Pivovar Chotěboř za 5 let narazil na pomyslný strop své produkce

region:Kraj Vysočina

Pivovar Chotěboř vyrostl v roce 2009 na zelené louce. Jeho výstav činil 10 tis. hektolitrů ročně. Dnes se již může chlubit výstavem 25 tis. hektolitrů za rok 2014, řadou ocenění jak jeho piva, tak jeho sládka a také oceněním pro samotný pivovar.

ležácké tanky v Chotěboři
 
 

Od základů nový pivovar postavila v průmyslové zóně Chotěboře havlíčkobrodská společnost Ross Holding. Společnost v roce 2009 vybudovala první regionální průmyslový pivovar v České republice po roce 1989. Investice do vybudování pivovaru přišla na 40 miliónů korun. Pivovar v Chotěboři je vybudován jako moderní pivovar, který využívá moderních prvků řízení technologických procesů výroby. Moderní technologie je zejména využívána pro řízení a monitoring teplotních režimů a kontroly kvasných, filtračních i stáčecích postupů. Přesto pivovar Chotěboř stále staví na poctivém a tradičním postupu vaření piva. Pivo Chotěboř je vařené dvourmutovým způsobem, kvašené v otevřených kádích a dokvášené v ležáckých tancích po dobu minimálně 30 dní.

Od zrodu chotěbořského pivovaru za ním stojí velmi zkušený sládek Oldřich Záruba, který je tamním rodákem. Je vyučený jako sladovník. V letech 1971 – 1975 vystudoval Střední průmyslovou školu potravinářské technologie v Praze. Po základní vojenské službě se už celý život pohybuje jen v pivovarském oboru. Už jako zkušený sládek se podílel i na rekonstrukci pivovaru Rakovník. Od roku 2007 Oldřich Záruba začal pracovat na projektu výstavby nového pivovaru Chotěboř, kde působí dodnes jako sládek a hlavní technolog. Patřičně se zasloužil o dobrý věhlas piva z Chotěboře. Už v roce 2010 získal pivovar ocenění za svá piva, za počin roku a za sládka roku.

Pivovar Chotěboř za svojí krátkou historii několikrát zvyšoval kapacitu výroby. Naposledy, v roce 2014 pivovar rozšířil ležácký sklep a vybudoval modernější filtrační zařízení. Ležácký sklep bylo to hlavní, co pivovar brzdilo pro dosažení maxima projektovaných rezerv výstavu, tj. 25 tis. hektolitrů. Poslední rozšíření výroby vyšlo na 13 miliónů. Na investici poskytla grant Evropská unie. Nyní se kvůli exportům intenzivně pracuje na prodloužení trvanlivosti piva. Výstav pivovaru tak stabilně roste od vzniku průměrným tempem 20% ročně!

Exportně se pivovaru také velmi daří. Pivovar vyváží stabilně čtyři roky na Slovensko do okolí Bratislavy. Chotěboř také cestuje do Švédska, Polska a nově i na Ukrajinu.

Pivovar Chotěboř stabilně nabízí 7 druhů piva. Už jste jeho pivo hodnotili na BeerWeb.cz?

Autor: Milan Krejčík

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Unicorn Copper Ale
Ochutnáno jako lahvové (2022)
hodnocení: pivo
Bombardier Amber Beer
Ochutnáno jako lahvové (2022)
nový pivovar
hodnocení: pivo
Fuller's ESB
Ochutnáno jako lahvové (2022)
hodnocení: podnik
Srdcovka Osada
Dobře ošetřené pivo, dobrá kuchyně, o víkendu není zrova ideální na posezení s přáteli.
nový podnik: restaurace
hodnocení: podnik
Restaurace U dvou koček, Praha
Takhle nepříjemnou obsluhu aby pohledal, když si nedáte jídl ...
hodnocení: podnik
Kurnik Šopa Hospoda, Ostrava - Poruba
Ochutnáno: 109 druhů piv (22 x návštěva)(2020)(2021)(2022)(2023)
nový podnik: pivnice
nový podnik: restaurace
komentář: pivovar
anonym
Pivní Skaut, Cheb
Udělal jsem si dneska krásný večer s vaší božskou čtrnáctkou. Veliká dobrota!
recenze: pivo
EJ-L BISŤU 14°
Dobra IPA. Trocha viacej ostrejšia chuť na mňa ale inak veľmi dobre pivko.
recenze: pivo
Pánko 12°
Čakal som viacej. Každopádne určite neurazí ale nevybral by som si ho znova.
recenze: pivo
Pilsák 10°
Príjemné horká desiatka. Trocha dlhšie doznieva nie na môj v ...
komentář: pivovar
U bojiště 1866, Miletín
Informace o pivovaru jsou zastaralé, nutno aktualizovat - www.pivovarmiletin.cz.