NEIPA

„Rozmohl se nám tady takový nešvar! …. je to slovíčko NEIPA“. Zkratka NEIPA vypadá v českém podání podivně a laik může být zmatený.

neipa

 
 

Zkratka NEIPA je neoficiální název pivního stylu New England IPA.

V současnosti je tento pivní styl velmi populární a pivovary, které toto pivo vaří, jsou prostě IN! Každý, kdo rád ochutnává pivo exotických chutí, touží ochutnat i pivo NEIPA.

Ač název leccos napovídá, tento pivní styl vznikl překvapivě ve Vermontu, USA. Vermont je stát nacházející se na severovýchodě Spojených států amerických, v oblasti Nové Anglie severovýchodního regionu USA. Původně byl zájem pojmenovat pivo podle místa, tedy Vermont IPA, ale New England se trochu nelogicky veřejnosti dobře a rychle zažil.

Jako oficiální pivní styl ho Brewers Association (BA) neuznala. Místo toho byly v roce 2018 uznány pivní styly s názvy Juicy nebo také Hazy. Vznikly tak oficiální kategorie degustačních soutěží: Juicy or Hazy Pale Ale, Juicy or Hazy India Pale Ale a Juicy or Hazy Imperial or Double India Pale Ale. Kontroverznost tohoto pivního stylu však názvem nekončí.

Zatímco se americké pivovary předháněly v hořkosti IBU, pivovar Alchemist ve městě Stowe, pracoval na jiném pivu IPA. Některá americká piva se honosila hořkostí vysoko nad škálou hořkosti přes 100 IBU. V roce 2010 přišel pivovar Alchemist se svou „šťavnatou“ ipou, která se jmenovala Heady Topper a byla chmelena zastudena chmelem Citra. Heady Topper je tedy první NEIPA. Beer Advocate toto pivo prohlásil za čtvrté nejlepší pivo na světě.

alchemist

Okolo roku 2015 přišel boom „šťavnatých“ ejlů ruku v ruce s nově vyšlechtěnými chmely, jako: Amarillo, Simcoe, Mosaic, Galaxy, El Dorado. Tyto chmely se vyznačují výraznými ovocnými tóny.

Pivo New England IPA je výrazně mlhavé, mléčné až dokonce kalné. Tato charakteristická vlastnost je vedlejšími efekty výroby:

1) Pro vystírku jsou použity slady s vyšším obsahem bílkovin (pšeničné, ovesné). Dlouhé molekuly bílkovin způsobují viditelný zákal.

2) Chmelení probíhá z největší části ke konci chmelovaru, ba dokonce je až 50 % sypání chmeleno zastudena – tzv. dry hopping. Do mladiny tak přechází více aromatických sloučenin a méně hořkosti. Chmel se obvykle z mladiny vyloučí ve whirpoolu, před zchlazením, ale při studeném chmelení drobné částice chmele v pivu zůstanou.

3) Pro kvašení jsou použity kvasinky, které produkují mnoho esterů, ale málo sedimentují. (Málo se shlukují a nesedají tolik ke dnu, proto jich v pivu tolik zůstává).

Zákal NEIPA způsobuje velkou nestabilitu piva. Pivo se senzoricky rychle kazí, proto je tento pivní styl často jen regionální záležitostí.

Pro výrobu se používají světlé slady, proto je barva piva poměrně bledá (slaměná až zlatá), ale některé příklady mohou mít oranžový odstín. Pěna je díky vysokému obsahu bílkovin hustá a dlouho drží.

Chuť i vůně mají silný ovocný charakter tropického ovoce (meruňky, broskve, mandarinky, pomeranče, mango, ananas, papája...). Ovocné tóny mohou být tak silné, že přímo připomínají ovocnou šťávu. To činí pivo velmi populárním. Výrazné estery pocházejí výhradně z kvašení a z použitých chmelů, ne z dochucování ovocem. Jakékoliv pryskyřičné, bylinné nebo travnaté tóny chmele chybí. Zbytková sladkost a karamel by neměly být cítit, ale pocit v ústech by měl být sametový, či smetanový. Šťavnatost chuti převládá nad tlumenou hořkostí, která doznívá krátce a neagresivně. Hořkost NEIPA by měla být maximálně do 70 IBU. Diacetyl by neměl být vnímán.

EPM piva se pohybuje v rozmezí 14 – 17 %., s obsahem alkoholu 5,0 – 8,0 % obj..

Slad: ječný, jiný

Kvašení: svrchní

Druh: světlé

Barva piva: 8 - 14 EBC

Teplota servírování: 10 - 13°C

Diskuze

Neipa
4. 1. 2025 18:44:45
Pil jsem pivo NEIPA Beer Mail od Volfas Engelman (Litva) a velice, velice dobré ????????????
RE:neipa
10. 10. 2024 22:00:27
Mez též ne :))
neipa
29. 9. 2023 13:35:46
Mě osobně tato piva nechutnají. Mám raději vícestupňové, ale klasické pivo.
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Sibeeria Starting Point 16°
Velmi dobrá NEIPA plná ovocných chutí a jemné hořkosti, na silné pivo dobře pitelné.
hodnocení: pivo
Smash APA CZ HOPS 12°
Dobrá APA s tóny tropického ovoce v chuti a jemnou hořkostí
hodnocení: podnik
Restaurace Pivovar
Prostředí? Je vidět že už je to letitá restaurace, milá obsl ...
hodnocení: podnik
restaurace Parník, Přerov
Stylově zařízená restaurace s milou obsluhou.
nové pivo
komentář: pivovar
Hákův parní pivovar, Mlékojedy
Další fajn vesnický pivovar který je nainstalovån v bývalý k ...
hodnocení: podnik
restaurace a pivnice Loď Pivovar, Praha
Zajímavá restaurace a pivovar s ochotnou obsluhou a dobrým pivem, příjemné posezení.
nový pivovar
komentář: články
anonym
NEIPA
Pil jsem pivo NEIPA Beer Mail od Volfas Engelman (Litva) a velice, velice dobré ????????????
nový podnik: restaurace
komentář: pivo
Vánoční fruit ale
vzhled: 10 pitelnost: 7 vůně: 7 chuť: 7 celkový dojem: 8 ...
komentář: pivo
Stromeček 19°
Stromeček mi v lecčems připomínal Mosaic od Zichovce. Jen je ...
nový podnik: pivnice
komentář: pivo
Vánočka
vzhled: 9, pitelnost: 7, vůně: 7, chuť: 6, celkový dojem: 6, ...
recenze: pivo
Holba Keprník
Vůně slabá převážně kvasnicová, chuť plná až hutná, taktéž p ...
recenze: pivo
Holba Šerák
Vzhled fádní, vůně žádná významná, chuť taková prázdná… Šerá ...
recenze: pivo
Holba Horská 10°
Nepěkný zážitek, pivo načepované ve špinavém sklu, pěna jak ...