Dýňové pivo, speciál Pivovaru EDEN na Roh hojnosti 2015

region:Kraj Vysočina

Pozvánka pivovaru Eden na jeho dýňové pivo.

patentní lahve

 
 

Tykev obecnou, jak se oficálně dýně nazávají, zná lidstvo jako kulturní plodinu už po tisíce let. Má svůj původ ve Střední Americe, kde ji pěstovaly indiánské kultury, a odkud byla v kolumbovské době importována i do Evropy.

Kořeny receptury na dýňové pivo se datují do doby před založením Spojených států amerických. V této zemi rovněž dodnes představují populární pivní styl, přičemž se vaří dýňová piva nejen světlá, ale i pšeničná nebo třeba dýňové stouty.

Dýňové pivo uvařené v minipivovaru EDEN v Bystřici se inspirovalo recepturou u minipivovarů v německém Berlíně, které se zejména z důvodu přilákání pozornosti turistů uchylují k různým speciálům nebo oprašují staré receptury.

Podstatou výroby dýňového piva je nahrazení části obilného sladu dýňovou dužinou. V případě bystřické receptury byl objem použitého sladu pouze 60%, zbytek surovin tvořily dýně Hokkaidó. Vzhledem k odlišné konzistenci dýní od sladu je nutné si dýně pro várku nejprve předpřipravit. Dýňové tykve jsou nejprve omyty, rozkrájeny a zbaveny jader, a po té upečeny. Takto změklá dužina je vsazena do várky s první dávkou sladu a v menším množství vody povařena. Po té je dýňový základ doplněn vodou do plného stavu várky, a do takto zchlazeného díla je vystřen zbytek sladu. Další průběh várky již odpovídá standardnímu postupu, a to infuzní i dekokční cestou.

V některých recepturách českých minipivovarů je v rámci várky použito i koření, jmenovitě skořice, hřebíček nebo kardamon. To jsme ale ve várce bystřického dýňového piva nepoužili. Specifikou bystřické receptury je naopak použití 3 druhů sladu - pšeničného, ječného a ovesného.

Dýňové pivo po uvaření a vykvašení zraje stejným způsobem jako pivo klasické, tedy nejméně 7 týdnů.

Vzhled a chuť budou moci návštěvníci posoudit na akce Roh hojnosti 31.10.-1.11.2015, na které jsme připravili 300 l tohoto speciálu o 11° síle.

Vladimír Vecheta, sládek

777 237 958

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: podnik
restaurace Pivovar Český Krumlov
Ochutnáno: 2 druhy piva (2021)
hodnocení: pivo
Tmavý nakuřovaný ležák 12°
Ochutnáno - Restaurace Pivovar Český Krumlov - Český Krumlov (2021)
hodnocení: pivo
Světlý ležák Premium 12°
Ochutnáno - Restaurace Pivovar Český Krumlov - Český Krumlov (2021)
hodnocení: podnik
Restaurant Glokner Svachovka, Mirkovice
Ochutnáno: 4 druhy piva (2021)
hodnocení: pivo
Glok APA 11°
Ochutnáno - Restaurant Glokner Svachovka - Mirkovice (2021)
hodnocení: podnik
recenze: pivo
Lávka 11°
Petka kterou jsem měl již dříve byla skvělá, ale čepované v domovské hospodě ještě lepší.
komentář: pivovar
anonym
Starý dvůr, Prušánky
Na oběd smaženej řízek který byl zkažený byl humus, burgr st ...
komentář: pivovar
anonym
Starý dvůr, Prušánky
Pry-mame nasi 11tku a nebo 10 radegast..... S kamosema jsme ...
komentář: pivovar
anonym
Starý dvůr, Prušánky
Pry-mame nasi 11tku a nebo 10 radegast..... S kamosema jsme ...
recenze: pivo
Welzl Havran 11°
Převažuje kakaové aroma, jemná hořkost, příjemná plnost. Dobré černé pivo.
recenze: pivo
Welzl pšenice 10,5°
Slabší letní pšenice, celkem osvěžujicí, lehounce kyselá, ale celkem ok.
komentář: pivo
anonym
komentář: pivo
anonym
Zewl světlý ležák 12°
Dvanáctka z petky chuťově dobrá, jen trochu odrazuje zákal. Ten ale k tomuhle druhu piva patří.
komentář: pivo
anonym
Krajinský Jantar 11°
22.7 2021 Jsem velmi mile překvapen DNES JSEM PIL pivo Ja ...
nový podnik: pivnice