Bernard včera a zítra

region:Kraj Vysočina

V centru Humpolce, kde na začátku devadesátých let zůstala z bývalého měšťanského pivovaru prakticky ruina, bude brzy stát ještě modernější závod. Pojďme se letmo podívat, jaké to v Humpolci bylo a jaké to teprve bude.

Bernard pivovar - logo
  google ikona
 

Pan Josef Vávra chtěl být jako malý kluk námořníkem, ale na studium střední školy dopravní nedostal doporučení. Mohl se pouze vyučit, a tak si vybral učňovský obor sladovník v Plzni. Až po vyučení si mohl dodělal průmyslovku pro pracující a dále nastoupit na řádné denní studium na vysoké škole.

Pro pivovar Bernard byl zlomový rok 1991. Pan Josefa Vávra, který v té době pracoval v pivovaru Ostravar, dostal od svého švagra echo, že se bude privatizovat pivovar Bernard. Pivo z něj se tehdy vůbec nedalo pít. V pivovaru pracovaly sestry. Tušil, jak to tam asi vypadalo. Když se o možnosti koupit pivovar dozvěděl, kontaktoval Stanislava Bernarda, se kterým v Ostravaru spolupracoval při vývozu českého piva na polský trh. „My se znali jenom z obchodních cest, v Polsku jsem jako dozor kontroloval stáčírny, které by mohly stáčet naše pivo, jinak jsme se neznali“ říká pan Vávra. „Spočítal jsem to a vyšlo mi, že je to totální blbost něco kupovat. To nevycházelo. Přesto jsem zkusil zavolat Standu Bernarda. On tehdy také potvrdil, že to nevychází, ale pak se ozval, že by to šlo a ještě se švagrem jsme do toho šli.“

Hygiena v pivovaru byla nesmírně zanedbaná. Celý první měsíc se jen čistili zanešené stroje. Lze si jen těžko představit, jak obrovskou spotřebu vody měl pivovar první měsíc od koupě. Nevyrábělo se, jen se čistilo. Louh, voda a kartáč. Nikdo nic lepšího nevymyslel.

Do zisku se pivovar dostal teprve před pěti lety. Předtím proinvestovával finance, které do něj vložil belgický spolumajitel - pivovarnická skupina Duvel Moortgat. Ta koupila padesátiprocentní podíl v pivovaru v roce 2001. Pivovar je podle Bernarda ve fázi, kdy už do rozvoje investuje své vydělané peníze. Firma svým výstavem dorostla do kategorie průmyslových pivovarů, které platí základní sazbu spotřební daně z piva. Právě Bernard se přitom zasadil o snížení daně pro malé pivovary.

Bernard loni vykázal téměř půlmiliardový obrat (zhruba 450 milionů korun), uvařil 231 tisíc hektolitrů piva a vydělal rekordních 61 milionů korun.

„Od loňského léta doteď jsme investovali celkem 100 milionů korun a během pěti let budeme investovat tři čtvrtě miliardy, a zatím to tak skutečně vypadá,“ odhaduje Bernard.

Pivovar využije své prostory v centru města primárně pro výrobu. Udělá se i řada technologických přemístění, vznikne návštěvnické centrum. Proběhne příprava na vybudování nové lahvovny a bude posílena varna. Areál se také rozšíří o nadstavbu kancelářské budovy. Závod už rozšířil třeba kvasné kapacity, protože vyvinul nový typ piva pro český trh - vysokoalkoholický Ale. Zdvojil také stáčecí linku do sudů. Expedici a další aktivity pivovar přesune do pronajatých prostor mimo areál. Výroba a samotný objekt pivovaru se již řadu let rozšiřují na stejné a neměnné ploše – 1 hektar. Vzhledem k poloze pivovaru v centru města je možné se rozšiřovat pouze do výšky.

Zajímavě vypadá i myšlenka na výrobu vlastních destilátů. Pivovar Bernard vlastní v Rajhradě u Brna humnovou sladovnu, ve které vyrábí slad ručně, stejnou technologií jako před dvěma sty lety. „Tam bychom klidně mohli dělat whisky, a kdybychom koupili cukrovou třtinu, tak klidně i rum. Tyhle myšlenky nás napadají, když mluvíme o dalších plánech, nebude to hned, ale na stará kolena možná,“ hovoří o nápadech majitelů pivovaru jeho spolumajitel a vrchní sládek Josef Vávra.

Diskuze

RE:Rodinny pivovar
30. 9. 2014 21:25:30
Trochu se obávám, že Bernard nikdy nebyl rodinným pivovarem ve správném slova smyslu. Spíše je to obecně rozšířený omyl. :-)
Rodinny pivovar
30. 9. 2014 17:36:52
Rodinny pivovar uz neni tak rodinny, jak ctu :-)
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Tulivý Ejl 12°
Čerstvý a svěží "zelený" APA, mix sladů, žitný je cítit velm ...
hodnocení: pivo
Harrach Světlý ležák Premium 12°
Na rozdíl od jejich původního sladkokyselého a ovocného svět ...
hodnocení: pivo
Vídeňská Moucha 12°
Průměrný vídeňský ležák ochutnaný na Slunci ve skle 2018 mě ...
novinka
Slunce ve skle 2018
Jaký byl letošní ročník největšího pivního festivalu v Plzeňském kraji? Kyselý
hodnocení: podnik
restaurace Panský pivovar, Sokolnice
Zdánlivě rodinný podnik s příjemnou atmosférou, s jednoduchý ...
hodnocení: podnik
restaurace Líšeňský pivovar, Brno
Není to žádné hogo fogo, ale útulná a prostorná restaurace s ...
hodnocení: podnik
U Alberta, Brno
Pozor, ať tento podnik nepřejdete! Je opravdu nenápadný. Pro ...
komentář: pivovar
Kvasar, Sentice
Ze setkání s personálem, alias rodinou v Sentickém pivovaře ...
komentář: pivo
anonym
Dašický ležák 12°
Dašice již vaří
recenze: pivo
Kutná Hora Zlatá 12°
Bohužel opět jako 10° a 11° ze stejného pivovaru: Fajn, al ...
recenze: pivo
Kutná Hora Stříbrná 11°
Podobně jako Bronzová desítka - příjemné, ale nijak výrazné, ...
recenze: pivo
Kutná Hora Bronzová 10°
Za mě pouze průměrný dojem. Neurazilo, ale nenadchlo. Mezi j ...
komentář: pivovar
Líšeňský pivovar, Brno
Dnes jsem byl v pivovaru a mají jen svá piva. Výbĕr z osmi piv - prostĕ paráda.
nový podnik: restaurace
komentář: podnik
JBM Brew Lab Pub, Brno
Název Lab ve jménu pivovaru opravdu sedí. Pivka jsou zajímavá hlavnĕ kveik.
komentář: pivo
Raven Mango Sticky Rice NEIPA 17°
Milane tento pivní speciál jsem již založil začátkem srpna p ...
komentář: pivo
Podkovář 15°
Výborné pivo , celkem hořké , ale ne jako jejich Hatatitla pěkná vůně ( asi kazbek )
novinka
Kde se pije nejvíce na světě?
V pití piva jsme mistři světa, ale kdo vypije nejvíce čistéh ...
nový podnik: pivnice
komentář: pivovar
anonym
Písecký hradební pivovar
jídlo úplně všední, žádný zážitek.na účtence dvě piva navíc. zklamání.
nový pivovar
novinka
Když nealko, tak Pito
Tak alespoň víme, co si dát, když nemůžeme pít pivo...