Výstava ŽÍT PIVO na Špilberku

region:Jihomoravský kraj

Výstava s názvem „Žít Pivo“ na brněnském Špilberku zkoumá historii piva i pivní kulturu od pravěku až po současnost v oblasti moravské metropole.

dekorační předměty

  google ikona
 

 

Expozice Žít pivo objasňuje různé způsoby výroby piva, ať už v malých středověkých měšťanských pivovarech, anebo v těch velkých, které vznikly v čase průmyslové revoluce. Výstava vzpomíná na legendární brněnské hostince, posedět si také můžete v maketě typické hospody čtvrté cenové kategorie, kde se čas zastavil v sedmdesátých letech. Pivo můžete i ochutnat v hradním bistru se čepuje desítka uvařená pouze pro tuto výstavu.

Pivo často pobízí řešit otázky smyslu života, ale mnoho otázek se váže i k němu samotnému. Kde se vzalo a kdy se k nám pivo dostalo? Jak se pivo vařilo během středověku? Výstava Žít pivo postihuje jeho tisíciletou cestu. Starověké pivo Egypťanů nebo Babyloňanů má k tomu našemu dnešnímu daleko, podobně jako piva starých Římanů, Keltů, Germánů i Slovanů. Už za jejich éry ale pivo bylo oblíbeným a hojně konzumovaným nápojem a lidé nepochybovali o jeho blahodárných účincích na zdraví. Část výstavy patří i středověku. Tehdy došlo k rozmachu piva – zdokonalilo se jeho vaření a také v každém větším městě bylo několik pivovarů. Když třeba Brno bylo povýšeno na město, nechyběla zmínka o právu pivo vařit.

pohled na bar

Výstava Žít pivo zachycuje i dobu novověku i minulost relativně blízkou. Doba průmyslové revoluce byla pro pivo klíčová: proměnily se technologie a ustálily se receptury. V Brně byl v moderní výrobě průkopníkem takzvaný „geniální sládek“ František Ondřej Poupě. I jemu je věnována část expozice. 19. století pak přineslo skleněné lahve, podtácky i etikety. Tuto dobu krásně vystihuje místnost zařízená jako hospoda z dob rakousko-uherského mocnářství. Na dřevěném stole leží Národní listy s obrozeneckým fejetonem a karty, zrak poutá nádherná stará pípa z kovu a dřeva. Úplným protikladem je pak ukázka hospody jako z čtvrté cenové kategorie z éry socialismu. Na plastovém ubruse je přilepený jídelní lístek s gulášem za pět korun, skleněný popelník s nedopalky, držák na nezabalená párátka a Rudé právo.

Díky širokému časovému rozpětí jsou i exponáty hodně pestré. Návštěvníci uvidí archeologické nálezy, třeba takzvané brněnské poháry, tedy nádoby z 15. století, které sloužily k pití piva. Vedle nich jsou vystaveny ale i věci mladší – historické pivní sklo a podtácky – i kuriózní, hlavně stížnosti Brňanů na kvalitu piva, pijácké písně nebo letáky abstinenčního spolku. Působivé jsou především dobové fotografie ze starých brněnských hostinců i pivovarů. Ty leckdy stály na místech, kde bychom dnes jejich přítomnost vůbec netušili. To platí i pro nejstarší hostinec U Modrého lva z 13. století. Jeho budovu blízko Mendlova náměstí strhli až roku 1934.

pec

Na výstavě mohou lidé zapojit takřka všechny smysly – kromě pozorování se zaposlouchají do hudby z dobových hospod, k osahání jsou i zrna sladovnického ječmene. Pohyblivé jsou některé výstavní panely, ale hlavně přenosky s lahvemi. Na nich lidé najdou spoustu zajímavostí, třeba kolik piva pili otroci při stavbě pyramid nebo kolik mniši a jeptišky ve středověkých klášterech.

Výstavu Žít pivo mohou lidé zhlédnout každý den po celý týden, od 10 ho 18 hodin až do konce tohoto roku. Výstavu najdou v jižním křídle ve druhém patře hradu Špilberk. Plné vstupné vyjde na 90 Kč, snížené na 50 Kč. Pozor, vstupenku do výstavy lze koupit nejpozději půlhodinu před koncem otevírací doby. Pro plnoleté návštěvníky výstavy připravili kurátoři i zlatavý bonus. Výměnou za pivní žeton získají v Bistru Babinský na Špilberku za symbolickou desetikorunu půl litru piva Špilberk 10 z Parního pivovaru Hauskrecht, speciálně uvařeného k výstavě Žít pivo. Touze po studeném škopku se na výstavě člověk ubrání těžko.

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Svijanský Máz 11° Nefiltrovaný
Oproti filtrovanému mázu daleko lepší.
hodnocení: podnik
Čepický minipivovar
Posezení u sládka na zahradě.
nový podnik: pivnice
hodnocení: podnik
hodnocení: podnik
nový podnik: pivnice
komentář: pivo
anonym
Samuel 11°
Zajímavé pivo.....hodnocení 7 z 10 bodů
komentář: pivovar
Krásenský pivovar, Valašské Meziříčí
Hodnocení je třeba napsat na jejich FB a ne sem, tady to nik ...
recenze: pivo
Meine helle Weise (TAP 1)
Velmi dobrá pšenice, střední tělo, lehce nakyslá, ale příjem ...
komentář: pivovar
anonym
Krásenský pivovar, Valašské Meziříčí
Majitelé této krásné restaurace. Vím,že je těžké najít v dne ...
nový podnik: pivnice
komentář: pivo
anonym
Libáňský Dukát 12°
Nevím jak na koho to působí.Já jsem osobně v pivovaru byl a ...
recenze: pivo
Hanák 12°
Celkem dobře pitelný ležák, jemné sladové chuti, nižší hořkost, slabá jablečná vůně.
recenze: pivo
Jasminum Officinale 14°
Zajímavý kousek. Pivo pěkně voní po jasmínu. Střední plnost, ...
komentář: pivovar
anonym
U Tří růží, Praha
Souhlasím s tím, že čepovaná pivka by mohla být chlazenější, ...
komentář: pivo
anonym
Libáňský Dukát 12°
Libášký dukát jsem dostal v sobotu odpoledne,jednu třetinu j ...