Škola pro milovníky piva

Sommelierství se obvykle spojuje s vínem. Petr Hána se však sommelierství a související znalosti a dovednosti snaží prosadit i v pivní kultuře. Jak se k tomu dostal a jak se mu to daří v zemi, kde pivu všichni „rozumí“?

sladkova-akademie

 
 

„Mnohokrát jsem zažil, jak si lidé pochvalují řemeslné minipivo, přitom z něj šlo na první lok poznat, že se něco nepovedlo,“ vysvětluje Petr Hána, spoluzakladatel projektu Sládkova akademie zaměřeného na pivní edukaci. „Teď nehodnotím produkci malo či velko pivovarů, jen chci říct, že pivo je obestřeno mohutným marketingem a spotřebitelé často víc vnímají reklamní teze než samotné vlastnosti a kvality piva. V našem konceptu pivního sommelierství chceme milovníky naučit, jak pivo objektivně zhodnotit a jak o něm přemýšlet v souvislostech.“

Od domovarnictví k edukaci

S myšlenkou organizovat pivní sommelierské a degustátorské kurzy pro veřejnost si Hána pohrával delší čas, jelikož si nebyl jistý, zda o ně bude zájem. Nakonec podle něj rozhodly pitovéky: „Přesvědčilo nás, kolik se nově otevírá pivoték. Je tu stále víc a víc konzumentů, kteří hledají kvalitu, raději si dají jedno dvě dobrá piva, než aby jich urvali metr.“ Kurzy jsou nastaveny pro různé okruhy milovníků piva. V nabídce najdete vše o českém pivu, což není obyčejný úvod do piva a pivovarnictví, ale „degustační“ pohled na pivo v souvislostech. Pokračovat můžete kurzem zaměřeným na komplexnost a původ chutí v pivu, což zahrnuje i nové pivní styly. Pro zkušené, kteří si chtějí potrénovat degustační schopnosti, je připravena senzorická analýza, během níž se rozebírá chuť piva do nejmenších detailů a zároveň je kurz vhledem do toho, jak by mělo fungovat objektivní a nezávislé degustování na pivních soutěžích. Společně dohromady pak kurzy tvoří studijní program příznačně nazvaný Pivní sommelier. „Chceme vychovávat sebevědomé konzumenty, aby si uvědomovali a chápali, co pijí, případně co pivu schází či přebývá. Nejlíp se učí praxí, proto na kurzech hodně degustujeme,“ popisuje Hána.

V nabídce kurzů neschází ani domácí vaření piva, tedy disciplína, která Hánu přivedla ke studiu piva. „Člověk se o pivo začne zajímat mnohem víc, když si ho chce sám uvařit. Ani já nebyl výjimkou a nejvíc jsem se naučil na vlastních chybách. Těšíte se na hotovou várku a pak se to nedá pít. Nezbývá než si sednout k literatuře a přemýšlet, kde se stala chyba.“ Přesto se sám za experta nepovažuje a v kurzech Sládkovy akademie nevyučuje. Lektoři jsou například z řad odborníků z Vysoké školy chemicko-technologické, kde se pivovarnictví vyučuje jako vysokoškolský obor. „Považujeme za důležité vystupovat objektivně a odborně,“ uzavírá Hána.

www.sladkovaakademie.cz

sladkova-akademie-vanocni-sleva

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
hodnocení: pivo
The Barn Beer - Barney NEIPA 15°
Pitelné a extra šťavnaté
hodnocení: pivo
Karel IV. světlý 11°
Další vynikající pivo z Karlových Varů přímo ve výrobě na Be ...
hodnocení: podnik
BeerGeek Bar, Praha
Ochutnáno: 85 druhů piv (7 x návštěva)(2020)(2022)(2023)
hodnocení: podnik
Hostinec U Hušků, Běleč nad Orlicí
Pěkné prostředí výborná gulášovka a dobré pivko
nový pivovar
recenze: pivo
Argus 11 Bitter
Překvapivě dobré pivo. Vyšší hořkost než ostatní piva této, ...
nový podnik: pivnice
recenze: pivo
Dvanda 12°
Tady sází na pitelnost. Hořkost sice na konci vystupuje, ale ...
recenze: pivo
Senátor
Tak tohle pivo s kombinací nakuřovaných sladů Plzeňského, ži ...
nový podnik: restaurace
komentář: pivo
anonym
Lothar 12°
Dnes zakoupeno v Albertu a pivo mi opravdu chutná. Mám rád h ...
komentář: pivo
Morava Polotmavý ležák 11°
Na lahvi je napsáno 4,6 % alkoholu, možná došlo ke změně a chtělo by to aktualizovat.