Dýňové pivo, speciál Pivovaru EDEN na Roh hojnosti 2015

region:Kraj Vysočina

Pozvánka pivovaru Eden na jeho dýňové pivo.

patentní lahve

 
 

Tykev obecnou, jak se oficálně dýně nazávají, zná lidstvo jako kulturní plodinu už po tisíce let. Má svůj původ ve Střední Americe, kde ji pěstovaly indiánské kultury, a odkud byla v kolumbovské době importována i do Evropy.

Kořeny receptury na dýňové pivo se datují do doby před založením Spojených států amerických. V této zemi rovněž dodnes představují populární pivní styl, přičemž se vaří dýňová piva nejen světlá, ale i pšeničná nebo třeba dýňové stouty.

Dýňové pivo uvařené v minipivovaru EDEN v Bystřici se inspirovalo recepturou u minipivovarů v německém Berlíně, které se zejména z důvodu přilákání pozornosti turistů uchylují k různým speciálům nebo oprašují staré receptury.

Podstatou výroby dýňového piva je nahrazení části obilného sladu dýňovou dužinou. V případě bystřické receptury byl objem použitého sladu pouze 60%, zbytek surovin tvořily dýně Hokkaidó. Vzhledem k odlišné konzistenci dýní od sladu je nutné si dýně pro várku nejprve předpřipravit. Dýňové tykve jsou nejprve omyty, rozkrájeny a zbaveny jader, a po té upečeny. Takto změklá dužina je vsazena do várky s první dávkou sladu a v menším množství vody povařena. Po té je dýňový základ doplněn vodou do plného stavu várky, a do takto zchlazeného díla je vystřen zbytek sladu. Další průběh várky již odpovídá standardnímu postupu, a to infuzní i dekokční cestou.

V některých recepturách českých minipivovarů je v rámci várky použito i koření, jmenovitě skořice, hřebíček nebo kardamon. To jsme ale ve várce bystřického dýňového piva nepoužili. Specifikou bystřické receptury je naopak použití 3 druhů sladu - pšeničného, ječného a ovesného.

Dýňové pivo po uvaření a vykvašení zraje stejným způsobem jako pivo klasické, tedy nejméně 7 týdnů.

Vzhled a chuť budou moci návštěvníci posoudit na akce Roh hojnosti 31.10.-1.11.2015, na které jsme připravili 300 l tohoto speciálu o 11° síle.

Vladimír Vecheta, sládek

777 237 958

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
hodnocení: pivo
hodnocení: pivo
recenze: pivo
Pastry kyseláč 15° (malina+rybíz+vanilka)
Výborný kyseláč, není přespříliš kyselý, pitelnost skvělá, a ...
komentář: pivo
anonym
Lothar 12°
......... skvělé, lepší než Plzeň ????????????????????????????????????????????????????⛽️????
hodnocení: podnik
Restaurace Skála, Hradiště nad Jizerou
Ochutnáno: 4 druhy piva (2021)
hodnocení: podnik
Restaurace Aero, Ostrava
Ochutnáno: 13 druhů piv, 4x návštěva (2018)(2019)(2020)(2021)
hodnocení: podnik
Hospůdka u Oráče, Ostrava
Ochutnáno: 6 druhů piv (2 x návštěva)(2019)(2021)
recenze: pivo
Kvasar 13°
Kvasar se z názvu vytratil na úkor Medové 13. Jinak ale našt ...
nový podnik: pivnice
komentář: pivo
anonym
Steiger 11° Tmavý
Výborné černé pivo, kupuji každý rok točené v lázních Velký Meder ????
recenze: pivo
Agent Mílijus Summer Ale 9°
Velmi dobré mangové osvěžení. Vyvážená hořkost, plnost na 9° patřičná.
komentář: pivo
Hanácká pšenica 13°
V pivovaru hovoří o pšenici jako o spodně kvašené, což může zdůvodnit podivnou chuť.
nový podnik: restaurace