Oblíbenost pivních stylů v ČR

Pestrost a rozmanitost chutí piva už dávno okusil i český pivař. Fenomén českého ležáku plzeňského typu jako jediného a nejlepšího piva se dlouhodobě rozplývá.

koláčový graf pivních stylů z ankety

 
 

O nových trendech v pivovarnictví a o poznávání dosud neznámých pivních stylů už bylo napsáno hodně. Především je třeba zdůraznit, že se do výrazné obliby vrátila svrchně kvašená piva, která jsou historickým základem v pivovarnictví. Spodní kvašení je celostvětově známé a používané teprve necelé dvě století. Za tuto „krátkou“ dobu si spodně kvašené pivo díky své technologické vhodnosti pro industriální velkovýrobu podmanilo pivovary. Také díky své stabilní kvalitě, trvanlivosti, ceně a vzhledu si získalo i srdce spotřebitelů. Je však s podivem, že zejména v české zemi bylo svrchně kvašené pivo úplně zatlačeno do kouta a téměř vymizelo z obecného podvědomí.

Opět můžeme jen opakovat to, co je známo, že na comebacku téměř zapomenutých pivních stylů (hlavně těch svrchně kvašených) se velkou měrou zasloužily minipivovary. Právě ty využívají obrovský prostor pro experimentování.

Již zmíněné trendy může potvrdit také BeerWeb prostřednictvím výsledků naší ankety o oblíbenosti pivních stylů. Výsledky hlasování našich uživatelů jsme sbírali celkem 12 měsíců a představujeme je ve formě našeho grafu.

Návštěvníci našich stránek mohou již nyní hlasovat v nové anketě, která se týká názoru na pojem „Europivo“ (v pravém sloupci na desk top, na mobilu v závěru home page).

Autor: Milan Krejčík

Diskuze

RE:Plné pivo = prázdný rozum?
26. 1. 2016 20:14:46
Po dalším jednání pivovarů s ministerstvem příběh pokračuje: http://ekonomika.idnes.cz/spodne-kvasena-11-a-12-piva-budou-asi-nadale-nazyvana-lezaky-pzc-/test.aspx?c=A160126_130639_test_rts
RE:Doplnění
21. 1. 2016 20:30:45
Mate pravdu, pruzkum by se podle me mel jmenovat "Oblibenost pivnich stylu u uzivatelu Beerweb.cz".
Doplnění
20. 1. 2016 19:17:54
Oblíbenost se nerovná spotřebě, ale v případě dostupného výrobku je zde silná korelace. Pokud někdo tvrdí, že 33% populace preferuje paprikovou zmrzlinu a ta tvoří cca 1% vyrobeného objemu, jedná se zřejmě o naprostou blbost. Tato blbost zůstává blbostí i v případě, že tyto data prezentujete tomu 1% procentu milovníků paprikové zmrzliny. Vytvořili jste seriózně vypadající článek, který má potenciál být přetištěn v mediích, tak zvažte, zda chcete do světa vážně vypustit informaci, že 33% Čechů/pivařů preferuje ejly.
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Winter ALE 13°
Výborné ALE z Dobrušky.
hodnocení: podnik
restaurace Školička - Beznoska, Praha
Navštíveno 21.1.2020. Příjemný podnik. Pivo více méně v poho ...
hodnocení: podnik
Kurnik Šopa Hospoda, Ostrava - Poruba
Na 8 pípách se točí piva z různých středních a malých pivovarů.
hodnocení: podnik
restaurace Kyjovský pivovar
Ochutnáno: 6 druhů piv (2020)
nový podnik: restaurace
komentář: pivovar
anonym
Pivovar CHORS, Černotín
Lipník, nebo jak jsme tomu říkali Chlípník, jsem koštoval pr ...
nový podnik: restaurace
komentář: pivo
anonym
Keprník 12°
Chutí ujde. Hodnocení 7/10
komentář: pivo
anonym
Rebel Tudor 11°
Toto pivo nekupovat nic v něm není dobrý nealko
recenze: pivo
Bakalář nealkoholický za studena chmelený
Bohatá, rychle opadající pěna sytě zlatého, čirého nealka. N ...
novinka
Rok 2019 byl ve sklizni chmele nadprůměrný
Dobrá zpráva pro pivovarský průmysl
komentář: pivovar
Pivovar Ovipistán, Ledce
Většina technologie ( z Číny ) je již na místě.