Hodnoť pivo na
hledej na BeerWeb
spustí hledání
Přihlásit
PŘIHLÁSIT
NOVINKY
PŘEHLEDY
PŘEHLEDY
Pivovary
Piva
Uživatelé
Připravované
Pivní styly
PIVNÍ MAPA
PIVNÍ MAPA
Pivovary
Podniky
PIVNÍ KALENDÁŘ
O PIVU
O PIVU
Pivo jako nápoj
Historie piva
Historie piva v Čechách
Degustace piva
Létající pivovar
Trapistická piva
Pivní styly
Diskuze k článku
Pivní styly
vložit nový příspěvek
řazeno podle času
seřadit podle vláken
Překlep
https://www.beerweb.cz/pivni-styl/22-steam-beer-california-common ... (v textu) chladící štoky ne stoky.
23. 10. 2017 12:46:42
Moro
Reagovat
RE:Překlep
Moro je jako vždy bystrý a pozorný! Automatická oprava textu slovo štoky neznala. Děkujeme za upozornění ;-)
23. 10. 2017 18:23:50
BeerWeb
Reagovat
Rozdíly mezi kvašením
Jak to napsat? Mno, při ukončení obou kvašení (svrchního i spodního) kvasinky usedají na dno = dle toho bych neusuzoval na druh kvašení. Jak to vlastně je - spodní kvasinka - si tak bloudí mladinou, zpracovává cukr (na alkohol + CO2 + teplo) a rozmnožuje se pučením. Na spilce je deka, která se sbírá. Spodní kvasinka je schopna pracovat i při teplotách blízkých nule - toho se využívá při ležení piva a jeho dosycování CO2. Její horní hranice pro práci je 15°C (pomineme-li styl jako je California Common, kde je teplota vyšší). Svrchní kvasinka - dělá totéž, jen se shlukuje na hladině mladiny. Pracuje obvykle od 15 do 24°C (u stylu saisson i výše). Je vitálnější, rychleji se rozmnožuje. Ale po skončení hlavního kvašení i ona sedá ke dnu nádoby. Při teplotách pod 10°C přestává pracovat. Závěr - důležitá je TEPLOTA nikoli to, kde kvasinky skončí po kvašení. Omlouvám se za přílišnou stručnost.
25. 10. 2017 7:15:56
Moro
Reagovat
RE:Rozdíly mezi kvašením
Pěkný výklad. Jejich chování popisuješ přesně. Jen si myslím, že páni vědci byli větší hlavy, když vymýšleli jejich hlavní rozlišení pro pivovarské účely. Kvasinka je živý organizmus, který se přizpůsobuje svému prostředí, takže i spodní se přizpůsobí vyšší teplotě a naopak... Kdyby se to mělo rozlišovat podle teplot, tak by byly kvasinky rozdělovány na teplomilné a chladnomilné, ale z nějakého důvodu nejsou (u rozdělení bakterií a plísní to holt stálo za to.) Savci jsou také pojmenovaní podle toho, že po narození sajou mléko. Nejsou pojmenovaní jako živorodci, nebo srstnatci, což je asi také společný znak. Asi to rozdělení má vyšší důvod, jako je třeba výsledek jejich snažení, který nese rozdílné rysy. (Můžeš se zeptat třeba na VÚPS?)
25. 10. 2017 13:04:08
Milan K
Reagovat
RE:Rozdíly mezi kvašením
Promiň, ale Tvoje srovnávání se savci není na místě - je vcelku zavádějící. Trvám na tom, že dělit kvasinky podle toho, kde se pohybují není vhodné. Ano kvasinka jako živý organismus je adaptabilní, nicméně teplota je rozhodně vhodnější kritérium. Nicméně nejsem adminem tohoto webu, jen píši svůj názor. I svrchní kvasinka skončí na dně - to je neotřesitelný fakt.
25. 10. 2017 14:19:46
Moro
Reagovat
Nově na BeerWeb
hodnocení: pivo
Sagara
Dublin № 3
Ochutnáno - Lopni Beczku Ale Fest - Ostrava (2024)
nové pivo
Sagara
Dublin № 3
hodnocení: pivo
Sagara
Mazák Starter Saisony 13°
Ochutnáno - Lopni Beczku Ale Fest - Ostrava (2024)
nové pivo
Sagara
Mazák Starter Saisony 13°
hodnocení: pivo
Sagara
Mazák Turkey's Pick NEIPA 15°
Ochutnáno - Lopni Beczku Ale Fest - Ostrava (2024)
nové pivo
Sagara
Mazák Turkey's Pick NEIPA 15°
nový podnik: pivotéka
Mišan
Pivní ochutnávka
komentář: články
anonym
Prazdroj – České zlato – pozlátko (díl 2/2)
Mindrák máte Vy, jelikož nesnesete kritiku. Vy fanatičtí fan ...
komentář: články
anonym
Prazdroj – České zlato – pozlátko (díl 2/2)
HGB neslouží k vaření, ale k ředění již uvařeného piva....
hodnocení: podnik
Carlos
restaurace Ossegg, Praha
Příjemná obsluha, dobré jídlo
recenze: pivo
Fjordinand
Holba Kvasničák
Příjemná sladovo kvasničná vůně, plné nasládlé tělo doplněné ...
hodnocení: podnik
Ozzman
restaurace Počernický Pivovar, Praha
Prostředí restaurace a zahrádky jakož i celého pivovarského ...
hodnocení: podnik
Sagara
Restaurant Lemur, Dvůr Králové nad Labem
Ochutnáno: 7 druhů piv (2 x návštěva)(2020)(2024)
komentář: pivo
anonym
Prorok 12°
Prorok 12° - pet lahev,koupeno primo v pivovaru. Po prvnim n ...
nový pivovar
Sagara
O:VAR
komentář: pivovar
anonym
Proud, Plzeň
Zkus se na nápis podívat vzhůru nohama :-)
komentář: podnik
anonym
Chaloupka u pivovaru, Český Krumlov
Ahoj,přijďte do Krumlovské krčmy ???? na pivko????klobásu???? či Langoše,budeme se těšit ????
nový pivovar
Sagara
MONYO Brewing Co.
nový pivovar
Sagara
Blech.Brut 8 Bit
recenze: pivo
Houz
Harry Blek 12°
Poměrně kulatá chuť s příjemným tělem a mírným aromatem chme ...
nový podnik: pivnice
Houz
Božská Továrna
komentář: pivovar
anonym
Welzl, Zábřeh
Tak tady si jídlo nedávejte !!! Obsluha neumí ohřát borůvko ...
recenze: pivo
Ozzman
Adler IPA 15
No tahle IPA je takový pokus není to úplně vychytané rychle ...
komentář: pivovar
Houz
Excelent, Rýmařov
Uzavřeno v srpnu 2022
komentář: podnik
anonym
restaurace Pivovar Příšov
Zrušeno, zavřeno.