Oblíbenost pivních stylů v ČR

Pestrost a rozmanitost chutí piva už dávno okusil i český pivař. Fenomén českého ležáku plzeňského typu jako jediného a nejlepšího piva se dlouhodobě rozplývá.

koláčový graf pivních stylů z ankety

  google ikona
 

O nových trendech v pivovarnictví a o poznávání dosud neznámých pivních stylů už bylo napsáno hodně. Především je třeba zdůraznit, že se do výrazné obliby vrátila svrchně kvašená piva, která jsou historickým základem v pivovarnictví. Spodní kvašení je celostvětově známé a používané teprve necelé dvě století. Za tuto „krátkou“ dobu si spodně kvašené pivo díky své technologické vhodnosti pro industriální velkovýrobu podmanilo pivovary. Také díky své stabilní kvalitě, trvanlivosti, ceně a vzhledu si získalo i srdce spotřebitelů. Je však s podivem, že zejména v české zemi bylo svrchně kvašené pivo úplně zatlačeno do kouta a téměř vymizelo z obecného podvědomí.

Opět můžeme jen opakovat to, co je známo, že na comebacku téměř zapomenutých pivních stylů (hlavně těch svrchně kvašených) se velkou měrou zasloužily minipivovary. Právě ty využívají obrovský prostor pro experimentování.

Již zmíněné trendy může potvrdit také BeerWeb prostřednictvím výsledků naší ankety o oblíbenosti pivních stylů. Výsledky hlasování našich uživatelů jsme sbírali celkem 12 měsíců a představujeme je ve formě našeho grafu.

Návštěvníci našich stránek mohou již nyní hlasovat v nové anketě, která se týká názoru na pojem „Europivo“ (v pravém sloupci na desk top, na mobilu v závěru home page).

Autor: Milan Krejčík

Diskuze

RE:Plné pivo = prázdný rozum?
26. 1. 2016 20:14:46
Po dalším jednání pivovarů s ministerstvem příběh pokračuje: http://ekonomika.idnes.cz/spodne-kvasena-11-a-12-piva-budou-asi-nadale-nazyvana-lezaky-pzc-/test.aspx?c=A160126_130639_test_rts
RE:Doplnění
21. 1. 2016 20:30:45
Mate pravdu, pruzkum by se podle me mel jmenovat "Oblibenost pivnich stylu u uzivatelu Beerweb.cz".
Doplnění
20. 1. 2016 19:17:54
Oblíbenost se nerovná spotřebě, ale v případě dostupného výrobku je zde silná korelace. Pokud někdo tvrdí, že 33% populace preferuje paprikovou zmrzlinu a ta tvoří cca 1% vyrobeného objemu, jedná se zřejmě o naprostou blbost. Tato blbost zůstává blbostí i v případě, že tyto data prezentujete tomu 1% procentu milovníků paprikové zmrzliny. Vytvořili jste seriózně vypadající článek, který má potenciál být přetištěn v mediích, tak zvažte, zda chcete do světa vážně vypustit informaci, že 33% Čechů/pivařů preferuje ejly.
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
nové pivo
nový podnik: pivnice
recenze: pivo
Single hop Citra 14° ALE
Opravdu silně hořká a dost silná APA s nádechem tropického o ...
recenze: pivo
Single hop Citra 14° ALE
Velmi hořká apa, trochu vonící po lesu. Nepříliš plnou chuť ...
recenze: pivo
HELF Triglav
V chuti zpočátku spíše nasládly ležák. V závěru je znát výra ...
komentář: pivovar
anonym
hodnocení: podnik
pivotéka Muž přes palubu! Olomouc
Pivotéka s velkým výběrem všemožných lahvových piv, ale i ji ...
komentář: pivo
anonym
nový pivovar
hodnocení: podnik
Good Beer Club, Olomouc
Pěkné, "nóbl" prostředí, vynikající piva, příjemný personál. Ceny oproti konkurenci trochu vyšší.
komentář: pivo
anonym
Zubr Grand
Nemá chybu , asi proto vítězí !
novinka
Hodnocení piva v hospodách
Před letošní pivní sezónou přicházíme na BeerWeb s novinkou, ...
novinka
Chmeľ z Petrovca
Sústava Petrovec vkladá všetky sily, aby Petrovec znovu zavá ...
komentář: pivovar
Ferdinand, Benešov
Hurá mají i bezlepek.
novinka
NOVÉ Pivní styly: sklo, teplota, barva
Výklady pivních stylů jsme nově doplnili o údaje barvy piva ...
komentář: podnik
anonym
restaurace a bar Hotel Palace Cinema, Jíloviště
doporučuji tento 4* hotel, který disponuje 15 dvoulůžkovými ...