Škola pro milovníky piva

Sommelierství se obvykle spojuje s vínem. Petr Hána se však sommelierství a související znalosti a dovednosti snaží prosadit i v pivní kultuře. Jak se k tomu dostal a jak se mu to daří v zemi, kde pivu všichni „rozumí“?

sladkova-akademie

 
 

„Mnohokrát jsem zažil, jak si lidé pochvalují řemeslné minipivo, přitom z něj šlo na první lok poznat, že se něco nepovedlo,“ vysvětluje Petr Hána, spoluzakladatel projektu Sládkova akademie zaměřeného na pivní edukaci. „Teď nehodnotím produkci malo či velko pivovarů, jen chci říct, že pivo je obestřeno mohutným marketingem a spotřebitelé často víc vnímají reklamní teze než samotné vlastnosti a kvality piva. V našem konceptu pivního sommelierství chceme milovníky naučit, jak pivo objektivně zhodnotit a jak o něm přemýšlet v souvislostech.“

Od domovarnictví k edukaci

S myšlenkou organizovat pivní sommelierské a degustátorské kurzy pro veřejnost si Hána pohrával delší čas, jelikož si nebyl jistý, zda o ně bude zájem. Nakonec podle něj rozhodly pitovéky: „Přesvědčilo nás, kolik se nově otevírá pivoték. Je tu stále víc a víc konzumentů, kteří hledají kvalitu, raději si dají jedno dvě dobrá piva, než aby jich urvali metr.“ Kurzy jsou nastaveny pro různé okruhy milovníků piva. V nabídce najdete vše o českém pivu, což není obyčejný úvod do piva a pivovarnictví, ale „degustační“ pohled na pivo v souvislostech. Pokračovat můžete kurzem zaměřeným na komplexnost a původ chutí v pivu, což zahrnuje i nové pivní styly. Pro zkušené, kteří si chtějí potrénovat degustační schopnosti, je připravena senzorická analýza, během níž se rozebírá chuť piva do nejmenších detailů a zároveň je kurz vhledem do toho, jak by mělo fungovat objektivní a nezávislé degustování na pivních soutěžích. Společně dohromady pak kurzy tvoří studijní program příznačně nazvaný Pivní sommelier. „Chceme vychovávat sebevědomé konzumenty, aby si uvědomovali a chápali, co pijí, případně co pivu schází či přebývá. Nejlíp se učí praxí, proto na kurzech hodně degustujeme,“ popisuje Hána.

V nabídce kurzů neschází ani domácí vaření piva, tedy disciplína, která Hánu přivedla ke studiu piva. „Člověk se o pivo začne zajímat mnohem víc, když si ho chce sám uvařit. Ani já nebyl výjimkou a nejvíc jsem se naučil na vlastních chybách. Těšíte se na hotovou várku a pak se to nedá pít. Nezbývá než si sednout k literatuře a přemýšlet, kde se stala chyba.“ Přesto se sám za experta nepovažuje a v kurzech Sládkovy akademie nevyučuje. Lektoři jsou například z řad odborníků z Vysoké školy chemicko-technologické, kde se pivovarnictví vyučuje jako vysokoškolský obor. „Považujeme za důležité vystupovat objektivně a odborně,“ uzavírá Hána.

www.sladkovaakademie.cz

sladkova-akademie-vanocni-sleva

Diskuze

Nově na BeerWeb 
recenze: pivo
Obora IPA 15°
Jasná zlatá barva, hustá, krémová, stabilní pěna, střední ří ...
hodnocení: pivo
SaazAle.cz #4 – Zelený Saturn Pale Ale
Velmi dobrý ALE z čerstvého chmelu se svěží ovocnou linkou.
hodnocení: pivo
Kladenský ležák 12°
Dobře pitelný, příjemně hořký ležák.
hodnocení: pivo
Single Hop Lab Saaz - Shine 11°
Dobře pitelný ležák s příjemnou hořkostí.
recenze: pivo
Sexy Hafanana 17°
Lehce zakalená, měděná barva, krémová stabilní pěna, nižší ř ...
recenze: pivo
Lost Coast 15°
Zlatavá, jasná barva, krémová stabilní pěna, střední říz, vy ...
nový pivovar
hodnocení: podnik
nový pivovar
hodnocení: podnik
Hostinec Malý Růžek
Retro pivnice s poměrně velkým výběrem piv.
hodnocení: podnik
restaurace Pivovar Zlosin, Velké Losiny
Moderní prostředí, ochotná obsluha.
komentář: pivo
anonym
Zlatopramen 11°
To nemá s pivem nic společného!Přirovnám to k ředidlu.Škoda ...
nový podnik: restaurace
komentář: pivovar
anonym
Pivovar Kamenice nad Lipou
V pivovaru v Kamenici, máte to kousek. Jinak ve Flopu Jana V ...
komentář: pivovar
anonym
Velkorakovský minipivovar, Prostějov
Hnus. Více známých koupilo v albertu v akci. Nepitelny humus ...
komentář: pivo
anonym
Císař pán 14°
Vynikajici chuť