Oblíbenost pivních stylů v ČR

Pestrost a rozmanitost chutí piva už dávno okusil i český pivař. Fenomén českého ležáku plzeňského typu jako jediného a nejlepšího piva se dlouhodobě rozplývá.

koláčový graf pivních stylů z ankety

 
 

O nových trendech v pivovarnictví a o poznávání dosud neznámých pivních stylů už bylo napsáno hodně. Především je třeba zdůraznit, že se do výrazné obliby vrátila svrchně kvašená piva, která jsou historickým základem v pivovarnictví. Spodní kvašení je celostvětově známé a používané teprve necelé dvě století. Za tuto „krátkou“ dobu si spodně kvašené pivo díky své technologické vhodnosti pro industriální velkovýrobu podmanilo pivovary. Také díky své stabilní kvalitě, trvanlivosti, ceně a vzhledu si získalo i srdce spotřebitelů. Je však s podivem, že zejména v české zemi bylo svrchně kvašené pivo úplně zatlačeno do kouta a téměř vymizelo z obecného podvědomí.

Opět můžeme jen opakovat to, co je známo, že na comebacku téměř zapomenutých pivních stylů (hlavně těch svrchně kvašených) se velkou měrou zasloužily minipivovary. Právě ty využívají obrovský prostor pro experimentování.

Již zmíněné trendy může potvrdit také BeerWeb prostřednictvím výsledků naší ankety o oblíbenosti pivních stylů. Výsledky hlasování našich uživatelů jsme sbírali celkem 12 měsíců a představujeme je ve formě našeho grafu.

Návštěvníci našich stránek mohou již nyní hlasovat v nové anketě, která se týká názoru na pojem „Europivo“ (v pravém sloupci na desk top, na mobilu v závěru home page).

Autor: Milan Krejčík

Diskuze

RE:Plné pivo = prázdný rozum?
26. 1. 2016 20:14:46
Po dalším jednání pivovarů s ministerstvem příběh pokračuje: http://ekonomika.idnes.cz/spodne-kvasena-11-a-12-piva-budou-asi-nadale-nazyvana-lezaky-pzc-/test.aspx?c=A160126_130639_test_rts
RE:Doplnění
21. 1. 2016 20:30:45
Mate pravdu, pruzkum by se podle me mel jmenovat "Oblibenost pivnich stylu u uzivatelu Beerweb.cz".
Doplnění
20. 1. 2016 19:17:54
Oblíbenost se nerovná spotřebě, ale v případě dostupného výrobku je zde silná korelace. Pokud někdo tvrdí, že 33% populace preferuje paprikovou zmrzlinu a ta tvoří cca 1% vyrobeného objemu, jedná se zřejmě o naprostou blbost. Tato blbost zůstává blbostí i v případě, že tyto data prezentujete tomu 1% procentu milovníků paprikové zmrzliny. Vytvořili jste seriózně vypadající článek, který má potenciál být přetištěn v mediích, tak zvažte, zda chcete do světa vážně vypustit informaci, že 33% Čechů/pivařů preferuje ejly.
Nově na BeerWeb 
hodnocení: podnik
Panský Pivovar v Paskově
Ochutnáno: 5 druhů piv ( 2 x návštěva)(2020)(2022)
hodnocení: pivo
Juicy Session Mango IPA 11°
Ochutnáno - Restaurace U Čápa - Příbor (2022)
hodnocení: pivo
Lobkowicz Premium Nealkoholický
Ochutnáno - Restaurace U Čápa - Příbor (2022)
hodnocení: podnik
LocAle Pub
Ochutnáno: 20 druhů piv ( 7 x návštěva)(2022)
hodnocení: pivo
Cyklopice Ale 10°
Ochutnáno - LocAle Pub - Olomouc (2022)
hodnocení: podnik
restaurace Žamberk - Kanec
Ochutnáno: 2 druhy piv (2022)
nový podnik: restaurace
komentář: pivovar
anonym
Vŕšky, Terchová
Obsluha katastrofa...!!!
nový podnik: pivnice
komentář: pivo
anonym
Gösser Märzen 12°
Na to, že to má být jedno z nejoblíbenějších piv v Rakousku, ...
nový podnik: restaurace
recenze: pivo
Kvasničák
Je to první mé setkání s novopackým Kvasničákem a myslím, že je povedený.
recenze: pivo
Trilobit Ležák 12°
Celkem dobré pivo i běžnému pití. jen by mě zajímala voda zd ...
recenze: pivo
Nažhavená čertice 13°
Podle mého názoru ono základní pivo je průměrných hodnot, al ...
komentář: pivo
anonym
Glorion - speciál ze spilky IPA 12%
Reagujem na seba.Nie som anonym , za vyššie uvedeným sa podp ...
komentář: pivo
anonym
Glorion - speciál ze spilky IPA 12%
Toto pivo čapujú v bare LASADA v Belej nad Cirochou a môžem ...
komentář: pivovar
anonym
MAUS Craft Brewery
Nejlepší pivo večera (dvanáctka) na dni města Kladna. Doporučuju všem pivařům.
komentář: pivovar
anonym
1. selský pivovárek, Kroměříž
Za mě zklamání, že od prázdnin 2022 chtějí za vymytí kegu př ...