Hostomice pod Brdy mají pivo Fabián

Tak, jako mají Krkonoše svého Krakonoše, tak Brdy mají odedávna Fabiána - brdských lesů pána, strážního ducha zdejších lesů a hor, povahy více méně mírumilovné.

dobový obrázek pivovaru hostomice
 
 

Podle jedné verze pověsti prý vždy po sedmi letech, strávených kdesi mimo tento svět, přichází, aby zde dalších sedm let prožil. Lidé se z jeho příchodu radují, protože přináší štěstí a dobrou úrodu.

Zlatavý mok se v Hostomicích pod brdskými lesy vařil už od patnáctého století, konkrétně od r. 1407. Pivovar v tehdejší době zásoboval blízké okolí a dařilo se mu až do té doby, kdy město v roce 1857 zpustošil požár. Po výstavbě nového a na tehdejší dobu moderního pivovaru byla zřízena i vlastní sladovna a dokonce i chmelnice. Výstav v roce 1941 činil 1600 hl. Pivovar prosperoval na lokální úrovni až do válečných dnů roku 1942, kdy byl pro nedostatek surovin provoz ukončen a po válce se jej již nepodařilo obnovit. Léta sloužil místnímu JZD jako opravna traktorů, místním lidem jako zdroj materiálu a tak zmizely budovy lednic, komín a také ležácké sklepy byly rozebrány a zasypány. Hlavní budova pivovaru s varnou, spilkou, sladovnou a hvozdem však přežila.

Jeden z restituentů, Ing. Karel Greif se rozhodl vložit finanční prostředky ze svého podnikání do obnovy pivovaru. V roce 2011 odkoupil druhou polovinu areálu od zbývajících restituentů pan Štěpán Kříž - dlouholetý sládek, naposledy působící v pivovaru Dalešice. Od tohoto roku se začala psát novodobá historie místního pivovaru.

„Jsem rodilý Pražák a vlastní pivovar jsem si přál mít vždycky. Po působení v Dalešicích bylo jasné, že ten můj bude také tak malý a také tak krásný a historický. Do 50ti kilometrů od svého bydliště jsem našel právě Hostomický pivovar. Dalo hodně práce hostomický pivovar zrekonstruovat tak, aby se v něm dalo vařit pivo. Jsem sládek, ne stavař, takže jsem si neuměl představit, co to obnáší vdechnout starému pivovaru život. Působení JZD Budovatel Hostomice dalo tomu krásnému objektu opravdu zabrat.“ Řekl Štěpán Kříž, sládek pivovaru Hostomice.

Při odstraňování léty nahromaděného odpadu a nepořádku se postupně objevovaly nádherné klenby bývalé sladovny, postupně rostlo i vybavení technologií. Část pochází z dalešického pivovaru a o zbytek a montáž se postarala firma HD servis Milan Doubek. Třínádobová 10 hl varna, dřevem obložené otevřené nádoby na spilce 2x 20 hl, ležácký sklep s deseti tanky po 20 hl. Roční výstav předpokládá sládek zatím cca 1000 hl. Slad odebírá pivovar z Benešova, chmelí se výhradně lisovaným hlávkovým chmelem - ŽPČ a Sládkem, kvasnice pak jsou z pivovaru Bernard.

Pivo se vytočí především v místě. Restaurace je nekuřácká a na léto je připravena zahrádka, kde si najdou místečko cyklisté i děti. Stálá nabídka piv bude představovat Fabiána 10% světlou, Fabiána 12% světlou a Fabiána 14% tmavou.

„Pro sládka není nic hezčího a smysluplnějšího, než znovu vdechnout život pivovaru, který tady byl, zanechal na pivovarské mapě stopu a neměl to štěstí, aby přežil.“ Štěpán Kříž

Pivo Fabián můžete již hodnotit na našich stránkách.

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Nordic Tropíc 15° Kweik NEIPA
Šťavnatá krémová NEIPA s hustou pěnou, citrusovou vůní a chu ...
hodnocení: pivo
Splávek American Lager 13°
Silnější americký ležák s chlebnatou chutí a příjemnou hořkostí.
recenze: pivo
Kocour světlý ležák 12°
Zlatá, lehce zakalená barva, hustá až krémová pěna, slabší ř ...
hodnocení: pivo
Sibeeria Uklizeno - světlý ležák 13°
Silnější ležák, ale žádná chuťová hitparáda.
hodnocení: podnik
Výčep Na stojáka Jakubák, Brno
Ochutnáno: 2 druhy piv (1 x návštěva)(2025)
hodnocení: podnik
restaurant Lipník, Lipník nad Bečvou
Útulná pivovarská restaurace, na čepu pouze tři druhy průměrného piva.
recenze: pivo
Svatovar světlý 12°
Jasná zlatá barva, hustá pěna, ale nestabilní, vůně sladová, ...
recenze: pivo
Svatovar polotmavý 11°
Jantarová barva, jarová, nestabilní pěna, slaboučký říz, sla ...
komentář: pivovar
anonym
Jadrníček, Náměšť na Hané
Je to 100% pravda..Pivo nedozrale..A kvalita sla do kopru...
komentář: podnik
anonym
Restaurace Pod Hradem
Vynikající kuchyně a dobré vlastní pivo.
komentář: pivo
anonym
Holba Keprník
Ze zvedavosti 30.10.25 skusil a uz nikdy vice.To i Krusovice jsou kralovske oproti teto brecce.