Pivovar Chotěboř za 5 let narazil na pomyslný strop své produkce

region:Kraj Vysočina

Pivovar Chotěboř vyrostl v roce 2009 na zelené louce. Jeho výstav činil 10 tis. hektolitrů ročně. Dnes se již může chlubit výstavem 25 tis. hektolitrů za rok 2014, řadou ocenění jak jeho piva, tak jeho sládka a také oceněním pro samotný pivovar.

ležácké tanky v Chotěboři
 
 

Od základů nový pivovar postavila v průmyslové zóně Chotěboře havlíčkobrodská společnost Ross Holding. Společnost v roce 2009 vybudovala první regionální průmyslový pivovar v České republice po roce 1989. Investice do vybudování pivovaru přišla na 40 miliónů korun. Pivovar v Chotěboři je vybudován jako moderní pivovar, který využívá moderních prvků řízení technologických procesů výroby. Moderní technologie je zejména využívána pro řízení a monitoring teplotních režimů a kontroly kvasných, filtračních i stáčecích postupů. Přesto pivovar Chotěboř stále staví na poctivém a tradičním postupu vaření piva. Pivo Chotěboř je vařené dvourmutovým způsobem, kvašené v otevřených kádích a dokvášené v ležáckých tancích po dobu minimálně 30 dní.

Od zrodu chotěbořského pivovaru za ním stojí velmi zkušený sládek Oldřich Záruba, který je tamním rodákem. Je vyučený jako sladovník. V letech 1971 – 1975 vystudoval Střední průmyslovou školu potravinářské technologie v Praze. Po základní vojenské službě se už celý život pohybuje jen v pivovarském oboru. Už jako zkušený sládek se podílel i na rekonstrukci pivovaru Rakovník. Od roku 2007 Oldřich Záruba začal pracovat na projektu výstavby nového pivovaru Chotěboř, kde působí dodnes jako sládek a hlavní technolog. Patřičně se zasloužil o dobrý věhlas piva z Chotěboře. Už v roce 2010 získal pivovar ocenění za svá piva, za počin roku a za sládka roku.

Pivovar Chotěboř za svojí krátkou historii několikrát zvyšoval kapacitu výroby. Naposledy, v roce 2014 pivovar rozšířil ležácký sklep a vybudoval modernější filtrační zařízení. Ležácký sklep bylo to hlavní, co pivovar brzdilo pro dosažení maxima projektovaných rezerv výstavu, tj. 25 tis. hektolitrů. Poslední rozšíření výroby vyšlo na 13 miliónů. Na investici poskytla grant Evropská unie. Nyní se kvůli exportům intenzivně pracuje na prodloužení trvanlivosti piva. Výstav pivovaru tak stabilně roste od vzniku průměrným tempem 20% ročně!

Exportně se pivovaru také velmi daří. Pivovar vyváží stabilně čtyři roky na Slovensko do okolí Bratislavy. Chotěboř také cestuje do Švédska, Polska a nově i na Ukrajinu.

Pivovar Chotěboř stabilně nabízí 7 druhů piva. Už jste jeho pivo hodnotili na BeerWeb.cz?

Autor: Milan Krejčík

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
jz
novinka
V pivovaru Konrád hořelo
Závada na elektroinstalaci způsobila škodu v pivovaru Konrád ve výši 4 miliony
komentář: pivo
Rebel Tudor 11°
z produkce brodského pivovaru.Extra hořké
komentář: pivo
Bernard Jedenáctka
Bernard 11tka světlá je hořké pivo až přehnaně. Po třech piv ...
komentář: pivo
anonym
Poutník světlý ležák 11°
Domnívám se, že Poutník začal vařit 11tku dost pozdě a nezachytil nástup ostatních 11tek v ČR.
nový pivovar
komentář: pivovar
Dědek, Dobronín
Odkaz na webové stránky není funkční, dle stránky na face je pivovar od července roku 2017 uzavřen
nový pivovar
komentář: pivovar
Pivovar Ovipistán, Ledce
4.7.2020 proběhne slavnostní přestřižení pásky a oficiální o ...
komentář: pivovar
anonym
U Šenkýřů, Šťáhlavice
Pivečko vynikající děkuji,p
recenze: pivo
Raven Brutal Strawbery 12°
Slušné množství jahod, ale mohlo by to být víc kyselé, ochutnáno 18.6.2020.
komentář: podnik
anonym
Ryžovna
Správný název létajícího pivovaru je Ryžovna, pořád to někdo komolí. Ach jo...
hodnocení: podnik
Pivovar Červený vlk
Krásné prostředí, úžasná, rychlá a velmi milá obsluha, fanta ...
nový podnik: restaurace
hodnocení: podnik
Ryžovna
Prostředí celkem ujde, personál taky, ale odporné pivo to vše srazí skoro na nulu...
nový podnik: restaurace