Nováček: minipivovar Frankies, Břeclav

region:Jihomoravský kraj

Průměrně každý týden vznikne v České republice nový minipivovar! To je zázračné číslo, které vypovídá o letošní více než znamenité úrodě. My se nyní podíváme na jeden takový, nově zrozený – pivovar Frankies, Břeclav.

majitelé pivovaru - dva chlapi
 
 

Pivovar založili dva přátelé Štěpán Přikryl a Adam Jonáš. Tito mladíci pivo vařili již delší dobu podomácku, což byla jejich společná záliba. Homebrewing začal asi před čtyřmi roky u Adama v paneláku. Zpočátku z koncentrátů a potom už i z vlastnoručně připravených surovin. První rozšíření jejich výroby směřovalo do garáže. Za tmy vstávali, aby si navařili dvacetilitrové várky. Ať už byl finální výsledek jakýkoliv, známí vždy vše vypili. Po nějaké době si však řekli, že by to mohli zkusit ve větším. Kdo by se nechtěl živit tím, co ho baví?!

Na začátku se malinko obávali většího krůčku, ale vzhledem k tomu, že prošli důkladnou instruktáží od jiných pivovarníků, se kterými spolupracovali, přechod na velkou varnu se jim vydařil. Receptury si částečně donesli ze své garáže. Příprava minipivovaru trvala dva roky. Nejvíce času zabralo jednání s úřady a stavba technologie. Oba společníci si dnes nejvíce stěžují na systém schvalování. Je nastaven moc složitě a stát tomuto druhu podnikání zrovna moc nápomocný není. Chápou však, že úřady také musí dodržovat platné zákony a předpisy, tak jak jsou nastaveny.

Na konci září byl s velkou slávou v sále bývalého hotelu Grand otevřen první břeclavský minipivovar Frankies. Oba kamarádi mají rozdělené role - Adam Jonáš je sládkem, Štěpán Přikryl se stará o chod minipivovaru.

Do trvalé produkce zařadili poctivou dvanáctku, která se u nás pije nejvíce a pivaři jsou na ní zvyklí. Dále si chlapci chtějí zakládat na rozmanitém a hodně obměňovaném sortimentu, díky kterému hodlají objevovat a zkoušet nové receptury, tedy v co největší rozmanitosti. Ze surovin používají nejvíce budějovické kvasnice, chmel žatecký červeňák a slad z Trnavy na ležák. Na ostatní speciály kombinují suroviny nejčastěji s chmely cascade a Kazbek. Rozmanitost vidí hlavně ve svrchně kvašených pivech jako ALE, Stout, nebo pšeničné pivo atd. Velká neznámá a lákadlo jsou pro ně piva belgického typu. Názvem pivovaru Frankies se inspirovali angloamerickou pivní kulturou, což už napovídá o tom, že tíhnou k jinému pivu, než je ležák plzeňského typu. U obou jasně vítězí ALE.

Snad bude v budoucnu zřízena i vlastní restaurace, ale zatím lze jen výhledově čekat, že pivo břeclavského minipovaru Frankies bude k dostání hlavně ve spřátelených hospodách Piksla, ve Dvoře a také v Cafe Bulldog. Nyní jsou to jen restaurace v Břeclavi, ale snad v budoucnosti přibudou i další, protože jiná místa oba společníci stále hledají. Pokud však přijde návštěvník na adresu minipivovaru a bude se dožadovat jeho zlatavého moku, lze mu po předchozí domluvě nabídnout pivo Frankies v lahvi a čepované rovnou z ležáckého sklepa „na stojáka“. Časem bude otvírací doba pravidelná.

Je to událost, která potěší milovníky dobrého piva nejen v Břeclavi, ale i v širokém okolí. Proto oběma přátelům přejeme: Dej Bůh štěstí.

Diskuze

RE:J.
11. 11. 2014 10:54:36
Dík za info. V článku jsme to opravili
J.
9. 11. 2014 15:57:16
Kazbek je českej chmel
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
hodnocení: pivo
Volba sládků - Poutní - Rauch ALE
Jemný, ale stejně si druhý nakouřený nedám
hodnocení: pivo
Jarošovský Jura 11°
Ochutnal jsem tento ležák střední plnosti i řízu, obilné chu ...
recenze: pivo
Veselá Róza IPA 14°
Krásná bohatá pěna, jantarová barva, střední říz a vyšší pln ...
komentář: podnik
anonym
restaurace U Fleků, Praha
V covidové době kolem nás skákali a byli hrozně příjemní a v ...
recenze: pivo
Klášter Ležák 11°
Ochutnáno jak točené tak lahvové ale v obou případech výborn ...
recenze: pivo
Bernard Černý ležák 12°
Velmi povedený tmavý ležák,v chuti dobře vyvážená hořkost/sl ...
hodnocení: podnik
restaurace U Fleků, Praha
Pivo dobré, ale pravdou je, že je to spíš skanzen pro zahraniční turisty.
hodnocení: podnik
Restaurace Malešický mikropivovar, Praha
Rychlá ochotná obsluha a velký výběr piv.
komentář: pivo
anonym
Kašpárek 11°
Skvělé, hořké pivo. Dávám tomu 9,8 bodu y deseti.
hodnocení: podnik
restaurace Rokiten - Krum, Moravský Krumlov
Útulná restaurace s milou obsluhou a výběrem čtyř piv místního pivovaru.
nový pivovar
komentář: pivo
anonym
Krakonoš Světlé výčepní 10°
Pivo mi chutnalo, spokojenost. V Trutnově má tradici. Horký ...
nový podnik: pivnice
komentář: pivo
anonym
Kousek Special 11°
Dali jsme si Kousek v kempu Ranč na Tiché Orlici. Opravdu js ...