Pivovar Bezděkov u Klatov

region:Plzeňský kraj

Klatované v Plzeňském kraji se mohou radovat. V Obci Bezděkov u Klatov znovu ožil starý pivovar. V původních pivovarských sklepeních se znovu vaří. Provoz restaurace byl nedávno zahájen.

logo pivovaru v Bezděkově

 
 

Původní Knížecí pivovar a lihovar v obci Bezděkov byl v majetku barona Korba z Weidenheimu, vlastníka místního zámku. Po znárodnění komunisty v roce 1950 byl tento tehdy moderní pivovar uzavřen. Pan Radek Kollross před dvěma roky začal s obnovou pivovarství v Klatovském regionu. Před obnovou pivovaru byla v rozlehlých ležáckých sklepích výrobna sýrů. Po původním pivovaru zbyl i původní symbol pivovaru - dva medvědi držící půllitr. Nově vzniklý pivovar tento symbol hrdě nese viditelně téměř na každém kroku. Pivo se zde vaří již od srpna 2014.

erb pivovaru - dva mědvědi

Rozlehlá podzemní sklepní restaurace může návštěvníkům připomínat dobře známou restauraci Ve Skále v Chodové Plané nebo Klášterní restauraci u Mnichova Hradiště. Kapacita restaurace je až 300 míst k sezení. Interiér restaurace je stylově vybavený masívními dřevěnými lavicemi a stoly, s kovářskými medvědími doplňky na zděných klenbách. Právě kovovýrobou se mimo jiné zabývá pan Kollross.

průchozí chodba v restauraci

Od počátku vedle majitele pivovaru stojí Pavel Benzl, rodák z Domažlic, který v Bezděkovském pivovaru pivo vaří. Původně se oba společníci snažili najít sládka pro Bezděkovský pivovar, ale potom, co se jich zde neúspěšně vystřídalo pět, pan Benzl se do toho pustil sám. Pár užitečných a praktických rad pochytil pivovarník od plzeňského odborníka v důchodu. Zkušenosti si pivovarníci vyměňují i mezi sebou ze spřátelených pivovarů (např. z plzeňského Lochoty, dobřanské Modré Hvězdy, nebo z Koutu na Šumavě). I se sháněním ostatního personálu na restauraci byl vážný problém. Dlouho se nedařilo obsadit volné pozice a sehnat odbornou pracovní sílu na lokál a do kuchyně. Velké porodní bolesti doprovázely i budování restaurace a pivovaru. Otevření se dlouho odkládalo buď vážnými problémy s rekonstrukcí kanalizační přípojky, která se skrývala až 8 metrů pod zemí, nebo také nesmyslnými požadavky na zajištění protipožárního zabezpečení uvnitř restaurace.

Pivovar odebírá vodu ze dvou nedalekých studní. Tyto studně jsou původní. Sloužily již za tehdejšího pivovaru a dnes je z jejich vody zase vařené Bezděkovské pivo. Slad je odebírán ze sladovny v Benešově. Pro polotmavou dvanáctku je používán také slad bavorský (CaraAroma a Carared). Vařit se zde začíná opravdu velmi brzy ráno. Den před tím se však provádí sanitace a šrotování sladu. Samotná pětisetlitrová várka piva trvá asi šest hodin. Vaří se na dva rmuty. Várky stihne sám pan Benzl dvě za den. Varna pivovaru pochází z pacovské strojírny Milan Doubek. Technologie přišla bezmála na 2,2 miliónu korun. Bezděkovští pivovarníci si však varnu chválí. Rodinná firma Doubek již vybudovala například varnu v pivovaru Modrá Hvězda v Dobřanech nebo v Dalešicích, v kraji Vysočina. Místní varna sice není k vidění přímo na restauraci, ale průhled na varný proces nabízí velká prosklená stěna ze salónku. Jak říká pan Benzl „je to přeci pracovní prostředí“. Z varny putuje mladina na spilku, kde kvasí ve dvou tisícilitrových spilečných kádích z nerezu. Zákvasná teplota je pro spodně kvašené pivo vyšší a během osmi dní kvašení je snižována až na sedm stupňů. Dále pivo zraje v ležáckém sklepě v šesti ležáckých tancích o objemu 1000 litrů. S kapacitou na případné rozšiřování výroby je počítáno.

stylové osvětlení

Produkce pivovaru se má ustálit na světlé desítce, světlé a polotmavé dvanáctce. Dvanáctka je vařená na stupňovitost 12,5 EPM. Pivo leží při teplotě 3 – 5 °C po dobu cca 6ti týdnů. Všechna piva jsou nefiltrovaná, nepasterovaná a chutnají opravdu skvěle. Plné náklady na výrobu jednoho piva jsou zatím odhadovány na 15,50 Kč. Pivovar zatím nepočítá s vývozem vlastního piva. Co se zde uvaří, to se tu také vypije. Na téma pivních speciálů zatím není ze strany pivovarníků pozitivní odpověď.

Pivovar Bezděkov může svým návštěvníkům ještě slíbit vlastní ubytovací prostory a v regionu ojedinělé Pivní lázně, které budou stejně jako je restaurace s bezbariérovým přístupem. Místní občané si pivovar samozřejmě pochvalují stejně jako jeho lahodné pivo a slibují si od pivovaru větší atraktivnost své obce pro výletníky a hlavně pro cykloturisty.

v technologické části

Piva z pivovaru Bezděkov můžete už nyní hodnotit na stránkách BeerWeb.cz.

autor: Milan Krejčík

Diskuze

RE:Logo
6. 4. 2017 14:31:24
Podívejte na logo bývalého pivovaru v Hořovicích. Také shoda. Ukončil činnost v roce 1949.
RE:pivo
24. 3. 2017 16:13:33
Bude hůř ,zde se pivo nevaří ,ale patlá.
RE:Pivo velmi dobré, ale...
19. 5. 2016 11:45:29
Vyzkouším letos i Bezděkov, zatím je u mě na Plzeňsku jednička - pivo z Modré hvězdy z Dobřan a to už mnoho let a moc chutná i v 2lt petce. (v té dávám přednost 10st.) Škoda, že to kazí jídlem a obsluhou které jsou průměrné a někdy i dost podprůměrné.
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
hodnocení: pivo
hodnocení: pivo
Světlý Victor 12°
Dobré standart pivo, příjemná chuť, teplota i vůně. Akorát čili vyvážený.
hodnocení: podnik
Beerhouse U Tomana, Brno
Moc krásný moderní podnik se vstřícnou a ochotnou obsluhou a dost dobrým pivem
komentář: pivovar
Melichárek, Horka nad Moravou
Pivovar již několik let uzavřen. Bude se prodávat i zařízení ...
hodnocení: podnik
Restaurace U Kače - Řemeslný pivovar Dubňák
Ochotná obsluha, dobré jídlo a průměrné pivo
hodnocení: podnik
restaurace Pivovarská Starobrno
Pěkná restaurace, ochotná obsluha, ale výběr piv ani chuť nic moc
komentář: pivovar
anonym
Proud (Elektrárna), Plzeň
Vyzkoušeno (zdarma "bonus" k nákupu v Albertu). Prostě shit, dobré tak na topení vos.
komentář: pivovar
anonym
1. karlštejnský mikropivovar
10% zázvorová: zázvor přebíjí ostatní chutě a skrývá pivní v ...
komentář: podnik
anonym
Blackdog Bar&Grill, Beroun
Chic burger v sobotu 2.11. vynikajici. Dnes totez jidlo siln ...
nový podnik: restaurace
nový podnik: restaurace
komentář: podnik
anonym
Pivotéka Ostrava
Pivotéka je již několik let zrušena, prosím o úplné smazání, zejména telefonního čísla. Děkuji.
nový podnik: restaurace