Pivovar Chotěboř za 5 let narazil na pomyslný strop své produkce

region:Kraj Vysočina

Pivovar Chotěboř vyrostl v roce 2009 na zelené louce. Jeho výstav činil 10 tis. hektolitrů ročně. Dnes se již může chlubit výstavem 25 tis. hektolitrů za rok 2014, řadou ocenění jak jeho piva, tak jeho sládka a také oceněním pro samotný pivovar.

ležácké tanky v Chotěboři
  google ikona
 

Od základů nový pivovar postavila v průmyslové zóně Chotěboře havlíčkobrodská společnost Ross Holding. Společnost v roce 2009 vybudovala první regionální průmyslový pivovar v České republice po roce 1989. Investice do vybudování pivovaru přišla na 40 miliónů korun. Pivovar v Chotěboři je vybudován jako moderní pivovar, který využívá moderních prvků řízení technologických procesů výroby. Moderní technologie je zejména využívána pro řízení a monitoring teplotních režimů a kontroly kvasných, filtračních i stáčecích postupů. Přesto pivovar Chotěboř stále staví na poctivém a tradičním postupu vaření piva. Pivo Chotěboř je vařené dvourmutovým způsobem, kvašené v otevřených kádích a dokvášené v ležáckých tancích po dobu minimálně 30 dní.

Od zrodu chotěbořského pivovaru za ním stojí velmi zkušený sládek Oldřich Záruba, který je tamním rodákem. Je vyučený jako sladovník. V letech 1971 – 1975 vystudoval Střední průmyslovou školu potravinářské technologie v Praze. Po základní vojenské službě se už celý život pohybuje jen v pivovarském oboru. Už jako zkušený sládek se podílel i na rekonstrukci pivovaru Rakovník. Od roku 2007 Oldřich Záruba začal pracovat na projektu výstavby nového pivovaru Chotěboř, kde působí dodnes jako sládek a hlavní technolog. Patřičně se zasloužil o dobrý věhlas piva z Chotěboře. Už v roce 2010 získal pivovar ocenění za svá piva, za počin roku a za sládka roku.

Pivovar Chotěboř za svojí krátkou historii několikrát zvyšoval kapacitu výroby. Naposledy, v roce 2014 pivovar rozšířil ležácký sklep a vybudoval modernější filtrační zařízení. Ležácký sklep bylo to hlavní, co pivovar brzdilo pro dosažení maxima projektovaných rezerv výstavu, tj. 25 tis. hektolitrů. Poslední rozšíření výroby vyšlo na 13 miliónů. Na investici poskytla grant Evropská unie. Nyní se kvůli exportům intenzivně pracuje na prodloužení trvanlivosti piva. Výstav pivovaru tak stabilně roste od vzniku průměrným tempem 20% ročně!

Exportně se pivovaru také velmi daří. Pivovar vyváží stabilně čtyři roky na Slovensko do okolí Bratislavy. Chotěboř také cestuje do Švédska, Polska a nově i na Ukrajinu.

Pivovar Chotěboř stabilně nabízí 7 druhů piva. Už jste jeho pivo hodnotili na BeerWeb.cz?

Autor: Milan Krejčík

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
hodnocení: pivo
hodnocení: podnik
Hospoda U Sudu, Jihlava
Na to, že to byl můj 400. navštívený pivovar, tak nic moc. Prostředí nic moc a pivo mizerné...
hodnocení: podnik
Restaurace U Šumavy
Prostředí není nijak honosné, někomu se líbit nemusí, ale mě ...
hodnocení: podnik
Pivovarský Hostinec Heřman, Vladislav
Celkem hezká pivovarská hospůdka, slečna to sice čepuje na etapy, ale pít se to dá.
komentář: pivovar
anonym
U Tří růží, Praha
Souhlasím s tím, že čepovaná pivka by mohla být chlazenější, ...
komentář: pivo
anonym
Libáňský Dukát 12°
Libášký dukát jsem dostal v sobotu odpoledne,jednu třetinu j ...
komentář: pivovar
U Přeška, Přeštice
Po ochutnání většiny produkce pivovaru mohu tvrdit, že piva ...
recenze: pivo
Moritz 10°
Docela dobrá desítka, zakalená, celkem dost chmelová, možná ...
nový podnik: restaurace
recenze: pivo
Marlene IPA 15°
Na IPA je pivo tmavé - bronz. Rozhodně není Pale. Pěna je ne ...
recenze: pivo
Kilián světlý ležák 12°
Sytá mírně naoranžovělá opálová barva. Pěna z PET nelze hodn ...
nový podnik: restaurace
komentář: pivo
anonym
BuQičák
Řeknu to asi tak, pokud bych měl známkovat jak ve škole, tak ...
komentář: pivovar
anonym
Berko, Bernartice
Pá-So 18-22
novinka
Akciový pivovar Dalešice překročí 10 000 hl
V roce 2018 plánuje pivovar Dalešice výstav okolo 12 tisíc h ...
komentář: pivo
Plzeňská dvanáctka 12° ALE
Tož to se musíte zeptat pana Zykmunda proč svůj svrchně kvaš ...
novinka
Výlet za pivem: Krkonošká pivní stezka 2018
Nejhezčí partie Krkonoš a výborné pivo k tomu. To jsou lákad ...