Dýňové pivo, speciál Pivovaru EDEN na Roh hojnosti 2015

region:Kraj Vysočina

Pozvánka pivovaru Eden na jeho dýňové pivo.

patentní lahve

 
 

Tykev obecnou, jak se oficálně dýně nazávají, zná lidstvo jako kulturní plodinu už po tisíce let. Má svůj původ ve Střední Americe, kde ji pěstovaly indiánské kultury, a odkud byla v kolumbovské době importována i do Evropy.

Kořeny receptury na dýňové pivo se datují do doby před založením Spojených států amerických. V této zemi rovněž dodnes představují populární pivní styl, přičemž se vaří dýňová piva nejen světlá, ale i pšeničná nebo třeba dýňové stouty.

Dýňové pivo uvařené v minipivovaru EDEN v Bystřici se inspirovalo recepturou u minipivovarů v německém Berlíně, které se zejména z důvodu přilákání pozornosti turistů uchylují k různým speciálům nebo oprašují staré receptury.

Podstatou výroby dýňového piva je nahrazení části obilného sladu dýňovou dužinou. V případě bystřické receptury byl objem použitého sladu pouze 60%, zbytek surovin tvořily dýně Hokkaidó. Vzhledem k odlišné konzistenci dýní od sladu je nutné si dýně pro várku nejprve předpřipravit. Dýňové tykve jsou nejprve omyty, rozkrájeny a zbaveny jader, a po té upečeny. Takto změklá dužina je vsazena do várky s první dávkou sladu a v menším množství vody povařena. Po té je dýňový základ doplněn vodou do plného stavu várky, a do takto zchlazeného díla je vystřen zbytek sladu. Další průběh várky již odpovídá standardnímu postupu, a to infuzní i dekokční cestou.

V některých recepturách českých minipivovarů je v rámci várky použito i koření, jmenovitě skořice, hřebíček nebo kardamon. To jsme ale ve várce bystřického dýňového piva nepoužili. Specifikou bystřické receptury je naopak použití 3 druhů sladu - pšeničného, ječného a ovesného.

Dýňové pivo po uvaření a vykvašení zraje stejným způsobem jako pivo klasické, tedy nejméně 7 týdnů.

Vzhled a chuť budou moci návštěvníci posoudit na akce Roh hojnosti 31.10.-1.11.2015, na které jsme připravili 300 l tohoto speciálu o 11° síle.

Vladimír Vecheta, sládek

777 237 958

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Bernard Jantarový ležák 12°
Hustá pěna, střední říz i plnost, jemné chmelovo kvasnicové ...
hodnocení: pivo
hodnocení: podnik
restaurace Cobolis, Praha
Moderní restaurace s rychlou a milou obsluhou, dobrým jídlem ...
komentář: pivovar
anonym
Emeran, Klíny-Rašov
Konec léta roku 2024 a web stále v děsném stavu. Informací t ...
hodnocení: podnik
restaurace Charlie's Square, Brno
Dobré jídlo, rychlá a milá obsluha i pěkné prostředí ale pivko jedno a ještě průměrné
recenze: pivo
Haďák 11° polotmavý
Z mého pohledu ještě ucházející polotmavá 11°, k lepšímu hodnocení mi chybí větší plnost piva.
recenze: pivo
Haďák 11°
Výrazné hořké a řízné pivo středního těla. Pěna tvoří větší ...
recenze: pivo
Platan 11°
V daných podmínkách podniku celkem slušné pivo nebo (dobře podané průměrné pivo)
hodnocení: podnik
Na Kocourku
Příjemná hospůdka pro nenáročné, točí tu Platan 11°
nový podnik: pivnice
komentář: pivovar
anonym
Baron, Opočno
Naprosto výborné pivo Kavárna u Viléma
komentář: pivovar
anonym
Modrá hvězda, Dobřany
Návštěva restaurace v červnu 2024 Terasa restaurace zela pr ...
nový pivovar
komentář: pivo
anonym
Monopol IPA 11°
Po dlouhé době, pivo které nedostalo šanci. Snad příště. Za mně absolutně nepitelné.
komentář: pivo
anonym
Kousek Special 11°
Dali jsme si pivo Kousek 11 v restauraci ve městě Svratka a ...
komentář: pivo
anonym
Kousek Special 11°
Dali jsme si pivo Kousek 11 v restauraci ve městě Svratka a ...
komentář: články
anonym
Takové to domácké vaření piva
Dej Buh štěsti, Pořídil sem kotel "Domácí pivovar Brewster ...
nový pivovar
komentář: podnik
anonym