Dýňové pivo, speciál Pivovaru EDEN na Roh hojnosti 2015

region:Kraj Vysočina

Pozvánka pivovaru Eden na jeho dýňové pivo.

patentní lahve

 
 

Tykev obecnou, jak se oficálně dýně nazávají, zná lidstvo jako kulturní plodinu už po tisíce let. Má svůj původ ve Střední Americe, kde ji pěstovaly indiánské kultury, a odkud byla v kolumbovské době importována i do Evropy.

Kořeny receptury na dýňové pivo se datují do doby před založením Spojených států amerických. V této zemi rovněž dodnes představují populární pivní styl, přičemž se vaří dýňová piva nejen světlá, ale i pšeničná nebo třeba dýňové stouty.

Dýňové pivo uvařené v minipivovaru EDEN v Bystřici se inspirovalo recepturou u minipivovarů v německém Berlíně, které se zejména z důvodu přilákání pozornosti turistů uchylují k různým speciálům nebo oprašují staré receptury.

Podstatou výroby dýňového piva je nahrazení části obilného sladu dýňovou dužinou. V případě bystřické receptury byl objem použitého sladu pouze 60%, zbytek surovin tvořily dýně Hokkaidó. Vzhledem k odlišné konzistenci dýní od sladu je nutné si dýně pro várku nejprve předpřipravit. Dýňové tykve jsou nejprve omyty, rozkrájeny a zbaveny jader, a po té upečeny. Takto změklá dužina je vsazena do várky s první dávkou sladu a v menším množství vody povařena. Po té je dýňový základ doplněn vodou do plného stavu várky, a do takto zchlazeného díla je vystřen zbytek sladu. Další průběh várky již odpovídá standardnímu postupu, a to infuzní i dekokční cestou.

V některých recepturách českých minipivovarů je v rámci várky použito i koření, jmenovitě skořice, hřebíček nebo kardamon. To jsme ale ve várce bystřického dýňového piva nepoužili. Specifikou bystřické receptury je naopak použití 3 druhů sladu - pšeničného, ječného a ovesného.

Dýňové pivo po uvaření a vykvašení zraje stejným způsobem jako pivo klasické, tedy nejméně 7 týdnů.

Vzhled a chuť budou moci návštěvníci posoudit na akce Roh hojnosti 31.10.-1.11.2015, na které jsme připravili 300 l tohoto speciálu o 11° síle.

Vladimír Vecheta, sládek

777 237 958

Diskuze

Nově na BeerWeb 
nový podnik: restaurace
komentář: pivovar
anonym
recenze: pivo
Bc.
Žatec Dark Label 14°
Temně hnědá až černá barva, pěna z láhve po otevření vypěnil ...
recenze: pivo
Bc.
Žatec Plavčík
Světlejší středně zlatá barva, pěna sněhová, ne zrovna moc t ...
recenze: pivo
Bc.
Klostermann výroční světlý ležák 12°
Zásady pití piva Klostermann: Jedno samotné pivo je takové – ...
nové pivo
Bc.
hodnocení: podnik
hodnocení: podnik
Pivovarská restaurace Na Letňáku, Louny
Ochutnáno: 2 druhy piva (2019)
hodnocení: podnik
restaurace Poddžbánský Pivovar, Mutějovice
Ochutnáno: 4 druhy piva (2019)
komentář: pivovar
anonym
Minipivovar Agent Olešnice
POZOR buduje a neplatí !!!
komentář: pivovar
anonym
Minipivovar Agent Olešnice
Výborné pivečko ať jim to teče
novinka
Diplomatické Faux Pas s Indií
Západočeský pivovar Chříč změní kvůli sporu s indickou diplomacií název svého piva
komentář: podnik
anonym
restaurace U Černého Medvěda, Jablonné nad Orlicí
Po příjezdu z Polska do ČR nepříjemné rozčarování. Malé pivo ...
nový podnik: pivotéka