NEIPA

„Rozmohl se nám tady takový nešvar! …. je to slovíčko NEIPA“. Zkratka NEIPA vypadá v českém podání podivně a laik může být zmatený.

neipa

 
 

Zkratka NEIPA je neoficiální název pivního stylu New England IPA.

V současnosti je tento pivní styl velmi populární a pivovary, které toto pivo vaří, jsou prostě IN! Každý, kdo rád ochutnává pivo exotických chutí, touží ochutnat i pivo NEIPA.

Ač název leccos napovídá, tento pivní styl vznikl překvapivě ve Vermontu, USA. Vermont je stát nacházející se na severovýchodě Spojených států amerických, v oblasti Nové Anglie severovýchodního regionu USA. Původně byl zájem pojmenovat pivo podle místa, tedy Vermont IPA, ale New England se trochu nelogicky veřejnosti dobře a rychle zažil.

Jako oficiální pivní styl ho Brewers Association (BA) neuznala. Místo toho byly v roce 2018 uznány pivní styly s názvy Juicy nebo také Hazy. Vznikly tak oficiální kategorie degustačních soutěží: Juicy or Hazy Pale Ale, Juicy or Hazy India Pale Ale a Juicy or Hazy Imperial or Double India Pale Ale. Kontroverznost tohoto pivního stylu však názvem nekončí.

Zatímco se americké pivovary předháněly v hořkosti IBU, pivovar Alchemist ve městě Stowe, pracoval na jiném pivu IPA. Některá americká piva se honosila hořkostí vysoko nad škálou hořkosti přes 100 IBU. V roce 2010 přišel pivovar Alchemist se svou „šťavnatou“ ipou, která se jmenovala Heady Topper a byla chmelena zastudena chmelem Citra. Heady Topper je tedy první NEIPA. Beer Advocate toto pivo prohlásil za čtvrté nejlepší pivo na světě.

alchemist

Okolo roku 2015 přišel boom „šťavnatých“ ejlů ruku v ruce s nově vyšlechtěnými chmely, jako: Amarillo, Simcoe, Mosaic, Galaxy, El Dorado. Tyto chmely se vyznačují výraznými ovocnými tóny.

Pivo New England IPA je výrazně mlhavé, mléčné až dokonce kalné. Tato charakteristická vlastnost je vedlejšími efekty výroby:

1) Pro vystírku jsou použity slady s vyšším obsahem bílkovin (pšeničné, ovesné). Dlouhé molekuly bílkovin způsobují viditelný zákal.

2) Chmelení probíhá z největší části ke konci chmelovaru, ba dokonce je až 50 % sypání chmeleno zastudena – tzv. dry hopping. Do mladiny tak přechází více aromatických sloučenin a méně hořkosti. Chmel se obvykle z mladiny vyloučí ve whirpoolu, před zchlazením, ale při studeném chmelení drobné částice chmele v pivu zůstanou.

3) Pro kvašení jsou použity kvasinky, které produkují mnoho esterů, ale málo sedimentují. (Málo se shlukují a nesedají tolik ke dnu, proto jich v pivu tolik zůstává).

Zákal NEIPA způsobuje velkou nestabilitu piva. Pivo se senzoricky rychle kazí, proto je tento pivní styl často jen regionální záležitostí.

Pro výrobu se používají světlé slady, proto je barva piva poměrně bledá (slaměná až zlatá), ale některé příklady mohou mít oranžový odstín. Pěna je díky vysokému obsahu bílkovin hustá a dlouho drží.

Chuť i vůně mají silný ovocný charakter tropického ovoce (meruňky, broskve, mandarinky, pomeranče, mango, ananas, papája...). Ovocné tóny mohou být tak silné, že přímo připomínají ovocnou šťávu. To činí pivo velmi populárním. Výrazné estery pocházejí výhradně z kvašení a z použitých chmelů, ne z dochucování ovocem. Jakékoliv pryskyřičné, bylinné nebo travnaté tóny chmele chybí. Zbytková sladkost a karamel by neměly být cítit, ale pocit v ústech by měl být sametový, či smetanový. Šťavnatost chuti převládá nad tlumenou hořkostí, která doznívá krátce a neagresivně. Hořkost NEIPA by měla být maximálně do 70 IBU. Diacetyl by neměl být vnímán.

EPM piva se pohybuje v rozmezí 14 – 17 %., s obsahem alkoholu 5,0 – 8,0 % obj..

Slad: ječný, jiný

Kvašení: svrchní

Druh: světlé

Barva piva: 8 - 14 EBC

Teplota servírování: 10 - 13°C

Diskuze

Nově na BeerWeb 
komentář: pivovar
anonym
Pivovar Šenov
Byli jsme na malou degustaci v pátek 10.7.2020. Telefonická ...
hodnocení: pivo
hodnocení: podnik
restaurace Veselka, Litomyšl
Příjemná putika, dobré jídlo a veselá obsluha.
hodnocení: pivo
recenze: pivo
Karel IV. tmavý 13°
Nejlepší z toho co jsem zde ochutnal. Skvěle pitelné černé pivo s tóny čokolády,
recenze: pivo
Karel IV. polotmavý 12°
Lehce nakyslé polotmavé pivo, poměrně dost tmavé, pitelnost velmi dobrá.
hodnocení: podnik
novinka
Po českých horách za pivem
S vyšší nadmořskou výškou vždy chutná lépe. Typy na vysokohorskou turistiku země České
komentář: pivovar
Bahno, Pardubice
Pivovar Bahno Martin Lammers fyzická osoba Bučina 233 5 ...
nový podnik: pivnice
komentář: pivo
anonym
Zubr Grand 11°
Mám dotaz je pivo zubr i pro bezlepkare můžete mě zaslat na mail vl.prikryl@seznam.cz
komentář: pivo
Czech IPA 14,5°
Black Bandit 14, velice chutné...6.7.2020
novinka
Půl miliardy ve ztrátě: pivovary Lobkowicz
Od roku 2015 je většinovým vlastníkem čínský koncern CITIC Europe Holdings
recenze: pivo
Bedřichova dvanáctka světlá
Výrazně hořká plná dvanáctka, celkem dobrá, ale místní jedenáctka mě zaujala o něco víc.
komentář: pivo
anonym
Czech IPA 14,5°
měl bych zájem , chci se zeptat kde se dá koupit, přímo na místě výroby?
novinka
V pivovaru Konrád hořelo
Závada na elektroinstalaci způsobila škodu v pivovaru Konrád ve výši 4 miliony
nový pivovar
komentář: pivovar
Dědek, Dobronín
Odkaz na webové stránky není funkční, dle stránky na face je pivovar od července roku 2017 uzavřen
nový pivovar
komentář: podnik
anonym
Ryžovna
Správný název létajícího pivovaru je Ryžovna, pořád to někdo komolí. Ach jo...