Pivovar Chotěboř za 5 let narazil na pomyslný strop své produkce

region:Kraj Vysočina

Pivovar Chotěboř vyrostl v roce 2009 na zelené louce. Jeho výstav činil 10 tis. hektolitrů ročně. Dnes se již může chlubit výstavem 25 tis. hektolitrů za rok 2014, řadou ocenění jak jeho piva, tak jeho sládka a také oceněním pro samotný pivovar.

ležácké tanky v Chotěboři
 
 

Od základů nový pivovar postavila v průmyslové zóně Chotěboře havlíčkobrodská společnost Ross Holding. Společnost v roce 2009 vybudovala první regionální průmyslový pivovar v České republice po roce 1989. Investice do vybudování pivovaru přišla na 40 miliónů korun. Pivovar v Chotěboři je vybudován jako moderní pivovar, který využívá moderních prvků řízení technologických procesů výroby. Moderní technologie je zejména využívána pro řízení a monitoring teplotních režimů a kontroly kvasných, filtračních i stáčecích postupů. Přesto pivovar Chotěboř stále staví na poctivém a tradičním postupu vaření piva. Pivo Chotěboř je vařené dvourmutovým způsobem, kvašené v otevřených kádích a dokvášené v ležáckých tancích po dobu minimálně 30 dní.

Od zrodu chotěbořského pivovaru za ním stojí velmi zkušený sládek Oldřich Záruba, který je tamním rodákem. Je vyučený jako sladovník. V letech 1971 – 1975 vystudoval Střední průmyslovou školu potravinářské technologie v Praze. Po základní vojenské službě se už celý život pohybuje jen v pivovarském oboru. Už jako zkušený sládek se podílel i na rekonstrukci pivovaru Rakovník. Od roku 2007 Oldřich Záruba začal pracovat na projektu výstavby nového pivovaru Chotěboř, kde působí dodnes jako sládek a hlavní technolog. Patřičně se zasloužil o dobrý věhlas piva z Chotěboře. Už v roce 2010 získal pivovar ocenění za svá piva, za počin roku a za sládka roku.

Pivovar Chotěboř za svojí krátkou historii několikrát zvyšoval kapacitu výroby. Naposledy, v roce 2014 pivovar rozšířil ležácký sklep a vybudoval modernější filtrační zařízení. Ležácký sklep bylo to hlavní, co pivovar brzdilo pro dosažení maxima projektovaných rezerv výstavu, tj. 25 tis. hektolitrů. Poslední rozšíření výroby vyšlo na 13 miliónů. Na investici poskytla grant Evropská unie. Nyní se kvůli exportům intenzivně pracuje na prodloužení trvanlivosti piva. Výstav pivovaru tak stabilně roste od vzniku průměrným tempem 20% ročně!

Exportně se pivovaru také velmi daří. Pivovar vyváží stabilně čtyři roky na Slovensko do okolí Bratislavy. Chotěboř také cestuje do Švédska, Polska a nově i na Ukrajinu.

Pivovar Chotěboř stabilně nabízí 7 druhů piva. Už jste jeho pivo hodnotili na BeerWeb.cz?

Autor: Milan Krejčík

Diskuze

Nově na BeerWeb 
nové pivo
hodnocení: pivo
Agent Pětihvězda Vánoční ležák 12°
Dobře pitelný ležák s poměrně vyšší hořkostí.
hodnocení: pivo
AGE of Krush 14°
Ochutnáno - Malt Worm - Brno (2025)
hodnocení: podnik
Craft Beer Bottleshop & Bar, Brno
Ochutnáno: 223 druhů piv (39 x návštěva)(2023)(2024)(2025)
nový pivovar
nový pivovar
recenze: pivo
Cloudy Vanilla 14° NEIPA
Krémová, šťavnatá NEIPA s bohatou, stabilní pěnou, slaboučký ...
recenze: pivo
Oatcore Cream IPA 12°
Krémové, plné, nasládlé s krémovou stabilní pěnou, slabším ř ...
hodnocení: podnik
recenze: pivo
Klostermann polotmavý ležák
smetanově krémová pěna po ustálení roztrhaná ale držící, bar ...
komentář: pivo
anonym
Garp 432 APA 12,8°
Vysoce návykový, ukrutně pitelný a ve všech směrech dospělý pivo.
hodnocení: podnik
Výčep Na stojáka Jakubák, Brno
Ochutnáno: 2 druhy piv (1 x návštěva)(2025)
komentář: pivovar
anonym
Jadrníček, Náměšť na Hané
Je to 100% pravda..Pivo nedozrale..A kvalita sla do kopru...