Oblíbenost pivních stylů v ČR

Pestrost a rozmanitost chutí piva už dávno okusil i český pivař. Fenomén českého ležáku plzeňského typu jako jediného a nejlepšího piva se dlouhodobě rozplývá.

koláčový graf pivních stylů z ankety

 
 

O nových trendech v pivovarnictví a o poznávání dosud neznámých pivních stylů už bylo napsáno hodně. Především je třeba zdůraznit, že se do výrazné obliby vrátila svrchně kvašená piva, která jsou historickým základem v pivovarnictví. Spodní kvašení je celostvětově známé a používané teprve necelé dvě století. Za tuto „krátkou“ dobu si spodně kvašené pivo díky své technologické vhodnosti pro industriální velkovýrobu podmanilo pivovary. Také díky své stabilní kvalitě, trvanlivosti, ceně a vzhledu si získalo i srdce spotřebitelů. Je však s podivem, že zejména v české zemi bylo svrchně kvašené pivo úplně zatlačeno do kouta a téměř vymizelo z obecného podvědomí.

Opět můžeme jen opakovat to, co je známo, že na comebacku téměř zapomenutých pivních stylů (hlavně těch svrchně kvašených) se velkou měrou zasloužily minipivovary. Právě ty využívají obrovský prostor pro experimentování.

Již zmíněné trendy může potvrdit také BeerWeb prostřednictvím výsledků naší ankety o oblíbenosti pivních stylů. Výsledky hlasování našich uživatelů jsme sbírali celkem 12 měsíců a představujeme je ve formě našeho grafu.

Návštěvníci našich stránek mohou již nyní hlasovat v nové anketě, která se týká názoru na pojem „Europivo“ (v pravém sloupci na desk top, na mobilu v závěru home page).

Autor: Milan Krejčík

Diskuze

RE:Plné pivo = prázdný rozum?
26. 1. 2016 20:14:46
Po dalším jednání pivovarů s ministerstvem příběh pokračuje: http://ekonomika.idnes.cz/spodne-kvasena-11-a-12-piva-budou-asi-nadale-nazyvana-lezaky-pzc-/test.aspx?c=A160126_130639_test_rts
RE:Doplnění
21. 1. 2016 20:30:45
Mate pravdu, pruzkum by se podle me mel jmenovat "Oblibenost pivnich stylu u uzivatelu Beerweb.cz".
Doplnění
20. 1. 2016 19:17:54
Oblíbenost se nerovná spotřebě, ale v případě dostupného výrobku je zde silná korelace. Pokud někdo tvrdí, že 33% populace preferuje paprikovou zmrzlinu a ta tvoří cca 1% vyrobeného objemu, jedná se zřejmě o naprostou blbost. Tato blbost zůstává blbostí i v případě, že tyto data prezentujete tomu 1% procentu milovníků paprikové zmrzliny. Vytvořili jste seriózně vypadající článek, který má potenciál být přetištěn v mediích, tak zvažte, zda chcete do světa vážně vypustit informaci, že 33% Čechů/pivařů preferuje ejly.
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
hodnocení: pivo
Beznoska 12°
Krásně pitelny pivo, akorát, možná mu trochu chybí výraznější chuť, ale třeba je to jen mou vadou.
hodnocení: pivo
Mazák IPA 14°
Silnější IPA s vyšším řízem, v aroma a v chuti pomeranče, gr ...
nové pivo
komentář: pivovar
anonym
Krušovice
Kdo vymyslel novou pet láhev 1.5 litru. Ten netuší jak se na ...
nový podnik: restaurace
hodnocení: podnik
restaurace Hostivar 1, Praha
Moderní restaurace s ochotnou obsluhou
hodnocení: podnik
restaurace Hostivar H2, Praha
Pěkný moderní podnik s vcelku dobrým pivem, avšak s pomalou obsluhou
hodnocení: podnik
Klášterní šenk Břevnov, Praha
Stylová pivnice s ochotnou obsluhou, čekal bych větší výběr místních piv.
nový podnik: restaurace
komentář: podnik
anonym
Pivotéka Ostrava
Pivotéka je již několik let zrušena, prosím o úplné smazání, zejména telefonního čísla. Děkuji.
nový podnik: restaurace
komentář: podnik
anonym
U2D, U Dvou Dobráků, Opava
Vytopilo nás to...majitel domu nesuší, nevíme, kdy se zase rozjede U2D
komentář: články
anonym
NEIPA
Mez též ne :))
komentář: pivo
anonym
Proovan Hazy IPA
Pro mne Objev roku. Skvele nealko s vuni chmele ,optimalni velikost. Pro mne jednicka
komentář: pivovar
anonym
Proud (Elektrárna), Plzeň
Naprostý souhlas, nedá se to pít, chutná jak pivo dolité vodou :(