to umí čeští výrobci.
hodnocení: podnik
Taproom, Brno
Malý podnik hned vedle sochy Jošta, kde naleznete vždycky nějaké to craftové pivo.
hodnocení: podnik
Prague Beer Spot
Moc hezký podnik v zapadlé uličce na Újezdě, kde naleznete k ...
nový podnik: pivnice
recenze: pivo
Bc.
Staropramen nefiltrovaný
Na velký pivovar vizuálně zajímavý ležák s kalnou okrovou ba ...
recenze: pivo
Bc.
Primátor Weizenbier 12°
Opravdu luxusní vzhled, který propojuje krásnou okrovou barv ...
komentář: pivo
anonym
Písecký ležák
Tak me tedy tohle pivo doslova uchvatilo. Troufnu si rict ze ...
recenze: pivo
Bc.
Holendr 13% polotmavé speciální pivo
Luxusní polotmavé pivo s tmavě kaštanovou barvou a špinavě b ...
hodnocení: podnik
Illegal Beer Pivotéka
Malý tmavý krcálek Ve Smečkách, ale nabídka piv většinou skvělá a personál velmi milý!
komentář: pivo
anonym
Nachmelená Opice Sun APA 12°
Ochutnáno v Ypsilon shisha baru v Ostravě a dle obsluhy je t ...
komentář: pivo
anonym
Aero Kapitán 12°
Nádherná barva, tuhá pěna, chuť s výraznou hořkostí, dobré moderní pivo
novinka
Koutský pivovar: někdo to křísí, jiný to zabije
Rodinná záležitost, okolo dědictví původního majitele Koutsk ...
komentář: pivovar
anonym
Bat Beer, Brno
Tak pokud z oken vidíte, že mají bordel a hnus v kuchyni, ta ...
komentář: podnik
kiosek Zevlův mlýn, Nové Hrady
Byli jsme v Zevlově Mlýně na krátkém pobytu.Po všech stánkác ...