Dýňové pivo, speciál Pivovaru EDEN na Roh hojnosti 2015

region:Kraj Vysočina

Pozvánka pivovaru Eden na jeho dýňové pivo.

patentní lahve

  google ikona
 

Tykev obecnou, jak se oficálně dýně nazávají, zná lidstvo jako kulturní plodinu už po tisíce let. Má svůj původ ve Střední Americe, kde ji pěstovaly indiánské kultury, a odkud byla v kolumbovské době importována i do Evropy.

Kořeny receptury na dýňové pivo se datují do doby před založením Spojených států amerických. V této zemi rovněž dodnes představují populární pivní styl, přičemž se vaří dýňová piva nejen světlá, ale i pšeničná nebo třeba dýňové stouty.

Dýňové pivo uvařené v minipivovaru EDEN v Bystřici se inspirovalo recepturou u minipivovarů v německém Berlíně, které se zejména z důvodu přilákání pozornosti turistů uchylují k různým speciálům nebo oprašují staré receptury.

Podstatou výroby dýňového piva je nahrazení části obilného sladu dýňovou dužinou. V případě bystřické receptury byl objem použitého sladu pouze 60%, zbytek surovin tvořily dýně Hokkaidó. Vzhledem k odlišné konzistenci dýní od sladu je nutné si dýně pro várku nejprve předpřipravit. Dýňové tykve jsou nejprve omyty, rozkrájeny a zbaveny jader, a po té upečeny. Takto změklá dužina je vsazena do várky s první dávkou sladu a v menším množství vody povařena. Po té je dýňový základ doplněn vodou do plného stavu várky, a do takto zchlazeného díla je vystřen zbytek sladu. Další průběh várky již odpovídá standardnímu postupu, a to infuzní i dekokční cestou.

V některých recepturách českých minipivovarů je v rámci várky použito i koření, jmenovitě skořice, hřebíček nebo kardamon. To jsme ale ve várce bystřického dýňového piva nepoužili. Specifikou bystřické receptury je naopak použití 3 druhů sladu - pšeničného, ječného a ovesného.

Dýňové pivo po uvaření a vykvašení zraje stejným způsobem jako pivo klasické, tedy nejméně 7 týdnů.

Vzhled a chuť budou moci návštěvníci posoudit na akce Roh hojnosti 31.10.-1.11.2015, na které jsme připravili 300 l tohoto speciálu o 11° síle.

Vladimír Vecheta, sládek

777 237 958

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Brazil Coffee Porter Labuť 15°
Ochutnáno 14.12.2018 a celkem fajn.
hodnocení: pivo
Milláček tmavý ležák
Ochutnáno 14.12.2018.
hodnocení: pivo
Světlý ležák Bitter 12°
Ochutnáno 14.12.2018.
nový podnik: restaurace
hodnocení: podnik
Dva kohouti
Zajímavě řešený lokál, spíš jako pivnice, obsluha se první d ...
nový podnik: pivnice
hodnocení: podnik
Restaurace Vojanův Dvůr
Hlavně pro turisty, ale byli jsme také v pohodě obslouženi a pivo bylo fajn.
nový podnik: restaurace
hodnocení: podnik
Koliba U Tří králů, Prostějov
Koliba uprostřed sídliště je trochu mimo, ale piva celkem fajn, obsluha jakž takž.
recenze: pivo
Pivečka IPA s citronovou trávou 14°
Pivo se sladkovi krásně vycistilo a je temer čiré. Na oko vy ...
komentář: pivovar
anonym
Baštecký pivovar, Starý Kolín
Hejkal - výborná čtrnáctka, 6 voltů, ani se to nezdá, že to má tolik. Přímo hladí.
novinka
Výsledky cen SPP pro rok 2018
Sdružení přátel piva dnes vyhlásilo výsledky ankety o Pivo roku 2018