Pivovar Chotěboř za 5 let narazil na pomyslný strop své produkce

region:Kraj Vysočina

Pivovar Chotěboř vyrostl v roce 2009 na zelené louce. Jeho výstav činil 10 tis. hektolitrů ročně. Dnes se již může chlubit výstavem 25 tis. hektolitrů za rok 2014, řadou ocenění jak jeho piva, tak jeho sládka a také oceněním pro samotný pivovar.

ležácké tanky v Chotěboři
 
 

Od základů nový pivovar postavila v průmyslové zóně Chotěboře havlíčkobrodská společnost Ross Holding. Společnost v roce 2009 vybudovala první regionální průmyslový pivovar v České republice po roce 1989. Investice do vybudování pivovaru přišla na 40 miliónů korun. Pivovar v Chotěboři je vybudován jako moderní pivovar, který využívá moderních prvků řízení technologických procesů výroby. Moderní technologie je zejména využívána pro řízení a monitoring teplotních režimů a kontroly kvasných, filtračních i stáčecích postupů. Přesto pivovar Chotěboř stále staví na poctivém a tradičním postupu vaření piva. Pivo Chotěboř je vařené dvourmutovým způsobem, kvašené v otevřených kádích a dokvášené v ležáckých tancích po dobu minimálně 30 dní.

Od zrodu chotěbořského pivovaru za ním stojí velmi zkušený sládek Oldřich Záruba, který je tamním rodákem. Je vyučený jako sladovník. V letech 1971 – 1975 vystudoval Střední průmyslovou školu potravinářské technologie v Praze. Po základní vojenské službě se už celý život pohybuje jen v pivovarském oboru. Už jako zkušený sládek se podílel i na rekonstrukci pivovaru Rakovník. Od roku 2007 Oldřich Záruba začal pracovat na projektu výstavby nového pivovaru Chotěboř, kde působí dodnes jako sládek a hlavní technolog. Patřičně se zasloužil o dobrý věhlas piva z Chotěboře. Už v roce 2010 získal pivovar ocenění za svá piva, za počin roku a za sládka roku.

Pivovar Chotěboř za svojí krátkou historii několikrát zvyšoval kapacitu výroby. Naposledy, v roce 2014 pivovar rozšířil ležácký sklep a vybudoval modernější filtrační zařízení. Ležácký sklep bylo to hlavní, co pivovar brzdilo pro dosažení maxima projektovaných rezerv výstavu, tj. 25 tis. hektolitrů. Poslední rozšíření výroby vyšlo na 13 miliónů. Na investici poskytla grant Evropská unie. Nyní se kvůli exportům intenzivně pracuje na prodloužení trvanlivosti piva. Výstav pivovaru tak stabilně roste od vzniku průměrným tempem 20% ročně!

Exportně se pivovaru také velmi daří. Pivovar vyváží stabilně čtyři roky na Slovensko do okolí Bratislavy. Chotěboř také cestuje do Švédska, Polska a nově i na Ukrajinu.

Pivovar Chotěboř stabilně nabízí 7 druhů piva. Už jste jeho pivo hodnotili na BeerWeb.cz?

Autor: Milan Krejčík

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Strážská Ema
Ochutnáno 25.7.24 z pet. Dobře pitelná jedenáctka
komentář: pivo
anonym
Bělka 12°
To také o mnohém vypovídá.
hodnocení: pivo
Muflon polotmavý ležák 12°
Akorát sladko hořká chuť pěna Lahoda voní karamel
hodnocení: pivo
My Shine / Rye Session NEIPA 12
Hustá krémová pěna, střední říz, vyšší plnost v aroma a v ch ...
hodnocení: podnik
Restaurace Ve Skále, Chodová Planá
Nádherné prostředí ve skále s velkým výběrem jídla a dobře ošetřenými pivy
nový podnik: pivnice
nový pivovar
hodnocení: podnik
restaurace Starokladno
Ochutnáno: 9 druhů piv (2 x návštěva)(2019)(2024)
nový podnik: restaurace
komentář: pivovar
Pivovar Choceň (Splávek)
Točí to v nádražce v Pardubicích a asi i jinde. Vaří to v Ch ...
nový podnik: restaurace
hodnocení: podnik
Bledý Úsvit
Ochutnáno: 64 druhů piv (59 x návštěva)(2022)(2023)(2024)
nový pivovar
komentář: články
anonym
pozvánka na Fábulův festival minipivovarů
FÁBULA JE UŽ DÁVNO ZRUŠENÝ. ODHADEM 4 ROKY? TAK UŽ HO KONEČNĚ VYMAŽTE Z INTERNETU. JE TO TRAPNÉ.
recenze: pivo
Aecht Schlenkerla Rauchbier - Märzen 13°
Barva tmavě hnědá rubínová a krásná krémová pěna ulpívající ...
recenze: pivo
Dvanda
Štiplavé, kyselejší ale moc potěší hlavně v přední části úst, do hrdla chuť už nedojde
komentář: pivovar
anonym
Agent, Olešnice
Nomen omen. Název Agent vystihuje jednání pana majitele. Svů ...
komentář: pivo
anonym
Argus 11° Nepasterizovaný
Produkt Arhus mohu jen stěží nazvat pivem
recenze: pivo
Němčická 10°
Lehká desítka ve vůni i chuti hodně obilná, taková specifická hanácká chuť:-).
komentář: pivovar
anonym
Moucha, Praha
po ochutnání a to dokonalém je hodnocení : - parodie na lež ...
komentář: pivo
anonym
Braník Mikoláš Aleš 10°
Vypil jsem 10 Braníku ležák alk.5.2% a nic,kdybych si dal 10 ...