Škola pro milovníky piva

Sommelierství se obvykle spojuje s vínem. Petr Hána se však sommelierství a související znalosti a dovednosti snaží prosadit i v pivní kultuře. Jak se k tomu dostal a jak se mu to daří v zemi, kde pivu všichni „rozumí“?

sladkova-akademie

 
 

„Mnohokrát jsem zažil, jak si lidé pochvalují řemeslné minipivo, přitom z něj šlo na první lok poznat, že se něco nepovedlo,“ vysvětluje Petr Hána, spoluzakladatel projektu Sládkova akademie zaměřeného na pivní edukaci. „Teď nehodnotím produkci malo či velko pivovarů, jen chci říct, že pivo je obestřeno mohutným marketingem a spotřebitelé často víc vnímají reklamní teze než samotné vlastnosti a kvality piva. V našem konceptu pivního sommelierství chceme milovníky naučit, jak pivo objektivně zhodnotit a jak o něm přemýšlet v souvislostech.“

Od domovarnictví k edukaci

S myšlenkou organizovat pivní sommelierské a degustátorské kurzy pro veřejnost si Hána pohrával delší čas, jelikož si nebyl jistý, zda o ně bude zájem. Nakonec podle něj rozhodly pitovéky: „Přesvědčilo nás, kolik se nově otevírá pivoték. Je tu stále víc a víc konzumentů, kteří hledají kvalitu, raději si dají jedno dvě dobrá piva, než aby jich urvali metr.“ Kurzy jsou nastaveny pro různé okruhy milovníků piva. V nabídce najdete vše o českém pivu, což není obyčejný úvod do piva a pivovarnictví, ale „degustační“ pohled na pivo v souvislostech. Pokračovat můžete kurzem zaměřeným na komplexnost a původ chutí v pivu, což zahrnuje i nové pivní styly. Pro zkušené, kteří si chtějí potrénovat degustační schopnosti, je připravena senzorická analýza, během níž se rozebírá chuť piva do nejmenších detailů a zároveň je kurz vhledem do toho, jak by mělo fungovat objektivní a nezávislé degustování na pivních soutěžích. Společně dohromady pak kurzy tvoří studijní program příznačně nazvaný Pivní sommelier. „Chceme vychovávat sebevědomé konzumenty, aby si uvědomovali a chápali, co pijí, případně co pivu schází či přebývá. Nejlíp se učí praxí, proto na kurzech hodně degustujeme,“ popisuje Hána.

V nabídce kurzů neschází ani domácí vaření piva, tedy disciplína, která Hánu přivedla ke studiu piva. „Člověk se o pivo začne zajímat mnohem víc, když si ho chce sám uvařit. Ani já nebyl výjimkou a nejvíc jsem se naučil na vlastních chybách. Těšíte se na hotovou várku a pak se to nedá pít. Nezbývá než si sednout k literatuře a přemýšlet, kde se stala chyba.“ Přesto se sám za experta nepovažuje a v kurzech Sládkovy akademie nevyučuje. Lektoři jsou například z řad odborníků z Vysoké školy chemicko-technologické, kde se pivovarnictví vyučuje jako vysokoškolský obor. „Považujeme za důležité vystupovat objektivně a odborně,“ uzavírá Hána.

www.sladkovaakademie.cz

sladkova-akademie-vanocni-sleva

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Sibeeria Mango & Passion Fruit Sorbet 11°
Moje oblíbené, sladké mango s drtivou kyselostí mučenky, dáv ...
hodnocení: pivo
Sibeeria IPA TONE 0208 15°
Skvělá NEIPA, ochutnáno 9.8.2021 přímo z tanku.
hodnocení: pivo
Vikštejn 11°
Příšerně sladký ležák, ostatně jako všechna piva tohoto pivo ...
hodnocení: podnik
Pivotéka 13
Pohodička u Pandy, tahle pivotéka je moc fajn a polská piva tu najdete v obrovském množství!
nový podnik: pivotéka
komentář: pivo
Staročech Premium
Do Penny vůbec nechodím. Safra, to musím zkusit :-D.
recenze: pivo
Queen Vaccine 18°
Opravdu razantní silně přechmelená chuť. Ale v zásadě příjemně pitelné i přes alkoholovou sílu
komentář: pivo
anonym
Staročech Premium
Po 20 hodinách, po tom, co jsem snědl všechno možný a vybíli ...
hodnocení: podnik
Pivotéka Pivní Lok
První pořádná pivotéka v Chebu, kterou si otevřel sládek z P ...
recenze: pivo
eMBe Světlý ležák 12°
Barva světle zlatá. Pivo silně kalné. Pěna bílá a je středně ...
hodnocení: podnik
restaurace eMBe
Navštíveno 18.7.2021. Nedělní letní podvečer, restaurace nar ...
recenze: pivo
eMBe American Pale Ale 10°
Barva světle zlatá. Pivo kalné. Pěna bílá a je vysoká a stře ...
nový podnik: pivnice
komentář: pivovar
anonym
Berko, Bernartice
Pro mě jsou to piva ze kterých jsou cítit skvělé ingredience.
novinka
Škola pro milovníky piva
Sommelierství se obvykle spojuje s vínem. Petr Hána se však ...
komentář: pivo
anonym
Kozel Mistrův tmavý s čokoládovými slady
Perfektný na varenie! Používam do stew (na 4 litre jednu fľa ...
nový podnik: pivnice