Dýňové pivo, speciál Pivovaru EDEN na Roh hojnosti 2015

region:Kraj Vysočina

Pozvánka pivovaru Eden na jeho dýňové pivo.

patentní lahve

 
 

Tykev obecnou, jak se oficálně dýně nazávají, zná lidstvo jako kulturní plodinu už po tisíce let. Má svůj původ ve Střední Americe, kde ji pěstovaly indiánské kultury, a odkud byla v kolumbovské době importována i do Evropy.

Kořeny receptury na dýňové pivo se datují do doby před založením Spojených států amerických. V této zemi rovněž dodnes představují populární pivní styl, přičemž se vaří dýňová piva nejen světlá, ale i pšeničná nebo třeba dýňové stouty.

Dýňové pivo uvařené v minipivovaru EDEN v Bystřici se inspirovalo recepturou u minipivovarů v německém Berlíně, které se zejména z důvodu přilákání pozornosti turistů uchylují k různým speciálům nebo oprašují staré receptury.

Podstatou výroby dýňového piva je nahrazení části obilného sladu dýňovou dužinou. V případě bystřické receptury byl objem použitého sladu pouze 60%, zbytek surovin tvořily dýně Hokkaidó. Vzhledem k odlišné konzistenci dýní od sladu je nutné si dýně pro várku nejprve předpřipravit. Dýňové tykve jsou nejprve omyty, rozkrájeny a zbaveny jader, a po té upečeny. Takto změklá dužina je vsazena do várky s první dávkou sladu a v menším množství vody povařena. Po té je dýňový základ doplněn vodou do plného stavu várky, a do takto zchlazeného díla je vystřen zbytek sladu. Další průběh várky již odpovídá standardnímu postupu, a to infuzní i dekokční cestou.

V některých recepturách českých minipivovarů je v rámci várky použito i koření, jmenovitě skořice, hřebíček nebo kardamon. To jsme ale ve várce bystřického dýňového piva nepoužili. Specifikou bystřické receptury je naopak použití 3 druhů sladu - pšeničného, ječného a ovesného.

Dýňové pivo po uvaření a vykvašení zraje stejným způsobem jako pivo klasické, tedy nejméně 7 týdnů.

Vzhled a chuť budou moci návštěvníci posoudit na akce Roh hojnosti 31.10.-1.11.2015, na které jsme připravili 300 l tohoto speciálu o 11° síle.

Vladimír Vecheta, sládek

777 237 958

Diskuze

Nově na BeerWeb 
recenze: pivo
Černá růže 15°
Ani jsem nechtěl psát degustaci, protože černá piva prostě p ...
hodnocení: pivo
Rozmarná 12°
Pivo vařené jako Volba sládků 6/2019, v chuti je zrnité se s ...
hodnocení: pivo
Merklínský krokodýl
Několikrát ochutnáno v plzeňském KMP, a jen potvrzení, že Pe ...
nové pivo
nový pivovar
recenze: pivo
Vladyka 11°
Vzhledově velmi pěkné pivo. S pitelností to je horší. I když ...
hodnocení: podnik
restaurace Školička - Beznoska, Praha
Včerejší geoevent v tomto podniku spojený s exkurzí se poved ...
recenze: pivo
Medlánecký kluzák 11
Tohle pivo se čepuje výhradně pod komínem. Na internetu se t ...
hodnocení: podnik
Café Lajka
prostředí fajn, obsluha též, ale místní pivo je na čepu maximálně jedno a dost často žádné...
nový podnik: restaurace
komentář: pivo
anonym
Matuška Bílá Perla 11°
navoněné,nedá se ho moc vypít(max 0,5 l).
nový podnik: pivnice
novinka
VI. Krkonošská pivní stezka
Originální výlet se nabízí pro pivaře a milovníky horské tur ...
novinka
Pernštejn pod Staropramenem
Pivovary Staropramen drží 89% akcií Pardubického pivovaru.
komentář: pivovar
anonym
Pivovar Český Brod
Pivo z tohoto pivovaru je již v některých českobrodských hospodách na čepu. Můj názor - skvělé pivo.
novinka
Žatecký červeňák není v pořádku
K pěstitelům se pravděpodobně dostal poškozený, či nekvalitní klon Žateckého poloraného červeňáku.
nový podnik: pivnice
hodnocení: podnik
Pivovarský dvůr Melichárek, Horka nad Moravou
Pohodové posezení u majitele na zahradě.
komentář: pivo
anonym
Raven Hells Bells All Night Long 13°
Nejlepší IPA jakou jsem kdy pil.
komentář: pivo
anonym
Neratovák 11°
Moc dobré pivo :-)