Pivovar Chotěboř za 5 let narazil na pomyslný strop své produkce

region:Kraj Vysočina

Pivovar Chotěboř vyrostl v roce 2009 na zelené louce. Jeho výstav činil 10 tis. hektolitrů ročně. Dnes se již může chlubit výstavem 25 tis. hektolitrů za rok 2014, řadou ocenění jak jeho piva, tak jeho sládka a také oceněním pro samotný pivovar.

ležácké tanky v Chotěboři
 
 

Od základů nový pivovar postavila v průmyslové zóně Chotěboře havlíčkobrodská společnost Ross Holding. Společnost v roce 2009 vybudovala první regionální průmyslový pivovar v České republice po roce 1989. Investice do vybudování pivovaru přišla na 40 miliónů korun. Pivovar v Chotěboři je vybudován jako moderní pivovar, který využívá moderních prvků řízení technologických procesů výroby. Moderní technologie je zejména využívána pro řízení a monitoring teplotních režimů a kontroly kvasných, filtračních i stáčecích postupů. Přesto pivovar Chotěboř stále staví na poctivém a tradičním postupu vaření piva. Pivo Chotěboř je vařené dvourmutovým způsobem, kvašené v otevřených kádích a dokvášené v ležáckých tancích po dobu minimálně 30 dní.

Od zrodu chotěbořského pivovaru za ním stojí velmi zkušený sládek Oldřich Záruba, který je tamním rodákem. Je vyučený jako sladovník. V letech 1971 – 1975 vystudoval Střední průmyslovou školu potravinářské technologie v Praze. Po základní vojenské službě se už celý život pohybuje jen v pivovarském oboru. Už jako zkušený sládek se podílel i na rekonstrukci pivovaru Rakovník. Od roku 2007 Oldřich Záruba začal pracovat na projektu výstavby nového pivovaru Chotěboř, kde působí dodnes jako sládek a hlavní technolog. Patřičně se zasloužil o dobrý věhlas piva z Chotěboře. Už v roce 2010 získal pivovar ocenění za svá piva, za počin roku a za sládka roku.

Pivovar Chotěboř za svojí krátkou historii několikrát zvyšoval kapacitu výroby. Naposledy, v roce 2014 pivovar rozšířil ležácký sklep a vybudoval modernější filtrační zařízení. Ležácký sklep bylo to hlavní, co pivovar brzdilo pro dosažení maxima projektovaných rezerv výstavu, tj. 25 tis. hektolitrů. Poslední rozšíření výroby vyšlo na 13 miliónů. Na investici poskytla grant Evropská unie. Nyní se kvůli exportům intenzivně pracuje na prodloužení trvanlivosti piva. Výstav pivovaru tak stabilně roste od vzniku průměrným tempem 20% ročně!

Exportně se pivovaru také velmi daří. Pivovar vyváží stabilně čtyři roky na Slovensko do okolí Bratislavy. Chotěboř také cestuje do Švédska, Polska a nově i na Ukrajinu.

Pivovar Chotěboř stabilně nabízí 7 druhů piva. Už jste jeho pivo hodnotili na BeerWeb.cz?

Autor: Milan Krejčík

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
hodnocení: pivo
nové pivo
hodnocení: pivo
nové pivo
nový pivovar
nové pivo
hodnocení: podnik
Pivovar Tahoun
Moderní prostředí, mladá ochotná obsluha, dobré jídlo a neméně dobré pivo.
recenze: pivo
Tahoun 12°
Trošku tmavší zlatá barva, krásná krémová stabilní pěna, stř ...
komentář: pivo
anonym
California Ale 12°
Výborné za 10 bodou
recenze: pivo
TVARG ležák 11°
Zlatá barva, skalnatá pěna, slaboučký říz, plnost těla velmi ...
komentář: pivo
anonym
Kachelmann 8° Classic
more pivo kachelmann je úžasné pivo, nech sa ti darí
recenze: pivo
Mazák Chmelodrom NEIPA 15°
Další parádní NEIPA od Mazáka, mírně zakalená s bohatou stab ...
komentář: pivo
anonym
MAUS Redlight Apa 13%
Dostal jsem ho, tak mi nebylo líto, polovinu plechovky vylít ...
komentář: pivovar
anonym
Proud (Elektrárna), Plzeň
Špatně jsem zareagoval pivo hnusné !!!!!
komentář: pivovar
anonym
Proud (Elektrárna), Plzeň
????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
komentář: pivovar
anonym
Proud (Elektrárna), Plzeň
Máš pravdu PŘEDRAŽENÝ (LEŽÁK)
nový pivovar
hodnocení: podnik
restaurace Řemeslný pivovar Garp, Bakov nad Jizerou
Hezký výčep s venkovním posezením, ochotnou obsluhou a spoustou dobrých piv.
hodnocení: podnik
Restaurace Pivovarský dům Poupě
Ochutnáno: 21 druhů piv (8 x návštěva )(2022)(2023)(2024)