Nováček: minipivovar Frankies, Břeclav

region:Jihomoravský kraj

Průměrně každý týden vznikne v České republice nový minipivovar! To je zázračné číslo, které vypovídá o letošní více než znamenité úrodě. My se nyní podíváme na jeden takový, nově zrozený – pivovar Frankies, Břeclav.

majitelé pivovaru - dva chlapi
  google ikona
 

Pivovar založili dva přátelé Štěpán Přikryl a Adam Jonáš. Tito mladíci pivo vařili již delší dobu podomácku, což byla jejich společná záliba. Homebrewing začal asi před čtyřmi roky u Adama v paneláku. Zpočátku z koncentrátů a potom už i z vlastnoručně připravených surovin. První rozšíření jejich výroby směřovalo do garáže. Za tmy vstávali, aby si navařili dvacetilitrové várky. Ať už byl finální výsledek jakýkoliv, známí vždy vše vypili. Po nějaké době si však řekli, že by to mohli zkusit ve větším. Kdo by se nechtěl živit tím, co ho baví?!

Na začátku se malinko obávali většího krůčku, ale vzhledem k tomu, že prošli důkladnou instruktáží od jiných pivovarníků, se kterými spolupracovali, přechod na velkou varnu se jim vydařil. Receptury si částečně donesli ze své garáže. Příprava minipivovaru trvala dva roky. Nejvíce času zabralo jednání s úřady a stavba technologie. Oba společníci si dnes nejvíce stěžují na systém schvalování. Je nastaven moc složitě a stát tomuto druhu podnikání zrovna moc nápomocný není. Chápou však, že úřady také musí dodržovat platné zákony a předpisy, tak jak jsou nastaveny.

Na konci září byl s velkou slávou v sále bývalého hotelu Grand otevřen první břeclavský minipivovar Frankies. Oba kamarádi mají rozdělené role - Adam Jonáš je sládkem, Štěpán Přikryl se stará o chod minipivovaru.

Do trvalé produkce zařadili poctivou dvanáctku, která se u nás pije nejvíce a pivaři jsou na ní zvyklí. Dále si chlapci chtějí zakládat na rozmanitém a hodně obměňovaném sortimentu, díky kterému hodlají objevovat a zkoušet nové receptury, tedy v co největší rozmanitosti. Ze surovin používají nejvíce budějovické kvasnice, chmel žatecký červeňák a slad z Trnavy na ležák. Na ostatní speciály kombinují suroviny nejčastěji s chmely cascade a Kazbek. Rozmanitost vidí hlavně ve svrchně kvašených pivech jako ALE, Stout, nebo pšeničné pivo atd. Velká neznámá a lákadlo jsou pro ně piva belgického typu. Názvem pivovaru Frankies se inspirovali angloamerickou pivní kulturou, což už napovídá o tom, že tíhnou k jinému pivu, než je ležák plzeňského typu. U obou jasně vítězí ALE.

Snad bude v budoucnu zřízena i vlastní restaurace, ale zatím lze jen výhledově čekat, že pivo břeclavského minipovaru Frankies bude k dostání hlavně ve spřátelených hospodách Piksla, ve Dvoře a také v Cafe Bulldog. Nyní jsou to jen restaurace v Břeclavi, ale snad v budoucnosti přibudou i další, protože jiná místa oba společníci stále hledají. Pokud však přijde návštěvník na adresu minipivovaru a bude se dožadovat jeho zlatavého moku, lze mu po předchozí domluvě nabídnout pivo Frankies v lahvi a čepované rovnou z ležáckého sklepa „na stojáka“. Časem bude otvírací doba pravidelná.

Je to událost, která potěší milovníky dobrého piva nejen v Břeclavi, ale i v širokém okolí. Proto oběma přátelům přejeme: Dej Bůh štěstí.

Diskuze

RE:J.
11. 11. 2014 10:54:36
Dík za info. V článku jsme to opravili
J.
9. 11. 2014 15:57:16
Kazbek je českej chmel
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
hodnocení: pivo
hodnocení: pivo
nové pivo
nový pivovar
nový pivovar
hodnocení: podnik
Hospoda U Sudu, Jihlava
Na to, že to byl můj 400. navštívený pivovar, tak nic moc. Prostředí nic moc a pivo mizerné...
hodnocení: podnik
Restaurace U Šumavy
Prostředí není nijak honosné, někomu se líbit nemusí, ale mě ...
hodnocení: podnik
Pivovarský Hostinec Heřman, Vladislav
Celkem hezká pivovarská hospůdka, slečna to sice čepuje na etapy, ale pít se to dá.
komentář: pivovar
anonym
U Tří růží, Praha
Souhlasím s tím, že čepovaná pivka by mohla být chlazenější, ...
komentář: pivo
anonym
Libáňský Dukát 12°
Libášký dukát jsem dostal v sobotu odpoledne,jednu třetinu j ...
komentář: pivovar
U Přeška, Přeštice
Po ochutnání většiny produkce pivovaru mohu tvrdit, že piva ...
recenze: pivo
Moritz 10°
Docela dobrá desítka, zakalená, celkem dost chmelová, možná ...
nový podnik: restaurace
recenze: pivo
Marlene IPA 15°
Na IPA je pivo tmavé - bronz. Rozhodně není Pale. Pěna je ne ...
recenze: pivo
Kilián světlý ležák 12°
Sytá mírně naoranžovělá opálová barva. Pěna z PET nelze hodn ...
nový podnik: restaurace
komentář: pivo
anonym
BuQičák
Řeknu to asi tak, pokud bych měl známkovat jak ve škole, tak ...
komentář: pivovar
anonym
Berko, Bernartice
Pá-So 18-22
novinka
Akciový pivovar Dalešice překročí 10 000 hl
V roce 2018 plánuje pivovar Dalešice výstav okolo 12 tisíc h ...
komentář: pivo
Plzeňská dvanáctka 12° ALE
Tož to se musíte zeptat pana Zykmunda proč svůj svrchně kvaš ...
novinka
Výlet za pivem: Krkonošká pivní stezka 2018
Nejhezčí partie Krkonoš a výborné pivo k tomu. To jsou lákad ...