Oblíbenost pivních stylů v ČR

Pestrost a rozmanitost chutí piva už dávno okusil i český pivař. Fenomén českého ležáku plzeňského typu jako jediného a nejlepšího piva se dlouhodobě rozplývá.

koláčový graf pivních stylů z ankety

 
 

O nových trendech v pivovarnictví a o poznávání dosud neznámých pivních stylů už bylo napsáno hodně. Především je třeba zdůraznit, že se do výrazné obliby vrátila svrchně kvašená piva, která jsou historickým základem v pivovarnictví. Spodní kvašení je celostvětově známé a používané teprve necelé dvě století. Za tuto „krátkou“ dobu si spodně kvašené pivo díky své technologické vhodnosti pro industriální velkovýrobu podmanilo pivovary. Také díky své stabilní kvalitě, trvanlivosti, ceně a vzhledu si získalo i srdce spotřebitelů. Je však s podivem, že zejména v české zemi bylo svrchně kvašené pivo úplně zatlačeno do kouta a téměř vymizelo z obecného podvědomí.

Opět můžeme jen opakovat to, co je známo, že na comebacku téměř zapomenutých pivních stylů (hlavně těch svrchně kvašených) se velkou měrou zasloužily minipivovary. Právě ty využívají obrovský prostor pro experimentování.

Již zmíněné trendy může potvrdit také BeerWeb prostřednictvím výsledků naší ankety o oblíbenosti pivních stylů. Výsledky hlasování našich uživatelů jsme sbírali celkem 12 měsíců a představujeme je ve formě našeho grafu.

Návštěvníci našich stránek mohou již nyní hlasovat v nové anketě, která se týká názoru na pojem „Europivo“ (v pravém sloupci na desk top, na mobilu v závěru home page).

Autor: Milan Krejčík

Diskuze

RE:Plné pivo = prázdný rozum?
26. 1. 2016 20:14:46
Po dalším jednání pivovarů s ministerstvem příběh pokračuje: http://ekonomika.idnes.cz/spodne-kvasena-11-a-12-piva-budou-asi-nadale-nazyvana-lezaky-pzc-/test.aspx?c=A160126_130639_test_rts
RE:Doplnění
21. 1. 2016 20:30:45
Mate pravdu, pruzkum by se podle me mel jmenovat "Oblibenost pivnich stylu u uzivatelu Beerweb.cz".
Doplnění
20. 1. 2016 19:17:54
Oblíbenost se nerovná spotřebě, ale v případě dostupného výrobku je zde silná korelace. Pokud někdo tvrdí, že 33% populace preferuje paprikovou zmrzlinu a ta tvoří cca 1% vyrobeného objemu, jedná se zřejmě o naprostou blbost. Tato blbost zůstává blbostí i v případě, že tyto data prezentujete tomu 1% procentu milovníků paprikové zmrzliny. Vytvořili jste seriózně vypadající článek, který má potenciál být přetištěn v mediích, tak zvažte, zda chcete do světa vážně vypustit informaci, že 33% Čechů/pivařů preferuje ejly.
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
California - American IPA 14°
Ochutnáno jako lahvové - Český Těšín (2025)
hodnocení: pivo
Bryza - Světlý ležák
Ochutnáno jako lahvové - Český Těšín (2025)
nový pivovar
hodnocení: pivo
Horác Sharp Enigma 13°
Ochutnáno - Hospoda Kurnik Šopa - Ostrava (2025)
hodnocení: podnik
Barunka Speciál Bar, Ostrava
Ochutnáno: 32 druhů piv (12 x návštěva)(2022)(2023)(2024)(2025)
recenze: pivo
Štědrá IPA (2025) 11°
Lehká Session IPA s novozélandskými chmely Motueka a Riwaka, ...
recenze: pivo
Vana Cold IPA 13°
Moc dobrá Cold IPA zlaté barvy s krémovou, hustou pěnou, stř ...
hodnocení: podnik
hostinec Vlastenec, Březová
Útulná pivovarská hospůdka s milou obsluhou.
recenze: pivo
Vlastenec 11°
Dost dobrý ležák, jasné zlaté barvy se skalnatou pěnou, stře ...
hodnocení: podnik
Beervana - podnik
Ochutnáno: 114 druhů piv (25 x návštěva)(2023)(2024)(2025)
komentář: pivovar
anonym
Jadrníček, Náměšť na Hané
Je to 100% pravda..Pivo nedozrale..A kvalita sla do kopru...
komentář: podnik
anonym
Restaurace Pod Hradem
Vynikající kuchyně a dobré vlastní pivo.
komentář: pivo
anonym
Holba Keprník
Ze zvedavosti 30.10.25 skusil a uz nikdy vice.To i Krusovice jsou kralovske oproti teto brecce.