Dýňové pivo, speciál Pivovaru EDEN na Roh hojnosti 2015

region:Kraj Vysočina

Pozvánka pivovaru Eden na jeho dýňové pivo.

patentní lahve

 
 

Tykev obecnou, jak se oficálně dýně nazávají, zná lidstvo jako kulturní plodinu už po tisíce let. Má svůj původ ve Střední Americe, kde ji pěstovaly indiánské kultury, a odkud byla v kolumbovské době importována i do Evropy.

Kořeny receptury na dýňové pivo se datují do doby před založením Spojených států amerických. V této zemi rovněž dodnes představují populární pivní styl, přičemž se vaří dýňová piva nejen světlá, ale i pšeničná nebo třeba dýňové stouty.

Dýňové pivo uvařené v minipivovaru EDEN v Bystřici se inspirovalo recepturou u minipivovarů v německém Berlíně, které se zejména z důvodu přilákání pozornosti turistů uchylují k různým speciálům nebo oprašují staré receptury.

Podstatou výroby dýňového piva je nahrazení části obilného sladu dýňovou dužinou. V případě bystřické receptury byl objem použitého sladu pouze 60%, zbytek surovin tvořily dýně Hokkaidó. Vzhledem k odlišné konzistenci dýní od sladu je nutné si dýně pro várku nejprve předpřipravit. Dýňové tykve jsou nejprve omyty, rozkrájeny a zbaveny jader, a po té upečeny. Takto změklá dužina je vsazena do várky s první dávkou sladu a v menším množství vody povařena. Po té je dýňový základ doplněn vodou do plného stavu várky, a do takto zchlazeného díla je vystřen zbytek sladu. Další průběh várky již odpovídá standardnímu postupu, a to infuzní i dekokční cestou.

V některých recepturách českých minipivovarů je v rámci várky použito i koření, jmenovitě skořice, hřebíček nebo kardamon. To jsme ale ve várce bystřického dýňového piva nepoužili. Specifikou bystřické receptury je naopak použití 3 druhů sladu - pšeničného, ječného a ovesného.

Dýňové pivo po uvaření a vykvašení zraje stejným způsobem jako pivo klasické, tedy nejméně 7 týdnů.

Vzhled a chuť budou moci návštěvníci posoudit na akce Roh hojnosti 31.10.-1.11.2015, na které jsme připravili 300 l tohoto speciálu o 11° síle.

Vladimír Vecheta, sládek

777 237 958

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Ostravar Mustang Hořký 12°
Lehce nadprůměrné pití s rychle opadající pěnou a vyšší hořkostí.
hodnocení: pivo
Raven Green Mint Gose 12°
Na zelený čtvrtek vytáhl téměř každý pivovar nějaké zelené p ...
hodnocení: pivo
Raven NEVER AGAIN! vol.3
Parádní NEIPA plná šťavnatého tropického ovoce, hroznového v ...
komentář: pivovar
Pivovar Nový Bydžov
Momentálně vaří U Vacků Chlumec za co nejnižší náklady. Měl ...
komentář: pivovar
anonym
Proud (Elektrárna), Plzeň
Strašná chuť, vůbec se to nedá. Výrobce si buď dělá prdel, nebo má spotřebitele za idioty.
nový podnik: pivnice
nový podnik: pivnice
komentář: podnik
Hostinec Ve Dvoře, Vratimov
Podle všeho je výčep nadobro zavřený. Pivovar vaří, ale jen k vyzvednutí.
nový podnik: pivnice
hodnocení: podnik
restaurace Pivovar Řevnice
Pěkná pivovarská hospůdka s poměrně slušným výběrem dobrých piv.
hodnocení: podnik
Hospoda U Zamastilů
Hospoda s ochotnou obsluhou nabízející čtyři druhy piv od mi ...
komentář: pivo
anonym
Staropramen Premium Ležák 12°
patriotizmus velmi disqalifikuje hodnotitelov piva...tie ...
hodnocení: podnik
ŘÍMSKÁ pivovar a restaurace
Restaurace s milou a ochotnou obsluhou.
nový pivovar
recenze: pivo
Veselá Róza IPA 14°
Krásná bohatá pěna, jantarová barva, střední říz a vyšší pln ...
komentář: podnik
anonym
restaurace U Fleků, Praha
V covidové době kolem nás skákali a byli hrozně příjemní a v ...
recenze: pivo
Klášter Ležák 11°
Ochutnáno jak točené tak lahvové ale v obou případech výborn ...
recenze: pivo
Bernard Černý ležák 12°
Velmi povedený tmavý ležák,v chuti dobře vyvážená hořkost/sl ...
komentář: pivo
anonym
Kašpárek 11°
Skvělé, hořké pivo. Dávám tomu 9,8 bodu y deseti.
komentář: pivo
anonym
Krakonoš Světlé výčepní 10°
Pivo mi chutnalo, spokojenost. V Trutnově má tradici. Horký ...