NEIPA

„Rozmohl se nám tady takový nešvar! …. je to slovíčko NEIPA“. Zkratka NEIPA vypadá v českém podání podivně a laik může být zmatený.

neipa

  google ikona
 

Zkratka NEIPA je neoficiální název pivního stylu New England IPA.

V současnosti je tento pivní styl velmi populární a pivovary, které toto pivo vaří, jsou prostě IN! Každý, kdo rád ochutnává pivo exotických chutí, touží ochutnat i pivo NEIPA.

Ač název leccos napovídá, tento pivní styl vznikl překvapivě ve Vermontu, USA. Vermont je stát nacházející se na severovýchodě Spojených států amerických, v oblasti Nové Anglie severovýchodního regionu USA. Původně byl zájem pojmenovat pivo podle místa, tedy Vermont IPA, ale New England se trochu nelogicky veřejnosti dobře a rychle zažil.

Jako oficiální pivní styl ho Brewers Association (BA) neuznala. Místo toho byly v roce 2018 uznány pivní styly s názvy Juicy nebo také Hazy. Vznikly tak oficiální kategorie degustačních soutěží: Juicy or Hazy Pale Ale, Juicy or Hazy India Pale Ale a Juicy or Hazy Imperial or Double India Pale Ale. Kontroverznost tohoto pivního stylu však názvem nekončí.

Zatímco se americké pivovary předháněly v hořkosti IBU, pivovar Alchemist ve městě Stowe, pracoval na jiném pivu IPA. Některá americká piva se honosila hořkostí vysoko nad škálou hořkosti přes 100 IBU. V roce 2010 přišel pivovar Alchemist se svou „šťavnatou“ ipou, která se jmenovala Heady Topper a byla chmelena zastudena chmelem Citra. Heady Topper je tedy první NEIPA. Beer Advocate toto pivo prohlásil za čtvrté nejlepší pivo na světě.

alchemist

Okolo roku 2015 přišel boom „šťavnatých“ ejlů ruku v ruce s nově vyšlechtěnými chmely, jako: Amarillo, Simcoe, Mosaic, Galaxy, El Dorado. Tyto chmely se vyznačují výraznými ovocnými tóny.

Pivo New England IPA je výrazně mlhavé, mléčné až dokonce kalné. Tato charakteristická vlastnost je vedlejšími efekty výroby:

1) Pro vystírku jsou použity slady s vyšším obsahem bílkovin (pšeničné, ovesné). Dlouhé molekuly bílkovin způsobují viditelný zákal.

2) Chmelení probíhá z největší části ke konci chmelovaru, ba dokonce je až 50 % sypání chmeleno zastudena – tzv. dry hopping. Do mladiny tak přechází více aromatických sloučenin a méně hořkosti. Chmel se obvykle z mladiny vyloučí ve whirpoolu, před zchlazením, ale při studeném chmelení drobné částice chmele v pivu zůstanou.

3) Pro kvašení jsou použity kvasinky, které produkují mnoho esterů, ale málo sedimentují. (Málo se shlukují a nesedají tolik ke dnu, proto jich v pivu tolik zůstává).

Zákal NEIPA způsobuje velkou nestabilitu piva. Pivo se senzoricky rychle kazí, proto je tento pivní styl často jen regionální záležitostí.

Pro výrobu se používají světlé slady, proto je barva piva poměrně bledá (slaměná až zlatá), ale některé příklady mohou mít oranžový odstín. Pěna je díky vysokému obsahu bílkovin hustá a dlouho drží.

Chuť i vůně mají silný ovocný charakter tropického ovoce (meruňky, broskve, mandarinky, pomeranče, mango, ananas, papája...). Ovocné tóny mohou být tak silné, že přímo připomínají ovocnou šťávu. To činí pivo velmi populárním. Výrazné estery pocházejí výhradně z kvašení a z použitých chmelů, ne z dochucování ovocem. Jakékoliv pryskyřičné, bylinné nebo travnaté tóny chmele chybí. Zbytková sladkost a karamel by neměly být cítit, ale pocit v ústech by měl být sametový, či smetanový. Šťavnatost chuti převládá nad tlumenou hořkostí, která doznívá krátce a neagresivně. Hořkost NEIPA by měla být maximálně do 70 IBU. Diacetyl by neměl být vnímán.

EPM piva se pohybuje v rozmezí 14 – 17 %., s obsahem alkoholu 5,0 – 8,0 % obj..

Slad: ječný, jiný

Kvašení: svrchní

Druh: světlé

Barva piva: 8 - 14 EBC

Teplota servírování: 10 - 13°C

Diskuze

Nově na BeerWeb 
novinka
Červen plný hektolitry piva a zábavy
Červen rozjíždí pivovarskou sezónu naplno, jelikož jsme Pivn ...
novinka
Pivovary vyjádřily podporu zálohám na PET lahve a plechovky
Chtít po spotřebiteli recyklovat nebo vracet? Pivo do plechu nebo do PET?
hodnocení: podnik
Hostinec U Kohouta, Hradec Králové
Poté co rozšířili nabídku i o další minipivovary se stal hostinec zajímavým místem.
hodnocení: pivo
Konrad 12°
Vyvážený dobře pitelný ležák.
hodnocení: pivo
Kocour Studentská 10°
Veliké zklamání. Toto pivo jsem hodnotil 7 body? Nemohu tomu ...
nový podnik: restaurace
nové pivo
komentář: pivo
Hostivar Spojovna 10
název má v sobě slovo Hostivar, takže mám podezření, že je ze spřáteleného pivovaru Hostivar 2
komentář: pivo
Hostivar Spojovna 10
Hostivar Spojovna 10 (THE BREWE‘R S SEAL AWARD 2019) Spodně ...
komentář: pivo
Hostivar Spojovna 10
podle informací na stránkách pivovaru se jedná o jejich pivo
komentář: pivovar
Remeslný pivovar Hellstork, Myjava
Upraveno, děkujeme za info ;-)
komentář: pivovar
Remeslný pivovar Hellstork, Myjava
Remeselný pivovar Hellstork Turá Lúka 12 Myjava Volat + ...
nový podnik: pivnice
hodnocení: podnik
Pivní bar Dědkův mlýn, Praha
Prostředí celkem hezké, ale u toho to asi končí. Bratr majit ...
nový podnik: restaurace
hodnocení: podnik
Dunajský Pivovar
Nádherný výhled. Super jídlo i porce. A to pivo je taky dost solidní. Paráda
recenze: pivo
Fabrika W12° Weizen
Opravdu parádní vyvážení kyselosti a plné chuti. Krásné tóny ...
recenze: pivo
Nakuoření Huz Rauchweizen 13°
Lehká vůně nakouřené pšenice, lehká svěží chuť. Za mě doposud nejlepší Rauch.