Bernard včera a zítra

region:Kraj Vysočina

V centru Humpolce, kde na začátku devadesátých let zůstala z bývalého měšťanského pivovaru prakticky ruina, bude brzy stát ještě modernější závod. Pojďme se letmo podívat, jaké to v Humpolci bylo a jaké to teprve bude.

Bernard pivovar - logo
 
 

Pan Josef Vávra chtěl být jako malý kluk námořníkem, ale na studium střední školy dopravní nedostal doporučení. Mohl se pouze vyučit, a tak si vybral učňovský obor sladovník v Plzni. Až po vyučení si mohl dodělal průmyslovku pro pracující a dále nastoupit na řádné denní studium na vysoké škole.

Pro pivovar Bernard byl zlomový rok 1991. Pan Josefa Vávra, který v té době pracoval v pivovaru Ostravar, dostal od svého švagra echo, že se bude privatizovat pivovar Bernard. Pivo z něj se tehdy vůbec nedalo pít. V pivovaru pracovaly sestry. Tušil, jak to tam asi vypadalo. Když se o možnosti koupit pivovar dozvěděl, kontaktoval Stanislava Bernarda, se kterým v Ostravaru spolupracoval při vývozu českého piva na polský trh. „My se znali jenom z obchodních cest, v Polsku jsem jako dozor kontroloval stáčírny, které by mohly stáčet naše pivo, jinak jsme se neznali“ říká pan Vávra. „Spočítal jsem to a vyšlo mi, že je to totální blbost něco kupovat. To nevycházelo. Přesto jsem zkusil zavolat Standu Bernarda. On tehdy také potvrdil, že to nevychází, ale pak se ozval, že by to šlo a ještě se švagrem jsme do toho šli.“

Hygiena v pivovaru byla nesmírně zanedbaná. Celý první měsíc se jen čistili zanešené stroje. Lze si jen těžko představit, jak obrovskou spotřebu vody měl pivovar první měsíc od koupě. Nevyrábělo se, jen se čistilo. Louh, voda a kartáč. Nikdo nic lepšího nevymyslel.

Do zisku se pivovar dostal teprve před pěti lety. Předtím proinvestovával finance, které do něj vložil belgický spolumajitel - pivovarnická skupina Duvel Moortgat. Ta koupila padesátiprocentní podíl v pivovaru v roce 2001. Pivovar je podle Bernarda ve fázi, kdy už do rozvoje investuje své vydělané peníze. Firma svým výstavem dorostla do kategorie průmyslových pivovarů, které platí základní sazbu spotřební daně z piva. Právě Bernard se přitom zasadil o snížení daně pro malé pivovary.

Bernard loni vykázal téměř půlmiliardový obrat (zhruba 450 milionů korun), uvařil 231 tisíc hektolitrů piva a vydělal rekordních 61 milionů korun.

„Od loňského léta doteď jsme investovali celkem 100 milionů korun a během pěti let budeme investovat tři čtvrtě miliardy, a zatím to tak skutečně vypadá,“ odhaduje Bernard.

Pivovar využije své prostory v centru města primárně pro výrobu. Udělá se i řada technologických přemístění, vznikne návštěvnické centrum. Proběhne příprava na vybudování nové lahvovny a bude posílena varna. Areál se také rozšíří o nadstavbu kancelářské budovy. Závod už rozšířil třeba kvasné kapacity, protože vyvinul nový typ piva pro český trh - vysokoalkoholický Ale. Zdvojil také stáčecí linku do sudů. Expedici a další aktivity pivovar přesune do pronajatých prostor mimo areál. Výroba a samotný objekt pivovaru se již řadu let rozšiřují na stejné a neměnné ploše – 1 hektar. Vzhledem k poloze pivovaru v centru města je možné se rozšiřovat pouze do výšky.

Zajímavě vypadá i myšlenka na výrobu vlastních destilátů. Pivovar Bernard vlastní v Rajhradě u Brna humnovou sladovnu, ve které vyrábí slad ručně, stejnou technologií jako před dvěma sty lety. „Tam bychom klidně mohli dělat whisky, a kdybychom koupili cukrovou třtinu, tak klidně i rum. Tyhle myšlenky nás napadají, když mluvíme o dalších plánech, nebude to hned, ale na stará kolena možná,“ hovoří o nápadech majitelů pivovaru jeho spolumajitel a vrchní sládek Josef Vávra.

Diskuze

RE:Rodinny pivovar
30. 9. 2014 21:25:30
Trochu se obávám, že Bernard nikdy nebyl rodinným pivovarem ve správném slova smyslu. Spíše je to obecně rozšířený omyl. :-)
Rodinny pivovar
30. 9. 2014 17:36:52
Rodinny pivovar uz neni tak rodinny, jak ctu :-)
Nově na BeerWeb 
nový podnik: restaurace
komentář: pivovar
anonym
recenze: pivo
Bc.
Žatec Dark Label 14°
Temně hnědá až černá barva, pěna z láhve po otevření vypěnil ...
recenze: pivo
Bc.
Žatec Plavčík
Světlejší středně zlatá barva, pěna sněhová, ne zrovna moc t ...
recenze: pivo
Bc.
Klostermann výroční světlý ležák 12°
Zásady pití piva Klostermann: Jedno samotné pivo je takové – ...
nové pivo
Bc.
hodnocení: podnik
hodnocení: podnik
Pivovarská restaurace Na Letňáku, Louny
Ochutnáno: 2 druhy piva (2019)
hodnocení: podnik
restaurace Poddžbánský Pivovar, Mutějovice
Ochutnáno: 4 druhy piva (2019)
komentář: pivovar
anonym
Minipivovar Agent Olešnice
POZOR buduje a neplatí !!!
komentář: pivovar
anonym
Minipivovar Agent Olešnice
Výborné pivečko ať jim to teče
novinka
Diplomatické Faux Pas s Indií
Západočeský pivovar Chříč změní kvůli sporu s indickou diplomacií název svého piva
komentář: podnik
anonym
restaurace U Černého Medvěda, Jablonné nad Orlicí
Po příjezdu z Polska do ČR nepříjemné rozčarování. Malé pivo ...
nový podnik: pivotéka