Dýňové pivo, speciál Pivovaru EDEN na Roh hojnosti 2015

region:Kraj Vysočina

Pozvánka pivovaru Eden na jeho dýňové pivo.

patentní lahve

 
 

Tykev obecnou, jak se oficálně dýně nazávají, zná lidstvo jako kulturní plodinu už po tisíce let. Má svůj původ ve Střední Americe, kde ji pěstovaly indiánské kultury, a odkud byla v kolumbovské době importována i do Evropy.

Kořeny receptury na dýňové pivo se datují do doby před založením Spojených států amerických. V této zemi rovněž dodnes představují populární pivní styl, přičemž se vaří dýňová piva nejen světlá, ale i pšeničná nebo třeba dýňové stouty.

Dýňové pivo uvařené v minipivovaru EDEN v Bystřici se inspirovalo recepturou u minipivovarů v německém Berlíně, které se zejména z důvodu přilákání pozornosti turistů uchylují k různým speciálům nebo oprašují staré receptury.

Podstatou výroby dýňového piva je nahrazení části obilného sladu dýňovou dužinou. V případě bystřické receptury byl objem použitého sladu pouze 60%, zbytek surovin tvořily dýně Hokkaidó. Vzhledem k odlišné konzistenci dýní od sladu je nutné si dýně pro várku nejprve předpřipravit. Dýňové tykve jsou nejprve omyty, rozkrájeny a zbaveny jader, a po té upečeny. Takto změklá dužina je vsazena do várky s první dávkou sladu a v menším množství vody povařena. Po té je dýňový základ doplněn vodou do plného stavu várky, a do takto zchlazeného díla je vystřen zbytek sladu. Další průběh várky již odpovídá standardnímu postupu, a to infuzní i dekokční cestou.

V některých recepturách českých minipivovarů je v rámci várky použito i koření, jmenovitě skořice, hřebíček nebo kardamon. To jsme ale ve várce bystřického dýňového piva nepoužili. Specifikou bystřické receptury je naopak použití 3 druhů sladu - pšeničného, ječného a ovesného.

Dýňové pivo po uvaření a vykvašení zraje stejným způsobem jako pivo klasické, tedy nejméně 7 týdnů.

Vzhled a chuť budou moci návštěvníci posoudit na akce Roh hojnosti 31.10.-1.11.2015, na které jsme připravili 300 l tohoto speciálu o 11° síle.

Vladimír Vecheta, sládek

777 237 958

Diskuze

Nově na BeerWeb 
recenze: pivo
Poutník světlé výčepní pivo 10°
Oproti lahvované verzi rozhodně lepší prožitek. Dobře piteln ...
recenze: pivo
Moritz 10°
Poměrně dobrá, příjemně pitelná desítka střední hořkosti. V ...
hodnocení: pivo
jz
novinka
V pivovaru Konrád hořelo
Závada na elektroinstalaci způsobila škodu v pivovaru Konrád ve výši 4 miliony
komentář: pivo
Rebel Tudor 11°
z produkce brodského pivovaru.Extra hořké
komentář: pivo
Bernard Jedenáctka
Bernard 11tka světlá je hořké pivo až přehnaně. Po třech piv ...
komentář: pivo
anonym
Poutník světlý ležák 11°
Domnívám se, že Poutník začal vařit 11tku dost pozdě a nezachytil nástup ostatních 11tek v ČR.
nový pivovar
komentář: pivovar
Dědek, Dobronín
Odkaz na webové stránky není funkční, dle stránky na face je pivovar od července roku 2017 uzavřen
nový pivovar
komentář: pivovar
Pivovar Ovipistán, Ledce
4.7.2020 proběhne slavnostní přestřižení pásky a oficiální o ...
komentář: pivovar
anonym
U Šenkýřů, Šťáhlavice
Pivečko vynikající děkuji,p
recenze: pivo
Raven Brutal Strawbery 12°
Slušné množství jahod, ale mohlo by to být víc kyselé, ochutnáno 18.6.2020.
komentář: podnik
anonym
Ryžovna
Správný název létajícího pivovaru je Ryžovna, pořád to někdo komolí. Ach jo...
hodnocení: podnik
Pivovar Červený vlk
Krásné prostředí, úžasná, rychlá a velmi milá obsluha, fanta ...
nový podnik: restaurace
hodnocení: podnik
Ryžovna
Prostředí celkem ujde, personál taky, ale odporné pivo to vše srazí skoro na nulu...
nový podnik: restaurace