Bernard včera a zítra

region:Kraj Vysočina

V centru Humpolce, kde na začátku devadesátých let zůstala z bývalého měšťanského pivovaru prakticky ruina, bude brzy stát ještě modernější závod. Pojďme se letmo podívat, jaké to v Humpolci bylo a jaké to teprve bude.

Bernard pivovar - logo
 
 

Pan Josef Vávra chtěl být jako malý kluk námořníkem, ale na studium střední školy dopravní nedostal doporučení. Mohl se pouze vyučit, a tak si vybral učňovský obor sladovník v Plzni. Až po vyučení si mohl dodělal průmyslovku pro pracující a dále nastoupit na řádné denní studium na vysoké škole.

Pro pivovar Bernard byl zlomový rok 1991. Pan Josefa Vávra, který v té době pracoval v pivovaru Ostravar, dostal od svého švagra echo, že se bude privatizovat pivovar Bernard. Pivo z něj se tehdy vůbec nedalo pít. V pivovaru pracovaly sestry. Tušil, jak to tam asi vypadalo. Když se o možnosti koupit pivovar dozvěděl, kontaktoval Stanislava Bernarda, se kterým v Ostravaru spolupracoval při vývozu českého piva na polský trh. „My se znali jenom z obchodních cest, v Polsku jsem jako dozor kontroloval stáčírny, které by mohly stáčet naše pivo, jinak jsme se neznali“ říká pan Vávra. „Spočítal jsem to a vyšlo mi, že je to totální blbost něco kupovat. To nevycházelo. Přesto jsem zkusil zavolat Standu Bernarda. On tehdy také potvrdil, že to nevychází, ale pak se ozval, že by to šlo a ještě se švagrem jsme do toho šli.“

Hygiena v pivovaru byla nesmírně zanedbaná. Celý první měsíc se jen čistili zanešené stroje. Lze si jen těžko představit, jak obrovskou spotřebu vody měl pivovar první měsíc od koupě. Nevyrábělo se, jen se čistilo. Louh, voda a kartáč. Nikdo nic lepšího nevymyslel.

Do zisku se pivovar dostal teprve před pěti lety. Předtím proinvestovával finance, které do něj vložil belgický spolumajitel - pivovarnická skupina Duvel Moortgat. Ta koupila padesátiprocentní podíl v pivovaru v roce 2001. Pivovar je podle Bernarda ve fázi, kdy už do rozvoje investuje své vydělané peníze. Firma svým výstavem dorostla do kategorie průmyslových pivovarů, které platí základní sazbu spotřební daně z piva. Právě Bernard se přitom zasadil o snížení daně pro malé pivovary.

Bernard loni vykázal téměř půlmiliardový obrat (zhruba 450 milionů korun), uvařil 231 tisíc hektolitrů piva a vydělal rekordních 61 milionů korun.

„Od loňského léta doteď jsme investovali celkem 100 milionů korun a během pěti let budeme investovat tři čtvrtě miliardy, a zatím to tak skutečně vypadá,“ odhaduje Bernard.

Pivovar využije své prostory v centru města primárně pro výrobu. Udělá se i řada technologických přemístění, vznikne návštěvnické centrum. Proběhne příprava na vybudování nové lahvovny a bude posílena varna. Areál se také rozšíří o nadstavbu kancelářské budovy. Závod už rozšířil třeba kvasné kapacity, protože vyvinul nový typ piva pro český trh - vysokoalkoholický Ale. Zdvojil také stáčecí linku do sudů. Expedici a další aktivity pivovar přesune do pronajatých prostor mimo areál. Výroba a samotný objekt pivovaru se již řadu let rozšiřují na stejné a neměnné ploše – 1 hektar. Vzhledem k poloze pivovaru v centru města je možné se rozšiřovat pouze do výšky.

Zajímavě vypadá i myšlenka na výrobu vlastních destilátů. Pivovar Bernard vlastní v Rajhradě u Brna humnovou sladovnu, ve které vyrábí slad ručně, stejnou technologií jako před dvěma sty lety. „Tam bychom klidně mohli dělat whisky, a kdybychom koupili cukrovou třtinu, tak klidně i rum. Tyhle myšlenky nás napadají, když mluvíme o dalších plánech, nebude to hned, ale na stará kolena možná,“ hovoří o nápadech majitelů pivovaru jeho spolumajitel a vrchní sládek Josef Vávra.

Diskuze

RE:Rodinny pivovar
30. 9. 2014 21:25:30
Trochu se obávám, že Bernard nikdy nebyl rodinným pivovarem ve správném slova smyslu. Spíše je to obecně rozšířený omyl. :-)
Rodinny pivovar
30. 9. 2014 17:36:52
Rodinny pivovar uz neni tak rodinny, jak ctu :-)
Nově na BeerWeb 
recenze: pivo
Černá růže 15°
Ani jsem nechtěl psát degustaci, protože černá piva prostě p ...
hodnocení: pivo
Rozmarná 12°
Pivo vařené jako Volba sládků 6/2019, v chuti je zrnité se s ...
hodnocení: pivo
Merklínský krokodýl
Několikrát ochutnáno v plzeňském KMP, a jen potvrzení, že Pe ...
nové pivo
nový pivovar
recenze: pivo
Vladyka 11°
Vzhledově velmi pěkné pivo. S pitelností to je horší. I když ...
hodnocení: podnik
restaurace Školička - Beznoska, Praha
Včerejší geoevent v tomto podniku spojený s exkurzí se poved ...
recenze: pivo
Medlánecký kluzák 11
Tohle pivo se čepuje výhradně pod komínem. Na internetu se t ...
hodnocení: podnik
Café Lajka
prostředí fajn, obsluha též, ale místní pivo je na čepu maximálně jedno a dost často žádné...
nový podnik: restaurace
komentář: pivo
anonym
Matuška Bílá Perla 11°
navoněné,nedá se ho moc vypít(max 0,5 l).
nový podnik: pivnice
novinka
VI. Krkonošská pivní stezka
Originální výlet se nabízí pro pivaře a milovníky horské tur ...
novinka
Pernštejn pod Staropramenem
Pivovary Staropramen drží 89% akcií Pardubického pivovaru.
komentář: pivovar
anonym
Pivovar Český Brod
Pivo z tohoto pivovaru je již v některých českobrodských hospodách na čepu. Můj názor - skvělé pivo.
novinka
Žatecký červeňák není v pořádku
K pěstitelům se pravděpodobně dostal poškozený, či nekvalitní klon Žateckého poloraného červeňáku.
nový podnik: pivnice
hodnocení: podnik
Pivovarský dvůr Melichárek, Horka nad Moravou
Pohodové posezení u majitele na zahradě.
komentář: pivo
anonym
Raven Hells Bells All Night Long 13°
Nejlepší IPA jakou jsem kdy pil.
komentář: pivo
anonym
Neratovák 11°
Moc dobré pivo :-)