Pivovar Chotěboř za 5 let narazil na pomyslný strop své produkce

region:Kraj Vysočina

Pivovar Chotěboř vyrostl v roce 2009 na zelené louce. Jeho výstav činil 10 tis. hektolitrů ročně. Dnes se již může chlubit výstavem 25 tis. hektolitrů za rok 2014, řadou ocenění jak jeho piva, tak jeho sládka a také oceněním pro samotný pivovar.

ležácké tanky v Chotěboři
 
 

Od základů nový pivovar postavila v průmyslové zóně Chotěboře havlíčkobrodská společnost Ross Holding. Společnost v roce 2009 vybudovala první regionální průmyslový pivovar v České republice po roce 1989. Investice do vybudování pivovaru přišla na 40 miliónů korun. Pivovar v Chotěboři je vybudován jako moderní pivovar, který využívá moderních prvků řízení technologických procesů výroby. Moderní technologie je zejména využívána pro řízení a monitoring teplotních režimů a kontroly kvasných, filtračních i stáčecích postupů. Přesto pivovar Chotěboř stále staví na poctivém a tradičním postupu vaření piva. Pivo Chotěboř je vařené dvourmutovým způsobem, kvašené v otevřených kádích a dokvášené v ležáckých tancích po dobu minimálně 30 dní.

Od zrodu chotěbořského pivovaru za ním stojí velmi zkušený sládek Oldřich Záruba, který je tamním rodákem. Je vyučený jako sladovník. V letech 1971 – 1975 vystudoval Střední průmyslovou školu potravinářské technologie v Praze. Po základní vojenské službě se už celý život pohybuje jen v pivovarském oboru. Už jako zkušený sládek se podílel i na rekonstrukci pivovaru Rakovník. Od roku 2007 Oldřich Záruba začal pracovat na projektu výstavby nového pivovaru Chotěboř, kde působí dodnes jako sládek a hlavní technolog. Patřičně se zasloužil o dobrý věhlas piva z Chotěboře. Už v roce 2010 získal pivovar ocenění za svá piva, za počin roku a za sládka roku.

Pivovar Chotěboř za svojí krátkou historii několikrát zvyšoval kapacitu výroby. Naposledy, v roce 2014 pivovar rozšířil ležácký sklep a vybudoval modernější filtrační zařízení. Ležácký sklep bylo to hlavní, co pivovar brzdilo pro dosažení maxima projektovaných rezerv výstavu, tj. 25 tis. hektolitrů. Poslední rozšíření výroby vyšlo na 13 miliónů. Na investici poskytla grant Evropská unie. Nyní se kvůli exportům intenzivně pracuje na prodloužení trvanlivosti piva. Výstav pivovaru tak stabilně roste od vzniku průměrným tempem 20% ročně!

Exportně se pivovaru také velmi daří. Pivovar vyváží stabilně čtyři roky na Slovensko do okolí Bratislavy. Chotěboř také cestuje do Švédska, Polska a nově i na Ukrajinu.

Pivovar Chotěboř stabilně nabízí 7 druhů piva. Už jste jeho pivo hodnotili na BeerWeb.cz?

Autor: Milan Krejčík

Diskuze

Nově na BeerWeb 
recenze: pivo
Falkon Supernova 01 Czech IPA 13°
Jasná zlatá barva, krémová, hustá pěna, slabší říz, střední ...
recenze: pivo
Yellow Cow 12°
Tohle se povedlo, zakalená, krémová struktura, hustá, stabil ...
komentář: podnik
anonym
Pivnice Kotva
Navštívil jsem pivnici Kotva v Klatovech a musím smeknout : ...
hodnocení: pivo
ŚWIĄTECZNA ROZKOSZ - Pastry Stout
Ochutnáno jako lahvové - Český Těšín (2024)
hodnocení: pivo
ZIMOWY BLASK - Winter Ale
Ochutnáno jako lahvové - Český Těšín (2024)
hodnocení: pivo
RADOSNYCH ŚWIĄT - Pale Ale
Ochutnáno jako lahvové - Český Těšín (2024)
recenze: pivo
Jiskra 11°
Pivo zlatavé barvy s krémovou stabilní pěnou, střední říz a ...
hodnocení: podnik
restaurace U Krále Ječmínka, Bílovec
Hezké prostředí, milá obsluha, ale piva bohužel nic moc.
hodnocení: podnik
Koliba U Tří králů, Prostějov
Stylovka na sídlišti, ochotná obsluha, jídla za příznivé ceny, piva průměrná.
komentář: pivovar
anonym
Proud (Elektrárna), Plzeň
Asi před rokem mě zaujala ta všudypřítomná senzační reklama ...
komentář: pivo
anonym
Bertold Nealko
Jsem moc ráda , že to někdo vidí je jako já. Také si myslím ...
komentář: pivovar
anonym
Proud (Elektrárna), Plzeň
Nemá chybu,vždycky se na něj těším.
nový pivovar
komentář: články
anonym
NEIPA
Měl jsem možnost ochutnat NEIPA z kašperskohorského pivovaru ...
komentář: pivovar
anonym
Proud (Elektrárna), Plzeň
Nedopil. Ovocná limonáda, já chtěl pivo.
hodnocení: podnik
Pivní Kult
Ochutnáno: 18 druhů piv (4 x návštěva)(2024)
nový podnik: restaurace
nový podnik: pivnice
komentář: pivo
anonym
California Ale 12°
Výborné za 10 bodou
komentář: pivo
anonym
Kachelmann 8° Classic
more pivo kachelmann je úžasné pivo, nech sa ti darí