Tak, jako mají Krkonoše svého Krakonoše, tak Brdy mají odedávna Fabiána - brdských lesů pána, strážního ducha zdejších lesů a hor, povahy více méně mírumilovné.
Podle jedné verze pověsti prý vždy po sedmi letech, strávených kdesi mimo tento svět, přichází, aby zde dalších sedm let prožil. Lidé se z jeho příchodu radují, protože přináší štěstí a dobrou úrodu.
Zlatavý mok se v Hostomicích pod brdskými lesy vařil už od patnáctého století, konkrétně od r. 1407. Pivovar v tehdejší době zásoboval blízké okolí a dařilo se mu až do té doby, kdy město v roce 1857 zpustošil požár. Po výstavbě nového a na tehdejší dobu moderního pivovaru byla zřízena i vlastní sladovna a dokonce i chmelnice. Výstav v roce 1941 činil 1600 hl. Pivovar prosperoval na lokální úrovni až do válečných dnů roku 1942, kdy byl pro nedostatek surovin provoz ukončen a po válce se jej již nepodařilo obnovit. Léta sloužil místnímu JZD jako opravna traktorů, místním lidem jako zdroj materiálu a tak zmizely budovy lednic, komín a také ležácké sklepy byly rozebrány a zasypány. Hlavní budova pivovaru s varnou, spilkou, sladovnou a hvozdem však přežila.
Jeden z restituentů, Ing. Karel Greif se rozhodl vložit finanční prostředky ze svého podnikání do obnovy pivovaru. V roce 2011 odkoupil druhou polovinu areálu od zbývajících restituentů pan Štěpán Kříž - dlouholetý sládek, naposledy působící v pivovaru Dalešice. Od tohoto roku se začala psát novodobá historie místního pivovaru.
„Jsem rodilý Pražák a vlastní pivovar jsem si přál mít vždycky. Po působení v Dalešicích bylo jasné, že ten můj bude také tak malý a také tak krásný a historický. Do 50ti kilometrů od svého bydliště jsem našel právě Hostomický pivovar. Dalo hodně práce hostomický pivovar zrekonstruovat tak, aby se v něm dalo vařit pivo. Jsem sládek, ne stavař, takže jsem si neuměl představit, co to obnáší vdechnout starému pivovaru život. Působení JZD Budovatel Hostomice dalo tomu krásnému objektu opravdu zabrat.“ Řekl Štěpán Kříž, sládek pivovaru Hostomice.
Při odstraňování léty nahromaděného odpadu a nepořádku se postupně objevovaly nádherné klenby bývalé sladovny, postupně rostlo i vybavení technologií. Část pochází z dalešického pivovaru a o zbytek a montáž se postarala firma HD servis Milan Doubek. Třínádobová 10 hl varna, dřevem obložené otevřené nádoby na spilce 2x 20 hl, ležácký sklep s deseti tanky po 20 hl. Roční výstav předpokládá sládek zatím cca 1000 hl. Slad odebírá pivovar z Benešova, chmelí se výhradně lisovaným hlávkovým chmelem - ŽPČ a Sládkem, kvasnice pak jsou z pivovaru Bernard.
Pivo se vytočí především v místě. Restaurace je nekuřácká a na léto je připravena zahrádka, kde si najdou místečko cyklisté i děti. Stálá nabídka piv bude představovat Fabiána 10% světlou, Fabiána 12% světlou a Fabiána 14% tmavou.
„Pro sládka není nic hezčího a smysluplnějšího, než znovu vdechnout život pivovaru, který tady byl, zanechal na pivovarské mapě stopu a neměl to štěstí, aby přežil.“ Štěpán Kříž
Pivo Fabián můžete již hodnotit na našich stránkách.