NEIPA

„Rozmohl se nám tady takový nešvar! …. je to slovíčko NEIPA“. Zkratka NEIPA vypadá v českém podání podivně a laik může být zmatený.

neipa

 
 

Zkratka NEIPA je neoficiální název pivního stylu New England IPA.

V současnosti je tento pivní styl velmi populární a pivovary, které toto pivo vaří, jsou prostě IN! Každý, kdo rád ochutnává pivo exotických chutí, touží ochutnat i pivo NEIPA.

Ač název leccos napovídá, tento pivní styl vznikl překvapivě ve Vermontu, USA. Vermont je stát nacházející se na severovýchodě Spojených států amerických, v oblasti Nové Anglie severovýchodního regionu USA. Původně byl zájem pojmenovat pivo podle místa, tedy Vermont IPA, ale New England se trochu nelogicky veřejnosti dobře a rychle zažil.

Jako oficiální pivní styl ho Brewers Association (BA) neuznala. Místo toho byly v roce 2018 uznány pivní styly s názvy Juicy nebo také Hazy. Vznikly tak oficiální kategorie degustačních soutěží: Juicy or Hazy Pale Ale, Juicy or Hazy India Pale Ale a Juicy or Hazy Imperial or Double India Pale Ale. Kontroverznost tohoto pivního stylu však názvem nekončí.

Zatímco se americké pivovary předháněly v hořkosti IBU, pivovar Alchemist ve městě Stowe, pracoval na jiném pivu IPA. Některá americká piva se honosila hořkostí vysoko nad škálou hořkosti přes 100 IBU. V roce 2010 přišel pivovar Alchemist se svou „šťavnatou“ ipou, která se jmenovala Heady Topper a byla chmelena zastudena chmelem Citra. Heady Topper je tedy první NEIPA. Beer Advocate toto pivo prohlásil za čtvrté nejlepší pivo na světě.

alchemist

Okolo roku 2015 přišel boom „šťavnatých“ ejlů ruku v ruce s nově vyšlechtěnými chmely, jako: Amarillo, Simcoe, Mosaic, Galaxy, El Dorado. Tyto chmely se vyznačují výraznými ovocnými tóny.

Pivo New England IPA je výrazně mlhavé, mléčné až dokonce kalné. Tato charakteristická vlastnost je vedlejšími efekty výroby:

1) Pro vystírku jsou použity slady s vyšším obsahem bílkovin (pšeničné, ovesné). Dlouhé molekuly bílkovin způsobují viditelný zákal.

2) Chmelení probíhá z největší části ke konci chmelovaru, ba dokonce je až 50 % sypání chmeleno zastudena – tzv. dry hopping. Do mladiny tak přechází více aromatických sloučenin a méně hořkosti. Chmel se obvykle z mladiny vyloučí ve whirpoolu, před zchlazením, ale při studeném chmelení drobné částice chmele v pivu zůstanou.

3) Pro kvašení jsou použity kvasinky, které produkují mnoho esterů, ale málo sedimentují. (Málo se shlukují a nesedají tolik ke dnu, proto jich v pivu tolik zůstává).

Zákal NEIPA způsobuje velkou nestabilitu piva. Pivo se senzoricky rychle kazí, proto je tento pivní styl často jen regionální záležitostí.

Pro výrobu se používají světlé slady, proto je barva piva poměrně bledá (slaměná až zlatá), ale některé příklady mohou mít oranžový odstín. Pěna je díky vysokému obsahu bílkovin hustá a dlouho drží.

Chuť i vůně mají silný ovocný charakter tropického ovoce (meruňky, broskve, mandarinky, pomeranče, mango, ananas, papája...). Ovocné tóny mohou být tak silné, že přímo připomínají ovocnou šťávu. To činí pivo velmi populárním. Výrazné estery pocházejí výhradně z kvašení a z použitých chmelů, ne z dochucování ovocem. Jakékoliv pryskyřičné, bylinné nebo travnaté tóny chmele chybí. Zbytková sladkost a karamel by neměly být cítit, ale pocit v ústech by měl být sametový, či smetanový. Šťavnatost chuti převládá nad tlumenou hořkostí, která doznívá krátce a neagresivně. Hořkost NEIPA by měla být maximálně do 70 IBU. Diacetyl by neměl být vnímán.

EPM piva se pohybuje v rozmezí 14 – 17 %., s obsahem alkoholu 5,0 – 8,0 % obj..

Slad: ječný, jiný

Kvašení: svrchní

Druh: světlé

Barva piva: 8 - 14 EBC

Teplota servírování: 10 - 13°C

Diskuze

neipa
29. 9. 2023 13:35:46
Mě osobně tato piva nechutnají. Mám raději vícestupňové, ale klasické pivo.
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Startér 9°
Barva divná, pěna slabší,ale pije se to samo. V létě nebo na ...
hodnocení: pivo
hodnocení: podnik
nový podnik: pivnice
hodnocení: podnik
Restaurace U Petra
Dobře ošetřené pivo sudové a tankové, velice slušná kuchyně, ...
nový podnik: restaurace
hodnocení: podnik
Restaurace v pivovaru Moravský Žižkov
Taková domácká pivnice v pěkném prostředí s příjemnou obsluhou
komentář: články
anonym
pozvánka na Fábulův festival minipivovarů
FÁBULA JE UŽ DÁVNO ZRUŠENÝ. ODHADEM 4 ROKY? TAK UŽ HO KONEČNĚ VYMAŽTE Z INTERNETU. JE TO TRAPNÉ.
nový podnik: restaurace
recenze: pivo
Aecht Schlenkerla Rauchbier - Märzen 13°
Barva tmavě hnědá rubínová a krásná krémová pěna ulpívající ...
recenze: pivo
Dvanda
Štiplavé, kyselejší ale moc potěší hlavně v přední části úst, do hrdla chuť už nedojde
komentář: pivovar
anonym
Agent, Olešnice
Nomen omen. Název Agent vystihuje jednání pana majitele. Svů ...
komentář: pivo
anonym
Argus 11° Nepasterizovaný
Produkt Arhus mohu jen stěží nazvat pivem
recenze: pivo
Němčická 10°
Lehká desítka ve vůni i chuti hodně obilná, taková specifická hanácká chuť:-).
komentář: pivovar
anonym
Moucha, Praha
po ochutnání a to dokonalém je hodnocení : - parodie na lež ...
komentář: pivo
anonym
Braník Mikoláš Aleš 10°
Vypil jsem 10 Braníku ležák alk.5.2% a nic,kdybych si dal 10 ...
komentář: pivo
Staropramen 10
Nevím proč ho nedají do trvalé produkce
komentář: pivovar
anonym
Proud, Plzeň
Natrefil jsem na něj náhodou, ani jsem netušil, že existuje. ...