Oblíbenost pivních stylů v ČR

Pestrost a rozmanitost chutí piva už dávno okusil i český pivař. Fenomén českého ležáku plzeňského typu jako jediného a nejlepšího piva se dlouhodobě rozplývá.

koláčový graf pivních stylů z ankety

 
 

O nových trendech v pivovarnictví a o poznávání dosud neznámých pivních stylů už bylo napsáno hodně. Především je třeba zdůraznit, že se do výrazné obliby vrátila svrchně kvašená piva, která jsou historickým základem v pivovarnictví. Spodní kvašení je celostvětově známé a používané teprve necelé dvě století. Za tuto „krátkou“ dobu si spodně kvašené pivo díky své technologické vhodnosti pro industriální velkovýrobu podmanilo pivovary. Také díky své stabilní kvalitě, trvanlivosti, ceně a vzhledu si získalo i srdce spotřebitelů. Je však s podivem, že zejména v české zemi bylo svrchně kvašené pivo úplně zatlačeno do kouta a téměř vymizelo z obecného podvědomí.

Opět můžeme jen opakovat to, co je známo, že na comebacku téměř zapomenutých pivních stylů (hlavně těch svrchně kvašených) se velkou měrou zasloužily minipivovary. Právě ty využívají obrovský prostor pro experimentování.

Již zmíněné trendy může potvrdit také BeerWeb prostřednictvím výsledků naší ankety o oblíbenosti pivních stylů. Výsledky hlasování našich uživatelů jsme sbírali celkem 12 měsíců a představujeme je ve formě našeho grafu.

Návštěvníci našich stránek mohou již nyní hlasovat v nové anketě, která se týká názoru na pojem „Europivo“ (v pravém sloupci na desk top, na mobilu v závěru home page).

Autor: Milan Krejčík

Diskuze

RE:Plné pivo = prázdný rozum?
26. 1. 2016 20:14:46
Po dalším jednání pivovarů s ministerstvem příběh pokračuje: http://ekonomika.idnes.cz/spodne-kvasena-11-a-12-piva-budou-asi-nadale-nazyvana-lezaky-pzc-/test.aspx?c=A160126_130639_test_rts
RE:Doplnění
21. 1. 2016 20:30:45
Mate pravdu, pruzkum by se podle me mel jmenovat "Oblibenost pivnich stylu u uzivatelu Beerweb.cz".
Doplnění
20. 1. 2016 19:17:54
Oblíbenost se nerovná spotřebě, ale v případě dostupného výrobku je zde silná korelace. Pokud někdo tvrdí, že 33% populace preferuje paprikovou zmrzlinu a ta tvoří cca 1% vyrobeného objemu, jedná se zřejmě o naprostou blbost. Tato blbost zůstává blbostí i v případě, že tyto data prezentujete tomu 1% procentu milovníků paprikové zmrzliny. Vytvořili jste seriózně vypadající článek, který má potenciál být přetištěn v mediích, tak zvažte, zda chcete do světa vážně vypustit informaci, že 33% Čechů/pivařů preferuje ejly.
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
hodnocení: pivo
jz
komentář: pivovar
anonym
Starý dvůr, Prušánky
Na oběd smaženej řízek který byl zkažený byl humus, burgr st ...
komentář: pivovar
anonym
Starý dvůr, Prušánky
Pry-mame nasi 11tku a nebo 10 radegast..... S kamosema jsme ...
komentář: pivovar
anonym
Starý dvůr, Prušánky
Pry-mame nasi 11tku a nebo 10 radegast..... S kamosema jsme ...
hodnocení: podnik
jz
restaurace Knížecí pivovar Plasy
Dobré jídlo,výborná obsluha
recenze: pivo
Welzl Havran 11°
Převažuje kakaové aroma, jemná hořkost, příjemná plnost. Dobré černé pivo.
recenze: pivo
Welzl pšenice 10,5°
Slabší letní pšenice, celkem osvěžujicí, lehounce kyselá, ale celkem ok.
hodnocení: podnik
Gastrostudio - školní restaurace Beseda, Tábor
Ochutnáno: 2 druhy piva ( 2 x návštěva) (2019)(2021)
hodnocení: podnik
Bar Singer Pub - Beeránek, České Budějovice
Ochutnáno: 4 druhy piva ( 2 x návštěva ) (2020)(2021)
recenze: pivo
Svijanská Kněžna 13°
Barva tmavě hnědá, proti světlu rubínová. Pivo čiré. Pěna je ...
komentář: pivo
anonym
komentář: pivo
anonym
Zewl světlý ležák 12°
Dvanáctka z petky chuťově dobrá, jen trochu odrazuje zákal. Ten ale k tomuhle druhu piva patří.
komentář: pivo
anonym
Krajinský Jantar 11°
22.7 2021 Jsem velmi mile překvapen DNES JSEM PIL pivo Ja ...
nový podnik: pivnice