Nová kniha o degustaci piva

region:Hlavní město Praha

Pro vášnivé pivní degustátory se na knižním trhu nově objevila kniha Senzorická analýza piva. Svým obsahem je zatím nejlépe uceleným nástrojem pro ty, kteří chtějí degustovat pivo. Výborný nástroj i pro uživatele BeerWeb.

kniha-senzoricka-analyza-piva

 
 

Teprve nedávno na světlo světa přišla tato odborná publikace o degustování piva. Svým obsahem a odborností vyplňuje mezeru na trhu českého pivovarství. Do doby vydání totiž takto ucelený obsah o senzorice piva na české scéně chyběl. Kdo se o senzoriku a o degustaci piva zajímal, musel se spolehnout na zahraniční zdroje, nebo si musel shánět na internetu kusé informace různé kvality po střípcích. Není pochyb, že text, který nyní nabízí Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. je zárukou odbornosti a kvality.

V roce 2015 se vedoucí Analytické zkušební laboratoře VÚPS, a.s., v Praze RNDr. Jana Olšovská, Ph.D., rozhodla ujmout nevděčné role editora, sestavit tým autorů a přivést na svět publikaci, určenou jak pro odbornou veřejnost, tak pro milovníky piva, kteří mají přirozenou potřebu se o předmětu svého zájmu dozvědět co nejvíce.

Obsah knihy je rozdělen do devíti kapitol, z nichž prvních sedm je jádro publikace a je věnováno senzorické analýze piva, zahrnující teoretické, praktické a technické informace, jak správně analýzu provádět, včetně jejího správného vyhodnocování pomocí běžně užívaných statistických metod. Osmá kapitola pojednává o soutěžích piv, devátá kapitola je věnována výkladu různých pivních stylů.

Po přečtení knihy musíme hlavně vyzdvihnout ucelené pojetí kompletní škály senzorických vjemů, které lze v chuti i vůni piva najít, dle mezinárodně uznávaného Kruhového schématu EBC. Z výkladu se čtenář dozví, jak aroma v pivu identifikovat a také se dozví o příčině vzniku jednotlivých aromat. Díky sekci Technické podmínky senzorické analýzy piva se čtenář dozví, jak vytvořit co nejlepší podmínky pro vlastní degustaci. Popis základních senzorických charakteristik a technologických zvláštností různých pivních stylů v poslední kapitole je dle vlastní zvolené taxonomie VÚPS podáno jasně a stručně pro každého čtenáře. Devátá kapitola se tak stává příjemným bonusem knihy.

Aktuálně si můžete o senzorice piva prohlédnout krátké video ČT24.

Doporučení BeerWeb: nekupujte si tuto knihu, pokud chcete nadále ochutnávat pivo způsobem "chutná/ nechutná".

Knihu si můžete objednat na stránkách VÚPS,a.s., Praha

vydáno: 21. března 2017; Formát: 160x240 mm; vazba V8; Cena: 350,- Kč včetně DPH; 160 stran

Autoři: Jana Olšovská, Pavel Čejka, Karel Štěrba, Martin Slabý, František Frantík

ISBN 978-80-86576-74-9

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
India 15°
Opravdu hezky vyvážená sladovost, hořkost, síla a aroma. Mně tedy chutná pořádně.
hodnocení: pivo
Hospodář 11°
Ochutnano restaurace U ČÁPA,Záhlinice
hodnocení: pivo
Theo Eskamotér - Sour Ale 12°
Ochutnano v pivovaru THEODOR
komentář: podnik
anonym
Chaloupka u pivovaru, Český Krumlov
Ahoj,přijďte do Krumlovské krčmy ???? na pivko????klobásu???? či Langoše,budeme se těšit ????
hodnocení: podnik
Pivotéka 13
Ochutnáno: 77 druhů piv (11 x návštěva)(2021)(2022)(2023)(2024)
hodnocení: podnik
U2D, U Dvou Dobráků, Opava
Ochutnáno: 16 druhů piv (7 x návštěva)(2021)(2022)(2023)(2024)
hodnocení: podnik
Hobit + Poník - Pivovarský dům, Ostrava
Ochutnáno: 21 druhů piv (10 x návštěva) (2019)(2022)(2023)(2024)
recenze: pivo
Harry Blek 12°
Poměrně kulatá chuť s příjemným tělem a mírným aromatem chme ...
nový podnik: pivnice
komentář: pivovar
anonym
Welzl, Zábřeh
Tak tady si jídlo nedávejte !!! Obsluha neumí ohřát borůvko ...
recenze: pivo
Adler IPA 15
No tahle IPA je takový pokus není to úplně vychytané rychle ...
komentář: pivovar
Excelent, Rýmařov
Uzavřeno v srpnu 2022
recenze: pivo
Ježek Dukla 12
Jasná zlatá barva, bohatá kroužkující pěna, silný říz a stře ...
komentář: podnik
anonym
restaurace Pivovar Příšov
Zrušeno, zavřeno.
komentář: pivovar
anonym
Proud, Plzeň
Dokonalé a osvěžující pivo pro každou příležitost!
nový podnik: restaurace